Jak daleko od jezů a zdymadel chytáte?

Rád bych znal váš názor na výklad časti RŘ, viz. cituji:"Lov nesmí být prováděn ... u přehrad, jezů a zdrží, sloužících plavbě nebo výrobě elektrické energie ve vzdá-lenosti 100 metrů od hrázového tělesa nebo jezu, v téže vzdálenosti také od objektu vodních elektráren, čerpacích stanic, od zařízení plavebních, odvodňovacích a závlahových kanálů a plavebních komor, a to i když jsou díla ve výstavbě nebo v prostoru vymezeném bójemi. Nevztahuje se na malé vodní elektrárny místního významu." konec cit.
Např. na Labi jsou zdymadla, na Jizeře jezy. Právě pod jezy nebo v tišinách pod zdymadly (mezi břehem a plavební komorou) ryba je. Zažil jsem, že jsem chytal dle RŘ dál od zdymadla v proudu(bez ryby), kolega chytající v tišině vedle plavební komory nestačil zasekávat (9 kaprů). Nezávidím, ptám se na vaše pojetí RŘ a zkušenosti z praxe.
Autor diskuse: Jan Pokorný - Profil , 5.4.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Patrik - Profil | St 9.4.2003 21:57:20

Oprava:zdymadla omlouvám se za to"Y"

Patrik - Profil | St 9.4.2003 21:56:01

Zdimadla jsou jasná věc.Na Labi třeba v Čelakovicích.Tam je to přímo součástí jezu a o tom asi není pochyb.Ale na spousty jezů jsou plavební komory na Labi úplně mimo jez,takže tam je to úplně v pohodě.

zubáč | St 9.4.2003 8:49:39

V SR je to zase jednoznačné, vzdálenost není omezena 100m, ale vzdáleností označenou tabulí, z hlediska bezpečnosti, osazuje ji správce vodohospodářského zařízení ....

Jan Pokorný - Profil | Út 8.4.2003 7:19:14

To: Patrik... Necitoval jsem úplně celý text, o tom omezení vím.
To: all... Zdymadla právě na Labi slouží k plavbě. Mají plavební komory, dle mého názoru tedy jednoznačně platí omezení dle RŘ. Jiný případ je třeba na Jizeře, kde je jez v Otradovicích postaven z důvodu odvádění vody do vodárny Káraný. S tou cedulí, Patriku, se mi to jeví rozumně na menších tocích, pouze na Labi se zdymadly nevím, nevím...

ivo - Profil | Po 7.4.2003 8:02:56

V RŘ je "jezů a zdrží, sloužících plavbě nebo výrobě elektrické energie ve vzdá-lenosti 100 metrů od hrázového tělesa nebo jezu" slovíčko sloužících. To znamená že se to vztahuje pouze na toky kde je plavba lodí nebo elektrárny (velké).

Patrik - Profil | Ne 6.4.2003 20:47:04

Máš tam chybu.
Nevztahuje se na malé vodní elektrárny,které podle ČSN 736881 mají instalovaný výkon do 10 000kW.A elektrárny na Labi podle povodí Labe jsou malé vodní dílo.A u jezu kde není vysloveně napsáno zákaz rybolovu,tak tam klidně lovím.