vejce nebo sušené v prášku ?

Přátelé rád bych tady rozjel debatu o tom jestli použít vejce nebo sušené vejce které se nekazí.Jak je známo vejce jsou původem k tvorbě plísní
Autor diskuse: karamel - Profil , 27.10.2007 kaprařina - nástrahy, návnady

patlal - Profil | Čt 1.11.2007 15:21:50

J.O.(Bass) // To je pravda,a hlavně se některé oleje podceňují.Moc lidí např. nepoužívá Lněný nebo konopný i když ten je na tom trochu lépe.Top sou pouze rybí.Osobně to s nimi moc nepřeháním ale na léto používám i do dipů.

J.O.(Bass) - Profil | Čt 1.11.2007 15:14:32

patlal:Ano taky bych myslel.Ono vůbec ta olejová cesta ,,pokud to tak můžu napsat,,je hodně diskutabilní.Ale to už je na každém z nás jak to vidí.

patlal - Profil | Čt 1.11.2007 15:01:33

J.O.(Bass) // Myslím že emulgátory se nepřidávají,osobně je používám pouze do zimních AMGček.

J.O.(Bass) - Profil | Čt 1.11.2007 14:58:35

Kubajz:Já bych se s tím až tolik netrápil.Ono samotný obsah olejů v klasicky používaných rybích moučkách je dosti vysoký.A pokud ještě použiješ ptačí zoby z klasických zrnin tím více.Obsah oleje v uvedém případě se určitě bude pohybovat někde mezi 10-12% a spíše ještě víc.Pokud ,ale rád přidáváš oleje navíc použij zkrátka vodu teplou a v té olej ,,rozšlehej,, a pak přidej sušené vejce.Vznikne jakási emulze těchto tekutin.Předpokládám,že ani samotní výrobci třeba tekutých potrav se s tím moc nemazlí.Většinou se doporučuje cca 50ml AMkomplexu na kg směsi.Z toho je cca 30ml samotná tekutá potrava cca 20ml olej možná něco es.olej a samotná esence.Fabulovat o tom jestli tyto Amk kdy viděly emulgátory ,nebo ne už si ,ale nedovolím.

Kubajz - Profil | St 31.10.2007 8:14:39

Mám dotaz ohledně sušených vajec.Nikdy jsem je nepoužíval.Předpokládám,že se do směsí při použití suš.vajec přidává voda a chci se zeptat,v čep rozpouštíte tekuté složky,které se s vodou špatně mísí tzn.oleje,EO atd.?

karamel - Profil | Út 30.10.2007 15:11:48

patlal:Jirko poslal jsem ti mail

milanH - Profil | Út 30.10.2007 14:30:55

smetky kupuju tady, za 80kč/kg pri kupe 15kg pytle,

http://www.vpdz.cz/

občas nejaká smítka, takmer čisté

patlal - Profil | Út 30.10.2007 13:04:06

karamel // Pokud máš ty sušený vejce,tak to bych od tebe nějaký koupil.

carpmania - Profil | Ne 28.10.2007 20:22:15

tulo: jde jen o to, čím se teď řídím a nepopírám, že to může být za nějakou dobu jinak...

tulo - Profil | Ne 28.10.2007 20:12:13

carpmania-ale boilies je pro ryby a ne pro lidi-stale nechapu tvou uvahu,ty maš totožnou chu´tovou schopnost jako kapři??

carpmania - Profil | Ne 28.10.2007 19:58:51

tulo: můžu... vezmi si doma kukuřičnou mouku, sojovou mouku, gluten atd. a postupně ochutnej každou z nich a určitě zjistíš o čem mluvím... snažím se boilie stavět tak, aby bylo co možná chuťově nejlepší a k těmto surovinám nemám tedy důvěru a proto je nepoužívám...

tulo - Profil | Ne 28.10.2007 18:47:29

carpmania-mužeš prosim tě upřesnit pojem chuťově špatne suroviny????

carpmania - Profil | Ne 28.10.2007 16:51:22

J.O.(Bass) - ® : osobně používám ptačí zoby(směsi drcených sušenek a dalších komponentů) do každ směsi a pokud dobře nasáknou vlhkost, jsou velice dobře pojivé á drží směs krásně při sobě.. ale to znamená udělat těsto vlhčí a nechat 12hodin odstát a poté až rolovat a nemusím si směs kazit žádnými chuťově špatnými surovinami

J.O.(Bass) - Profil | Ne 28.10.2007 16:46:20

karamel:Obecně řečeno pokud máš směs s vyšším obsahem ptačích zobů či jiných méně pojivých složek klidně použij sušených vajec víc klidně 150g a víc ,určitě tím nic nepokazíš.Gluten používám nerad ,ale nemám k tomu vysloveně striktní argumenty,snad jen při vyšším dávkování vzniká jakási houbovitost (měkkost) boilí.Z hlediska pojivosti a lepších složek tak určitě lactalbumin,rozpustný rybí protein,játrová moučka,pivovarské kvasnice atp.Jsou to,ale komponenty z těch cenově dražších snad kromě kvasnic a játrové moučky.Takže pokud píšeš,že máš levné s.vejce tak není co řešit.

karamel - Profil | Ne 28.10.2007 15:49:59

J.O.(Bass):klidně se můžeš rozpovídat o těch lepších přísadách a stou pojivostí můžu přidat gluten a bude to ok já jen chtěl vědět kolik toho tam můžu dát abych to nepřebuřil

J.O.(Bass) - Profil | Ne 28.10.2007 12:27:09

karamel:Ano bežně se dává 100g/1kg,ale spíše to odvisí od sestavení základové směsi.Vyzkoušej tak aby ti to příjemně pojilo a dobře se kuličky váleli a máš ideální podíl sušených v.Přídáním určitě nic nepokazíš ani zásadně nezlepšíš.Jsou daleko atraktivnější přísady,které by stály za přidání.

karamel - Profil | Ne 28.10.2007 10:37:08

Ještě abych to uvedl na pravou míru,sušené vejce mám zdarma tak proto ta otázka,ale jak to tak čtu vidím,že i tak to je lepší než normální vejce.S tím dávkováním moc nevím říká se,že 100g na kilo ,ale kolik to přesně je vajec jestli nedat víc nebo méně vzhledem že to mám zdarma tak proto se ptám jestli třeba nedat víc když to je tolik proteinové

Šolcik - Profil | Ne 28.10.2007 9:59:26

Ahoj kolegové.Mohl bych se vás zeptat,kolik se dává sušených vajec na 1kg boilies?Nevím to a rád bych se něčemu přiučil,tak předem děkuju zža odpověď.

J.O.(Bass) - Profil | Ne 28.10.2007 7:57:24

carpmania:V podstatě kdybychom to shrnuli.Celá klasická vejce sníží obsah proteinů ve směsi - jednoduše proto ,že obsahují příliš málo proteinů a jejich objem je příliš veliký.Sušená vejce naopak tolik směs nezředí a pracujeme s koncentrátem.Sušená vejce s cenou cca 80kč za 1kg (smetky) jsou i cenově výhodnější.Samozřejmně i propustnost atraktorů je lepší.Další výhody sušených vajec zmínil už kolega patlal.

patlal - Profil | Ne 28.10.2007 2:10:02

carpmania // Ano přesně tak.Dehydrovaná(sušená).Proteinové hodnoty se to netýká,je to jak napsal J.O.(Bass) použiješ menší množství vajec.Sušená vejce mají své výhody - skladnost,menší náchylnost k tvorbě plísní,delší doba skladnosti
a teoreticky nižší cena která je odvislá od rozpuštění ve vodě které popsal J.O.(Bass).

carpmania - Profil | Ne 28.10.2007 0:24:20

J.O.(Bass) - ® : pochopil jsem tedy dobře to, že se domníváš, že pokud použiješ sušená vajce na místo čerstvých, směs tím získá podstatně lepší proteinové parametry...?

J.O.(Bass) - Profil | Ne 28.10.2007 0:08:02

carpmania: Jistě ,že zředí ,ale v porovnání s klasickými vejci zcela nesouměřitelně.Nevím to zcela přesně ,ale odhaduji,že na výrobu 1kg sušených vajec je potřeba cca 5-6kg čersvých.Tedy vzniká hodně silný koncentrát.A voda samozřejmně ředí daleko lépe než vejce takže ji použiješ na 1 kg směsi podstatně méně.

carpmania - Profil | So 27.10.2007 23:47:30

J.O.(Bass) - ® : a sušená vejce spolu s vodou nám podíl proteinů ve směsi nezředí?

J.O.(Bass) - Profil | So 27.10.2007 23:35:07

carpmania:Nejenom to,ale nutno i domyslet,že celá vejce jsou v podstatě jeden z největších ,,ředičů,,proteinů ve směsi.Je velmi těžké stvořit směs třeba na bázi rybích mouček nad 30% podílu proteinů ,při použití 10 klasických vajec na 1kg směsi.

carpmania - Profil | So 27.10.2007 23:15:39

patlal: sušená vejce jsou tedy dehydratovanou formou těch, která si kupujeme v platech? pokud by tomu tak bylo, máš naprostou pravdu s tím, že pokud chce člověk na rybách vařit boilie, které bude chtít přizpůsobit podmínkám, které budou panovat, budou sušená vejce nejlepší volbou oproti klasice ve skořápce:-)

J.O.(Bass) - Profil | So 27.10.2007 22:22:44

karamel: Jednoznačně sušené.Myslím,že někteří kolegové níže ne zcela docenili jasné výhody sušených vajec.

Lihor - Profil | So 27.10.2007 19:03:16

Karamel:Já používám jak klasik vejce tak i sušená.Sušená vejce používám na boilíz sušený a klisik vejce na vařený.Mám s oběma dobré zkušenosti.Ale je problém sehnat sušená vejce, stačili by i smetky.Ale bohužel i zdroje někdě vyschnou:-(.A sušená vejce (ne smetky) se pohybuje cena cca 200kč/kg
Kdyby někdo věděl kde sehnat sušená vejce-smetky, tak mi prosím napište,dík

patlal - Profil | So 27.10.2007 19:01:56

šupináč1 // A se špekem.Sušený vejce není žádná chemie.
Jak bylo napsáno,pokud si děláš boilie doma použij normal vejce,je to o skladování.
Sušené vejce sou super pokud jezdíš na ryby a koule si děláš až u vody,jsou poměrně skladnější.

Fredyn - Profil | So 27.10.2007 17:47:45

karamel- suseny vejce chcu vyzkouset na jare, melo by to lip uvolnovat atraktory, taky bych se ale o tom neco rad dozvedel

sidneyv - Profil | So 27.10.2007 13:16:23

Podľa mňa gule plesnivejú všeobecne z vlhkosti. Nešpekuluj, používaj normálne vajcia...

šupináč1 - Profil | So 27.10.2007 12:11:03

Radši vejce a nejlíp s cibulí, oni pak budou kapři pěkně prdět. A pak je aspoň líp najdeš, podle bublin na hladině. Ale teď vážně, určitě vejce já těm chemickejm nevěřim. Když budeš boili dobře skladovat tak by plíseň chytit nemělo.