Povolenka

Potreboval bych povolenku,kdysi jsem byl clenem.Da se ted nekde koupit bez zkousek.Diky
Autor diskuse: Zdenek - , 8.2.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Robert | Čt 13.2.2003 7:06:29

Alan: Ten příklad, který jsem uváděl já, nebyla Harasjomala, ale onen italský revír, kde jsem byl pozván. Bylo to na řece Sesia v Piode, SZ Itálie. Myslím, že přesně takhle by mohla dopadnout třeba Jizera 12 nebo Labe 37-39. Tedy voda jenom pro turisty, místní na to mít nebudou. Stačí, když si to zprivatizuje nějaký hoteliér. V Krkonoších se točí takové peníze, že žádná MO nebude mít šanci.
O ztrátu CS povolenky mi opravdu jde. Teď se mohu večer rozhodnout a ráno ve 4 hodiny být u vody. Nebo jedu autem přes most a napadne mi chvíli si zaházet. Teď můžu, jestli dopadne privatizace a CS nebude, tak to nepůjde. A to znamená pro mě zhoršení současného stavu.

siro | Čt 13.2.2003 6:55:29

Pike:máš pravdu,je to i o penězích.To že by se zmenšil rozsah na svaz. povolenku by mi opravdu vadilo.Často vezmu proutek a jdu na čundr proti vodě a představa jak si každých 10km kupuji povolenku,nebo někde na statku škemram u majitele o možnost lovu neni nic moc.
Opomenout nelze oni to že na soukromých vodách je o 100% procent horší to co zde každý kritizuje na svazových.Je prostě poptávka po kapru a duhácích tak proč jich tam nenarvat tuny.Vznikají pak tolik zbožňované pstružírny a kapříny.
Poslední co by mi na privatizaci vadilo je představa jak tento stát potažmo vláda(která by prodala i Karlštej s Pražskym hradem) rozprodá do soukromé sféry všechny nezajímavé lokality a svazu necha "na krku" pěkné a hojně navštěvované revíry.To asi ne.
Všechny neúnosné rev. by určitě zůstaly na svazu což by v důsledku znamenalo jeho zánik.

Chachare:nemáš pravdu že to je ztracený čas,Pike svím vztřícným postojem může mnohé ovlivnit a převést na stranu přívržencu pronájmu svazových vod soukromým osobám.Nikoho neuráží a věcne argumentuje.Zatímco ty odpůrce urážíš a jde ti o vlastní profit.

Medeo - Profil | St 12.2.2003 17:44:29

Ufff. Co to jste za cloveka Mr Chach? Vas bych mit doma fakt nechtel. Cokoliv co se neztotoznuje s Vasim nazorem je zastarali. No budiz. Kazdej jsme nejaky. Ufff. Pokud se Vam podari Vas projekt gratuluji. Obavam se vsak, ze v teto zemi nastesti!!! nezije pouze Vase ego, ale i spousta dalsich lidi. Jinak Vam preji hodne stesti. Budete ho potrebovat. Mimochodem moc se mi libi, jak tady kazdeho hned "vojedete". Snad nejaky maly mindracek? :o))))

Alan | St 12.2.2003 15:00:27

Robert>Protože se tvoje poznámka týká i mě, reaguju. Nejprve citát:
"Své tvrzení jsem podpořil poukázáním na dnes samostatně hospodařící organizace, na jejichž revíry buď vůbec nesmím a nebo po zdlouhavém sehnání místní povolenky. Když jsem uvedl konkrétní příklad z privátního revíru v zahraničí, dozvěděl jsem se, že jsem demagog."
První větu rozebral pike - nejde o argument proti privatizaci, ale obava ze ztráty levné celosvazové povolenky.
A k té druhé. Příkladem zahraničního revíru byla Harasjomala. Nic jsi tím nepodpořil, jenom jsi tu oznámil, že tenhle typ revírů nemáš rád.

Honz@ | St 12.2.2003 14:44:44

chacharius:máš svůj podíl na tipu dát mušák do opravy Světelskýmu - díky. Ale k věci: přál bych si, aby tvá teorie byla tak snadná, jak o ní sníš. Leč měl bych k tomu několik drobností, které mě opravňují k pochybám: slavná Polička se pomalu ale jistě stává tuctovkou, která těžko dostojí poptávce vytvořené hladem po jezerním rybaření; fakt je, že těch "granuláků" chtivých je a ještě nějaký čas bude dost, ale existence Skaličky a oné nádrže na Vysočině se pomalu rozmělní zmiňovaný hlad a co s tím? Kdybys měl pravdu s oním okřídleným tvrzením, že za svý prachy dostaneš kvalitu, pak by samostatně hospodařící organizace byly jednoznačně "v kurzu". A ony nejsou! Proč? Mají přece šanci vybudovat atraktivní revír, o jakém sníš, ne? Trochu tě podezírám, že bys pro naplnění svého snu potřeboval nejprve rozbít ČRS, aby se ti vytvořila klientela, není-liž pravda? Za stávající situace nemáš nás "závisláky" na co nalákat, protože jsme vcelku nenároční a spokojení s tím, co nám současné podmínky dovolují. A jak říkáš, za relativně levný peníz. Tak a teď si neodpustím rýpnout tak trochu v tvém (Vráťově, Alanově, K&R a trochu Pikeově) stylu:
jestli se budeš o svůj revír starat tak jako o svoje stránky, tož to raději styl toho KK.

Chacharius - Profil | St 12.2.2003 14:14:37

pike: prebrat po me stafetu byl nesmysl a ztrata casu. Tezko vysvetlis funkcionalitu obchodni firmy cloveku, ktery se divi, kdyz kupuje treba pocitac, jaktoze plati o 22% vice nez bylo v letacku, kdyz zadny software od firmy DPH nepotrebuje :-) Let it be! Argumentace neni zapotrebi, dulezity je spachat to!

pike | St 12.2.2003 14:08:23

Siro: A vadilo by to, kdyby se zmensil rozsah reviru na svaz.povolenku? Ja si myslim, ze ne. nemusela by se totiz kupovat vubec. Mohl bys kupovat treba 1-denni nebo tydenni povolenky na jednotlive reviry podle tveho gusta. Pokud bys chtel chodit na urcity revir casto, koupil bys povolenku celorocni. Asi vim, kde je zakopany pes. Vetsina se tady boji toho, ze povolenky budou prilis drahe, nebo budou muset proste platit o par korun vic nez ted. Priznejme si, ze soucasna cena povolenky je pomerne nizko. U soukromych vod by se platilo asi vic, ale dostanes lepsi sluzby, vetsi ryby atd.

siro | St 12.2.2003 13:56:15

Pike:rozsah revírů se opravdu nezmenší to máš pravdu,zmenší počet revírů na kterých budu moci lovit se svazovou povolenkou.
Beru chacharovi názory (každý ma na svůj názor nárok),vadí mi jen arogance s jakou je prosazuje.To je vše.

pike | St 12.2.2003 13:40:33

Ja vyznam nocni pauzy docela chapu. 90 procent kapraru prospi ve svych bivacich pul dne a jeste se tim ani netaji v ruznych casopisech. 4 hodiny spanku jeste nikoho nezabily

Dan - Profil | St 12.2.2003 13:37:03

Odpovídám na otázku -Povolenka- Můžeš ji Zdeňku získat i bez zkoušek. Po přečtení všech návrhů, které zde již padly, se tě jen zeptám: kolik dáš? Samozřejmě ne mě, ale už jsem to jednou tak zařizoval známému a žádné zkoušky nemusel absolvovat. Byl to sice kamarád, ale našval jsem se jak na něj, tak na svaz. Dodnes neumí ani míry. Na druhou stranu mě ale potěšil svým postojem k rybám a nestal se z něj žádný masař.

pike> jo my kapraři voláme po 24hodinové době lovu a nejen pro nás. Nechápu význam noční pauzy. Mohl by mi ho někdo vysvětlit.

pike | St 12.2.2003 12:14:29

Robert> Toho bych se nebal. Ze zakona by vyplyval zarybnovaci plan, takze i tady je reseni. Navic ty kapry jsem uvadel jako priklad. Kaprari tu volaji porad po lovu 24 hodin, lovu na 3 pruty, CandR, trofejnich rybach atd a prave to by jim privatizace mohla zarucit.

Robert | St 12.2.2003 11:57:31

TomL: V této otázce jsem přítelem německého modelu, kde se snaží docela přísnými zkouškami oddělit povrchní zájemce od těch vážných. A to proto, že rybáři mají právo lovit a zabíjet jiné živé tvory. Souhlasím s Tebou v tom, že současní rybáři by neměli mít privilegium ze staršího členství a měli by se té změně podřídit taky. Je taky pravda, že ani tento systém se neobejde bez solidní rybářské stráže. Myslím, že v tom Německu existuje možnost zabavit povolenku na doživotí.
Opačný extrém jsem zažil v Americe, kde se povolenky prodávají v obchodech a rybářské nářadí lze půjčit u jezera v půjčovně. Tak ošklivé chování k rybám jsem neviděl ani v Rusku.

TomL | St 12.2.2003 11:15:48

Robert - snažil jsem se reagovat na volny prodej povolenek. Jednoznačně bych ho povolil s tim, že si člověk musi koupit slušně zpracovanou publikaci (zatim neexistuje) o určovani ryb a s vykladem RR.
Duvodem pro volny prodej povolenek je skutecnost, ze neexistuje vazba mezi schopnosti poznat ouklej od bolena a chovanim rybare u vody. A o to nam doufam jde.

Tvuj postoj by musel obashovat poznamku o prezkouseni soucasnych clenu a to proste neprojde. Proto je ta hraz pro zajemce neprijatelna! Podivej se jake prasata dnes vlastni papiry a ty je chces schovavat za nejakou barieru?

Chachar - s lebkou jsem na dobre ceste - priroda se snazi. Jednoho Fenwicka opravdu vlastnim o kanadach ve sklepe nemluve.

Robert | St 12.2.2003 11:14:56

Pike: Obsádka kapra by podle mého už moc větší být neměla. Kapříny mne nelákají. A jestli nebude poptávka třeba po mníkovi, tak ho odepíšem? Jinak kéž bys měl pravdu.

pike | St 12.2.2003 11:03:01

Robert: Nemas pravdu. Pocet reviru se rozhodne nezmensi, spis naopak. Poptavka rybaru podle mne vygeneruje dostatek kvalitnich reviru. Bude-li zajem o kvalitni reviry s obsadkou kapra a specialnimi pravidly lovu, tak takove reviry vzniknou.

Robert | St 12.2.2003 10:17:39

Pike: Přečti si celou naši diskusi a zjistíš, že nemáš pravdu. Docela konkrétně jsem poukázal na to, že pokud dojde k rozpadu stávajícího systému na x menších, zmenší se plocha revírů, kam můžu jít. O to mi jde především. Své tvrzení jsem podpořil poukázáním na dnes samostatně hospodařící organizace, na jejichž revíry buď vůbec nesmím a nebo po zdlouhavém sehnání místní povolenky. Když jsem uvedl konkrétní příklad z privátního revíru v zahraničí, dozvěděl jsem se, že jsem demagog. Docela zásadní otázku, jak tedy privatizovat revíry aniž by došlo k mnou uváděným negativním skutečnostem, Ch. ignoroval. Krom toho nešetřil urážkami. Ty přesně formulované dotazy, návrhy a odpovědi se asi zatoulaly někam mimo moji obrazovku.

pike | St 12.2.2003 9:19:11

Siro, Robert, Medeo. Nic proti vam, ale vase argumentace me neco pripomina. Na presne formulovane dotazy,navrhy, odpovedi od Chachara reagujete podivnym zpusobem - vetsinou podrazdenou reakci bez jakekoliv rozumne argumentace.

siro | St 12.2.2003 6:24:04

Chacharius:tvé myšlenky jsou kydáním hnoje?
No asi jo.
Máš pravdu:opakování je matka moudrosti.Znovu jsem se ujistil že debata s tebou k ničemu nevede(nechci li se zasmát):o))))

Chacharius - Profil | Út 11.2.2003 17:00:42

brach: prekvapeni je matka enuresis nocturna! (moje uprava okridlene vety "opakovani je matka moudrosti) :-))))

brach - Profil | Út 11.2.2003 15:03:16

Znovu a znovu mě, Chachárie, překvapuješ.

Chacharius - Profil | Út 11.2.2003 14:33:03

Medeo, Siro, Robert a možná ještě další: pěkné "češství" tady reprezentujete! Prostě klasické: "To je hrůza!" nebo "V žádném případě!" nebo "To je blbost!", ale ani jeden z vás ještě nehnul zadnicí, aby udělal něco svým směrem. Já kupřikladu již delší dobu neúspěšně sháním nádrž ke koupi a znám ještě další takové jedince (to zejména pro Medea). A taky pomalu snovám podněty k trestnímu stíhání a návrhy žalob na jednotlivé složky a organizace ČRS a vypadá to, že se mi přeci jenom podaří do svazu pořádně zatnout! A v lepším případě by ho to mohlo položit úplně. Můžete se těšit! Jinak vám ty vaše názory neberu, každý si může myslet, co chce. Jen pokud se pustí do seriózní diskuze, měl by být dostatečně připraven a ne pouštět, s prominutím, hospodské plky.
A ještě speiálně pro Roberta: když si přečteš některou ze svých prvních reakcí na můj námět, zkus se zamyslet, jak je to s tvým poměrem rem/hominem. Takže nástroj do ruky a pořádně si ukliď před vlastním prahem! A pak ten nástroj můžeš vyměnit za jiný a jít do boje se mnou popř. dalšími takovými.
Medeo: Znalosti nemaji nic společného s arogancí. Je ovšem také pravdou, že se člověk prorážející svou myšlenkou zahnilý dav stává časem méně citlivý na ty kusy, které nestihly zkompostovat! Ale já jim věřím! Věřím, že to pochopí a odpustí mi! :-)

Radouš - Profil | Út 11.2.2003 13:41:07

Křivoklát

Medeo - Profil | Út 11.2.2003 10:09:29

Chacharius: Troska ucty by neskodila. Prijdete mi trosku arogantni. Nic ve zlem. Celkove s Vami souhlasim. Model, ktery u nas dnes funguje, je titanik. Pokud by byl pomer rekneme 60% st. voda a 40% soukr. vypadalo by vse jinak. Konkurence by rozhodne zvysila kvalitu poskatovanych sluzeb. Kde ale berete jistotu ze bude zajem o takove podnikani? Kolik lidi tomu opravdu rozumi a slo by do toho? Na to potrebujete mit kvalifikovane lidi. Kolik jich u nas v republice je? Pripada mi, ze si to prestavujete jak hurvinek valku. Vsechno je sptane tak to zborime a udelame jinak. To uz tu bylo a jak to dopadlo. Rozhodne jsem pro zprivatizovani vetsiho mnozstvi vodni plochy(nehlede na to, ze stat usetri penize a zakonem osetri povinosti majitele). Ale nejblizsich deseti letech to nevidim pozitivne. Jak rika muj kamarad. Spousta lidi ted sedi na koryte a jeste par let musej sosat. Pak mozna...........

brach - Profil | Út 11.2.2003 8:59:45

Stejně je čeština krásná řeč - signifikantně, ad rem, ad hominem - pěkné je to..

siro | Út 11.2.2003 7:20:38

Jeden privatizačně činorodý človíček versus zbytek republiky.
Krásná ideová privatizace je podle mne ještě větší utopie než idea p.Marxe.
Kdo se nepoučil ze všech předešlých privatizací je pozadu o 14let.
Chachare na vsem co jsi tu řekl je něco pravdy,kupříkladu to že jsem vyděšen že by se někdy stalo to o čem ty sníš.

Robert | Út 11.2.2003 7:17:10

Chacharius: V příštích diskusích prosím více ad rem a méně ad hominem. Už proto, že se osobně vůbec neznáme.

Ivo Pokorny | Po 10.2.2003 19:13:16

Minuly rok jsem se na brigade v Pardubicich ptal co je potreba pro ziskani povolenky (pro tatu). A chlapek mi odpovedel ze 2300( nebo tak nejak). Tak jsem na nej chvili cumel a pak se ho blbe zeptal, jestli zadny preskusovani neni a on rekl, ze ne, ze staci prinist ty penize a druhej den muzes jit na ryby. Tak jsem nad tim premyslel a najdou se argumenty pro i proti. Nevim proc jsem 2 roky musel chodit do rybarskyho krouzku? No to asi protoze deti jsou min zodpovedny? Na druhou stranu si vzpominam ze sme stejne porad koukali na video a nic moc se neucili. A pak taky kdyz dostavate obcanku v 15 nikdo vas prece nezkousi jestli znate zakony?
Jinak privatizace reviru??? Jak by to resili v jiznich cechach klde je na 1 rybare milion rybniku?? to by asi ty majitele krachli...

Chacharius - Profil | Po 10.2.2003 17:07:39

TomL: jednou jsem videl ve zpravach nejakou bitku mezi skiny a anarchisty a jedna hola lebka se mi zdala povedoma! Ses nepochlubil! :-)))) Apropos, chytas zasadne na vybaveni znacky Fenwick, ze? :-))))

Chacharius - Profil | Po 10.2.2003 17:04:49

Robert: na zaklade meho souhrnu u predchoziho komentare nebudu pokracovat v diskusi s tebou. Mimo slabsi znalosti problematiky a vazeb, ktere jsou kritickou podminkou hodnotne diskuse(napr.tve ad 4: stredne vzdelany diskutujici vi, ze podobne veci zastresuje zakon), jeste demagogicky pausalizujes (viz priklad s jednou italskou zkusenosti). Drzim ti palec v budovani idealu panu Marxe a Engelse!

Robert | Po 10.2.2003 16:30:01

TomL: Dobře, místo hráze by bylo lépe říci hrubé česle.

Robert | Po 10.2.2003 16:22:10

Uf, pilíře jsi Chacharie objevil, nicméně ještě jsi je neporazil. Pěkně se nám debata rozvíjí.
ad 1: Kde bereš tu jistotu? Nastiň nějaký mechanismus, podle kterého to půjde tak, jak píšeš. Dle mých zkušeností se to pohrne trochu jinam.
ad 2: Tomu moc nerozumím. Hustota ryb v revírech ČRS je podle mě s počtem chlebů v Etiopii nesrovnatelná.
ad 3: S tím se dá souhlasit.
ad 4: Jakým způsobem trh zajistí, aby majitelé revírů upřednostňovali původní rybí obsádku v ekologické rovnováze (teda neříkám, že tady to ČRS nějak výrazně vyhrává)?

Jedna moje zkušenost ze soukromého revíru. Vloni mě jeden italský kamarád pozval na jeden den na soukromý revír do Alp. Chytat se mohlo jenom na mouchu a limit byl jedna ponechaná ryba denně. Chytat se mohlo jenom ve středu, sobotu a v neděli. Povolenka stála 50 Eur na den. V revíru chytali jenom turisti. Jinou rybu, než duháka nikdo za celý den nechytil. Dozvěděli jsme se, že místní musí jezdit 50 km po proudu, kde platí státní lístek. Tohle mi udělat na řece u baráku, tak se ze mě stane anarchista.

TomL | Po 10.2.2003 16:09:17

Roberte, chodil jsi do školy? Já ano a můžu ti říct, že po absolování stejné výuky a testů na tom nejsme stejně. Jeden je blbej, druhej chytrej, jeden je fašoun, druhej komunista.
Asi to nebude uplně o těch zkouškách.