Často diskutovaná"Koncová montáž" ???

V předposledním a posledním čísle "Kapřího světa" jsem si přečetl zajímavé články co se týče koncových montáží.Ideální při lovu na bojlí,ale zřejmě i na ostatní nástrahy,je prý montáž dlouhá minimálně 30 cm,ale spíše delší a to proto,že zvláště větší ryby zrazuje krátká montáž,protože oproti ostatním,volně ležícím kuličkám má nepřirození pohyb při násávání/ochutnávání/.V některých případech,kdy kapr nasává kuličku z větší vzdálenosti,se může i kulička zastavit přímo před kaprovými pysky a to ho jistě vyleká.Není to jeden z důvodů,proč je tak málo záběrů od větších ryb?Při dlouhé montáži kapr kuličku bez problémů může ochutnávat a neklade mu při tom žádný odpor.Rovněž se v článcích doporučuje spíše tuhá montáž,aby to znesnadnilo kaprovi vyplyvnutí nástrahy/Monofil nebo šňůrky nepoddajné - Snake Bite,Amnésia/.Dokonce se tam píše,že v Anglii dělali nějaký průzkum a kolem 90% rybářů tak ulovilo své největší kapry na montáž přes 30 cm a šňůrky Snake Bite!Kdo víte,o čem je řeč,tak mi dáte za pravdu,že to je hodně tuhá šňůrka,jejiž obal se dá sloupnout a použít jako kombinovaný návazec.Zajímá mě,jestli máte někdo na koncové montáže podobný názor a pokud ano,zda-li ji takto nebo podobně používáte stejně v každé roční době.Pokud mi dá někdo případně typ na nějakou hodně dobrou a netradiční montáž,pak díky!Vím,že je hodně fíglů,jak kapry přelstít/D-udice,vlascové rovnátko a pod./,ale jsou tyto zlepšováky opravdu tak účinné,jak se dočítáme v článcích?
Autor diskuse: Alcazar - , 21.10.2002 kaprařina - techniky lovu

kareldj - Profil | Pá 20.5.2016 14:02:36

Jakákoli montáž je někdy úspěšná,pokud to není vyloženě nějaký nesmysl,pro ty kdo viděli podvodní videa tak ví o čem píšu. Pokud ryba sbírá a je tam na ni tlak (větší množství ryb co žerou) je úspěšná každá sestava,ryba prostě chce něco sežrat dřív než ty další,nasypu psovi granule a všimne si jch až se objeví jiný a to je potom fofr,i kapr je zvíře jako každé jiné,jen rybáři z něho dělají něco co není,to že ho mám na zakrmeném místě a nemůžu ho chytit není proto že je něco špatně,ale prostě nežere,důležité je mít tam nástrahu když začne,nejlepší na tom je že to nevydržím a zrovna v tu chvíli vyměním třeba švestku za játra a průběžnou sestavu za pevnou,do chvilky chytnu rybu a mám oprávněný pocit že bylo něco špatně....

molca - Profil | Pá 20.5.2016 12:12:40

No myslím že opakovaní je matka moudrosti :-))

lado40 - Profil | Pá 20.5.2016 11:15:59

Palio >> ty vogo ja si toho nevšimnul... Zadavatel klidne dnes muze chytat cernosky na Madagaskaru :-)))

Palio - Profil | Pá 20.5.2016 11:03:35

Jen malá technická poznamka. Je to diskuse otevřená po 14ti letech:-)).

lado40 - Profil | Pá 20.5.2016 10:40:45

Alcazar - >> Rad chytam na pískovnách a tam se mi stavalo, ze po kratke době ty svlikacky měli poskozenej ten svlikaci matros a tudíž stracela cela montaz na funkcnosti. Proto jsem svlikacky nahradil fluorocarbonem a nemusim resit tento problém. V prumeru 0.40-0.45mm se mi osvedcili nejvíce...

molca - Profil | Pá 20.5.2016 10:17:56

ja prispivatel :-)) Ale svete div se chytam od te doby furt stejne a slapeto :-))

Wendy FOX - Profil | Pá 20.5.2016 9:17:38

Konečně zajímavá diskuse. Jen tak dál!!

PYTLAKS - Profil | Pá 20.5.2016 0:03:18

co tu se člověk nedoví.-))historie:-)

Zifo - Profil | Čt 19.5.2016 23:47:30

Tomáš - 21.10.2002 8:15:42 >> Ahoj, nemohol by si mi prosím ťa tú knihu naskenovať, zaplatil by som ti za to..momentálne je nezohnateľná v preklade a v angličtine sa mi do toho moc nechce púšťať. Myslím knihu od Maddock-sa a Cundiff-a. Ďakujem za odpoveď.

Mirek S | St 23.10.2002 8:56:46

Tomáš > K zátěži a indikaci, já myslím, že pro háčky č. 1-4 je potřeba aspoň 60g, aby i při padáku došlo k zapíchnutí háčku, samozřejmě s plně vyšponovaným vlascem, na swingru jsem měl třeba 30g olovo a průvěs jen 5-10 cm. Pak se to chová podobně jako olovo napevno, jen při utržení se toho olova ryba lehce zbaví.
K tomu pohybu při záběru, nevím , jestli myslíš únik kapra potom, co se lekne, nebo hned při sebrání nástrahy, u vlas. montáže je to dost nerozeznatelné, jedině vidět na dno. Já chytal v cca 3 m a tam nic neuvidím.

Tomáš | Út 22.10.2002 13:30:21

Mirek S: Ten problém při chytání s průběžnou montáží v proudnější vodě není ani tak s váhou použitého olova, vhodnou gramáž snadno zjistíme a kaprovi je celkem jedno, jestli je na této montáži olovo 20 g nebo 80 g, ale v odporu indikátoru záběru !! V proudné vodě musí být těžší a ryba, která právě bere, ten odpor překonává. Většinou ale nestačí k zapíchnutí a následujícímu úniku.Na průběžnou montáž jsem často lovil na tůnich a největší úspěchy jsem měl, když jsem jako indikátor použil kousek ohlého papíru.K tomu nahazování po proudu nebo proti proudu - pokud budeš nahozovat proti proudu, budeš mít u kapra daleko více záběrů, kdy Ti indikátor pojede dolů. Zároveň Ti tak klesne úspěšnost záseku, protože kapr jede k Tobě a Ty mu vlastně jakoby vytáhneš nástrahu z tlamy, i když v praxi to eliminuje stranové vyhnutí háčku.Mám zkušenost, že kapr většinou s nástrahou odjíždí po proudu, krom jiného jsem to pozoroval před několika roky konkrétně na řece Moravě při chytání kaprů na polotěžko(tj. se splávkem, kdy nástraha leží na dně, ale olůvko je nade dnem) - v té době byl na této řece klid a kapři brávali 1 m od břehu. V 90 % záběrů odjížděli po proudu.

Mirek S | Út 22.10.2002 10:06:00

ALL > Chytal jsem loni na Vltavě a nejlíp mi to šlo na průběžnou s olovem 80g a dost napnuté, návazec si 40 cm. Při kratším návazci (20 - 30 cm) jen nesekatelné drbance. Nemyslíte, že je na proudnou vodu potřeba dát delší návazec než na stoják ?
Ještě jedna věc. Házel jsem kolmo nebo mírně šikmo po proudu. Ale nejsem si jistý, jestli není lepší házet proti proudu, vypadá to trochu divně, ale předpokládám, že ryba sbírá při pohybu proti proudu a pak udělá záběr ode mne = hrčák. Máte s tím někdo zkušenost ?

Tomáš | Út 22.10.2002 7:49:12

Deni: Myslím, že to nasátí probíhá ze vzdálenosti do 15 cm. Ty Patridge Z14 používám také a osvědčily se mi. Můj nejoblíbnější háček je však
MUSTAD Ultrasport.Ještě k těm návazcům, z funkčně kratšího se dá udělat delší, aniž by jsi musel navazovat nový! Já to dělám tak, že jej poskládám jako harmoniku o zavážu šňůrkou z PVA, nesmí se to moc utáhnout, aby se ten suk snadno rozpustil a PVA tam dávám s rozpustností do 15 sec/20C. Má to ještě jednu výhodu, snížíš tím riziko zamotání při náhozu.

Jirka - Profil | Út 22.10.2002 3:12:01

Rozhodne si myslim ,ze zavislost delky navazce na velikosti kapra tam je.Jsou tam taky jine hacky jako z jake dalky kapr nasava potravu.Podle meho nazoru nastrazena hromadka potravy v PVA sacku obsahujici navnadu nevyzaduje tak dlouhy navazec jako ve vetsim prostoru rozmistene boilie atd.O dokonale ostrosti hacku se ani zminovat nebudu,jen ze hacky vyhnute do boku jsou opravdu uspesnejsi.Nejakou dobu jsem pouzival hacky ukoncene "drapkem"a muzu rict,ze jsou opravdu spolehlive.Vynechal jsem je jenom proto ,ze hodne prosivaji kaprovy tlamku po dobu souboje.Pokud ale ocekavam jeden zaber za den od vetsi opatrne ryby tak jdu do nej.Co se tyce te knihy ,opravdu zajimava je ta montaz se stetinou.To je pro kapra nevyplivnutelne!

deni - Profil | Út 22.10.2002 0:13:02

Myslim si ze plno takzvanych "super zlepsovaku" je pouze urceno na ...... Asi vis co tim myslim.Zkousel jsem opravdu mnoho druhu a typu navazcu a vysledek temer stejny.Skoro vzdy nic i kdyz vim na 100% ze to lezelo ve spravny cas na spravnem miste!!!!!!Osobne pouzivam spise standartni delku navazce a to asi 25-30cm dlouhy.Delsi navazec (na to si zapomel napsat) dava take vetsi prostor kaprovy k vyplivnuti!!!!! Dele jej muze "skoumat" a muze prijit na to ze neco "nesedi"!!!!Kratsi by jej uz bezpecne zasekl.MOzna stoji za uvazenou premyslet otom proc pouzivaji Anglicani(dle pruzkumu)Tak tuhy material a maji na nej udajne nej kapry.Mozna by to take mohlo byt zpusobeno tim ze s takto odolnym materialem si dovolily vyvest sve montaze do nejvice zarostlych mist(lekniny,stromy atd.),s mensim rizikem ztraty kapra nez pri pouziti mekkych a poddajnych snurek.Jak je znamo kapr se v takovych mistech az moc rad vyskytuje z duvodu nam neznamym,ktere si my rybari pouze myslime ze tyto duvody zname.Osobne kladu mnohem vetsi duraz na vyber hacku a jeho velikost.Letos jsem uvidel v jiz zminovanem kaprim svete navazec s hackem Partridge Z14 a rozhodl to vyskouset. Vybral jsem velikost 8 a jako nastrahu pouzil 2 kulicky miniboilies 10mm. Nahozeno jsem mel 5 prutu a tak jsem mohl experimentovat.Vsech cca 8 zaberu prislo pouze na tyto hacky az na jeden zaber( Fox serie 2 vel. 2) a to jsem mel montaze skoro u sebe se stejnou nastrahou a delkou navazce!!!!! Jo mimochodem, z jake vzdalenosti si myslis ze velky kapr-dejme tomu 90cm,17kg- je schopen svou vyhledlou potravu nasat????? Opravdu si myslis ze vic jak 30cm??? Muj osobni nazor je:tak asi z 15 cm.

Honzas | Po 21.10.2002 8:36:43

Tomáš : No proto, už jsem Tě chtěl opravovat. Jinak s Tvým názorem na tu knihu Od KM a JK s Tebou souhlasím, jen si musí čtenář uvědomit, že pisatel musí preferovat sponzora a existují i jiné dobré (a levnější) značky než FOX, KRYSTON PARTRIGGE a pod.

Tomáš | Po 21.10.2002 8:15:42

PS: Omylem jsem tam napsal jednu hloupost s tím padákem, tj. kapr odjíždí k Tobě a ne od Tebe !!

Tomáš | Po 21.10.2002 7:52:45

Vidím že kaprařinu bereš velmi vážně a jdeš do hloubky problému. Já znám několik rybářů, kteří zanechali chytání na boilie díky tomu, že ačkoliv provedli správnou lokalizaci a měli dobrou nástrahu a záběry také, nebyli schopni nakonec kapra ulovit. Dokonce šli tak daleko, že nechávali řadič navijáku odklopený, jak tomu bývá u lovu candátů, jen proto, aby se kapr pořádně zažral!! To,co se píše v Kapřím světě je sice pravda, ale ne zase až tak docela. Anglické vody jsou pod daleko větším rybářským tlakem, než většina našich revírů/neplatí pro Pálavu, Labe, atd/ a kapři jsou tudíž opatrnější.Já mám s délkou návazce nad 30 cm spíše negativní zkušenosti, protože kapr má v tomto případě zase více času poznat, že s naší nástrahou není něco v pořádku. Navíc s větší délkou návazce zvýšíš procento pravděpodobnosti tzv. padáků, tj. že Ti swinger začne rychle padat, protože kapr při velké vůli pohybu nástrahy, kterou jsi jí dal, nakonec odjíždí od Tebe a zásek je o hodně více problematičtější. Na naše podmínky Ti úplně stačí pro teplejší období délka okolo 20- 25 cm, vlascové rovnátko, 85 - 120 g olovo na pevno a super ostrý háček. Začni tímto, jsou - li záběry pomalé a nevýrazné, tak návazec zkrať, jestli Ti swinger rychle vyjede a výjezd není, prodluž jej, protože je dost pravděpodobné, že v okamžiku, kdy kapr nástrahu nasával, mu v důsledku předčasného napnutí upadla. Příčinou také mohla být velká vrstva bahna a Tvá montáž byla zapadlá hluboko v něm a proto byla neúčinná. Nebo jsi měl také malé olůvko, které nestačilo k tomu, aby se ryba píchla.Nebo velikost a tvar háčku neodpovídal velikosti nastraženého boilie. Jak vidíš, příčin může být mnoho. Mě osobně velmi pomohla kniha Úspěšné udice na kapry, od Kevina Maddockse a Juliana Cundiffa. Ta kniha je víc jak super a najdeš v ní vše.Nikdo zatím nic lepšího nenapsal. Já osobně se domnívám, že správná montáž koncové udice je u nás dost podceňována a je příčinou mnoha nezdarů a zklamání.Důležitá je změna!Já osobně po druhém nebo třetím neúspěšném záběru a domnívám - li se, že šlo o kapra - měním montáž!! Brzy o této problematice napíši článek. Nezapomeň však na to nejdůležitější, tj. umění darovat rybě život a těšit se na to, jak ji třeba chytneš příště, kdy bude o několik kg těžší a ty se budeš radovat z dlouhého napínavého boje s ní.

Honzas | Po 21.10.2002 7:09:35

Nejlevnější varianta tuhého návazce je použití sekundového lepidla na část šňůrky návazce, např.při 30 cm délce na první třetinu od háčku. Na takovou montáž se pak doporučuje použít místo klasické vlasové montáže tzv.déčko. Další variantou je použití nějakého tužšího vlasce.