Lov dravců na živou rybku?

Nedávno jsem zkoušel chytit štiku na živou rybku a nic...Kolem mne chytali ostatní na umělé nástrahy a měli úspěch a tak se naskytla otázka jestli jepotřeba v dnešní době umělých nástrah trápit rybky ??? Myslíte, že bez rybiček to nejde ?
Autor diskuse: Petr Balcárek - , 25.6.1999 dravci - RŘ, MO, svazy

Milan B. | Ne 27.6.1999 10:48:33

Naprosto s tebou souhlasim.Lov na rybicky se mne uplne hnusi,zvlast na zive,brr,az mne jde mraz po zadech.Parkrat jsem byl u kamose,ktery tak chyta a kdyz jsem videl u neho doma asi 100 rybicek ve vane,z toho asi 20 uz chciplych a dalsich 20 polomrtvych,bylo mne do breku,jak to muze nekdo byt tak bezcitny?! Trochu kruta dan za "moznachyceneho" dravce.Vím,ze timti zpusobem chyta velice moc rybaru a je to tu hodne zazite.Je to i tim,ze je to mnohem pohodlnejsi nahodit kacu s rybkou a at si to ta stika najde sama,nez vzit umele nastrahy a jit dravce hledat sam.Pochybuju,ze by doslo nekdy u nas k zakazu tohoto zpusobu lovu,proto radim kazdemu kdo takto chyta: "Zamyslete se nad tim aspon trosicku!".

Vase jmeno zde | Po 28.6.1999 15:07:37

Chytání na ľivou rybku pro mě nikdy moc nebylo, protoľe u vody neposedím a chytání na káču není dvakrát mobilní styl - i kdyľ uľ jsem u vody potkal čímany, kteří chodili po břehu, pod kaľdej strom namočili proąitou chudinku na 2-3 minutky a hajdy dál. Definitivně jsem se s tímto atavismem rozloučil na Silvestra před dvěma roky na Lipně. Poslední den v roce v podvečer jsem se s přívlačí pokouąel vylepąit skóre, kdyľ jsem převapeně zpozoroval četná hejnka ouklejek tak blízko břehu, ľe některé měly tu hřbítky, tu tlamičky z vody. A vůbec se mě nebály. Vlnky s nima pohazovaly a rybky se pomalu přetáčely na bok a zpátky. Kdyľ je to ąouplo na mělčinu tak buď počkaly na daląí vlnku, která je smyla zpět nebo se takovým líným způsobem domrskaly do vody samy. Koukal jsem na to jako ve snách, protoľe voda byla chladem vyčiątěná do křiąálova a nikde ani ąupina, jenom přímo u břehu desítky ouklejek. Uľasle jsem jednu vzal do ruky a najednou mi to bylo jasný. Rybka měla dírku pod hřbetní ploutví. el jsem po břehu dál a nevěřícně jsem namátkou sbíral a prohlíľel ty tvorečky v agónii. Vąechny byly propíchnuté, sem tam měla nějaká rozpáraný bok od vyrvaného lanka. Uąel jsem několik desítek metrů, ale na konec toho pohřebiątě jsem nedoąel. Chytání na ľivou rybku je u nás tak zakořeněné, ľe spíą přesvědčím někoho ze svého okolí, ľe dnes budem "chyapusařit" neľ aby vyrazil na ątiku bez ľivé nástrahy. Jsem s Milanem B. stejně skeptický co se týče zákazu u nás a je mi proto líto, ľe ryby nemají hlas alespoň zamlada.

Robin | Po 28.6.1999 15:08:47

Zapomněl jsem se k předchozímu podepsat.

peter.g | Ne 4.7.1999 10:29:21

Suhlasim stebou.Malo by sa to zakazat.Ale to tymch dedkou na vrchu nikdo nikdy nepresvedci.Priklad jasny-jeden rok bola miera kapra na sv.morave 40cm a na dalsi rok zrusili,preco?Lebo dedci nechitili tych svojich 70 kaprov 35cm ale iba 2-3.Stejne je to aj toho roku so stukou na Slezkej Harte.Po roku znizena na 50cm,a preco?

Pavel D. | Pá 9.7.1999 9:54:20

Souhlasim s vama kluci, i kdyz na zivou rybku obcas chytam. Ja nevim jak jste stari (krome Milana) a jak dlouho chytate, ale ja si jeste pamatuji, jake diskuze se vedly na tema "zakaz lovu na zivou rybku na pstruhovych vodach". A dneska si na to ani nikdo nevzpomene, ze se kdysi na zivou rybku na PV smelo chytat. O zmene rybarskeho radu jsem uz na MRKu psal, tak se nechci opakovat. Je to na vas, aby se rybarsky rad zmenil k lepsimu. Za vas to mozna nekdo udela, ale bude to dlouho trvat. Mne se stalo jen jednou, ze jsem chytil stiku a mela rotacku az v jicnu. Pri chytani na rybku se mi to stalo uz nekolikrat. A nic na tom nemeni fakt, ze stika mela treba 70cm a stejne jsem si ji vzal.

Udo | Út 17.8.1999 8:26:38

S rybkami je to problém. Dostávají fakt zabrat. Dost záleží na rybáři jak s rybkami nakládá. Já rybce potom lanko vyndám a nervu ji. Zbylé pustím a je to. Kolikrát jsem chytil rybku se zahojenou stopou po lanku. Prostě chce to dát rybkám šanci a chovat se jako člověk.

Honza R. | St 25.8.1999 10:35:20

Lov na ľivou rybku je tradiční způsob lovu, a proto myslím, ľe by se neměl zakazovat. Záleľí na nás rybářích, jak se k ľivé nástraze chováme. Já rybce opatrně a ohleduplně lanko vyndám a pustím ji. Zbylé rybky také pouątím. Mimochodem tento způsob lovu moc nevyuľívám (max. 5 krát za rok). Petrův zdar.

ajko | Po 6.9.1999 14:25:37

Ja chytam aj tak aj tak. Co si vsak mam mysliet o tom, ak sa v Bratislave na Zeleznej studnicke, kde su styri jazera, nemohli chytat tri roky dravce - vraj zarybnovali. A teraz sa mozu, ale je tam napisane : ZAKAZ LUVU NA BLYSKAC? PRIVLAC A BUBLINOU (kulate plovatko+umela muska/.

radim M. | St 15.9.1999 10:05:57

ja jsem ve stare lit. nasel lov na tzv. sibenicku. Vyborne to funguje. Olovo asi 20 gramu, maly splavek, trojobratlik a to se vsechno zkumuluje dohromady, takze to vypada tak, ze na dne je olovo, na hladine splavek ( nutno mit presne! zmerenou hloubku vody) a nekde mezi tim -podle pozadavku rybare mit rzbku u dna nebo u hladiny- se to prerizne, navaze obratlik s asi 20cm navazcem a rybickou, rybicka jezdi, laka a z mista neutece, vecer je to bomba na candose, kdy mate nahozene dva metry od brehu. obratlik je mozne doplnit kratkou silikonovou hadickou aby se rzbka nezamotala vubec. Budu rad, kdyz mi napisete jestli vam to function. HI.... Aristoteles@post.cz