Aminokyseliny

Jaky je vyznam aminokyselin v boilies?
Autor diskuse: AP - , 26.1.2001 kaprařina - nástrahy, návnady

kura11 - Profil | So 31.1.2015 11:53:41

tie amina nijak gulicku neochutia tudiz su zbytocne.. placebo efekt

Slavíček - Profil | So 31.1.2015 11:33:03

Vrtík >> Vidím to stejně směs je základ a není nutný s toho dělat vědu .

Vrtík - Profil | So 31.1.2015 11:29:26

Taky >> jasny diky za upozorneni mej se

Taky - Profil | So 31.1.2015 11:25:17

Vrtík >> to máš pravdu. Někdy se z toho dělá zbytečně věda, a jindy zase někdo nepřemýšlí hlavou :-(

Vrtík - Profil | So 31.1.2015 11:19:03

Taky >> no vidis to je dobry ja koukal na den mesic a nekoukal na rok to je trochu ulet jen to je uz nekolikata diskuse o koulich a co jsou nekteri schopny vymyslet zustava rozum stat v rijnu jsem na vranove tahal vetsinu kapru nafouklich jak balon tak jsem chtel aby se obcas nekdo zamyslel

Taky - Profil | So 31.1.2015 11:13:16

Vrtík >> souhlasím s tebou, ale nevím jestli to ještě padne na úrodnou půdu, po 14 letech :-)

Vrtík - Profil | So 31.1.2015 10:57:06

Roman C. - 27.1.2001 17:44:07 >> ptal si se na nazor ostatnich ja si myslim ze dostatecny mnozstvi bilkovin ,amk a podobne kapr dokaze ziskat z prirozene potravy stejne tak uz to obsahuji slozky z kterych se smes na koule dela a pridavat neco chemickyho mi neprijde moc rozumny uz jenom z ekonomickyho duvodu navic jsem vydel nekolik dokumentu kdy se dobytku do krmeni pridavaly travici latky hormony a podobne a skoncil ve spalovne takze vseho s rozumem a opatrne,problem je podle me v tom ze se vetsina snazi vyrobit neco hodne nadupanyho misto vyvazenyho,koule jsou v prvni rade o selekci a to co pisou vyrobci brat s nadhledem protoze kdyz vyroba kouli bude vypadat slozite tak se bude vic kupovat nez vyrabet doma, zaverem kdyz se clovek ktery necvici bude stravovat jako kulturista tak mu to taky asi nebude ku prospechu

FOUSATEJ HAT - Profil | Pá 30.1.2015 17:59:12

AP - >> nutriční hodnota? :-)

Taky - Profil | Pá 30.1.2015 17:27:50

arnošt >> těch amin tam zas tolik není. Když už , spíš bych už koupil aminy čisté v práškové formě ;-)

Slavíček - Profil | Pá 30.1.2015 15:41:59

arnošt >> kdysi jsem zkousel neco podobnyho ale uspesnost zadna slava

arnošt - Profil | Pá 30.1.2015 14:20:19

Možná je to blbost,ale nezkoušel jste někdo do směsi při výrobě boilís přidat tekuté BCAA?
Popřípadě je použít jako dip? Litr vyjde v obchodě na necelou pětistovku,v nákupce ještě o něco míň,takže by to zase až takový zásah do rozpočtu nebyl.
Otázkou jen je,zda by se to třeba alespoň v těch jarních měsících nějak projevilo,když,jak jsem se dočetl níže,má kapr po zimní pauze tendence přijímat krmení s vyšším podílem aminokyselin...

Taky - Profil | Pá 30.1.2015 6:58:22

Vanso >> Po 12.letech hezky oživený :-)

Vanso - Profil | Pá 30.1.2015 1:18:26

Zaujalo ma to, tak reagujem, nie že by som chcel komerčné firmy hanobyť alebo prezrádzať know--how. Ale možno, moj poznatok zmení nazor na vec nejedného rybara. Jednotlivé vekove kategórie kapra majú kvalitatívne rovnaké ale kvantitatívne rozličné nutričné nároky. Menšie ryby sa vyznačujú rýchlejším metabolizmom, s tohto dôvodu potrebujú väčšie množstvo živín na jednotku hmotnosti. Pri trávení pomocou proteolitických enzýmov sa bielkoviny štiepia na aminokyseliny (AMK). Bielkoviny sa rozdelujú podľa obsahu na AMK na plnohodnotne a neplnohodnotné. Plnohodnotné obsahujú všetky esenciálne (nepostrádateľné) AMK. Tieto bielkoviny pochádzajú spravidla z krmív živočíšneho pôvodu. Neplnohodnotné bielkoviny neobsahujú všetky esenciálne AMK a prevažne pochádzajú z krmív rastlinného pôvodu. Pri nedostatku energii v krmive je časť bielkovín využívaná na energetické potreby organizmu na úkor tvorby nových teľných tkanív.
Bielkoviny predstavujú najdrahšiu zložku krmív a preto je takáto forma využívania nežiaduca.. Potrebnú energiu je možno pokryť sacharidmi, neplnohodnotnými bielkovinami a tukmi obsadenými v nevyrovnanom krmive. Nech žije demokracia.

Ali | Pá 29.8.2003 14:24:48

AMK v boilies? Komerční záležitost jak více vydělat na rybářích, těch úšpěšných, kteří mají tu potřebu být ještě více úspěšní nebo na těch zoufalých (třeba jako já)co vidí několik mírových ryb do roka a ještě je pustí zpět. AMK (bez chuťových stimulátorů) kapr ani jiný živočich nemá šanci svými dostupnými receprory zaregistrovat, ale myslím, že to už někdo dole psal. Je to záležitost do jisté míry náviková jako ostatně celá rybolovná technika na boilies založená na zvědavosti, třeba kaprů. Jednou ochutná a když mu sedne tak jí dá přednost před jinou potravou( stejně jako u lidí). Kapřík se dostává do kondičky právě díky AMK ,bílkovinám a sladidlu a to mu dělá dobře. Samozřejmě je to potom znát na tahu ryby při zdolávání:o))). Myslím si, že použití AMK v potravě pro ryby se dá shrnout takto " za hodně peněz málo muziky "!
Snažil jsem se psát co nejjednodušeji a rozhodně tento názor nechci nikomu vnucovat...

neználek | Čt 22.11.2001 16:24:14

uf uf

vráťa | St 31.1.2001 9:20:24

Roman C> už mi to po důkladném přečtení radoušova příspěvku došlo- dík za upřesnění a sorry. TO víš, já většinou kuchám štiky, tak lehce přes 65 cm ..... :-´)))

Roman C. - Profil | Út 30.1.2001 17:04:55

vrata>pokud jde o zaludek, tak kapr ho opravdu nema, misto nej je tam pouze rozsirena zaludkova cast streva (jestli nekdy kuchnes kapra, tak se mrkni a pokud najdes zaludek, tak mas u me flasu "božole":-)) Drave a lososovite ryby zaludek samozrejme maji.

pike | Út 30.1.2001 9:45:15

Vrata: No vidis, to je jeste horsi nez chemie :-)))

vráťa | Út 30.1.2001 9:19:00

radouš> v anatomii ryb se nevyznám, to je fakt. Ale na Slovensku ryby žaludek mají. AspoŇ to píšou na Ryby.sk. v naatomii ryb. I když nevim, jak se případně od střeva odliší ( nejspíš vyšší podíl hladký svaloviny ve stěn) souhlasím s tím, že anatomicky a bezesporu i fyziologií se od žaludku třeba přežvýkavce určitě liší. Čímž nevylučuju jak odlišnost kapra od ostatních ryb, stejně jako ryb od teplokrevných, atd. JInak ryby mají jak známo nemají pankreas, ale hepatopankreas, takže tvorba proteolytických enzymů bude jistě lokalizována právě tam.
jukasjicha> leda by byli rybáři stejně máklí jako kulturisti. Kreatinfosfát (CP) je prekurzor pro tvorbu ATP ( vlastní energet. substrát pro buňku). Vážně nevim, co pod názvem "kreatin" baštíš, ale kaprovi by byl asi celkem k ničemu a pochybuju, že po něm půjde. Protože na rozdíl od kulturisty jedná instinktivně a tudíž racionálně.
pike> dík, ale génius zdaleka nejsem ( to bych neblbnul na MRKu :-)). Taky tohle není chemie, ale biochemie a fyziologie...

radous | Ne 28.1.2001 10:10:21

K pepsinu: Kapr jak znamo nema rozlisenou TS na strevo a zaludek, jako rada jinych zvirat (i ryb). U tech se zaludkem probiha traveni proteinu ve dvou fazich : 1. V zaludku, kde je pH 2-3, pusobenim pepsinu a v tenkym streve pri pH vyrazne vyssim (10-11), pusobenim trypsinu a podobnych enzymu. U kapra toto "dvoustupnove" traveni neni mozne, protoze tam chybi prave ta bariera zaludek - strevo. Predstavuju si to tak, ze kapr vylucuje do sve TS smes enzymu (zuzeno jen na proteazy), ktere maji podobne pH optimum a podobny ucinek, tudiz traveni proteinu neni tak dokonale. Ale kaprovi to asi staci, protoze v jeho strave prevazuji spise sacharidy, narozdil treba od dravych ryb.

lukasjicha - Profil | Ne 28.1.2001 9:38:16

jak to vidím,tak se do boileisu bude brzy cpát i kreatin a budeme mít ty nejlepší kapry na světě:-))

pike | Ne 28.1.2001 8:47:27

Vrata: Covece bud si genius, nebo delas v nejakem oboru s chemii. Toto si z normalni skoly zapamatovat nemozes :-)))

vráťa | Ne 28.1.2001 1:13:24

Karel> to už jsi ve fyzilologii trávení, kam se panebože ještě dostaneme. CHtělo by to profesionálního ichtyologa. Jestliže kapr v žaludku skutečně neprodukuje pepsin, pak se proteiny v jeho zažívacím traktu štěpí výhradně prostřednictvím pankreatických
( pankreas=slinivka břišní) peptidáz. Působením těchto enzymů se proteiny rozštěpí na oligopeptidy a jen ty jsou - krom volných AMK v potravě přijatých- již schopny vstřebání v střevě. Oligopeptidy jsou pak beztak ještě v střevní buňce rozštěpeny na AMK a až v této podobě se dostávají do krve. Takže ryba, má-li problémy už s primárním štěpením bílkovin vlivem absence pepsinu v GIT, bude skutečně preferovat volné AMK, které jsou pro ni snadno vstřebatelné.
Jestli máš strkat do boilies pepsin, to už na mě nechtěj vědět. Hlavně bych byl nerad na místě toho chudáka kapra. Ještě že si vystačim s rohlíkem a žížalou !!!

Karel | So 27.1.2001 23:16:03

Vráťa- Výrobce neuvádí z jakých jater výtažky vyrábí,ale s největší pravděpodobností to budou vepřové a hovězí.
Tvoje znalosti z biochemie jsou chválihodné.AMK popisuješ dobře a srozumitelně.
Vráťo,jakožto největší odborník v chemii na těchto stránkách,mohl by jsi mi napsat něco o enzymech.Chemie je mi bytostně odporná a nesrozumitelná,ale co bych se kvůli rybám nenaučil.Třeba chemie bude můj druhý koníček. "Ha ha ha" to se směji se sám sobě.
Napíšu Ti co jsem vyčetl v jedné knize. "Kapr neprodukuje pepsiny což je důležitý enzym pro trávení proteinů" Co jsi o tom myslíš?
Jeli toto tvrzení pravdivé,měli by se pepsiny přidávat do boilí a hlavně do vysokoproteinových tzv.HNV.
Jáký mají enzymy vztah k AMK?
RomanC - trochu odbočuji otázkami na Vráťu od AMK,ale né daleko.


Roman C. - Profil | So 27.1.2001 17:44:07

No ale zpet k aminokyselinam (my jsem se tady s Vratou uz nazorove vyjadrili ke vsemu). Ted by me zajimal nazor ostatnich kapraru a rybaru!

vráťa | So 27.1.2001 17:38:25

RomanC> tím odkazem jsi mi nahnal strach! Abych nechytil BSE ze svých martensek nebo manželky kabelky! To bych byl fakt mrzutej...

Roman C. - Profil | So 27.1.2001 11:23:33

vrata>ta slezina me trochu desi:
http://zabava.idnes.cz/test.asp?r=test&c=2000M289T05A