Organizace rybaření v cizině

Znáte nějakou zemi, odkud byste opsali rybářský řád? Víte o zemi, kde je sportovní rybaření organizováno lépe než v Čechách a na Moravě?
Autor diskuse: Robert - , 4.9.2002 všeobecné - RŘ, MO, svazy

brach | Po 16.9.2002 15:01:52

MM: Hodně jsem to přehnal, ale tvrdím, že základ by měl být stejný pro všechny. Je jasné, že každý revír má, nebo může mít svá specifika. Koukám, že zase začínám rozvíjet své teorie - nutné je, aby každý rybář poznal více revírů (P i MP), tím také omezení na těchto revírech (většinou vymyšlenosti MO nebo ÚS - to hlavně) a pak může soudit, co by mohlo být dobré a co ne. A stejně se může mýlit. Aby si udělal opravdu jasno, je dobré navštěvovat třeba MRK a seznamovat se s názory ostatních - mně (jako předsedovi MO) to opravdu pomáhá.

Fery | Út 10.9.2002 19:03:08

Kapr by neměl být vysazován všude,ale nezaslouží si vyvraždit.

G. Moolis - Profil | Pá 6.9.2002 13:42:45

Vráťa: Z toho jasně plyne, že jde o škodlivce nejškodlivější.
A já vůl po četbě Šusty (Výživa kapra a jeho družiny rybničné) myslel že největším škůdcem v našich vodách je larva jepice ošemetnice, co se ohýbá jako pružné bičiště a pak ještě cejn neboli pražma velká.
Nech mi tam nějaké milé kapříky.

vráťa | Pá 6.9.2002 12:48:30

David> Kapři z Otavym maj bombový maso, neboť potravně konkurujou pstruhovi a lipanovi.

David - Profil | Pá 6.9.2002 12:43:22

Kapri maj hnusny maso.Fuj! Ale vymlatit se musi, to jo.

G. Moolis - Profil | Pá 6.9.2002 12:32:01

Souhlas s VráŤOU, i když ještě v důchodu nejsem.
A absolutní souhlas s Maťákem.
Kapři maj dobrý maso.

vráťa | Pá 6.9.2002 11:36:28

Já sežeru každýho kapra nad 40cm kterej mi zkříží cestu, bohužel denně jsem schopen pozřít maximálně 2. Jsem takovej malej českej vysokoškolsky vzdělanej důchodce. Smrt duhákům a kaprům.

Gudaska | Pá 6.9.2002 7:47:41

MM:Plně souhlasím! Omezit kapra s preferenčním zaměřením na dravce. Ale, ruku na srdce:na členské schůze chodí převážně právě bobkaři po kapru volající, ostatní si podebatují na NETU (kde zase "neloví" bobkaři). A tak právě z členských schůzí vychází preference kapra. Zametejme před vlastním prahem a tlačme tam, kde to má mít smysl a nejen tady, kde si podebatujeme mezi sebou.

vráťa | Čt 5.9.2002 22:34:16

Rick> mě by ovšem spíš zajímalo, jestli se taky v Holandsku většina revírů zkurví nasazováním kapří násady. Konkrétně tady se takto zničila a ničí řada krásných,čistých pstruhových stojatých vod ( již existujících i potenciálních). Protože omezit u nás lov kapra, bude to katastrofa a dopadnem jak v Austrálii. Znám revíry, kde rybáři neschopní chytit rybu ( vlasec 0,30mm a kolínko na konci) bědujou, že je kapr vychytanej, a nasazuje se ostošest. Přitom stačí zjara nabrodit do mělčin a člověk se nestačí divit, co je ve vodě kaprů, nástraha jima nepropadne. A drží se tam až do podzimu. Dno je od ryb doslova přebagrovaný, voda jak hnuj, fujtajxl !!!

Rici - Profil | Čt 5.9.2002 21:46:52

Ten Martin je opravdu velmi rozumnej a už se těším až ho poznám!
Bacha to není nadsázka!To je fakt a naprosto s jeho názory souhlasím.
To o té preferenci kapra platí hlavně na RMV. U nás máme taky jeden takový a člověk si tam zachytá pouze po zahájení nebo po vysazení. Jinak je tam mrtvo, ale zase hrozně krásně. Když si odpočinout a je mi jedno jestli budu chytat ploťky max.15cm, tak jdu tam.
A k otázce, myslím, že za ty prachy co dáváme za povolenku máme až moc muziky i při určitých omezení. Hlavní úlety bych viděl v rozdílném přístupu k přívlači vůdči ryčkářům na určitých revírech.

Martin M. - Profil | Čt 5.9.2002 21:29:16

brach> jednotny RR pro celou republiku? Ja bych byl pro to, aby byl RR pro kazdy revir zvlast! Samozrejme v urcitem rozsahu, at treba nemohou zakazat vlaceni jen tak pro nic za nic. Dovedes si predstavit, ze by se ne/mohlo vsude chytat z lodky nebo ze bys nemohl hajit stiku, kdyz ti tam z nejakeho duvodu chybi (napr. nemoc)? A co pohranicni reviry?
Ja si myslim, ze soucasny RR je vicemene dobry. Horsi je to s kontrolou a dodrzovanim. I kdyby zustalo 7kg ryb/den, tak by to furt bylo dobre a dlouhodobe udrzitelne... Nevim jak vy, ale ja kazdej rok chytnu tak o 1/3 vice nez loni a osobaky taky rostou. Nemam si na co stezovat! Drouhou veci je, ze na malych vodach je znacne citit preference kapra a tim padem "neni" 3/4 roku co chytat, ale to se netyka RR, pouze VASICH priorit. Zkuste prosadit, aby se nasazovali karasi obecni, lini a hlavne dravci a budete vsichni spokojeni po cely rok.
Samozrejme by bylo potreba nektere veci v RR lepe formulovat, ale z obsahu bych zmenil snad jen denni dobu lovu a pridal horni miry.

Gudaska | Čt 5.9.2002 12:54:18

Jiný přístup asi mají státy s přímořským rybolovem a přímořskou rekreací. U nás je relativně nízká cena za relativně rozsáhlou možnost revírů. To je však vykupováno těmi tisíci vyjímek, příkazů a zákazů, nemajících ani oporu v zákonu, který je však z doby hlubokého socializmu. na druhou stranu zkuste nerespektovat platná pravidla v Rakousku (Německu, Švýcarsku, Francii) s tím, že s nimi nesouhlasíte a vám osobně připadají šikanozní. Dost dlouho si nezachytáte a dost dlouho budete i při průměrném místním platu vydělávat na pokutu. Ano "BRACH" má podle mě pravdu, je to trochu o výchově a ctění pravidel.

brach | Čt 5.9.2002 12:42:15

Rick: to bychom, jako národ, museli být lépe vychovaní.....

RENDOLF - Profil | Čt 5.9.2002 12:35:17

U NAS SE ZAKAŽE VŽDY TO CO FUNGUJE, VABNIČKA, DOBA LOVU, U DOBY LOVU NEVIM PROČ,LOVIL JSEM VE ŠPANĚLSKU, ALE S NIČÍM PODOBNÝM JAKO U NÁS JSEM SE TAM NESETKAL.

Rick | Čt 5.9.2002 10:41:52

Gudaska: Já váše pravidla nezávidím a radší bych měl ti svoje Holandsky. Ovšem mnoho důchodce by zemřely hladu (což bude samozřejme mít dobry vliv na rybarským tlaku na vetšinou revíru)
Němečko má opravdu blbí pravidlá (povinnost zabit každou rybu na spousta vod)
Francie je celkem volně a jednoducha ale málo kontrola a strašně bordel kolem vody. Belgie, moc přisní (chtěly by všechno sezřat ale už tam níc není) a teď to zkusejí hájit.
Myslim že to tady tak spatny není ale podlé mého by všechny pravidla se vešlí na jednu stránku místo do 150 stránkoví kníhu.

brach | Čt 5.9.2002 10:10:02

Jednotný řád pro celou republiku!!!

Pavel V. | Čt 5.9.2002 8:40:54

nejen víc kontrol, ale hlavně vnést jednotný výklad RŘ řádu členům RS, ať si ho nemůže každý vykládat po svém

Milos - Profil | St 4.9.2002 16:02:52

co by ne? napr. v dobe hajeni jen chyt a pust a vic kontrol u vody

Spinner - Profil | St 4.9.2002 12:41:07

Nas rybarsky rad neni spatny.Spise si myslim, ze staci zmenit par drobnosti.Ja osobne si myslim, ze napriklad privlac nemohou povolit celorocne, protoze my CESI by jsme vybili vse co ma zuby za jediny rok...Howg!!!

Robert | St 4.9.2002 11:36:26

Papapulu: To bys koukal, co se dá ještě zakázat... V tomhle první rozhodně nejsme.

red.foot - Profil | St 4.9.2002 9:45:38

rybářům chybí disciplína. a to je problém. my nedodržujeme nic. ani ty podělaný dopravní předpisy. v takovém případě nepomůže sebelepší řád

Gudaska | St 4.9.2002 9:27:06

Po zkušenostech z ciziny (Německo, Švýcarsko, Rakousko, Francie, Holandsko) mohu říct, že nám náš systém místní rybáři závidí. Háček je v tom, že jsme Češi a tak hned všichni koukáme se systémev vydupat, vyhlašujeme nejrůznější vyjímky z pravidel, až je jich víc, než původních pravidel.

papalulu - Profil | St 4.9.2002 1:24:19

organizovano??jde o tolik zakazu a omezeni no to budem jednoznacne prvni ((((