Rybářský kroužek pro děti

Dobrý den, v naší organizaci mi nabídli, abych vedl rybářský kroužek pro děti. Rád bych se na to dobře připravil, proto prosím všechny ochotné rybáře, kteří mají s něčím podobným zkušenosti, jestli by mi mohli poslat informace například na co se nejvíce zaměřit, co děti nejvíce zajímá, zajímavé akce, kontakty na lidi, kteří by rádi pomohli (např 1 X ročně předvedli jak se loví na mušku apod). Předem díky.
Autor diskuse: Jirka - , 25.4.2003 všeobecné - ostatní

Orion | Út 29.4.2003 23:44:43

S dětma to není lehké pořízení v prvé řadě v nich člověk musí probudit zájem a pak se musí snažit jim rybařinu neznechutit.Mám pocit že se mi to docela podařilo a kromě prázdnin mi chodí do kroužku každý týden.Asi není to pravé ořechové s nimi dělat vše.Vzhledem tomu že se zbývám sám plavanou jsem se rozhodl učit mládež plavačku a připravujeme je na zlatou udici k dispozici mám instruktora na poznávačku a testy a instruktora na házení mouchou a skiše ,hlavní je však plavaná jezdím s nimi po závodech a snažím se být spíš kamarád než vedoucí i když nervy někdy prasknou.Pokud je venku dobré počasí trávíme ho lovem ryb u vody kde se dá vše předvést v praxi a to baví děcka nejvíce,teorii probíráme v opačném případě.Musím ještě připojit další důležitou věc ,mám plnou podporu rybářského svazu finační i materialovou a to je hodně důležité.Na závěr jen tolik ,člověk s těmi caparty stráví spoustu času a vyteče mu mnohdy spousta nervů,ale pak příjdou výsledky a je vše zas v pořádku.někteří pak třeba u plavané zůstanou a to pak těší a někteří skončí s dvěma klacky a třicítkou s pípaky u vody ,ale ani těm to nemám za zlé nikoho člověk přece nenutí.

Fisherman - Profil | Út 29.4.2003 23:29:25

Láďa> Nevím, ale na Mělníku můj drahý švagříček loni(13)získal povolenku aniž by prokázal nějaké znalosti :-(

Láďa | Út 29.4.2003 23:04:28

ted už to vím- teda z Uhříněvse to nemáš moc daleko a i kdyby tak se zajdi podívat na Pavla Kruliše ze Smíchova

Láďa | Út 29.4.2003 23:01:55

Odkud jsi, klidně se přijď na náš kroužek podívat do Mělníka

Marek | Út 29.4.2003 20:01:33

já jsem doprováel kluka do 30km vzdáleného kroužku a čekal tam s ním a poslouchal.
Jako základ bych viděl rozdělení dětí podle věku.
Tady to bylo rozděleno na Po,Út,St,Čt podle toho,kdo si kterej den vybral,takže tam byli děcka 8 i 14 let dohromady a to bylo blbý. Těm malejm je potřeba se věnovat úplně jinak.
Nahazovali na hřišti, některý děcka to nebavilo a v podstatě šlo jen o nutné zlo kvůli vydání povolenky. Ale jsem rád,že se tomu někdo ve svým volným čase věnuje.

kml | Út 29.4.2003 19:03:04

kontaktuj napr oriona, obcas trenuje s krouzkem zavodni plavanou. Nauc je nejdriv jednoduchou plavanou - bic 3 nebo 4m, splavek, 14 silon(jinak ti to potrhaji)a maly hacek.jak jim zakrmis u brehu a zacne to brat tak je to chytne. Kdyz se stanes "autoritou", ktera bude zvladat vsechno vcetne poznavacky v prirode, budou se ti chtit vyrovnat a pude to samo. Jinak schuzky jednou tydne vyhovujou, v zime jednou mesicne.Az budou vetsi muzes treba regionalne zavodit a postavit druzstvo z nejlepsich adeptu.Preji hodne zdaru

Frk | Ne 27.4.2003 20:27:18

Jirka/ jestli chceš, tak ve druhé třetině června děláme víkendové soustředění dětí. Koná se u chovného rybníka a děti jsou jako coby táborníci, takže zabijeme dvě mouchy jednou ranou (ryby a vztah k přírodě vůbec).
Jezdili jsme do Bukovanské zátoky ale na ryby je to o 1000% lepší.
Pokud tedy budeš mít zájem, zavolej a můžeme se domluvit. Zábava je pro všechny, to garantuju.

brach - Profil | Ne 27.4.2003 8:27:11

V našem kroužku je 80 dětí, rozdělených podle let. Nejmladší první třída, nejstarší 15 let. Pokud budeš chtít něco konkrétního, ozvi se.

Cyril.dent - Profil | Pá 25.4.2003 22:39:23

Ja veduj krouzek jednou 2 hodiny za 14 dni. S tim ze by jsi je zacal ucit plavanou a privlac bych nesouhlasil. Podle me je chce nejprve seznamit je s chytanim celkove at si kazdy sam vybere jak chce chytat. A neucim je jenom rybarine.

Jirka | Pá 25.4.2003 20:53:02

Děkuji za první rady, děti budou starý od 8 let asi do 13. Kolik je jich celkem v MO zatím nevím, ale na předešlé akce např. dětské ryb. závody jich chodilo kolem 20. Rád bych se jim věnoval asi tak, jako naznačil LEVIT. Zatím nevím kolik je naše MO ochotna věnovat dětem peněz, podle toho budu moc plánovat dál. Zajímalo by mě jak často máte s dětmi schůzky (1 x týdně, měsíčně ??). Co se týče rybolovné techniky, začal bych plavanou a přívlačí. Samozřejmě bych je učil základy z ryb. řádu. Hlavně jim chci ukázat, že ryba a vůbec příroda je pro ně rovnocený partner, kterého je třeba si vážit a chránit. Nechci jim vnucovat metodu chyť a pusť, ale ukážu jim, jak je krásný ryby pouštět. Doufám, že suchopárný učitel nebudu, sám mám 2 děti a máme spíš kamarádský vztah.Přes léto se popkusím udělat Webové stránky, kde by si děti mohli otestovat své znalosti. Např. poznávání ryb podle obrázku, míry, doby hájení atd. Trochu zvládám PHP a mysql, tak až najdu nějaký levný web hosting, tak to zkusím. Kroužek je v MO Uhříněves, což je na pokraji Prahy, ale platí tam Středočeská povolenka. Zatím díky a přeji Vám skvělé zážitky od vody.

noe | Pá 25.4.2003 18:20:16

ve dvou kroužcích máme ve dvou 50 dětí, z toho se o rybařinu, zajímá tak 15 dětí a asi 10 jich to ovládá dobře, těch 35 rybaří ani nevědí proč......
jinak je to pěkná dřina, 10x jim řekneš povolenka do 15 dnů od skončení a stejně se najde 7, kteří odevzdají pozdě atd......

Laďa | Pá 25.4.2003 14:04:20

Jak budeš mít ty děti starý? Já jsem ty mrňousy učil vázat háčky na vařece a tkaničce od bot.

LEVIT - Profil | Pá 25.4.2003 12:23:34

Je dobrý být s nima spíš jako kamarád než suchopárný učitel - pak jsou otevření a přijmou lecjaký názor - nejen o rybách a jejih chytání, ale i o rybářský etice apod.
Jinak vycházky k vodě samozřejmě vedou, ale když s nima v zimě budeš třeba vázat mušky, tak to taky většinu z nich baví.
Pokud zaznamenáš u většiny začínajících podobný problém - "pětadvacítka" vlasec, kačena, čtyřka háček a dvoumetrový teleskop, tak doporučuju propojení s následujícím problémem, kterým je postupné zapomínání rybářského řádu.
Já tyhle dva problémy zabil jednou ranou tím, že jsem požádal výbor o finanční dotaci a pořádám pro mladý soutěže-kvízy z rybářskýho řádu o boalzový splávky, tenký vlasce na plavanou, vyvažovací bročky, malý háčky... Chytlo se to rychle a nese to dobré ovoce.
Kdybys chtěl víc info, tak klidně napiš maila.

Osprey - Profil | Pá 25.4.2003 11:18:04

Vedu ho už léta a je to organizace od organizace a dokonce i rok od roku jiné. Hlavní rada - udržuj kontakt z lidmi z MO a snaž se, ať ti tam občas někdo zajde pomoct - je třeba šílené učit dvacet dětí najednou uzly. Jestli máte vlastní rybníky, vem je na výlov.

TomL | Pá 25.4.2003 11:00:46

Nejdřív napiš, kde ten kroužek povedeš. Pokud na JM, tak ti tam rád v zimě přijdu umotat nějaký muchy - třeba.

def | Pá 25.4.2003 10:36:12

Ja som rybarsky kruzok absolvoval pred 7 rokmi (teraz mam 21) :) a este si na to dobre spominam. Najvacsie potesenie nam robili rozhodne vychadzky k vode - to asi nikto nepoprie. Myslim, ze uplne super by bolo vedenie kruzku niekde v prirode - ale to sa neda za kazdych podmienok uskutocnit. Na zaver kruzku sme isli na jednodenny vylet na Zemplinsku Siravu (asi 25Km). Prajem vela uspechov a trpezlivosti.