Jak chytáte s otevřeným navijákem?

Rád bych skusil takto chytat kapry-jakou mám použít montáž?Jak zajistit vlasec?Jak uzpúsobit signalizaci záběru?Díky
Autor diskuse: vilda - Profil , 20.5.2003 kaprařina - techniky lovu

Šlehy | Út 27.5.2003 20:47:31

Já používám kousek molitanu do prvního (největšího) očka a před špičku dávám na vlasec kousek naříznutého polystyrenu.
Jo a chytám s otevřeným navijákem a otevřeným lahváčem.

zubáč | Út 27.5.2003 7:22:39

Zajištění vlasce je ruzné - klip, pokud máš, nebo jak to praktizuji já složený alobal nebo hliníkovou fólii z cigaret na silon, zatížím kamínkem a je to v pohodě, ryba zabere, vytáhne fólii z pod kamene a ta ti ukáže záběr, většina kaprařu ale používá Baitrunnery navijáky, kde nemají vubec problém, odklopí bait pojistku a ryba si muže tahat jak chce, potom potočí kličkou anaviják přejde do provozní polohy s nastavenou brzdou a sekají ....

Zbynek - Profil | Pá 23.5.2003 7:44:51

Jo a taky se da dat kosticka molitanu do prvniho cka od navijaku + treba papir misto polismana nebo jiz zmineny kamenek..

ebs | Čt 22.5.2003 19:50:45

Říká se tomu klip.Myslím tím ten prstýnek.

Luigin - Profil | St 21.5.2003 10:40:25

Místo gumičky se dá použít prstýnek s takovým nehtem.Ten prstýnek je rozříznutý,tak není problém ho navléknout na blank prutu.A pod ten nehet dáš silon.Volně se to prodává v ryb.obchodech

Lubo | St 21.5.2003 10:24:18

Vlasec při lovu na mrtvou rybku fixuji přes gumičku navlečenou na rukojeť prutu v místě kolmo nad cívku navijáku. Z vlasce udělám smyčku (samozřejmě ji nezavážu na uzel, jen stočím v prstech vlasec), tu provléknu pod gumičkou a odklopím řadič. Na cívku pak položím třeba kovový vršek od piva, (nebo něco zvonivého, třeba nějakou rolničku). Ryba přes minimální odpor gumičky smyčku vytáhne a odvíjející se vlasec shodí s cívky vršek, jehož cinknutí o zem upozorní na záběr.

brach - Profil | St 21.5.2003 6:30:03

Chytávali jsme takhle candáty na mrtvou rybku. Nahodíš, trochu dotáhneš, odklopíš řadič a na cívku položíš kamínek nebo něco jiného, abys zamezil samovolnému odvíjení silonu. Na silon před špičku prutu dáš kousek polystyrenu, na něm pak vidíš záběr a silon se naprosto volně odvíjí a ryba necítí žádný odpor. V noci jsme chytali tak, že jsme odklopili řadič a přímo na průvěs silonu od cívky jsme zavěsili ňákou svítičku tak, aby byla i s mírně napnutým silonem kolmo pod navijákem - třeba až na zemi. Při záběru svítička vypadla a ryba opět necítila odpor silonu. Zásada - silon nesměl být utažený (zaseknutý), nýbrž volně navinutý. Takže první hod byl vždy hluchej a po něm se silon velmi volně navinul. Dá se to použít na jakoukoliv rybu.

Multi | St 21.5.2003 2:06:11

Na mlaskačku povoluju hodně brzdu navijáku. Při záběru, hlavněje v noci je slyšet brzda navijáku(krásná muzika). Potom stračí patřičně dotáhnout brzdu navijáku a zdolávat rybu.

Piškotus - Profil | Út 20.5.2003 17:08:57

určitě myslíš s odklopeným navijákem.Takhle chytám jen na mlaskačku to jest na pečivo na hladině nebo speciálně na Orlíku ve skalách kde je zakrmeno kuku a chytám z lodi vybavené na předku pneumatikou s kterou na jedu na vhodnej šutr a tím je minimum bordelu.Pak nahodím jen samotnej háček bez jakékoliv zátěže a čihátek s kukuřičkou.Doletí to jen pár metrů,ale při klidu a tichu do hodiny následuje první jízda.Kapr si takto veme i 50m vlasce a boj je pak bombovej.Po zdolávání je zas 3hod klídek než se vše uklidní.Nic světoborného jen nahodíš odklopíš naviják a čekáč až to rozmetelí.Musím však podotknout,že je třeba krmit min 14dní.
Jinak na odklopenej naviják chytám častěji při již zmiňované mlaskačce.Udělš dva návazce zase jen s háčky a dáš chleba na každej háček ,lépe na jeden větší.Je možno trochu chleba namočit,aby dále dolétl,ale jen do té míry aby nespadl.
pokud to povětrnostní podmínky nedovolují použiji průběžnou montáž s olůvkem s větším očkem aby mohl chleba bez problémů vyplavat na hladinu.Pak pouze sleduješ chleba až ho něco slupne,nebo koumáš na cívku jestli se neodvíjí fofrem vlasec.Mockrát je hroznej fofr a stalo se mi,že jsem an ten chleba koukal a ani jsem nepostřehl,že je pryč a 10-20m vlasce z cívky taky.
Mohu takovýto lov vřele doporučit,ale jen na stojácích či mírně tekoucích vodách.
Někde tady na Mrku tuším v článcích je článek o chytání na hladině.Tak tam Mrkni a Petrův Zdar

TomL | Út 20.5.2003 16:45:51

Goba - Proč? Máš strach, že si ho namotáš?

Goba | Út 20.5.2003 16:26:21

No jasně, větrat se musí, ale trochu mě zdržuje to zase rychle všechno zadělat, když bere ryba.