Žízala jako nástraha...

Kolegové, jaké máte zkušenosti s klasickou žížalou. Osobně ji stále považuji za jednu z nejlepších nástrah a to i na kapry. Další výhodou je její univerzalita. Zajímavý je i moment překvapení: nikdy nevíš co ti zabere a jak velký kus. Někdy se nedá žížala moc použít, pokud je v lokalitě mnoho menších okounů...
Autor diskuse: Berny - Profil , 25.8.2002 všeobecné - nástrahy, návnady

Petrson - Profil | So 22.4.2006 20:20:27

>> Hlinyr > to už je docela dávka. V tomto období ryby ještě obvykle nepřijímají nástrahu s takovou důvěrou a rychlostí, jako třeba v červnu+ . Platí, že méně je někdy více, takže pokud ryby neberou na menší nástrahy (když to nejde, chce to třeba i vyzkoušet pouze 1 červa nebo malý kousek žížaly), těžko se dá očekávat, že zaberou na takovou mega porci. Ne že by ses nemohl dočkat záběru, ale půjde o náhodu.

Hlinyr - Profil | Pá 21.4.2006 13:18:06

Ptám se, protože jsem min. týden udělal to, že jsem na 1 háček napíchnul asi 6 hnojáčků a ani ťuk. Ale v sobotu i ostatní rybáři, co odcházeli, tak říkali, že neměli ani jeden záběr.

Petrson - Profil | Pá 21.4.2006 6:49:26

>> Hlinyr > Vpíchnu háček do těla v jeho 1/3 za "hlavou" a dál navlékám na oblouček vnitřní třetinu těla. Stáhnu až k patce/očku háčku, propíchnu širší část žížaly (horní konec) tak, že z ní vznikne na háčku kroužek, kterým provléknu užší konec (do tvaru jednoduchého uzlu) a rovněž propíchnu. Vzniklé konce nechám viset, aby měly prostor k pohybu > dráždění ryb. Pokud je na revíru mnoho havěti, která konečky jen ukusuje, pak nastražuji obdobně s tím rozdílem, že první konec nechám viset jen minimálně, do druhého hrot zabalím (navléknu až pod okraj). Nebo nastražuji jako rousnici na úhoře - zabalím háček do žížaly po celé délce, či na kalhotky. Když mám hnojky vyžlata, klidně nastražím 2 na háček (jde to taky stylem "harmonika"). EDIT Ještě jsem nezkoušel nastražit žížalu a la červi - naporcovat a za okraje napíchat na hák jednotlivé kousky. Nevýhoda asi bude, že porce nevydrží tak dlouho pohyblivé, jako celá žíža, ale třeba si je ryba může splést s červíky nebo patentkami. No, vyzkouším a uvidím - teď mě to napadlo.

Petrson - Profil | Čt 20.4.2006 6:16:32

Je to tak, málokdy i na cizí vodě se stane, že nic nezabere, nastražím-li žížalu. Navíc ta škála ryb, co ji můžou sebrat. Hodně ji používám k selekci - třeba na revírech, kde se hojně vyskytují dejme tomu líni, úhoři, okouni vedle bílých ryb, je možné záběry bělic žížalou odbourat (zvlášť, odvnadíme-li je rostlinnými nástrahami; pokud přesto zaberou, tak obvykle větší). Mnohem spíš se projeví zájem línů, karasů, event. kaprů. Na jednom revíru se mi povedlo rousnicí odradit malé přemnožené karasy (jsou tam fakt problém) a díky tomu jsem se na ni dočkal několika záběrů kaprů. Opravdu často dochází k překvapení - takový úhoř za bílého dne... Zrovna včera mě překvapilo, že ryby odpoledne přestaly brát a dokonce si nevšímaly ani dendrobeny. Ale v tu dobu opravdu nebraly na nic, ba dokonce ve vodě se nic ani nezachvělo, žádná bublinka - šábes, mrtvo, ticho.

Hlinyr - Profil | St 19.4.2006 12:47:16

Jedná se mi o hnojní žížalu - jak ji navlíkáte na háček, kolikrát ji propíchnete a kolik jich dáte na jeden malý háček ( 8 )?
V čem je nosíte? Když jsem je dal do plastové krabičky tak z nich byla po dvou hodinách docela nezvledná koule obalená slizem. Přesto všechno byly krásně čiloučký. Díky

fiši | Pá 30.8.2002 22:28:29

nejuniverzalnesi nastraha na neznamy revcir, kde nevime jestli sem cpou kukurici nebo boilies, nebo kdyz ani nevime co je zde za druhy, coz mam casto.

Lukáš J - Profil | St 28.8.2002 19:01:04

Žížala je klasická nástraha na všechno,vždy a všude. To nemá cenu zdůrazňovat nějakou otázkou.

Dushan | Po 26.8.2002 8:07:44

Ulovek je taky lin, sumec.

Osprey - Profil | Ne 25.8.2002 21:40:13

Toliko po povodni, u nás je "mnoho menších okounů". Úlovky - kapr, parma, had, bílá ryba.