Pružina před špičku .

Několikrát jsem viděl rybáře co chytají s podomácku upravenou pružinou upevněnou na špici udice. Na druhém konci je připevněno malé očko , kterým prochází vlasec. Po nahození se udice přes pružinu napne a jak se pružina ohýbá tak je záběr.Připomíná mi to tak trochu feeder bez jemné špičky . Nemá někdo s touto metodou zkušenosti ? Zajímá mě jak se pružina upravuje z čeho pochází, jakou musí mít tuhost . A taky způsob namontování .
Autor diskuse: Urbo - Profil , 16.1.2003 všeobecné - náčiní, doplňky

Urbo - Profil | Út 21.1.2003 19:53:46

jariss-Moc jsi mi pomohl, já sem nemoh přijít z čeho sou ty pružiny ,aby se postupně ohýbaly a vono stačí je jen sestřihnout .

jariss - Profil | Pá 17.1.2003 6:55:37

Urbo: strejda tyhle pérka dělal asi před 15ti lety ze starejch svinovacích metrů. Dělal je asi 20-25 cm dlouhý. Na konci kde je přimotával izolačkou na špičku to mělo tak 6mm a u očka ktery vytrvořil s drátu a přiletoval to bylo asi 3mm. Stříhal to na pákovejch nůžkách na plech. U toho širšího konce to musíš potom asi 2cm od konce ohnout do pravého úhle, tím to napružíš a můžeš instalovat na prut. Ale stávalo se, že v tomto místě jsi pérko zlomil. Potom si je různě barvil aby poznal sebemenší záběry. Prapodivně se s tím nahazovalo jak to pérko pružilo.

Urbo - Profil | Čt 16.1.2003 18:35:32

Jirka-Dik za přiblížení této metody.
Vlado- Mě je jasný, že se to pořádnýmů feedru nevyrovná já sem to tak jen pripodobnil.Jinak bych na to chtěl zkusit lovit ryby na řekách v točácích .
Jestli někdo má odzkoušenej nějakej materyál pro výrobu tak at napíše.To péro z budíku co mám se mě zdá moc tuhý na to aby na ně braly třeba cejni .

Jirka | Čt 16.1.2003 8:47:27

Už jsem to tu kdysi popisoval. Můj otec s kamarádem takto před cca 30-ti lety chytávali na Slapech z lodi v zimě okouny, v létě cejny. Krátký laminátový prut, na špičku přidělaný cca 25-30cm dlouhý,4-6mm široký proužek plechového pera, na konci koncové očko. Proužek k prutu i konc. očko k peru přivázané mnoha oviny režnou nití, přelakováno. Označení toho materiálu, ani tuhost neznám, ale je to prostě měkký bimboň, kam ho ohneš, tam drží a velmi jemnou silou se to vychýlí podle vlasce. Nemá to ostré hrany, vlasec se o to nepoškodí. Při nahazování a při zdolávání to nemá žádnou funkci, jen se to ohne podle vlasce. Pamatuji se, že aby se to ustálilo ve vhodné poloze (ve směru špičky prutu), tak se používalo jen velmi malé olůvko (při lovu okounů nebylo na dně, ale viselo ve sloupci). Na ten materiál by se určitě dalo někde narazit. A možná, že by to ani nemusel být plech, ale dala by se použít drátová struna -nebo strunový drát?? Zdar při výrobě semi-feederu :-))

Vlado | Čt 16.1.2003 8:21:14

Určite by som do toho neišiel, tá struna, pružina, alebo péro musí zákonite v určitých situáciach poškodiť vlasec, prídeš o rybu a ešte sa aj poriadne naserieš. Kopírovať feder takýmto spôsobom pri dnešnom výbere dobrého náradia sa už určite noplatí.

Jura Č - Profil | Čt 16.1.2003 7:08:42

Co sem zaslechl tak se to dělalo s péra budíku ale nejsu si jistej.