plavou duté anténky?

četl jsem že když ryba nadlehčí poslední brok,antenka vystoupí.Proto jsem usoudil že by měla plavat,ale já jsem si koupil splavek u ktereho neplave.Je všechno v pořádku,nebo mám špatnej splávek?
Autor diskuse: vilda - Profil , 17.4.2003 plavaná - náčiní, doplňky

Osprey - Profil | St 23.4.2003 21:48:57

Nadlehčením broku zvedá ryba celý splávek. Anténka, protože je na jeho vrcholu, tak stoupá s ním, bez ohledu na materiál. Jinak to Pampalini rozebral do mrtě. Není co dodat.

Pampalini - Profil | Pá 18.4.2003 15:31:20

Vildo, skutečnost, jestli samotná anténa plave ve vodě nebo ne (dáno specifickou hmotností neboli hustotou materiálu) nemá na funkci splávku vliv. Na splávek působí vztlaková síla, která je rovná hmotnosti vody stejného objemu jako je objem právě ponořené části splávku. Pokud splávek plave, znamená to že na něj právě působí vztlaková síla rovná jeho hmotnosti. Pokud se splávek připotopí, zvětší se objem ponořené části a zvýší se vztlaková síla. Antény angličáků se dělají duté a otevřené na koncích proto, aby při velké šířce (kvůli dobré viditelnosti) měla anténa malý objem.
Příklad: kdyby antána byla z plného materiálu (nebo dutá, ale na koncích uzavřená) o průměru např. 8 mm, při ponoření o 1 cm by se objem ponořené části zvětšil o cca 0.5 cm3, což znamená zvětšení vztlakové síly o 0.5 g. Pokud je anténa stejného průměru dutá se stěnou tloušťky např. 0.3 mm, zvětší se objem pouze o 0.08 cm 3 a vztlaková síla o 0.08 g. V tom je tajemství citlivosti splávků s dutou anténou. Doufám, že jsem tě svou "přednáškou" neotrávil.

siro | Čt 17.4.2003 17:19:23

Nedávno se něco podobného probíralo v plavané.Díky výtlaku splávku vyvážíš i hlinikovou anténku do půlky.

MichalR | Čt 17.4.2003 6:09:50

Vildo, obecne plavou telesa, ktera maji mensi hustotu nez voda (ve vode). Z toho vypliva, ze pokud je material anteny hustoty vetsi, nebude antena plavat na hladine, ani kdyby byla duta. Musi ji pomoci vytlak telesa splavku.