Bivak nebo stan??

Přečet jsem hodně odkazů na bivaky a povolení nebo zákaz jejich použití u vody.Nikdo dle meho názoru, neřekl a neni ani nikde uvedeno, co mohu považovat za bivak.Jestli to musí být zelená kopule bez podlážky,s nějakou ,, rybářskou " firmou na boku, aby bylo poznat, že jde o rybářské vybavení a nebo stačí zelený stan pro dvě osoby ze supermarketu za 2 tisíce i s moskitierou a se spacákem v ceně. Pokud si někdo takový stan koupí a vyřízne podlážku co na to RŘ ?? Dík za vaše názory Honza V.
Autor diskuse: Jan V. - Profil , 26.2.2003 kaprařina - náčiní, doplňky

Zdenek J. ml. | Út 4.3.2003 12:04:59

PB: Taktéž souhlasím.

PB - Profil | Út 4.3.2003 6:32:51

ivo: naprostej souhlas, je velkej rozdíl,jestli si postavíš bivak nebo když někdo udělá "přísřešek" z igelitu a neuklidí to po sobě.
Jenže na zpřesnění čeká nejen RŘ a mám pocit, že se nového ještě hned tak nedočkáme.

ivo | Po 3.3.2003 19:36:20

Na některých revírech je to bohužel tak absurdní, že když nad sebou za deště roztáhnu deštník, tak mne hned obviní z toho, že tábořím... Souhlasil bych s tím, aby opravdu někdo konkrétně definoval, jak má rybářské "obydlí" vypadat.Není přece žádný hřích chtít trávit u vody několik dní. Ovšem pod širákem je to dosti obtížné.

Fery | Pá 28.2.2003 14:44:29

Použití ryb.přístřešku si se zákonem neodporuje a proto neni nelegální.Rybářský přístřešek používají rybáři k výkonu ryb.práva(je to ryb.vybavení vyráběné pro rybáře).Nikdo mě nikdy nedonutil zbalit přístřešek proto,že tábořím,vždy jsem si stál za svojim výkladem RŘ a zákona a kdyby mě donutili násilím,tak jsem ochoten se soudit.

Marek | Pá 28.2.2003 13:56:01

taky mne mrzí,že místo odpovědi na otázku se vždycky debata zvrhne v hádku mezi vyznavači různých způsobů lovu. Buďte více tolerantní vůči druhým !!!

red.foot - Profil | Pá 28.2.2003 13:53:37

kde zůstal zdravý rozum ? neměl míru nebo nebere ?

Marek | Pá 28.2.2003 13:45:19

nechápu,jaký je pro RS rozdíl mezi podlážkou a bez.V RŘ MRS není o podlážce ani slovo pouze: zakazuje se budování pevných přístřešků,výkopů,srubů a jiných úprav břehů.
Ta podlážka je definovaná v zákoně,který zakazuje táboření ?

Zdenek J. ml. | Pá 28.2.2003 11:34:11

PB: To je fajn, taky nehodlám pokračovat v diskuzi protože je to zbytečné. Myslím, že mimo mísu nejsem. O sportovcích a nesportovcích si psal jedině ty, nemluvě o tom, jak odpad též nacházíž zrovna od kaprařů. Ale to je jedno. Co se týká stanov, jsou mi fuk, pouze se pozastavuji nad tím, že se mi nelíbí, že nové členy někdo posuzuje podle věku i když to třeba ve stanovách není. Bohužel podle toho to asi vypadá. Nic víc jsem říci nechtěl. Já mám také dost kamarádů, kterým je hodně přes 60 a jsou mezi nimi slušní chlapi takže proti stáří též zaujatý nejsem, jak by si mohl někdo myslet. To, že se ti nelíbí bachratí lysci je škoda, ale určitě si nezaslouží jít na pánev. Když si představím kapří babičku - lysce, o váze 21,5 Kg, kterého jsem chytil před 3 roky jak je na pánvi, je mi z toho smutno. Vždyť jsou to skvostné ryby. Nechápu, jak člověk jako největší parazit v přírodě, může posuzovat a rozhodovat o tom, která ryba je k zabití vhodnější. Můj názor je ten, že hájit nebo alespoň omezit počet ponechaných ryb by bylo zapotřebí u všech druhů, nemluvě o stanovení i horní míry. Samozřejmě názor můžeš mít jakýkoliv. Souhlasím s tebou, že je málo sil ke změně RŘ a že je postavený na hlavu. Prostě musíme doufat, že se nám něco podaří změnit a trochu tomu pomoci. To že bivakování je srovnatelné se stanováním nepopírám. Ale! Pokud budu lovit ryby, nebudu mít volný oheň, budu mít pořádek a předevšín vhodný typ přístřešku i s podlážkou, dle mého by se mělo jednat o rybářské příslušenství a tudíž možnost používat ho. Tuším, že atesty bivaků je třeba nesmysl, ale nevím proč se tedy nestanoví parametry k ryb. přístřeškům. Chápu, že mi nikdo z vás nemůže dát vhodnou odpověď neboť to není ve Vašich rukou. Ale ať se někdo opět zamyslí jak poškodí zem s podlážkou a jak bez ní. Počítám s tím, že to asi ti zezhora ještě neviděli, nebo nechtějí vidět.

A sorry všem za otravování!

PB - Profil | Pá 28.2.2003 9:12:56

Robert: děkuji Ti, že ses mě zastal...

Robert | Pá 28.2.2003 8:41:22

PB: Souhlas. Kulatý lysec chycený v řece, který má aspoň 40 cm si vyloženě koleduje o pánev. Vloni jsem ale na naší výročce slyšel těžký pláč nad tím, že k vysazení byly jenom "geneticky nevhodné" ryby, tedy protáhlí šupináči. O přírodní vody stojí málokdo.

PB - Profil | Pá 28.2.2003 7:57:03

ZJml:A k mé lásce k plešatým kaproprasatum, ale i duhákům, nelíbí se mi, protože původní šupinatej kapr se mi líbí a obecňák je nesrovnatelně sympatičtější než ty novinky. Smiř se s tím. Někomu se líbí tmavovlásky, jinému chemický blondýny.

PB - Profil | Pá 28.2.2003 7:36:38

Definice táboření (ze zákona) je stanovena zhruba takto: postavení stanu či přístřešku s podlážkou, rozdělání ohně = táboření. Z toho je evidentně odvozováno i ustanovení pro rybáře, že je to postavený na hlavu a blbost víme snad všichni, ale je to jako s řádem. Je zastaralej, nevyhovující, ale je málo sil, které by ho chtěli změnit.

PB - Profil | Pá 28.2.2003 7:31:22

ZJml: Nebudu s Tebou pokračovat v diskusi, protože jsi úplně mimo mísu. Přečti si co píšeš Ty, a jak reaguju já. Nikdy jsem o Tobě nepsal, že jsi nemakačenko, nikdy jsem nepsal nic proti kaprařům, možná se budeš divit, ale mám mezi nimi několik kamarádů. Psal jsem o tom jak se volí výbor organizace, protože stanovy Tě evidentně nic neříkají.
Jestli máš skutečně zájem prodiskutovat problematiku stanov a způsob volby výboru nebo jiné téma, neotravuj tu lidi a napiš mi na mejl.

Cyril | Pá 28.2.2003 7:04:33

Prcovy poslední dvě věty jsou přesně to,nad čím při čtení příspěvků k této otázce přemýšlím.Upozorňuji na to,že nejsem kaprař,ikdyž chápu,že tito musí déle vnadit,aby jim ti 20ti kiloví bombarďáci najeli.A proto potřebují být na jednom místě více dnů.Ale pořád nechápu,jaký je rozdíl mezi několikadenním stanováním a bivakováním.Možná se pletu,ale pokud trávím noc pod plátěným přístřeškem,ať už mu říkám stan nebo bivak,tak prostě stanuju.

Prca | Pá 28.2.2003 6:37:46

>Zdenek J. ml. výbor členy nevolí!
>může někdo definovat bivak?Co to podle vás je?
Podle mě,je to jenom to co slouží k přenocovánína jednu noc,po které zase člověk pokračuje v cestě.
To,o čem je tady řeč je podle mě stanování,ať už s podlážkou nebo bez podlážky.

Zdenek J. ml. | Čt 27.2.2003 21:48:00

PB: A když mě tak pěkně furt kritizuješ, tak já s tebou též nesouhlasím jak píšeš, že k sežrání by měli sloužit především i "plešatí prasokapři"!!! Myslím pro to, že z tohoto je vidět tvůj názor na moderní kaprařinu a i celá zaujatost když se někdo dožaduje změn či kritizuje neschopnost. Promiň ale je to tak. Proto již zanechme hádek a poďme se bavit k tématu. Díky.

Zdenek J. ml. | Čt 27.2.2003 21:29:20

Fery: Mě jen zaráží, že keždej okamžitě odbočí od tématu, má plnou pusu o přestupcích, a ještě ti začnou tvrdit, že rozděluješ sportovce a nesportovce. To je fakt zarážející! Ale jak říkáš, nad hloupostí RŘ že s bez podlahy absolutně zničíš zem se nikdo z nich nepozastaví. Jednou je to psáno a chraň Pán Bůh proti tomu něco namítat nebo náhodou ještě říc, že to je volovina.

Fery | Čt 27.2.2003 20:43:14

Bivak s podlahou samozřejmě poškodí trávu daleko mín než bivak bez.

Fery | Čt 27.2.2003 20:41:37

Zdenek J.ml.-ber je s rezervou,jsou to muškaři a vláčkaři a pro ty budou kapraři a jejich názory vždy pitomci co melou samý nesmysli.

Petr.J | Čt 27.2.2003 20:00:35

Výrobci reagují na otravné porybné.Koupil jsem si bivak s podlážkou na zip a je pokoj , když je problém tak ji odepnu , sroluju ke straně a když odejdou tak to vrátim.

Zdenek J. ml. | Čt 27.2.2003 19:45:49

Libor: Máš recht, ale jak je vidět, většině staré pořádky z roku 60 stále dosti vyhovují. A proč také ne, když to pro ně nic neznamená.

Zdenek J. ml. | Čt 27.2.2003 19:44:01

A mimo jiné otázka se týká bivaků ne? Je zajímavé, jak někteří ihned rozpitvávají má slova, ale aby se někdo z nich řádně vyjádřil např. k tomu, jak vypadá země po podlážce a bez podlážky to ne.

Zdenek J. ml. | Čt 27.2.2003 19:38:20

PB: A ještě jedna věc, stále mi říkáš že nedělám nic pro to, abych změnil okolí, o nepracovitosti a podobně. Nebudu mluvit o sobě, aby to nevyznělo jako samochvála, ale až tedy budou ti ostatní především ti, co po druhých chtějí brigády zatímco sami popíjejí na svazu chlast, uklízet tolik odpadků a chovat se k přírodě slušně tak jako třeba I. Sláma, J. Drahorád, K. Koťa a jiní tak smeknu klobouk. Zatím akorát každej kecá, každej nápad je pro něj špatnej ale skutek utek to jim jde opravdu dobře.

Zdenek J. ml. | Čt 27.2.2003 19:32:39

PB:Ano, má mě volit vedení a nikdo proti mně nic nemá až na věk. A to se mi prostě nelíbí. Kdyby se výbory otevřeli i jiným lidem, a nezůstávali tam funkcionáři až do smrti, věřím, že by se něco událo! A na lidi, kteří nedokážou ani skontrolovat pořádek u vody špínu klidně házet budu. Je mi jasné že všichni takový nejsou. A mimo jiné rozdíly mezi sportovci a nesportovci tu zatím děláš pouze ty, já nic takového nepsal a je mi úplně jedno jestli si stan u vody postaví důchodce či někdo jiný. A pro tvoji další informaci, k tomu že používám stan s podlážkou mám řádné povolení od CHKO a od Rybářského Svazu takže smůla.

Zdenek J. ml. | Čt 27.2.2003 19:26:49

red Fot: Můj nápad klidně fraška může být, ale ty sám si s ničím lepším nepřišel. Já to pouze skusil.

Zdenek J. ml. | Čt 27.2.2003 19:25:33

Strejka: Nemyslím si že by to bylo tak problematické, zase tolik bivaků na trh nepřichází, pokud by to bylo řádově v stovkách což by určitě bylo, jistě by se to dalo zvládnout. Ale jak říkám třeba to je taky blbost pouze to je pokus o návrh nic víc.

Libor | Čt 27.2.2003 17:10:16

Benvenuto:Máš pravdu.Venku všechno funguje daleko líp a tak nějak v pohodě.Je tam prostě jasné,co se smí a co ne.A smí se toho dost.ALE BACHA!Zkuste ty jejich zákony překročit.U nás je ale jiný problém.Rybářský řád byl odladěn někdy(tuším v 60.letech),kdy neměl nikdo ani páru o dnešních technických vymoženostech a kdy bylo jakýmsi socialistickým zvykem,že kdo nekrade,okrádá rodinu,všichni na všechno srali atd...Za těchto podmínek fakt nešlo povolit Non stop lov,protože asi hrozilo,že se imperialisti budou na rybách tajně shlukovat.
Podle mně musí ty staré struktury prostě vyumírat,jinak tady bude pořád takové to bolševické nejasno a bordel.Omlouvám se za poněkud
drsná slova,ale momentálně je to fakt spontánní.

Alan | Čt 27.2.2003 16:56:32

Z toho plyne, že Francouzi dovedou být taky pěkní idioti.

Benvenuto | Čt 27.2.2003 15:52:27

Pro zajímavost uvádím, jak mají ve Francii na jednom revíru pořešenu otázku bivaku ( překládal jsem si to pro letošní rok 2003, je to na začátku jejich ryb.řádu ): "Rybářský bivak musí být zelený nebo maskovaný ( myslí se flekatý nebo ve vojenské kamufláži ) a postavem může být na označeném místě ( před pontonem - kolíky do země, nebo na pontonu - pomocí šroubů do dřeva s očkem - nesmíte použít na pontonu hřebíky!!! ). Je povolen lov na 3 pruty + 1 lehký plavačkový prut se splávkem ( nebo feeder prut ) na jednoho rybáře. Na tento čtvrtý prut nesmíte lovit na živé, mrtvé nástrahy, boilies a elektronický přístroj na vábení ryb - můžeme lovit např. na těsto, extrudy, brambor, kukuřici atd.
Pokud se vzdálíte od prutů ( na WC nebo při plavbě na lodi ), musíte mít smotané pruty, nesmí být nahozeno.
Při focení, vážení a pouštění ryb zpět do jezera dbejte co nejopatrnějšího zacházení s rybou.
Každé místo má k dispozici loď ......" atd. atd.
Z toho plyne, že někde to jde a někde prostě ne. Ještě máme co dohánět.