Zavedení přísnějších limitů úlovků parem a ostroretek.

V současné době je možné odnést každý den od vody 7 kg parem či ostroretek. Obě ryby patří k těm, kterých není v řekách zrovna nadbytek. Myslím, že by se denní úlovek těchto ryb měl snížit na max 5 ks.
Autor diskuse: karas - Profil , 27.2.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

karas - Profil | Čt 6.3.2003 7:16:16

Myslím, že u parem není problém jejich zabíjení až tak vážný. Daleko horši je to u ostroretek, které většina rybářů nepustí. Navíc velmi dobře berou v zimě a do 15.3. se jich před třením spousta z vody vybere.

Otto - Profil | Út 4.3.2003 13:37:41

Parma se dá normálně upéct nebo naložit nebo z ní udělat karbanátky... maso nemá až tak špatné. Já ji ale jedl jen jednou a myslím i naposled. Jinak, lidí kteří tlouštěm a parmou opovrhují je mi dost líto...

Robert | Út 4.3.2003 13:08:21

Slyšel jsem, že v okolí Dunaje v Německu se parmy nabízejí v restauracích. To by mne zajímalo, jak je připravují. Nevíte někdo?

medvěd | Út 4.3.2003 11:46:06

Kamil:opravdu nevím,proč opovrhovat parmou,nebo tloušťem,ze sportovního hlediska jsou to určitě velmi hodnotné ryby a kvalitu masa nehodnotím,protože třeba parmu jsem nikdy nejedl

Kamil | Út 4.3.2003 6:28:22

Počet parem ve vodě je dán asi hlavně kvalitou vody. Na Moravě je jich ve vodě spousta a přestože se jich odnese mnohem více, než v Jižních nebo Středních Čechách. Parmám, stejně jako tloušťům asi masaření nehrozí, protože jimi většina rybářů opovrhuje. Daleko hůře jsou na tom pstruzi, štiky a candáti.

Otto - Profil | Po 3.3.2003 20:30:15

Zdeněkjml: v tom jsme zajedno.

Zdenek J. ml. | Po 3.3.2003 18:25:13

Otto: To ano, ale všude ve světě, ať už ve sladkovodním či mořském rybolovu se začíná rybolov omezovat z hlediska množství ulovených ryb. Je to jednoduché, lidí přibývá a živočichů ubývá. Takže si myslím, že i u nás by se měl počet ryb vzatých od vozy ne zakázat ale omezit. Kdo je rozumný a nekrmí rybami slepice, neplní si mrazák k prasknutí nebo je neprodává vietnamcům atd. ale pouze sní sem tam rybu nemůže proti tomuto jistě nic namítat!

siro | Po 3.3.2003 17:13:16

Příkladem pro všechny k následování je RS Praha.Ta konečně pochopila že mizející populaci podouství na berounce je třeba chránit.Kdo má zájem si nosáče ponechat,může si vzít jen dvě za den!
Ještě v roce 2002 nebyla podoustev na Ber. 1a2 zahrnuta do celkové hmotnosti a najednou hopla.Konečně první vlaštovky.

Osprey - Profil | Po 3.3.2003 14:59:27

Když se to ještě smělo, chytalo se v JČ kraji ročně asi 300 parem na 30 000 rybářů (plus nějaké ty upytlačené a nezapsané). Já jich měl jednou za sezónu asi 20 (puštěných). Nemám morální problém něco zabít, ale podílet se jednou patnáctinou na výlovu parmy v oblasti, kde chytá tolik lidí, je ...doplňte si. Já prostě potřebuju řeku s parmama, přehradu s cejnama, rybník s kaprama a jednou za měsíc rybu k večeři. Je jasný, že tou rybou bude ten kapr a není to proto, že by ho zabíjení bolelo míň než parmu. Ale konec konců je to nepůvodní druh, na jehož chovu a vysazování se v naší MO aktivně podílím.

Otto - Profil | Po 3.3.2003 8:52:39

Zdeněk J. Ml.: to si nemyslím. Pokud jde o zacházení s rybou a ponechávání si ryb, tak např běžný rybář v USA se od českého neliší, ryby si tam berou také a v kvantitě stejné nebo i větši než tady. Podobně v Německu, ve Španělsku a Francii.

Robert: 15kg kapr - maximálně tak rybí moučku.

Robert | Po 3.3.2003 8:42:16

Kamil: S tím názorem na chyťapusť máš pravdu z části. Je také třeba vzít v úvahu, že UK je obklopena mořem a je tam dost lososů a pstruhů. Proto se kapr v Británii tradičně nejí. Ukázalo se ale, že to vodní prasátko lze dobře komerčně využít a tak se chytá pro zábavu. Souhlasím s tím, že lov a priori pro zábavu je jistý typ zhovadilosti. Na druhou stranu se kaprařům vůbec nedivím, že vše pustí. Já bych taky nevěděl, co najednou udělat s 15 kg kaprem.

Fery | Ne 2.3.2003 10:48:11

Kamil-jsem kaprař,ryby pouštím proto,že je to pro mě přirozená věc a je mi jedno,že se vždy ryby lovili pro maso.Já se chovám k rybám tak jak to cítím a ne podle toho jak je zvykem.Vůbec pro mě nejsou vzorem angl. kapraři,jde mi pouze o můj osobní pocit a svědomí a to mám čisté.Každému co jeho jest.Co se týká otázky,tak jsem pro celoroční hájení.

Zdenek J. ml. | So 1.3.2003 17:54:00

A též by si měli všichni uvědomit, že výtěžnost ryb z přírody bude s dobou spíše ubívat, a rybolov se opravdu přesune spíše do sfér, kdy k vodě budem chodit pouze k odpočinku a relaxaci. Ryby na náš jídelníček se budou dodávat ze společností, jež se zabývají přímo pěstováním ryb pro kulinářské účely.

Zdenek J. ml. | So 1.3.2003 17:50:48

Kamil: Myslím že odsuzovat někoho za to, že jí ryby je nesmysl. Ryby jsou zdravé a chutné. Určitě nikomu nevadí braní ryb, ale jejich drancování. To je asi největší problém u nás, kde se na ryby dívá ve většině případů az zdroj obživy, nebo jak přijít k penězům a to ostatní pěkné při lovu ryb jde do pozadí. Souhlasím, že by se měla co nejdříve stanovit rozumná pravidla. Zakázat konzumaci je pitomost. Stejně tak si ale myslím, že je pitomost považovat C&R za výmysl některých kaprařů, konkrétně Angličanů z důvodu tahání peněz. Myslím, že to je o něčem jiném. Proč taky vybíjet trofejní ryby, jež jsou vlastně unikátní, je jich málo a hlavně k jídlu nejsou vhodné. Proč tedy je snem každého rybáře docílit trofejního úlovku? A když ho vytáhne co je lepší? Vykuchat ho a sežrat, popřípadně vypreparovat, nebo si ho zdokumentovat a vrátit ho zpět do vody a těšit se, že ho budu moc ulovit zase někdy jindy třeba i těžšího nebo že ho chytí třeba kamarád? Pro mě je lepší to druhé...

Kamil | So 1.3.2003 10:03:36

Xroman: Dík za titul, neberu ti tvé názory a ani ti za ně nebudu nadávat. Kdo je rybář a co dělá je známo už odedávna. Chytání ryb, proto aby je člověk snědl, bylo úctyhodné povolání odedávna, což se odráží například i v bibli. Několik apoštolů byli rybáři. Maso ryb je pro člověka velmi vhodné, všimni si že ho upřednostňuje i většina náboženství, dokonce v době půstu, kdy by bylo snězení jiného masa těžkým hříchem. Já si dokonce myslím, že jíst hovězí maso je podstatně větší prasárna, než jíst ryby, protože kráva je savec s vysoce vyvinotou nervovou soustavou a mozkovou činností. Ryby jsou nejnižší druh mezi obratlovci. Aby ale bylo jasno, vůbec se mi nelíbí drancování vod a myslím, že by pro nás mohl být vzorem rybářský řad na Slovensku. V Čechách se může sežrat 7 kg parem za den a následně na to se parma celoročně hájí. Tlučeme se zde od zdi ke zdi a neumíme stanovit rozumná pravidla. Jinak metodu Chyť a pusť považuji za výmysl anglických majitelů soukromých revírů, kteří potřebují vytahat z rybářů maximum peněz s co nejnižšími náklady. Mě se revíry, kde znáš všechny kapry jménem vůbec nelíbí.

Urbo - Profil | Pá 28.2.2003 19:52:03

5ks parmy za den to je moc ,maximálně 3. Stejně si na nich člověk akorát zkazí chut .

red.foot - Profil | Pá 28.2.2003 15:38:21

zdar levite. já bych řekl, že tahle otázka je dost o zabíjení ryb. vždyť, do důsledku vzato, lovit cokoliv nebo kohokoliv pro zábavu je naprostá zhovadilost. na to už si ale lidi zvykli. tak teď pro změnu řeší, kolik mrtvých je dost. a je třeba brzdit, aby se dostalo na všechny.

LEVIT - Profil | Pá 28.2.2003 15:26:29

FIFA: Souhlasím s Tebou do puntíku.
Kamil: V principu máš pravdu, ale Tvoje první věta je dost mimo mísu. Tahle otázka není o zabíjení ryb, ale o jeho omezení - v zájmu toho, aby bylo v příštích letech co zabíjet nebo chytat (záleží o co každýmu jde).

fanik - Profil | Pá 28.2.2003 14:38:12

hajil bych je celorocne obe, proste s moznosti chytit si je ale pustit

FIFA | Pá 28.2.2003 13:10:55

V první řadě ne každý, kdo má jiný názor na věc než já, musí být idiot ! Nevím proč zrovna ostroretka a parma. Jaký je rozdíl jestli si někdo odnese 7 kg těchto ryb nebo třeba cejnů, kaprů či jiných? Myslím si, že bychom se měli ke všem stavět stejně. Taková plotička je stejně živý tvor jako parma nebo ostroretka. Nicméně z druhé strany je určitá regulace nutná, protože jinak bychom opravdu mohli vnoučatům ryby ukazovat v muzeu. Je potřeba zohlednit řadu faktorů. Jedna věc může být někde přínosem, jinde zase spíš ke škodě. Je potřeba použít zdravého rozumu, možná se podívat jak to funguje jinde, a určit taková pravidla, která zajistí spokojenost nám rybářům a zároveň ochrání naše vody proti drancování, znečišťování, atd.

Sám ryby chytám a také je jím. Samozřejmě ne všechny co chytím, protože to dělám především pro potěšení z lovu. Je mi jasné, že tímto nejsou ryby určitě nadšeny. Kdo by byl? Mít hák v tlamě, neznámá síla mě vleče kamsi pryč, možná mi jde o život......I když nakonec mě pustí, je pěkně ošklivý zážitek. Můj názor je také, že Kamil má v principu pravdu. Zabití ryby nebo jakéhokoliv jiného živočicha je pořád stejný akt. V přírodě je to součást života téměř všech živočichů. Většina z nich ale neloví a nezabíjí pro zábavu, ale buď pro potravu nebo pro ochranu svého života. Nevidím nic špatného na tom, když si někdo ulovenou rybu vezme a sní. Nevím proč by to měl být ubožák. Jíst musíme a je jedno jestli si potravu opatříme sami nebo koupíme už zabitou. Na toto téma by se dalo polemizovat do nekonečna. Můj názor je ten, že nemáme právo povyšovat život jednoho živočicha nad život jiného. Prostě chytáme ryby pro své potěšení a také je i jíme. S tím se musí každý vyrovnat sám. Otázku drancování vody nelze řešit na úrovni některých druhů ryb, ale celkově s ohledem na daný revír. Měli bychom se k sobě a k přírodě chovat tak, aby nás to nebo naše potomky jednou nemrzelo.

xroman | Pá 28.2.2003 9:09:29

Kamil: Jsi idiot. Krávy a kuřata se pestuji kvuli tomu aby se sezrali, ale ja ryby nechytam kvuli tomu abych mel v poledne mastnou hubu, ale pro pozitek ze zdolavani. Jestli ty chodis na ryby kvuli tomu aby ses nazral tak jses ubozak. Asi si neuvedomujes, ze s rostoucim poctem rybaru a zkvalitnovanim jejich vybavy se chyta stale vice ryb a pokud je budeme vsechny zrat, tak za chvili se budeme na ryby chodit dívat do zologické.
All:Omlouvam se za drsnejsi ton, ale podobne kecy me neskutecne serou.

mach | Pá 28.2.2003 7:54:57

V SR je míra parmy 40 cm

Prca | Pá 28.2.2003 7:23:50

Karasi zpřísněním RŘ ničeho nedocílíš.
>na JM je ostroretka hájená

Kamil | Pá 28.2.2003 7:22:15

Opět kecy o zabíjení ryb. Jestliže je Vám líto krásných živých tvorů nesmíte jíst vůbec maso. Kráva a kuře je také krásný živý tvor a kvůli tomu, že ho Vy sežerete, ho musí někdo zabít. Nakonec rostliny jsou také živé organismy. Když jdete na ryby dávejte si pozor aby jste nešlápli na mravence, o co má menší právo na život než parma.

JiriH - Profil | Čt 27.2.2003 22:24:49

Jsou rybáři, kteří chytají některé ryby - buď že jsou krásné či jich je málo - jenom pro potěšení a jiné, kterých je dost, pro jídlo. Problém tedy bude v přístupu či pozvolném vyzrávání jednotlivců. Asi to chce čas a "osvětu". A osobně si myslím, že parma je tak krásná, že do ní praští jenom čuně.

Hrouzek - Profil | Čt 27.2.2003 21:50:27

Já bych dal celoroční hájení těchto ryb!!!!!!!!!!!!!!!

Dawca | Čt 27.2.2003 20:59:59

U nás na Moravě teda pokud vím hájené nejsou,alespoň ne celoročně,což je škoda,protože je jich tu sice spousta,ale nikdo o nich neví,ani moc lidí je neumí chytat,což je pro ně myslím velmi vhodné.Byl bych pro celoroční hájení,protože si této bojovné ryby(parmy)velmi vážím,a každý,kdo si tuhle rybu bere na jídlo je masař!!!Protože k jídlu není vůbec dobrá,ani parma,ani ostra!Souhlasím s PB,ohledně sazených kaprů k jídlu.(ale jen do velikosti 60cm!)