Jste pro vstup do EU?

Ze to neni rybarska otazka? Myslim si, ze je. Dotkne se vsech a tedy taktez rybaru. Hodne veci se urcite zmeni, budou to zmeny k lepsimu? Reviry v soukromem vlastnictvi, omezeni nasad, nebo dokonce uplne zruseni... jaky mate na toto nazor Vy? Jste po "rybarske" strance pro vstup, nebo naopak?
Autor diskuse: Vydra - Profil , 20.3.2003 všeobecné - ostatní

rapalla - Profil | Pá 4.7.2003 12:43:34

Jestli si jí někdy hodím, tak si vystačim sám. Zatím to zkusim rozdejchat. Taky přemejšlím, že bych se mohl začít živit rybama, prej se dají prodat do hospod, nebo výměnným způsobem přijít k jinejm věcem. Kdo máte zkušenosti poraďte.

Otto - Profil | Po 30.6.2003 8:06:14

pike: to já plánoval a shořel. V sobotu pár záběrů podělaných, jeden tloušť kolem 40cm a dva sumečci 72 a 70 čísel. Od 5.45 do 11.30. A v neděli hrůza. Na Lužnici jsem ráno nešel, neb dramaticky klesla a zasmrádla voda, pls všude milióny vodáckých amatérů. Zkusil jsem jeden potok, ale byl tak šíleně kalnej, že jsem to asi po hodině zabalil. Příští weekend si dám pauzu.

pike | Pá 27.6.2003 12:01:34

Chlape neplanuju, alobrz mame doma nejakou oslavu. Pristi vikend by to chtelo nejaky vyjezd. Se Slamakem asi nekam pojedem, uvidime.

Otto - Profil | Pá 27.6.2003 11:17:04

pike: škoda... Kdysi jsem četl o japonských studentech, jak prý přátelé považují za čest, podržet jim nůž, když se dostaví životní trauma např. v důsledku studijního neúspěchu....

Plánuješ nějaké weekendové lovy ???

pike | Pá 27.6.2003 10:13:37

otto: To bych nedelal, do parlamentu ma jit novy zakon o tvrdsim postihu eutanazie

Otto - Profil | Pá 27.6.2003 10:03:45

rapalla: vidíš to moc černě. A přitom Tvá slova "jsou nás desítky tisíc" zní hrdě. Pokud bys projevil zájem o sebevraždu, brnkni, rád zaasistuju.

brach - Profil | Pá 27.6.2003 9:44:52

To je tvrdý, i když: "Každý je strůjcem svého štěstí"

Alan | Pá 27.6.2003 8:58:05

rapalla>Tak to pevně doufám, že nezůstanete u řečí.

rapalla - Profil | Čt 26.6.2003 16:29:57

Pike a co když jsi volil to zlo větší? Dneska už mi, ale nezbývá nic jiného než si přát to co Robert. Jinak bych rád věděl co normální lidi pro lepší žití v EU mají udělat, zejména ti co už dneska ví, že za necelej rok jsou bez práce a jsou nás desítky tisíc. Možná si hodit mašli.

pike | Po 16.6.2003 8:55:37

Robert: Nenazyval bych to euronadsenci, treba ja jsem volil mensi zlo. Na EU vidim take zapory, lec pokud nevstoupime, bude to podle mne pro nas horsi a vstupem si muzeme jen pomoct. V prve rade bude zalezet na nas, pokud nebudeme chtit a nic pro to neudelame, tak nam nepomuze ani 10 EU s RVHP a NAFTOU dohromady.

Robert | Po 16.6.2003 8:46:58

Euronadšencům gratuluji a opravdu upřímně si přeju, aby měli pravdu.

pike | Ne 15.6.2003 11:02:09

Robert: Stejny nazor o tom Irsku ma i jakasi irska ministryne, ci co ta zenska byla zac (uz jsem to zapomnel).precti si sobotni Mladou frontu a tam ti samotny irsky predstavitel potvrdi, jak to s tou pomoci Eu vuci Irsku bylo. Mam za to, ze samotni Irove to budou vedet lip nez ty. Ten samy nazor melo i vice vysokych irskych politiku, dokonce i dost profesoru, docentu na VSE.

Levit - Profil | So 14.6.2003 0:14:58

pike: :))) Neříkáš tak docela pravdu. Evidentně jsi se dostal až ke 3. bodu, takže na první dva jsi taky reagovat mohl. Fakt nevim co si mám o tom myslet, takže si o tom zatim nebudu myslet nic. Ať vám vyjde Šumava (předpokládám, že tam jedeš), doufám, že se conejdřív taky zůčastnim nějaký menší výpravy a hodíme řeč. (snad jsi to dočetl až sem) :)

pike | Pá 13.6.2003 14:29:34

Levit. Ja s tebou taky v dialogui nejsem, na mne mas moc dlouhe monology, ktere se me nechteji cist.

Levit - Profil | Pá 13.6.2003 13:29:07

Oprava: Norsko nebylo v unii, v referendu bylo 3X proti - měls pravdu.
Nicméně: neobtěžoval ses mi odpovědět ani na bod, kterého se ta mýlka o Norsku týkala. Dialog si představuju trošku jinak.

Levit - Profil | Pá 13.6.2003 11:57:34

Pike: Mýlíš se, v 70. letech tam bylo a během krátké doby vystoupilo. Důvodem byly převážně nízká ekologická kriteria oproti Norsku a souvislosti vyplývající z těžby zemního p. a ropy z moře... Ještě si něco z tý obchodky pamatuju.

Nicméně konkrétních odpovědí či alespoň o pokus o ně jsem se od tebe nedočkal. Nepotěšil jste mě, ani já Vás nepotěším...
Nechtěl jsem, abys pro něco loboval (já taky nelobuju pro ani proti), chtěl jsem jen znát MÍRU Tvé informovanosti a z toho vyplývající zodpovědný přístup k hlasování.
Ale Ty ses zmohl jen na pomýlenou poznámku...myslel jsem, že jsi lepší ekonom. Pardon, beru zpět, to by bylo neobjektivní. Myslel jsem, že jsi sdílnější ekonom. Škoda.

pike | Pá 13.6.2003 9:19:43

Levit: Jen poznamka, Norsko v EU nikdy nebylo. Protoze se dneska voli, tak jiz nebudu lobovat za vstup, vetsina je pro. Sam si myslim, ze kdyz do EU vstoupime, tak to horsi nez ted a bez vstupu nebude a ze to muze byt jen lepsi.

Robert | Pá 13.6.2003 9:06:52

To Pike: Ohrazuji se proti tvé demagogii, že si Irsko polepšilo vstupem do EU. Irské hospodářství se začalo vzmáhat až 15 let po vstupu do EHS (tenkrát to bylo něco zcela jiného než dnes). Vzestup hospodářství začal prudkým snížením daní a pobídkami investorům. Naopak dnešní EU Irsko kritizuje za "daňový dumping".
Vůbec dávat do souvislosti bohatství jednotlivých členů unie s blahodárným vlivem bruselských orgánů je demagogie. Ty státy nejsou bohaté proto, že jsou v EU.
Dnes má být zveřejněn první návrh ústavy EU. Má být přijata letos, aby nové země nemohly její podobu ovlivnit. Pro jakou EU tedy chceš hlasovat?

Otto - Profil | Čt 12.6.2003 22:09:07

poshitiva

Levit - Profil | Čt 12.6.2003 21:28:23

pardon: poritiva = poSitiva

Levit - Profil | Čt 12.6.2003 21:25:31

Zbynek: subjektivně informovaný názor vyplývá z objektivních (podstatných a neokleštěných) informací, nicméně je to pořád jen subjektivní názor.

pike: Jsem rád, že jsi řekl své. Určitě to přinese zřetelná poritiva. Odpověz mi ale prosím na pár dotazů.
1. Jak se budeme podílet na Tvorbě norem? Pokud vím, budeme mít v jednotlivých orgánech kolem 3% hlasů (tuším mezi 3,3 a 3,5). Dají se normy ovlivnit i odněkud jinud než z RE a EP?
2. Otázka velkého byrokratického kolosu je na dlouhé povídání, které podle mě nepovede nikam. Jen je řekl bych třeba si uvědomit, že financování "druhé vlády"(z hlediska peněz co to spolkne) zase zatíží každou kapsu a podle toho si vše spočítat (jak to bude výhodné).
3. Pokud náhodou po čase zjistíme, že nám normy předepisované EU nevyhovují a budeme chtít vystoupit, tak jako to před lety udělalo třeba Norsko (tím nás nechci přirovnávat k Norsku), bude to možné? Za jakých podmínek?
4.(méně podstatný bod týkající se alternativ k EU) Před chvilkou jsem zahlédnul začátek Špidlova projevu ke vstupu. Tvrdil, že nevstoupení pro nás bude znamenat doslova železnou oponu (přesně takhle to přirovnal). Není tohle naprosto úmyslně zavádějící informace. Nezavání to manipulací?
5.(bod, který možná vyplývá z nedostatku informací)Dosud jsme mohli stav své země ovlivnit volbou jednotlivých stran. Nepřijdou ale volby o část svého smyslu, když pak některé věci v našem státě nebudou řízeny z Prahy, ale z Brusellu, tudíž řadový občan bude mít sníženou pravděpodobnost, že je volbami ovlivní?


Tohle jsou řekl bych některé z nejzákladnějších bodů, na které většina českého národa myslím nezná přesnou odpověď (teda dneska jsem ve zprávách viděl graf, ve kterém tuším 49% koláče nebylo spokojeno s informovaností ohledně vstupu) a kupř. k bodu 3 žádná odpověď odnikud ani nevzešla. Jak pak můžou jít do něčeho, o čem neví dostatečné množství?
Říkal jsi, že jsi informován, tak mi prosím tyhle body osvětli.

Na konec: to že jdem do EU nevnímám jako čistě negativní, ale vadí mi, že tam jdeme (úmyslně) neinformovaní, nebo spíš dezinformovaní.

Big Steak: Souhlas, tak nějak to vidim a zaujímám k věci podobné stanovisko.

BigSteak - Profil | Čt 12.6.2003 15:27:05

Zbynek: kdybych udělal ty dvě věci, nevim, jestli bych usnul :-)
Pike: OK to máš pravdu, nevím ovšem jestli je ku prospěchu věci další byrokratický kolos, který se musí z něčeho zaplatit. Jinými slovy ve svých začátcích to byla skvělá idea, kdyby ses mě zeptal před dvěma lety, řekl bych, že jen idiot může být proti, ovšem dnes to vidím jinak a nejsem přesvědčen, že je to nezbytné. Vždyť jako členové EHP bychom mohli využívat výhod společného trhu. To, že bychom nemohli ovlivňovat legislativu ES bych jako minus neviděl, neboť si nedělám iluze jak ji ovlivníme jako člen.

pike | Čt 12.6.2003 14:54:41

BigSteak: No treba takovemu Irsku, Spanelsku, Portugalsku, Recku se zije mnohem lip nez pred vstupem. A ekonomicky to pred vstupem nebyly zadne silne zeme.Nemuzeme ale cekat, ze vstupem do EU se vse zmeni a my budem na urovni Nemecka. To ani nahodou. vse bude zalezet na nas. Levit tady po mne loudil kdysi nejake argumenty. Ac jsem se zadnych argumentu od odpurcu nedockal, tak jeden hazim do placu. Uz ted nas Eu dost a vyrazne ovlivnuje, tim ze vstoupime, tak se na rozhodovani Eu budem aspon castecne moc podilet a moci tak nektere veci ovlivnit, na rozdil od dnesni doby. Dam priklad. Do zemi EU vyvazime (a protoze tam vstoupilo plno dalsich zemi, tak vyvazet i budem) pres 90 procent z naseho exportu, takze se nase vyrobky stejne musi podridit normam EU. Nasim vstupem se na tvorbe norem muzeme podilet. To byl jen jeden z nazornych prikladu. Dalsim vyhodou je treba moznost studia na cizich skolach podle stejnych podminek, jako maji domaci, moznost volneho cestovani a tak lze pokracovat. Opakuju ale, ze to, jak se nam po vstupu bude darit, zalezi predevsim na nas. A podle mne to horsi nez nyni byt nemuze.

Zbynek - Profil | Čt 12.6.2003 14:54:25

Big Steak>dobrou noc a sladke sny ...(Pred spanim si dej vlaznou sprchu a sklenici mleka, budes spat jako miminko)

BigSteak - Profil | Čt 12.6.2003 14:21:10

Levit: líp než u nás se tam možná žije, je otázka jestli se tam žije líp, než když do EU vstoupily. Za sebe otevřeně, je to 50:50 a záleží jak se vyspím.

Zbynek - Profil | Čt 12.6.2003 14:10:04

A voni to budou furt vystrelovat a pšš a pšš (citat z jedne scenky Simek+Sobota)
A čo také si predstavujete Levit pod pojmom subjektivno informovany nazor ?
8-o

Levit - Profil | Čt 12.6.2003 14:03:37

Stará otázka volá po (neutrálním) znovuobnovení:

Nezávisle na tom, jak budeme volit, pro či proti, kolik z nás si opatřilo seriozní informace ohledně vstupu do EU a jdou vyjádřit svůj subjektivně informovaný názor

a

kolik z nás jde volit jen na základě "selského rozumu", že se nám zdá (nebo nezdá), že se tam žije líp a přece to nemůže dopadnout jinak než dobře, když do toho jdou i ostatní (přece nejsou blbí).

Magnum | Út 25.3.2003 18:51:26

red.foot:
ano, máš pravdu. ALE ne všechny obory podnikání jsou saturovány z našich daní.
Calypso:
dobře, s tím paušalizováním jsem to přehnal. Trochu mě vytočilo to tvoje hovado :-)))))

red.foot - Profil | Út 25.3.2003 13:30:51

magnum : z toho nevyplývá vůbec nic. poslední věta tvého příspěvku se dá aplikovat na jakýkoliv obor podnikání v ČR

Calypso - Profil | Út 25.3.2003 12:48:35

magnum>co ti na to mam rict,ze my to tak nedelame,

my delame vse legalne a jsme v pohode
tot vse mej se pekne hlavne at berou

Magnum | Po 24.3.2003 22:24:23

Calypso:
ségra je zemědělec, švára je zemědělec, já nejsem - jen jsem u jedné firmy zabývající se zemědělstvím pracoval ve financích. Ano, jsem hovado, že jsem se tam kdy nechal zaměstnat. To co jsem tam viděl a zažil, to jsem ještě nežral. Podvody, úplatky, černé prodeje, machinace s dotacemi, černé zaměstnávání ukrajinců, daňové úniky...

Vydra - Profil | Po 24.3.2003 14:37:20

Uff, tak toliko odpovedi jsem necekal, ale i kdyz jsem je prelouskal vsechny, mam v tom stejne hokej, mozna by v tomhle dokazal poradit Rick, ma predsejenom moznost srovnat nase podminky s jejich a ohodnotit. Ale mit na reviru jenom kapry starsi 30-ti let? No to je panecku sila:)) Kdo vi, jak by dopadli takove NM, po invazi UK kapraru:)) Nebo jak to tak nejak v prumeru vypada s reviry v EU, maji tam vubec svazy? nebo je vsechno soukrome? Mate o tomhle nekdo info? dik

red.foot - Profil | Po 24.3.2003 13:15:53

správně, zrušte zemědělce ! ten vřed na produktivním těle národa. ty požírače přebytků ! vždyť unie má pro nás potravin dost

Robert | Po 24.3.2003 12:04:24

Calypso, Otto, Strejka, Cyril: Abych se připojil - já myslím, že u nás je hlavní problém v tom, že pořád početně převažují jezeďáci nad farmářema. Jezeďáci mají zafixované schéma, že s přírodou se musí bojovat. A ta válka něco stojí. Její důsledky můžeme vidět i na rybách - viz kvetení nádrží, které je převážně způsobeno splachem a průsakem minerálních hnojiv z polí. Dokud nám budou jezeďáci takhle na vlastní náklady zvyšovat trofii vod, do té doby nebudou mít na pořádné kombajny. Například.

Calypso - Profil | Po 24.3.2003 10:35:37

Otto,strejka>Panove Cyril ma pravdu,my mame caa 500 ha a reknu vam,pestujeme jen soju,psenici,repu(jsou nejvyhodnejsi),jsme na tom celkem dobre,ale beda kdyby prisel spatny rok.Vite ze i starsi kombajn v solidnim stavu stoji 2 mio,kde brat potom na splatky.Ale pro tuto debatu tu asi misto neni.

Cyril | Po 24.3.2003 10:18:47

Otto,strejka : Toto není téma na takhle vedenou debatu.Ono v zemědělství není tak jednoduché změnit výrobu,jako třeba u soustruhu.
Ale pokud bych měl odpovědět na otázku,tak ano,jsem pro vstup do EU.

strejka - Profil | Po 24.3.2003 10:12:33

Cyril: nerekl jsem, ze se zemedelci vali a nic nedelaji a rovnez jsem nerekl, ze by nemeli dostavat zadne dotace