Výroba boilies

Rád bych vás chlapi požádal o radu.Už mě přestalo bavit kupovaní koulí a zatoužil jsem sám si ňáký upatlat.Přísad na výrobu boilies je hodně a mě by zajímalo k čemu ta či onaká přísada slouží, popřípadě kolik se tam toho sype a jestli jsou nějaký zásadní pravidla(podle typu vody,ročního období,atd.)Stačí mi,toho dej na jaře míň a na tomhle zas nešetři.Dál už budu muset asi experimentovat.Dík
Autor diskuse: Prďola - , 18.4.2003 kaprařina - nástrahy, návnady

Krcma | Čt 25.9.2003 16:01:10

Kupuju,ale občas si je i podrbu.....:))))Dřív jsem dělal z hotových směsí,ale lenost u mě zvítězila.Teď jsem bodoval na banán+ryba od Hutchinsona.

Palcát | Út 23.9.2003 21:44:59

pokud se ti někdo ozval na otazku výroby boilies tak mě ty rady pošlí na mou adresu snáním to samé . Moc ti děkuji Palcát Jiripalcik@post.cz

Palcát | Út 23.9.2003 21:44:08

pokud se ti někdo ozval na otazku výroby boilies tak mě ty rady pošlí na mou adresu snáním to samé . Moc ti děkuji Palcát

Pavel Z. | Út 22.4.2003 13:35:07

Koťón: To já občas taky...

Koťón - Profil | Út 22.4.2003 12:58:46

Brach: koule si válím. Začínal jsem u boilie u kterého jsem se cenově vlezl do 50 kč/kg (neuvěřitelné co?) a postupně se přidává různých blbinek až se letos cena vyšvihla na 400 Kč/kg. Jsou to už sice dražší boilie, ale vím přesně co v nich je a opravdu jim věřím.

kiklop - Profil | So 19.4.2003 13:11:06

I ja jsem si "koulis" zacal vyrabet sam.Se vsim vsudy se dostavam pod 200,- za kilo.Nedelam 50:50!A taky plne souhlasim s ostatnima,ze pocatecni recepty si musis sehnat,tak jako my vsichni kdyz jsme zacinali,nekde v casopisech (kaprarina,cesky rybar.....)Potom si muzes i zaexperimentovat.Ja osobne davam na zacatku sezony prednost sladkym koulis-orech,jahoda,brusinka....muzes si to i smichat.....No a v zari uz davam spis maso-musle,GLM(to funguje ale celorocne!!).Jedine co by Ti snad pro zacatek mohlo pomoci je to,ze aby koulis drzeli pohromade,je dobre davat do prisady psenicny gluten,ale saze ne moc,aby se to vubec ve vode rozpustilo a nesplesnivelo Ti to tam...to bys mel po chytani...davkovani je v kazdem poradnem receptu napsano.Tak hodne uspechu:o)

Jirkas - Profil | Pá 18.4.2003 11:25:40

All> Ještě poznámku, jak říkám použil jsem informace od Ricka a MK, hned první várka (letos v únoru) se mi povedla bez problémů, nelepilo se to, dobře se to koulelo, vařilo. Na zkoušku konzervace jsem dal část do mrazáku, část do soli a část do pytlíku od cibule sušit na půdu. Nic z toho dosud nezplesnivělo. Jediný problémek však moje boilies mají, zatím jsem na ně nic nechytil. Ani nemohl, byl jsem na rybách jen jednou v březnu a voda v řece měla cca 5st.C.

Jirkas - Profil | Pá 18.4.2003 9:26:02

Brach> Dělám 18-ky. Zatím jsem nepočítal kolik je jich do kila. U kupovaných 20-tek jsem loni počítal cca 200kusů na kg. Takže cena 0,25Kč je reálná (250ks 18-tek). Jinak se dá jít s cenou ještě dolů. Udělal jsem si tabulku v exelu, kde mám pro asi pět dodavatelů komponent (většinou internetových) uvedeno jejich zboží i s cenami. Mám tam i všechny své recepty, takže mi to automaticky spočítá hned cenu 1kg boilies za použití příslušných komponent. Jinak každý má některou komponentu nejlevnější, takže by se muselo kupovat u každého něco a k tomu jsem se zatím nedostal.

brach - Profil | Pá 18.4.2003 9:02:42

Jirkas - takže cena tvé kuličky je cca 0,25 Kč. Začínám se škrábat za uchem..:)

michal_v | Pá 18.4.2003 8:56:42

Já mám velkou výhodu v tom, že moje tchýně má cukrárnu, dá se na tom dost ušetřit, bere všechno ve velkým a za super cenu, takže sojový pudr, sušené mléko, vůně, klíčky, arašidy, atd. moc neřeším. A doma není bordel, tak jsem se dobře oženil, to se mám. :) Cenu nevím, ale je směšná...

Jirkas - Profil | Pá 18.4.2003 8:44:21

Brach> Já jsem se dostal na cenu cca 60,-Kč/kg. Komponenty kupuji po supermarketech, zdravých výživách a zverimexech. Jedná se ale zatím spíše o směsi 50:50 a do ceny nepočítám kvalitnějši esence, aminodopy a dipy, v kterých to máčím až po uvaření a vysušení.

brach - Profil | Pá 18.4.2003 8:23:55

Je paráda, když se někdo dopracuje ke svým vlastním kuličkám - takové rybáře uznávám. Protože mě to však nebaví (spíše jsem línej)a proto kupuji hotové. Nejdříve po pár kouscích v krámcích (1 ks = 2,- Kč, i více). Přešel jsem proto na objednávky ve velkém (5 kg apod.) a schválně spočítal kolik kuliček je v 5-ti kilech. No a z toho jsem pak zjistil cenu jedné kuličky, která činí 0,50 hal. Zajímala by mě cena při domácí výrobě - počítal to někdo?

Jirkas - Profil | Pá 18.4.2003 7:54:39

Tak, tak. I v článcích je spouta informací. Když si projdeš v pokecu "Kaprařina" Rickovy a Michalovy K. příspěvky a použiješ jejich recepty, tak do základu pronikneš rychle. Ale i já už dvě zimy "ležím" v knížkách.

Honzas - Profil | Pá 18.4.2003 7:45:08

Sežeň si pár receptů (např. v "Kaprařině" v souvislostech) a zkus si to upatlat. Jestli si myslíš, že ti tu někdo v několika příspěvcích vysvětlí problematiku přísad do boilie, tak jsi naivka. Do této džungle musíš pronikat postupně studiem různých knih (Návnady a nástrahy na kapry - Ken Townley) a neustálým sledováním trhu a nových trendů. Intenzivně se tomu věnuji 2 roky a vím, že toho ještě moc nevím. Je také otázka, co chceš dělat. Jestli nějakou obyčejnou směs 50/50 + esence, což není taková věda a nebo se ti jedná o atraktivní boilie nadupané různými atraktory.