Ptačí zoby

Rozdíl mezi ptačími zoby(Sluis CLO,PTX,Prosecto insekt atd.)a jejich dávkování do směsí.
Autor diskuse: michal - Profil , 6.2.2003 kaprařina - nástrahy, návnady

Honzas | Po 10.2.2003 14:42:54

Satno Sládek : Jasně. Vím, že ten článek tady na MRKu čerpá z této knihy. Také jsem ji četl. Je fakt výborná.

Stano Sládek - Profil | Pá 7.2.2003 13:08:09

Honzas- veď vravím, že odporúčam knihu Návnady a nástrahy na kapry... :-)

Honzas | Pá 7.2.2003 12:09:57

Tady máš výcuc z článku "Přísady do nástrah", který je tu na MRKu.
PTAČÍ ZOBY
Ptačí zoby mají oproti alternativním přísadám některé výhody v tom, že jsou laciné, vysoce stravitelné a často Působí velmi bezprostředně, aniž by bylo nutné nějaké předvnaďování, které by kapry k nim lákalo.
Jak z jejich názvu vyplívá, mnohé z nejlepších přísad byly zkonstruhovány jako přídavná potrava pro výstavní ptáky a závodní poštovní holuby. Obsahuji směs semen. sucharové mouky a otruby, při čemž nejoblíbenějši jsou mleté a drcené konopí, drcená kukuřice, semena řepky a v některých případech lněné nebo dokonce makové semeno. Ptačí zoby nemají zpravidla vysoký obsah proteinu, ale vždycky obsahují vysoký obsah tuku. Podobně jako u rybích mouček dodávají návnady z ptačích zobů kaprům energii, která jim zase umožňuje, aby obsah proteinu užívali pro svůj vzrůst a náhradu tkáně.
Ptačí zoby mají většinou hrubou strukturu a jsou oblíbené zejména v zimě, kdy křupavá povaha hotového uvařeného boilie umožňuje lepší unikáni aromat, sladidel a ostatních tekutých dráždidel.
[OBSAH]



Uvádíme několik nejoblíbenějších přísad ptačích zobů:


ROBIN RED CONCENTRATE

Je slavná přísada známá tím, že zbarvuje tmavě rudě vaše ruce, mísy, dřevěné lžíce a všechno ostatní v kuchyni a je důležitým a logickým výchozím bodem pro mnoho receptů na kaprové návnady. Tato tmavá, vysoce koncentrovaná červená přísada, původně určená jako krmivo pro výstavní ptáky, aby posilovala červenou barvu jejich peří, je něco víc nežli pouhé barvivo. Její prvořadá dráždivost spočívá v tom, že obsahuje syntetický vitamin, Carophyll Red, který -jak se zdá -je pro kapry prakticky neodolatelný. Tento výrobek obsahuje také jiné významné přírodní produkty, jako je paprika a cayenský pepř a Robin Red se může ještě dále zlepšit přidáním malého množství mletého černého pepře a mleté sušené cibule.
[OBSAH]



RED FACTOR

Je jiný ptačí zob obsahující Carophyll Red, který je téměř stejné dobrý jako Robin Red. Používají jej ve značné míře výrobci návnad, často ve vysokých koncentracích až 50 % celkové suché váhy. jednoduchý, avšak účinný recept obsahuje pouhé dvě přísady, Red Factor a semolinu, smíchané v rovných množstvích.
[OBSAH]



RED BAND

Je směs semen určená jako zob pro kanáry. Před použitím se musí semlít na hrubý prášek v mlýnku na kávu, je však skvělou přísadou do návnad. Podobně jako je tomu u mnohých zobů pro kanáry, má směs semen v Red Factoru vysoký obsah přírodních pojiv a prostým přidáním vařící vody se takto utvořená lepivá, klihovitá usazenina stává okamžitě přitažlivou pro kapry. Obsahuje rovněž malé množství Carophyllu.

[OBSAH]


P.T.X.

Je tmavá, sladká moučka na bázi melasy, často užívaná spíše v kombinaci se sladkými aromaty než s ovocnými a pikantními. Sladká chuť originálního výrobku se promítá do chuti návnady, a když se použije s menším obsahem karamelu, mléčného toffé, nebo smetanových aromat, pak se opravdu stává samostatnou návnadou.
[OBSAH]



PROSECTO lNSECTIVOROUS

Je obdobný výrobek jako P.T.X., není však tak sladký. Věřte mi nebo ne, ale skládá se z drceného sušeného hmyzu - obsahuje protein ! S ohledem na své lepkavé základy z melasy a medu, mají jak P.T.X. tak i Prosecto relativně krátkou skladovací životnost. Abyste si zajistili jejich životnost, je nejlépe kupovat jich vždy menší množství.
[OBSAH]



NECTABLEND

Byla jedna z prvních, ve velkých objemech používaných přísad ptačích zobů. Nyní se rozsáhle používá v mnoha základních směsích. Je to jasné žlutá směs vaječných sušenek a semen se súednim obsahem proteinu, s malou dávkou semen kakaovníku, které kapři zřejmě mají velmi rádi. Tato přísada funguje lépe, je-li drcená nebo mletá na jemný prášek, ale většina výrobců, používajících Nectablend ve svých směsích, jej používá v jeho hrubé originální formě. V takovém stavu umožňuje skvělé unikání tekutých aromat, dráždidel a olejů. Směsi, jako jsou Yelow Seed Mix firmy Solar a Enervite Gold Fimy Nutrabaits, obsahuji vysoký podíl Nectablendu.
[OBSAH]



SLUIS C.L.O.

Je semeno na základě ptačího zobu s báječným rodokmenem. Je to absolutně přírodní potrava sama o sobě a shodou okolností současně i výborné pojivo, často používané v základech ptačích zobů i mnoha směsích rybích mouček. C.L.O.má zvýšený, vysoce dráždivý potravinový olej, který je důležitým zdrojem jeho výživové přitažlivosti.
Kromě základních výše uvedených přísad přidává většina výrobců své vlastní tajné přísady, o nichž doufají, že pomohou jejich výrobkům získat náskok. Například Enervite obsahuje Liver Powder (prášek z jater) a Dried Brewer Yeast (sušené pivovarské kvasnice) - obojí jsou renomovaná kaprová dráždidla, kdežto Savay Seed Mix firmy Solar obsahuje svoje vlastní charakteristický sladký atraktor a chuťový posilovač.
[

Stano Sládek - Profil | Čt 6.2.2003 19:33:35

Odporúčam knihu Návnady a nástrahy na kapry. Autor Ken Townley. Tam je to všetko.