Vláčíte někdo s multiplikátorem ?

Uvítám všechny zkušenosti a postřehy ohledně vláčecích multiplikátorů.
Autor diskuse: Goba - , 20.2.2001 dravci - náčiní, doplňky

bambus - Profil | So 19.7.2008 22:20:08

ja s nim vlacim mam abu garcia a je to super,zdolavani a vedeni nastrahy je ale uplne jiné nez u klasiky ale moc rybaru sem s tym chytat nevidel.a kdys se s nim naucis tak to lita stejne jako s normalem

Goba | St 28.2.2001 13:27:54

Děkuji za vaše názory....vzhledem k objektivním důvodům, které neumožňují nahazování v zarostlém terénu a na nerovných březích zůstanu u klasického smekacího navijáku.

radek | Út 27.2.2001 18:20:47

Martin M. : Je to multiplikator .-) Jen se omlouvam, prehledl jsem to vlaceni, to je jasne, to je blbost delat to takhle .-)

vráťa | Po 26.2.2001 20:46:47

Robin> fakt Tě obdivuju. Vím, že kdo se naučí nahazovat v mulťákem, nedá na něj při vláčení dopustit. I co se týče dobrého kontaktu s rybou a ožitku ze zdolávání. Většinou jsou to lidi jako Ty - co dělali casting. MOje zkušenost je následující: kámoš dostal před lety luxusní MP ABU. PO teoretické přípravě přikročil k praxi, za asistence nás několika čumilů. Výsledkem všech našich hodů bylo několik set metrů zničených vlasců a ani jeden kloudný nához. PO čase to vzdal a naviják prodal. JInak je mi známo, že jako pruty se používají(nebo aspoň tenkrát používaly) kratší speciály s parabolickou akcí ( a sedlem jaks to popsal).

Robin | Po 26.2.2001 8:43:50

miro: Používám pruty se speciálním sedlem navijáku (takový ten zobec) a držené očky nahoru. Ale viděl jsem už multiplikátory, které jsou určeny pro klasické pruty a připevňují se "pod". V tom smyslu mají orientovány ovládací prvky (a samozřejmě i směr točení kličkou).
radek: Možná to funguje, ale vláčet bych tak nechtěl.

Martin M. - Profil | So 24.2.2001 13:33:59

radek> tusim toto neni multiplikator ale obycejne kolecko na sumce, ne? S multiplikatorem se nahazuje se snurou na civce... jak pise Robin...

radek | So 24.2.2001 2:11:50

Asi to neni standardni zpusob, ale nahazuji i tak, ze na pisecnou plaz nebo odklizene a vycistene misto, ci na skladaci kresilko vymotam potrebnou delku snury a stocim ji spiralovite do co nejvetsiho kruhu a pak nahodim. Dulezite je, aby po nahozeni byla jeste nejaka snura na sousi a nedoslo tak k okamzitemu zastaveni nahazovane nastrahy. S upechem lze takto dohodit velmi daleko i klasickym svihem! Dulezite a narocne je nezamotat si snuru a nebo do ni nenatahnout nejakou mechanickou prekazku (klacik a podobne).

miro | Pá 23.2.2001 19:59:46

robin> ako je to s prutmi? pouzivas multiplikator na palici s hornym vedenim ociek, alebo to nie je taka podstatna vec?

Robin | St 21.2.2001 9:34:17

Styl nahazování s multiplikátorem je odlišný od běžného nahazování. Je to spíš táhlý, plynulý pohyb, narozdíl od nahazování např. se smekacím navijákem, kdy se hází více švihem. Plynulost je nutná proto, aby se cívka navijáku neroztočila rychleji než letí nástraha. Tyto přeběhy eliminují částečně drobné třecí segmenty, které jsou při roztočení cívky odstředivou silou tlačeny do brzdné drážky, částečně mechanické vymezení odporu osičky cívky, tzv. "nahazovací brzda". Sady třecích segmentů se k navijáku dodávají zpravidla ve dvou hmotnostech, pro lehčí a těžší nástrahy (já si s tím v praxi moc hlavu nedělám, kvůli výměně je nutné rozebrat naviják). Mechanický odpor (nahazovací brzda) se nastavuje pomocí šroubu na plášti navijáku pro každou nástrahu zvlášť. Není na to žádná stupnice, dělá se to citem. Některé multiplikátory mají navíc ještě magnetickou brzdu, která opět pomáhá eliminovat přeběhy cívky. Mám jeden multiplikátor s magnetickou brzdou a její jemné nastavení používám např. pro rozlišení házení tou samou nástrahou po a proti větru. Rotace cívky se dá přirozeně kontrolovat i palcem.
Předloni začali v Abu jednu řadu multiplikátorů vybavovat systémem Anti-Backlash. Je to další zařízení pro ulehčení nahazování. Při nahazování jednoduchým způsobem kontroluje napnutí vlasce unikajícího z roztočené cívky a při jeho povolení blokuje cívku. Pořídil jsem si ho a zatím z něj mám smíšené pocity.
Nahazování s multiplikátorem je náročné na prostor kolem rybáře. Nahazující musí mít volno pro opsání křivky špičkou prutu ve výseči cca 180 stupňů. Je to nutné z důvodu, který jsem naznačil výše; nahazuje se táhlým pohybem, pro který je potřeba mít možnost sklonit prut za záda. V úvahu nepřipadá nahazování pod špičkou prutu, nahazování z pozice 12 hodin a podobně.
Vláčení s multiplikátorem Ti automaticky vymezuje i hmotnost nahazovaných nástrah - lehké věci (asi tak do 10g) s tím uspokojivě nenahodíš.
Nechtěl bych, aby tahle odpověď na Tvou otázku vyzněla jako odsouzení multiplikátorů. Já na ně nedám dopustit, ale musím přiznat, že smekací naviják je univerzálnější. Jestli Tě to zajímá dál a nemáš to daleko do Prahy, časem bych Ti mohl předvést nahazování v praxi, případně by sis to zkusil sám.