Pšenice

Zdravím všechny...Chytám již strašně dlouho na Orlíku na stejných místech s různými úspěchy, většinou cejny, kapříky, dříve hojně okouny, candáty. Většinou na skalách na průběžné splávky. Předloni jsem propadl feederu a po mnoha letech se vrátil ke klasickému chytání ze břehu. Chytačka skvělá. Loni začali chodit do stejného úseku " rybáři " z místní vesnice. Velmi často a ve velkém množství krmí pšenicí ( nejspíš levný nebo spíš zadarmo zdroj ZD ). O způsobu chytání tady nebudu zdržovat. Spíš mi jde o tu souvislost, mezi použitím nenamočené, tvrdé pšenice, rozházené z lodi v malé zátoce a následující minimální aktivitě ryb a to nejen kapříků, ale i cejnů apod. Vzhledem k mírné letošní zimě jsem už na konci února a celý březen na Orlíku úspěšně zachytal. Před 14 dni zahájili vesničani pšenicovou kampaň a minulý i tento týden voda v podstatě bez aktivity. Protože jsem se u vody s autory vnadění setkal, požádal jsem je, aby pšenici před použitím delší dobu alespoň máčeli. Co udělá tvrdá pšenice a podobné obilí se zažívacím traktem kapříků? A způsobí, že se tomuto místu vyhnou při svém shánění potravy obloukem? Hledal jsem ve starých otázkách a všude je popsáno použití pšenice změklé po máčení apod. Co udělá s rybou pšenice ještě vylepšená různými chemickými stimulátory klíčení apod.
Dík za odpovědi a zkušenosti, i když si myslím, že s místními nepohnu a spíš ustoupím na jiné místo...
Autor diskuse: JohnMcE - Profil , 25.4.2007 kaprařina - nástrahy, návnady

MOndo - Profil | Út 29.12.2009 12:55:23

Pextr >> boilie je všechno na prášek než se to smíchá kapr to natráví a pak to a pak to ním jenom projede,,navíc některé přísady se před použitím do boilie praží nebo zpracovávají tak aby byly co nejlíp stravitelné

Pextr - Profil | Út 29.12.2009 12:16:03

A co třeba boilies. Vždyť je to to samý jako tvrdá kukuřice.

Iggy - Profil | Pá 27.4.2007 7:22:18

Rybníkáři zcela běžně zkrmují pšenici-tak jak jí mají v sýpce. Ryby to nasytí a "naučí" jíst hlavně to čeho mají stálý přísun. Jinak jako opatřeí proti pytlákům to nevím-chovný rybník má na 1ha neuvěřitelné množství "strávníku" tak ať se tam hodí cokoliv co ryby žerou tak budou brát i přas pšenici(to je moje dlouholetá zkušenost)

Filla - Profil | Pá 27.4.2007 1:57:14

kolegove maji pravdu, vcetne toraryka... na takovy pytel psenice se da klidne nachytat 6 az 8 pstruhu; ja jsem tam nebyl, ale vsecko jsem to videl na vlastni bulvy!!! i to jak se vyhodil metrovej cernobilej perlin, no fakt
(partikl var do te doby nez pujde mirnym tlakem rozdrtit mezi prsty) :-)

ladiscek - Profil | St 25.4.2007 22:19:38

Třeba rybníkáři kteří ví že se na jejich chovném rybníku bude pytlačit tak takhle zakročí.Nebo to používají jako prevenci.

TORARYK - Profil | St 25.4.2007 20:57:29

přesně jak můj děda za koministů 1 pytel šrotu 1 pytel pšenice..
nasypal to tam a šel do hospody za pražákama (znal ho tam skoro každý)
No a ještě ten den nedo zítra,šel chytat..Neuvěřitelné množství cejnů!!!!
na dvojnávazec 2cejni najednou normálně..+ i jiné ryby př:kapři cca40cm tedy nic extra..

Bachy - Profil | St 25.4.2007 16:33:48

Mám podobné zkušenosti s kukuřicí. Suché zrno je pro ryby mnohem hůře stravitelné než uvařené, ryby mají tvrdé břicha a nepřijímají další potravu dokud nestráví tu suchou. Takové ryby jsou pak samozřejmě špatně ulovitelné. Rychlá stravitelnost krmení by tedy podle mne měla být základem lovu a raději bych pšenici uvařil než jen namočil. Jinač taky bych šel na jiné, vzdálené místo.

Kubajz - Profil | St 25.4.2007 15:58:47

Já pšenicí občas krmím,ale vždy ji vařím.Suchá ryby zatáhne na pěkně dlouhou dobu.Být tebou tak hledám jinej flek,protože tady ti pšenka nepokvete.Nebo spíš asi pokvete ta naházená.

rou7 - Profil | St 25.4.2007 10:33:28

zdar. pokud se krmí tvrdou psenici tak se ryba nazere a treba tyden neveme nic do huby. no a pokud krmi tak casto jak pises tak ti dusledek jejich chovani asi dojde sam.

vsechny partikly ktere se pouzivaji tak se namaceji z duvodu lepsi stravitelnosti. jestli chemickym stimulatorem myslis posilovac tak je mozne ze rybu vice prilaka nebo naopak odpudi. ja osobne pouzivam partikl bez posilovacu. nakliceny partikl se rybam taky moc libi a hodne casto se pouziva.

urcite se zacni presouvat na jine misto a jestli na nem budes chytat tak to hlavne mistnim nerikej. doporucuju misto vice vzdalene od mista kde se krmi.