Rybářský kroužek bez MO

Je správné založit rybářský kroužek pro mládež,který není po rybářským svazem? MO přitom chce, že musíme nejdříve dostat požehnání od ní.
Autor diskuse: Dandy - Profil , 15.10.2007 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Cottus - Profil | So 20.10.2007 12:34:07

Pvl. se slovy : KDo by to dělal...? KDo jiný...? aj. opravdu nesouhlasím.... VŠICHNI ( org. VŠECHNO) je nahraditelné ....viz. situace před 18 -ti léty a nyní....!!!

Někdy je ta změna přímo nutná......na řeči typu: "Dělej si to teda sám..."

Pvl - Profil | So 20.10.2007 7:36:46

Cottus - ® Myslím si, že je lepší "nějaký" vedoucí než žádný -když tomu chce dát ten čas. Alespoň se mládež nepoflakuje po ulicích .I když výsledky nejsou oslňující .

Cottus - Profil | So 20.10.2007 7:24:24

medvěd: každé dobrovolné práce si cením....
Přesto nabídnu příměr s místním fotbalem(děti 8-15), kde se jej ujali tři nefotbalisté,kteří nemají reálnou představu o možném...(nikdy fotbal nehráli, pokud vešli na hřiště...tak konec)
Tito pánové již pět let učí děti různým obkoukaným fintám z Tv (hraní faulu apod.) není se pak co divit, že jsou neustále poslední v tabulce....
Je dobře,že to vedou právě oni ? (nikdo jiný to nechtěl tedy dělat...a nyní už vůbec nikdo)????
Anebo by bylo lepší ukončit takovou činnost, a pokusit se hrát třeba tennis s dětmi - pokud jsou na to prostředky a možnosti..(i kvalifikovaný trenér)?Oboje nejde (omezený rozpočet)

Každý příměr pokulhává, přesto jsem se snažil nastínit i jiné možnosti jak uniknout ze zaběhlých praktik a jít modernější cestou....
Zároveň se tímto omlouvám všem kvalitním vedoucím, kteří dávají svůj čas ve prospěch modernější rybařině.
PS: není to JEN o financích...oboje..

medvěd - Profil | Pá 19.10.2007 8:19:39

Cottus:k vytvoření moderních možností potřebuješ podmínky.Trénuju basketbalový tým,děti ročník nar.95-96.Nemám v tomto směru žádné vzdělání a moje jedinná kvalifikace je složení triviálních trenérských zkoušek a třicet odehraných sezon.Na to abych začal studovat trenérský obor nemám čas,ani ambice.Jsem na tisíc procent přesvědčen,že ty děti by naučil mnohem víc trenér s odpovídajícím vzděláním,věnující se jim na sto procent,tj profesionálně.V oddíle máme cca 15-20 mládežnickýchtýmů a tři profi trenéry mládeže.Na to aby se zvládlo odtrenovat všecky týmy by jich bylo potřeba tak šest a spousta takových amatérů jako já.A teď otázka-kde vezmeš lidi,prachy,tělocvičny a pod.Odpověz mi prosím,řekni ne co by bylo třeba ,ale jak.Je to stejný jako v každý jiný činnosti.Na to aby jsi něco dělal na úrovni,potřebuješ podmínky ,tj minimálně toho odborníka,či odborníky a pak materiální zabezpečení.Ano,rybářský kroužek se dá určitě zaplatit a dát ho na úroveň tenisu,nebo lyžování a,platit třeba 300 za dvě hodiny rybářského vzdělávání týdně ,aby bylo možno zaplatit toho odborníka,nebo to prostě nechat na těch dobrovolnících,kteří to dělají zadarmo a uznávám,že to nemusí dělat moderní metodou a s určitým předsudkem.

Cottus - Profil | Pá 19.10.2007 7:21:28

S pajinem plně souhlasím...
To co zde mnohdy naleznou není jen o znalostech (o rybaření) ale spíš o vulgarismech pomocí níhž někdo hájí svůj(možná mylný) názor.....:-))

drozďák: právě proto je třeba dětem utvořit moderní možnosti...aby byly in..!!

drozďák - Profil | Čt 18.10.2007 21:08:21

pajin: to jsou moc hezká slova, ale nepatří do 21. století a už vůbec ne do roku 2007.
A věř mi, že tvůj názor nijak nerozporuji a naprosto s ním souhlasím. Do dnešní doby se ale nehodí. Tohle všechno zmizelo v propadlišti dějin.

Ty děti mají dávno své vlastní vzory a názor ani radu nepotřebují. Mají dávno svůj. A ten prezentovaný tebou do jejich schématu veskrze vůbec nezapadá.
Moc bych si přál, aby to nebyla pravda. Tak apoň doufám, že v rybářském kroužku to funguje "postaru" už jen proto, že ty mladé standartní výpotky doby se k rybařině nehrnou, protože je pro lůzry a není vůbec in....

pajin - Profil | Čt 18.10.2007 18:51:53

Vážení kolegové, nemyslím,že slovní inzultace jsou cokoli řešící a v otázkách výchovy naší rybářské mládeže by nám mnoho nepomohli. Zvlášť když na netu brouzdají právě oni. Pokud si přečtou některé názory či slova a budou se jimi řídit, tak v budoucnu s námi dobře nebude. Myslím si, že zapojit se do výchovy dětí a mládeže může každý a to nejen tím,že se stanete všichni vedoucí RK ale hlavně svým vzorem.Učte děti nejen vlastní, aby si vážili přírody, ryb a rostlin a chování k nim. Ale to velmi důležité chování jeden k druhému nikdy nesmíte opomenout, protože zde je základ problému. Děti se učí podle toho co vidí kolem sebe a podle toho s kým se scházejí. V dřívějších dobách se malí rybáři učili od svých dědů, kteří měli starou školu kde čest a úcta k okolí bývala samozřejmostí. Proměňme se i my a dejme dětem to nejlepší co v nás dříme a starosti s kroužky se promění v zábavu a prestiž.

kakr - Profil | Čt 18.10.2007 17:32:48

Cottus:
Tvá schopnost sr...t se do všeho, je bezbřehá. Jen jsi zapoměl zdůraznit,že za vše mohou komunisti,agenti STB,milicionáři a rybáři, kteří jsou organizováni v ČRS a MRS.

Cottus - Profil | Čt 18.10.2007 12:51:17

Cudla. a co děti 4-7 let? mnohé umí už i psát , natož řešit obrázky...
jinak dobré pořízení

Cudla - Profil | St 17.10.2007 17:09:35

Vedu kroužek X let ještě za totáče,do dnes se nic nezměnilo v přístupu MO.Máš jen brigádu a krajskou MP povolenku.jsme pod hlavičkou Domu dětí,takže mi "nikdo"do přípravy nekecá.Vypustil jsem též kolik žaberních lístků,šupin v postraní čáře atd...Tyto věci jen informativně ,aby věděli že něco takového existuje.Zatím se mi nestalo aby u zkoušek někdo vyhořel.Dá se to i naučit děcka od 6-let formou debaty obrázky ,a nyní je dost knih i různých nosičů kde se dají tyto věci prckum předat.Vetšinu času se věnuji tomu jak zacházet s rybou,že není jen jídlo,když už ji beru tak ji netrápím atd...

jindra - Profil | St 17.10.2007 16:10:42

Dandy:To určitě,hodně zdaru.

Dandy - Profil | St 17.10.2007 16:07:50

Ahoj všichni,děkuji všem za všechny názory-opravdu všechny.Pomohou nám dál v rozhodování-co a jak dělat.A myslíme ,že naše rozhodnutí založení kroužku bylo správné.

jindra - Profil | St 17.10.2007 15:48:04

hraji:Já to taky do testů nedával:-)) I když to ukládá zákon.Jenom jsem jaksi chtěl naznačit nesmyslnost mnoha otázekUž kroužek 2 rok nevedu,máme dost mladších vedoucích.No a cca 30 let dělat vedoucího kroužku docela stačí.:-)

hraji - Profil | St 17.10.2007 15:42:09

jindra: tyto vysoce odborné a odporné věci jsem z testů odstranil, ptám se dětí na věci přiměřené jejich věku, tedy jak se jmenují ploutve a podobné věci, aby byly na druhé straně schopné se domluvit s jiným rybářem pomocí základního rybářského názvosloví. Docela mě baví, když si vymýšlejí vlastní názvy, například jeden hoch vymyslel místo ustáleného slova "záběr" vlastní "totální potop". Trvalo mi docela dlouho, než jsem pochopil, co mi vlastně sděluje, když mluvil o totálním potopu.

jindra - Profil | St 17.10.2007 15:31:10

hraji:Jo taky znám takové případy.
Jinak co se týká testů,okruh daný Zákonem,dost věcí mi tam vadí.Např.již jmenované Stanovy a Jednací řád.Čistě teoreticky můžu mít RL a nemusím být členem RS.Tak proč se to učit.Tyhle věci,když už,ať se probírají při přijímání novych členů.Zrovna tak anatomie.Základy ano, ale proč takové věci jako,kolik komor má srdce ryby,kolik jiker má 6 kg jikernačka kapra,rozdíl v červené krvince ryby a savce,co je denní stupeň,atd,atd.To je snad pro profíky a ne pro rekreační rybáře.Todle se netýká ale jenom dětí.Víc je potřeba seznámit je s praktickou ukázkou jednotlivých způsobu lovu,vázat uzly apod.Pro samou nesmyslnou teorii,na to kolikrát nezbyde ani čas.

drozďák - Profil | St 17.10.2007 15:27:48

Cottus: co tady zase řešíš. Haranti jsou dneska masírovaný kdečím. To ti garantuju, že rybářskej kroužek, a to i v případě, že by ho vedl nějaký soudruh, jim dneska vymyje mozek zdaleka nejmíň. V kontextu konfrontace dětí s realitou dnešního světa a jeho "pseudohodnotami" je rybářskej kroužek (klidně i pod MO) zlatej.
Pakliže je někdo nebude stresovat ptákovinama ohledně počtu žaberních oblouků, umístění kapřích kulí a definicí rozdílu mezi streamerem a třpytkou, jedná se o nadmíru záslužnou činnost.
Jedno dítě zrovna očekávám, je mi na blití z vědomí, do jakého světa ho přivádím a kolik aspektů všedního života mi ho bude tupit a kurvit. Už jenom proto, že ho před nimi nikam neschovám. Rybářskej kroužek je instituce, kam ho bez obav umístím. Ale nejspíš to bude holka. Tak se spíš začínám poohlížet po jutových pytlích, písku a MG42...

Cottus - Profil | St 17.10.2007 15:18:06

jindra, LudaT: samozřejmě...od včerejšího večera jsem úmyslně přestřelil do protisměru....aby vynikla dnešní přílišná svázanost s MO...vždy jsem psal: :-))..
Ono opravdu stačí méně znalostí odborných, a více citu k dodržování řádů přírodních, etických i spolkových....
...a to asi nejvíc naučí osobní zkušenost a přístup okolí...
A právě zde dostávají děti to neblahé stigma masařů, neurvalců apod. od nás dospělců!!!

hraji - Profil | St 17.10.2007 15:16:09

jindra: máš úplnou pravdu, zrovna včera mi sdělil tatínek jednoho z klučinů z kroužku, je jeho starší syn, který prošel taky naším kroužkem, se rozhodl a již měsíc a půl je žákem ve Vodňanech. V kroužku to byl docela nezvladatelný jantar a te´d je z něj úplně zažraný rybář - budoucí profesionál

Ricci - Profil | St 17.10.2007 15:15:54

jindra: společně s tebou si počkám na odpověď.. To mě teda zajímá..

jindra - Profil | St 17.10.2007 15:12:00

Cottus:Proboha proč mám 10.ti letejm dětem vysvětlovat aspekty elektroodlovu.99% s ním stejně nepřijde do styku.Těm je spíš potřeba vysvětlit jak zacházet s rybou, jak se chovat k přírodě.Díky zákonu je musíš seznámit se Stanovama, Jednacím řádem, osvětlit jim anatomii ryba samozřejmně znalost zákona týkající se rybolovu.K tomu jim mám ještě motat hlavu s elektoodlovem?Pokud se jedno ze sta dětí rozhodne věnovat rybařině víc než jako koníčku, tyto věci mu pak již opravdu zdělí odborníci, např. v rámci kurzů pro lov agregátem.

LudaT - Profil | St 17.10.2007 15:11:59

Cottus: no a teď si představ že jsou i státy kde se dá rybařit i bez toho aby člověk věděl kolik jiker má průměrný kapřík, stačí peníze a osobní zodpovědnost (v případě dětí je to na rodičích). :-)

Cottus - Profil | St 17.10.2007 15:07:35

LudaT. správně! proto vyžaduji několik pohledů....:-))

Pike. toho sbormistra jsem celkem bral...:-)) ty dva druhé...zastřelit!

LudaT - Profil | St 17.10.2007 15:04:27

Cottus: a teď si představ že by těm dětem někdo mohl promítat i "fialový blesky" a nevysvětlit jim že ne každý to dělá takhle blbě. :-(

Cottus - Profil | St 17.10.2007 14:58:56

Ale chlapci....od včerejšího večera (21:49) jsem chtěl trochu odlehčit otázce novou alternativou ...:-)))
Tak tedy pokračuji ve zvolené cestě: kakr: střet zájmů spatřuji v tom, že vedoucí kroužku může být natolik loajální, že dětem nevysvětlí všechny aspekty třeba elektroodlovu....já znal jednoho, co tvrdil: "že nebýt rybářů jedné Mo(přes kopec), tak v toku nejsou žádné ryby...(za dobu obhospodařování skutečnost byla naprosto opačná,,,)

Pike - Profil | St 17.10.2007 14:52:36

Problem neni podle mne zda pod MO ci ne, hlavne at to nedopadne jako u skautu, kde vedl deti hodny pan policista. Jinde to byl hodny pan farar, jinde hladici a nezny pan sbormistr.

kakr - Profil | St 17.10.2007 14:28:34

Cottus:
Poděl se o zkušenosti,jaká demagogie vládla v Tebou vedeném kroužku. Kroužek jsi vedl ještě pod MO Bojkovice, nebo Tvým sdružením? A ještě bych žádal o vysvětlení, o jaký střet zájmů se jedná, když rybáři organizovaní v MO předávají své znalosti dětem? Prosím konkrétně, bez vytáček (pokud to dokážeš).

medvěd - Profil | St 17.10.2007 10:32:36

Cottus:Škola?Jaká škola?Základní?Neuvěřitelné.Jako, že by jedna škola ve městě založla kroužek pro zájemce ze všech škol?Tam mají problém sehnat dobrýho učitele.Kde tady by vzali rybáře odborníka.Asi opět mezi rybáři příslušné MO

jindra - Profil | St 17.10.2007 10:32:21

Cottus:Podle Tebe by děti aby mohli na ryby měli mít min.SRŠ Vodňany.Si děláš srandu,ne?

Cottus - Profil | St 17.10.2007 10:27:49

Tak jsem opět nepochodil...či spíše pochodil...:-)))
medvěd: třeba: škola + odborník + rybář(MO)
kakr: no právě,že je rok 2007...(kroužek jsem založil i vedl...ale té demagogie kolem bylo více...)

hraji - Profil | St 17.10.2007 9:26:57

Dandy: dělám vedoucího rybářského kroužku nějakých 20+ let, z počátku pod Domem dětí a mládeže, později pod Centrem volného času a v posledních letech jen a výhradně zcela v režii MO. Podporu sháním po sponzorech a i od MO, máme již docela slušné vybavení na plavanou a řeknu ti jedno, nejvíc záleží na vedoucích, tedy na lidech. Na tom, kdo kroužek zastřešuje, moc nezáleží. Ale MO pro to mají rozhodně nejlepší podmínky a je to v jejich zájmu, aby práce s mládeží k něčemu byla.

medvěd - Profil | St 17.10.2007 8:58:33

Cottus:nevím čím to je ,ale Tvé názory mi připadají čím dál víc demagogické.Kde by měl být tem rybářský kroužek?Kdo by ho měl provozovat?

JKL - Profil | St 17.10.2007 8:55:29

Adept myslivosti by měl prodělat školení a složit zkoušky nejlépe kde? Ve zverimexu? Nebo na chovné daňčí farmě? Trochu objektivity prosím.

Ricci - Profil | St 17.10.2007 8:55:26

Cottus: můžeš uvést jeden pádný argument proč by měl být rybářský kroužek mládeže mimo MO?

kakr - Profil | St 17.10.2007 8:48:45

Cottus:
Co jsi pro děti k získání RL udělal Ty? Už jsi nějaký kroužek založil a vedl? Chceš jim promítat Prapodivný svět. Jaké z něho získají vědomosti? Že se při elektrolovu za pomoci fialových blesků zahubí ve vodě vše živé? Sám dobře víš, že to tak není. Jenom pro gradaci jsi v závěru použil této nehorázné demagogie. To jsou ty objektivní informace?
Jenom zase okolo sebe házíš bahno a špínu, nic jiného nedokážeš. Všude vidíš jen agenty STB, milicionáře, komunisty.........
Ti jsou dávno nalezlí tam, kde to něco hodí, vládu nevyjímaje.
Už se prosím, probuď, píše se rok 2007.

Cottus - Profil | Út 16.10.2007 21:49:21

Tak si říkám,že rybářský kroužek by měl být zásadně mimo MO...
Je to přece střet zájmů....
O monopolním postavení ani nemluvě....!!!
Proč nedávat dětem objektivní informace ...????( od 35 -ti let věku -viz "kakr" níže je již asi pozdě....:-))