twister

Prosím Vás kolegové, rybáři. Vím, že je na přívlač ještě trochu brzy, ale protože se sem dostanu jen tak jednou za 14 dní, tak se zeptám už teď. Jedná se mi o twistrování na candáty, boleny, okouny, štiky. Jakou gramáž prutu, jak asi dlouhý, jaký vlasec atd. Přidám ještě, že nevlastním loďku, proto musím chytat jen ze břehu. Má to tak vůbec cenu/myslím, třeba na pískovnách/? Dá se tak vůbec twister oživit? Dál mě zajímá způsob vedení, toho "poškubávání". Nevím si stím rady - akorát mi po tom vyjelo vždycky pár okounků a konec. Jak daleký má asi být jeden "skok" twisteru při vláčení na candáta? Vím, že to příliš mnoho otázek, ale žádná kniha mě příliš neuspokojila a tak jsem se rozhodl poprosit Vás o radu. Předem dík. Moc sem nechodím - mohli byste mi to poslat na email? Přeju plno hezkých zážitků od vody - já už letos jednou byl a hnedle kapr 45. Krasavec!!!
Autor diskuse: jirka - , 13.3.2003 dravci - techniky lovu

Udo | Čt 13.3.2003 14:31:19

Co se týká vybavení podívej se do starších otázek. Prut na twisterování by měl mít nižší gramáž, aby jsi cítil záběry. Na twisterování mám 3m /20g winclepicker od Trabucca. Dá se twisterovat i s feedrem a nebo použít klasický vláčák s nižší gramáží. Vlasec mám většinou 0,14 někdy i 0,12. Vlastní nástrahy si dobře vybírej. Někdy to jsou nepohyblivý tuhoni. Ze značek používám Mister&Twister, Berkley a Relax, ty jsou dostatečně vláčné a dobře pracují. Hlavička je většinou přírodní bezbarvá. Zajímavé jsou červené, ale nebaví mě odstraňovat barvu z očka na karabinku. Jestli začíníš s twisterováním začni s banjem, to chodí samo. Loni mě fungovalo červenobílé. Pak bych zkusil i jednoocáskové twistery. Podívej se u břehu jak funkují a proveď pár zkušebních poskoků. Barvy používám - žlutou, bílou někdy i průhledné. S twisterem můžeš poskakovat, cukat, nechávat ho chvilku ležet a pak poskočit a nebo ho jen u dna táhnout. Záleží na tom co se rybám bude líbit. Nestačím mít jen správou velikost a barvu, ale musí se sním "správně" cukat.

Piškotus - Profil | Čt 13.3.2003 13:42:21

No já ti asi moc neporadím neb na revírech kde jsem měl v mynulosti velké úspěchy na twistery loni na podzim pěknej výbuch.Strejc na Slapech kde taky hodně chytám twistery vynechává a přechází k woblerům-plovoucím z lodi a potápivým ze břehu.Já chytajíc na twistery jsem se s ním nemohl rovnat.A to tak před 3 roky twistery v horním toku nádrže neměly konkurency.jediné s čím jsem chytal na čisto byl bílý dvouocasý twister a to především na candáty.Na okouny jsem loni nic nevymyslel.Jen slunky měly nesrovnatelný úspěch a na rybbky ses neptal a já ani tak nechytal.
Letos jsem urval na Vltavě7 kolem 30twisterů,ale bez úspěchu.Pravděpodobně moc brzy.Osobně praktikuju stálou obměnu barev a velikostí a někdy se povede správnou kombinaci najít.Srovnal bych to s bezkonkurenčí ciankálkou na Orlíku v 90letech.Fungovala bez chyby a loni po té co sem na ni náhodou narazil a odzkoušel znovu na Orlíku a bez větší odezvy.Při twisterování postupuju podobně jako s marmyškou krátké skoky po dně což při lovu ze břehu vede k mnoha vázkám.Osobně mi výce ůspěšné přijde lepší vláčet ze břehu třpytkama pakli že se nechytá na vodách kde je strmý břeh(přehrady,jezera)kde je využití twisterů možné s ohledem na možnost vázek.Jako nevhodné mi přišlo používání twisterů v mělkých vodách i řekách (Vltava 7)kde vedení twisteru je nutné provádět spíše jako při třpytkování a pak jeho funkce postrádá na účinnosti.no pakli že myslíš ,že bych ti mohl poradit napiš jednotlivě otázky na mail a já se podělím o své zkušenosti.

rastha | Čt 13.3.2003 8:10:22

raději bych místo twistrů začal s banjem a néébo riperem je to jednoduší co se vedení tíče a na candáty a štiky i okouny i uspěšnější.