V chladné vodě průběžnou nebo pevnou montáž?

Jaké máte,prosím,zkušenosti v chladné vodě v otázce použití montáže?Je lépe použít pevnou nebo průběžnou?
Autor diskuse: Alcazar - , 21.10.2002 kaprařina - techniky lovu

Tomáš | Út 22.10.2002 7:26:28

Miras, Jirka : Oba názory jsou pravdivé, hodně záleží na podmínkách. Ty poznatky, o kterých píši jsou hlavně z řeky Moravy. Například teď tam nahazuji do vzdálenosti asi 10-15 m od břehu, šikmo ve směru proudění, takže celková délka je asi okolo 30 m.Na tůni nebo rybníku bych neváhal použít na tuto vzdálenost i průběžnou montáž. Na řece Moravě jsou však záběry důraznější a rychlejší, takže mi ta únikovka funguje bezvadně.Otevřeně se však přiznávám, že v tom je i kus mého pohodlí.

Jirka - Profil | Út 22.10.2002 3:34:15

Cau hosi.Prihazuji taky nazor.Pokud pouzivam pevnou mont.vyzaduji aby oluvko po pichniti se kaprem "priskocilo" ke me pomoci nasponovaneho vlasce.Tak vykona prvni ,maly zasek za me.Potom uz zalezi na rybe jak to zvladne.Bud se splasi,nebo zustava na miste a pretahuje se s neznamou silou.Samozrejme je treba reagovat a priseknout.Tezka olova jsou vyborna ,ale kapr se muze pichnuteho hacku zbavit aniz by jsi neco spozoroval na brehu.V chladnejsi vode se kaprum tolik hybat nechce a proto si myslim , ze tezke olovo prubezne navazane muze byt prima kompromis.

miras | Po 21.10.2002 14:11:31

To je tedy slovo do pranice. Tomášův názor je logický, pokud má dobrou zkušenost s pevnou montáží, není co dodat, ale to ale.... má úvaha je poněkud jiná. V době, kdy do výbavy většiny kaprařů patří pípáky, to s tou bdělostí asi nebude tak horké. Vycházím tedy z toho, že pokud budu mít pevnou montáž, asi budu mít při záběru jistotu, že tam kapr opravdu je, ale na druhou stranu nebudu vědět, kolik záběrů jsem skutečně měl a mohl se pokusit je úspěšně proměnit. Další otázkou je, na jakou vzdálenost vlastně chytám. Nad cca. 100 m bych asi upřednostnil pevnou montáž popsanou Tomášem, vzhledem k průtažnosti vlasce. Jelikož většinou chytám na Jizeře, a to po celý rok, na pozdní podzim až jaro vždy používám průběžnou montáž a funguje to. Jak jsem řekl, slovo do pranice.... Oponenti oponujte!!!

Tomáš | Po 21.10.2002 10:59:51

Mário: To co píšeš, je na tohle počasí opravdu málo. Udělej si takový malý test : Polož si montáž s olůvky o kterých píšeš doma na koberec, prst si polož na špičku háčku a pomalu táhni tak, aby jsi ucítil váhu olůvka. Nezapíchne se ani trochu, fakt! Já tomu dříve také nevěřil. Jiná situace nastane, když uděláš rychlejší pohyb, pak se Ti háček zapíchne. V létě, když je kapr aktivnější ta váha 70- 85 g bohatě stačí.

Mário | Po 21.10.2002 10:38:30

Tomáš 105gr ? nestačilo by aj neake 70gr až 85gr?

Tomáš | Po 21.10.2002 7:02:43

Čauky.Já mám vyzkoušeno, že ve studené vodě se dá na kapry použít obojí montáž, ale....
Jak už jistě víš, v chladné vodě bere kapr pomaleji, má tendenci potravu více ochutnávat a podle toho také vypadá záběr, tj. je pomalejší a trvá oproti létu krátce. V praxi to znamená, že při použití průběžné montáže bude záběr většinou probíhat tak, že Ti čihátko popojede pomalu jen o několik cm, někdy ani to ne. Budeš proto muset být daleko více soustředěnější než jindy a o Tvé trvalé přítomnosti v těsné blízkosti prutů ani nemluvím. Praktičtější a účinnější je zkrácená koncová úniková udice, tzn. pevná montáž.Doporučuji co nejtěžší olůvko, s kterým ještě nahodíš, já používám 105 g a návazec z pletenky o délce 12 - 15 cm. Boilie fixuji těsně k háčku, kolmo na úroveň špičky háčku. Jistě se zeptáš, proč takovou montáž ? Kapr při prvním pomalém nasátí a následovném popojetí musí dostat pořádnou pecku, aby se píchl a hrot v tomto případě super ostrého háčku se zachytil. Proto to těžké olovo. Pomůžeš tomu ještě tím, že swinger dáš na větší zatížení.