terminus technicus

Chytám již nějakej pátek a mám pocit,že lidem na mrku přestávám rozumět.Polovinu termínů neznám a zřejmě nepoznám.Potřeboval bych tak 50000Kč na cajk o kterém bych se dozvěděl při popisu na Mrku,že není nic moc.A tak přemýšlím zdali se svým současným 1rok starým cajkem cca12000Kč(na splátky)vůbec můžu mezi rybáře.Diskuze typu dělička nebo teleskop a poté návštěva bazaru na Mrku kde jsem hledal děličky :):)Takový řachy!
Pak jsem okouk net shop a ceny pěkné.Zbývá oprášit staré Wonderoty a jít dělat kinga .Nikoho nechci popouzet ,spíše hledám kolegy kteří také lecos nechápou a necítí krásu rybařiny v nejdražším a nejkvalitnějším cajku a velké terminologii,kterou nechápu.Vše dobré!!

ivo | Po 10.2.2003 21:48:50

vydra: připouštím, že i můj příklad nebyl nejideálnější. Ovšem těch teleskopů s vr. zátěží nad 250 g jsem viděl u vody víc než dost.Tedy bohužel.A v tomto případě nejde ani tak o peníze, jako o špatnou či nevyhovující volbu prutu. Možná to bylo způsobeno tím, že majitelé těchto prutů žili v domnění , že tímto bidlem dohodí dál.

Laďa | Po 10.2.2003 16:58:28

Pánové, nepřipadá vám pikantní, že se tady předhánějí v nej-cajku skoro ti stejní, kteří o pár otázek dál bědují, že se má zaplatit 100 Kč /slovy stokorun/ na povodňovou známku???????????

mach | Po 10.2.2003 7:58:15

fanik: Já na krmení používám obyčejne kýbl od Primalexu a taky žiju, jen mám na něj trochu uspusobené síta a je po parádě, ale máš určitě pravdu, že každý chytá s tím, co mu peněženka dovolí, ale je pravda i v tom, že pokud někdo přičichl k lepšímu, k horšímu se asi (pokud není brutálně donucený) nevrátí. Mám ve skříni OTAVAN 2,80 m, a 2,10 m a jen je oprašuji, ale co kdyby ...

ivo | Ne 9.2.2003 22:10:54

cejnek: souhlas
fanik: máš opravdu svérázný přístup k hodnocení některých dialogů. Řešíš všechny problémy tímto stylem ? Na rybách je asi radost sedět vedle tebe...

Vydra - Profil | Ne 9.2.2003 22:07:19

ivo: no ja s temi extremi nezacal, to ty jsi prvni srovnaval kaprovou delicku s teleskopem s vr. zátěží 300g - ktery pako chyta s takovym cajkem? ...ja pouze reagoval na tve srovnavani nesrovnatelneho, ale mas pravdu v tom, ze delicka je lepsi, nez stejne drahy teleskop.

fanik: sak pockej, az te potkam:)))

cejnek | Ne 9.2.2003 21:33:53

faník:čím déle čtu tvoje příspěvky,tím víc si myslím,že by sis měl dát přes hubu sám.

fanik - Profil | Ne 9.2.2003 19:32:58

jasne jen do sebeee!!! dejte si po hube :)))

ivo | Ne 9.2.2003 14:47:06

Vydra: asi si nerozumíme.Za prvé - prut s test. křivkou 4 lb není kaprová dělička, to jsi trochu přehnal (pokud ovšem nelovíš kapry z mořské pláže...)Navíc, jak můžeš srovnávat nesrovnatelné !!! Čtyřlibrová dělička se pochopitelně chová jinak než teleskop s vr. zátěží 30 g .Srovnávej porovnatelné - např. teleskop 3,6 m s vr, zátěží 40 - 80 g a dvoudílný kaprák s test. kř. 2,75 lb. Finanční rozdíl je mezi těmito pruty (pokud budeme uvažovat o děličce z nižších cenových sfér) je cca 1 500,-Kč (mnohny ani ne) ovšem z hlediska nahazování či zdolávání ryby je rozdíl mezi oběma pruty značný.Chápu, že mnozí rybáři prostě nemají na drahou výbavu ale o tom tato otázka nebyla. Znovu opakuji, že i s levným prutem lze ryby nachytat a mít radost z užití volného času. Jde jen o to, že znalost revíru je na prvním místě. A o tom je tato diskuse, proto se jí drž a neodbočuj od tématu.

Vydra - Profil | Ne 9.2.2003 12:22:20

ivo: si predstav zdolani nasadaka na 4Ibs delicku a na teleskop s vr. zatezi 30gramu... pripoustim, ze mnohdy jde o snizeni komfortu rybariny, ale predse jenom nasadaci se chytaji 100x casteji nez 10ti kylaci...
Jo chapu, o co ti jde, taky mam vybavu v desitkach tisic, ale mnozi na to nemaji, a tak se snazi v rybarine hledat jine priority... a vo tom to je!

ivo | Ne 9.2.2003 11:09:43

P.J. Souhlasím, že znalost vody nevyváží ani výbva za statisíce. Ovšem na druhou stranu jsou různé situace, kdy ti kvalitnější (samozřejmě i dražší)nářadí umožní lépe si souboj s rybou vychutnat a poznat tak další možné dimenze rybařiny. Porovněj zdolávání desetikilového kapra na kaprovou děličku a na teleskop s vr. zátěží 300 g. Připouštím, že mnohdy jde o zvýšení konfortu rybařiny ale tuto volbu má s přihlédntím k obsahu vlastní kapsy (či k chuti investovat do cajku) každý.

papalulu - Profil | So 8.2.2003 23:53:38

Na toto mam jen jednu hystorku : zna nekdo zlute lipno a rexa co preskakuje pres zuby ???Ja na nej vytahl na karaska kteryho jsem tahl 78cm siku a to na polikacek !!a struna tak 0.20je pravda ze ke konci zdolavani sem tahal stiku jen za strunu protoze rex rekl sve posledni zbohem a jen se protacel v zubech zazitek byl infarktovej tomu verte ale chce jit z dobou pokut chce clovek chytat v extremnich podminkach a vodach to je musov, roskos a dalsi. vody ale tim nechci rict ze na starej vercajk nejdou chtat ryby

Alcazar | So 8.2.2003 10:15:25

Nad touto otázkou jsem se již několikrát rovněž zamýšlel a myslím si,že ryba se dá ulovit na jakýkoliv prut a naviják a rozhodující je opravdu háček a vlasec.Jen si vzpomeňme,na jaký vercajk jsme chytávali za totáče a co se na něj nachytalo ryb a jakých?Teleskopy za Sony a když jsi měl náhodou naviják Shakespeare,tak to už bylo něco!To samo lze říct o nástrahách,zejména bojlí.Vždyť fungovalo i prachobyčejné bojlí doma vyrobené s obyčejných kuchyňských produktů?A dnes?To jsou šílené peníze!Já vím,zapalený rybář chce jít s dobou,ale myslím si,že už jsme zašli docela zbytečně daleko a mrzí mě,že je pravdou,že když si obyčejný rybář s obyčejným vercajkem sedne někde poblíž nějakých specialistů,tak na něho hledí,jak kdyby spadl z nebe.Přitom oni sami ještě před pár lety chytali s podobným vercajkem!Já osobně mám ve výbavě hodně peněz a dnes toho docela lituji!Za ty prachy jsem mohl mít pěknou dovolenou a zachytal bych si i tak!Akorát,že bych netahal kapry na pruty Chub Power Waive,ale třeba na Silstary.

P.J. - Profil | So 8.2.2003 1:38:22

Osobně chytám 40 let,jsem již z té starší generace,taktéž jsem byl ,,šokován",když jsem se
poprvé dostal na MRK,důkladně,jej prohlédl,včetně Bazaru,Nádobíčka,Technik chytání ryb,apod.Bylo toho najednou strašně moc nových informací,jež jsem potřeboval vstřebat a rozlišit podstatné věci od nepodstatných.
Věř mi,že nejpodstatnější věc je poznat důkladně revír,kde chytáš,čím víc času strávíš u oblíbené vody,kterou máš rád a máš jí důkladně přečtenou,
o to budou zajímavější úlovky.Nezáleží vůbec na ,,vercajku",ale pouze na Tvé znalosti vody.
I velké borce s vercajkem za 50 000Kč pošleš elegantně do ,,p....." !To mi věř!

joga | Pá 7.2.2003 19:45:45

řídím se dle hesla NEJSEM TAK BOHATÝ ABYCH SI MOHL KUPOVAT LEVNÉ VĚCI.Jen jednou jsem si koupil navijáky sbaitrunnerem za 2500/ks a rozsypali se po 25 zdolaných kapřících do 70cm.Podobnou chybu už nikdy nezoopakuji.Ryby, ale nerozlišují co a za kolik tisíc toho leží na břehu.O záběru rozhoduje to co je ve vodě.

siro | Pá 7.2.2003 17:07:49

Po pár nezdařených nákupech jsem pochopil že se rozhodně vyplatí si počkat a připlatit.
Příklad za všechny:delší dobu jsem pokukoval po bolonce za 7000kč jelikož jsem na ní neměl ani náhodou,vzal jsem to první co mělo 7m a přijatelnou cenu(asi 1000kč).Dvakrát jsem byl s tim krumpáčem u vody a poté co jsem si přivodil tenisový loket jsem jí hodil do kouta a přišetřil si na energhii.Měl jsem z ní skvělej pocit a i chytání bylo o něčem jiném.Po dvouch letech jsem o tento proutek přišel a koupil si technos za bůra.Pásne mi do ruky stejně jako energie a jsem spokojen.Takže všechno to bláznění je jen o tom mít z veci dobrej pocit a nenechat se ukecat do šmejdu (jedno za jakou cenu).

K&R - Profil | Pá 7.2.2003 15:22:23

nechci Vám do toho moc kecat ale rozdíl mezi Stellou Mill. a Twin Powerem je celkem zanedbatelný ve výkonu ale velmi značný v ceně. Poměr cena/výkon by měl být rozumný...
Děcku taky nebudete na hraní her kupovat superpočítač...

LEVIT - Profil | Pá 7.2.2003 15:18:15

Všechno je to o tom, kolik mám peněz a jakou část z peněz na koníčky hodlám vrazit právě do rybařiny.
Samozřejmě: kvalita náčiní množství záběru asi neovlivní a většinou ani procento zdolaných ryb.
Ale jsou prostě věci, na kterých se šetřit nedá. Pro každýho je to určitě vlasec a háček. A u všeho kromě sedavé rybařiny mě bude zajímat hmotnost prutu a vyváženost sestavy - když budu celej den máchat teleskopickou plavačkou, vláčkou nebo mušákem bez únavy nebo újmy na zdraví, tak chci samozřejmě to nejlepší, CO SI MOHU DOVOLIT.

.Robo - Profil | Pá 7.2.2003 15:08:07

YES!! skvělej nápad! nemáte někdo samolepky "500,-" ? :)))

fanik - Profil | Pá 7.2.2003 15:05:28

Piskotus> souhlasim s tebou... :) ale pokud neco chci tak se cas od casu musim placnout pres kapsu. Pravdou ale je ze si nekoupim plastovej kybl s napisem sensas za 500,- jen proto, abych vypadal stylove. Koupim si uplne stejnej bez napisu za 120,- :) atd atd :) me je totiz jedno jestli tam ten napis je a taky vim ze mi tech nekolik pismen na kyblu nepomuze lepe chytat :))) ale vim ze jsou taci co si to mysli :)

.Robo - Profil | Pá 7.2.2003 15:03:33

otto: jasně :))
teďka už vím, o čem Piškotus píše, když má pocit, že lidem na mrku přestává rozumět :)))

Otto - Profil | Pá 7.2.2003 14:55:45

Robo: prozitky jsou dulezite. jsem si napr. jist, ze se Stellou M. bych mel prozitky o mnoho lepsi, nez se Stelou Z :-).

.Robo - Profil | Pá 7.2.2003 14:54:07

Někdo chytá s levnym vybavením, někdo s drahym. Někdo nenachytá ani s drahym a někdo dokonce ani s tim levnym :) Já mám levný vybavení a ... no nic :)) To drahý mi teda rozhodně nepomůže :) I když zlepší můj prožitek :))
Jinak už se těšim až budu moct sbalit nějakou Stelu (teda Stellu :)

Otto - Profil | Pá 7.2.2003 14:36:30

Iceman -> Stellu Millenium chodim jen nezne obdivovat do Gammarusu. Vypada o neco lip, nez Zazvorkova :-).

brach: Je jasny, ze i s lacinym cajkem se da nachytat stejne jako s highendem, ale me jde o celkovy prozitek. Mam rad pekne a kvalitni veci, ve vsech ohledech.

Iceman | Pá 7.2.2003 14:30:43

Otto: znám pouze Stelu Zázvorkovou, ta bude mít za chvíli taky Millenium, jinou neznám - ušlo mě něco? :-)

brach - Profil | Pá 7.2.2003 14:14:42

Chyba, ale vy mi rozumíte..

brach - Profil | Pá 7.2.2003 14:13:55

Navážu blbým příměrem: V 60-tým jsme byli se školou v Krkonoších na Černé hoře. Vedle sjezdovky postávali lyžaři se vzorovým vybavením - šponovky s lampasama, kožené lyžáky, lyže s hranami atd. a dávali najevo, jaké jsou hvězdy. Za celý den jsem je neviděl jezdit. A my, v gumovejch lyžácích, obyčejná prkna, pérové vázání, jsme dokázali sjet Černou horu absolvovat dvakrát a ještě si parádně zalyžovat pod sjezdovkou.

Otto - Profil | Pá 7.2.2003 13:53:48

Folpy: pokud mam rybareni jako hobby No.1, je pochopitelne, ze chci chytat v ramci moznosti s tim nejlepsim. Prut mi musi perfektne sedet, material musi byt vysoke kvality, musi se mi libit vse od ocek, niti, barvy, laku atd... nechci delat vetsi kompromisy. je jasny, ze na ostatni hobbies zbyva malo penez, ale vzdy je neco za neco...

Bublajz - Profil | Pá 7.2.2003 13:52:47

Skvělá otáka, hodně jsem o tom taky přemejšlel. Jediný co mě napadlo - stejně je to uplně jedno, svýmu náčiní se člověk podvědomě přizpůsobí, v přírodě se každý načiní jeví úplně jinak než ve městě u obchodníka a s cenama je to jako všude - vždycky se bude dělat něco "lepšího" a mnohem dražšího..... Je to spíš o osobním uspokojení z nákupu, než o velkejch rozdílech v kvalitě.

Otto - Profil | Pá 7.2.2003 13:50:21

Lipno a rexik je fajn jako recese, ale kdo poznal Stellu Millenium...

Folpy - Profil | Pá 7.2.2003 13:49:19

Je to tak. I s malým kašpárkem se dá udělat velké divadlo. Byly doby, že jsem si mohl dovolit také jenom ten nejlevnější cajk. A měl jsem z něho stejnou radost jako z toho dnešního. Je to o tom, kdo si co může dovolit. Tím,že jsem sám a celkem slušně vydělávám, dělám si, jak já tomu říkám, malé radosti. Na to, co si kdo o mém vybavení myslí, kašlu. Hlavně, že mě vyhovuje a přináší mi radost. Když už se mi toho nahromadí moc, tak to věnuji dětskému kroužku a mám z toho opět radost. A o tom to je.

strejka - Profil | Pá 7.2.2003 13:37:54

vlacet se da i s lipnem a rexikem, ale kdo pozna vyssi, nechce jinak, takze si tak stoupame od tridy ke tride, rozsirujeme sbirky sypem kolem sebe penize a oni si ty lotri vzdycky udelaj neco novyho a lepsiho na co stoji za to setrit...zlocinci

KAJKA - Profil | Pá 7.2.2003 12:32:11

piškotus,mach /taky blbnu.(předloni kaprařina - lehčí a těžká položená - cca 35 000,- ještě na jaře pipaky od Flajzara 5000,- pak dělám sumář a zjistím 3x na kaprech! důvod vláčka -lehká,lehčí ,těžká, sumcová - ???????,-stal jsem se sběratelem woblerů

letos mi bzučí moucha v hlavě a když čtu muškařinu co je třeba ,tak se asi picnu.

je to na každém - co od toho chce a co má možnost dát

doktor - Profil | Pá 7.2.2003 12:03:05

To víš, že blbneš. Ale to je normální. To si zvykneš :)

mach | Pá 7.2.2003 11:08:56

Piškotus: Nic si z toho nedělej takových je nás asi víc

Piškotus - Profil | Pá 7.2.2003 11:03:47

Pravděpodobně opravdu blbnu.

Vlado | Pá 7.2.2003 11:02:06

Osobne som presvedčený že sa dnes už nedá kupovať celá škála rybariny len top -muchrina, kaprarina, feder, prívlač, plavaná..... Jednak je to naozaj o veľkých peniazoch, ale aj vzhľadom na časové možnosti to človek proste nevyužije. Aj keď chytám všetkými uvedenými spôsobmi, kvalitu mám len pri prívlači SHIMANO a BALTZER palica, ostatné sú priemer.Kde však nepopustím kvalitu, tak to je silon a háčik.

Marek | Pá 7.2.2003 10:51:30

doktor by měl přece vědět nejlíp, co je pro nemocného (rybář v zimě) nejlepší