Zavedení maximální hranice pro ponechání si úlovku!

Jaký je Váš názor na zavedení nejvyšší lovné míry? Osobně jsem pro, ale asi nás nebude tolik, abychom to prosadili!
Autor diskuse: Radek - Profil , 5.8.2002 všeobecné - RŘ, MO, svazy

rapalla - Profil | Ne 15.6.2003 13:43:24

Jsem rovněž pro stanovení max. míry zejmena u kapra. Osobní míra kapra je 45 - 55cm a max. 5ks do roka. Ryby žeru strašně rád, ale víc si pochutnám na dobře udělaným cejnovi než kapříku.
Bohužel největší problém bude v lidech, kteří si z rybařiny chtějí udělat obchod a chycené ryby prodávají a tudíž na množství a zejména míru nehledí. Slyšel jsem o případu, který se údajně stal na Orlíku (Říčky), kdy při extrémním braní kapříků do 40cm se "rybáři" nerozpakovali kapříky zaživa filetovat a zbytky vraceli vodě.
Možná se taky řídili CaR.

Filas | Ne 8.6.2003 18:51:34

urcte kapry nad 65 cm

Chacharius - Profil | Čt 8.8.2002 10:38:17

strejka: pouhy nedostatek predstavivosti nebo zkusenosti z "venku" ... az je nasbiras, pochopis
robert: nechci pausalizovat, ale pouziju vsude!
K&R: poradne nectes a pak reagujes nesmyslne. Kdyztak si to precti vickrat nebo si napis mailem o vysvetleni.

strejka - Profil | Čt 8.8.2002 9:01:43

Fery: vubec nevadilo, nejlepsi k jidlu jsou ty mensi, spis me jen trochu nadzvedly ty casto slychane vymluvy, jak by to bylo vlastne strasne prosne pro ryby samotne, taky nevim jestli bych radeji reviry s 50 tricetikilovymi hovady, kde se uz nic jineho poradne neuzivi nebo s 500 kapry vsech velikosti (to je extrem, ale radeji chytam hodne mensich ryb nez lezet tyden u vody kvuli jedne trofejni)

Steny - Profil | Čt 8.8.2002 6:39:34

Nejde o to,co bych udělal nebo neudělal s větším kaprem.Rybářský řád je jednou takový jaký je.Možná trochu impotentní,ale musí být co nejvíc jednoduchý a jednoznačný.Tím,že ho budem komplikovat,ho akorát zneprůhledníme a dáme prostor k jeho obcházení a vymlouvání se.

Fery | St 7.8.2002 18:41:21

strejka:Tobě by vadilo pustit kapra nad 65cm spět do vody,nebo komu by to mělo vadit?Foták mame snad všichni aby jsme se mohli pochlubit.Kapříků 45cm si snad ke konzumaci umí nachytat každý.

PB - Profil | St 7.8.2002 13:51:26

Souhlasím s Emilem, kolikrát jsem viděl závistivého bobkaře prohledávat baťoh poté, co jem kousek od něj vytáh třetí rybu na vláčku. Následovalo prohazování okolí jeho místa až do první vázky a trhání, za neuvěřitelně sprostého nadávání, a další dávky nadávek když pak nesoustředěn nechyt ani jinou rybu na položenou, protože podle něj si to tím zku.... plechem zplašil..... A bylo po adeptovi vláčař - masař.

Emil - Profil | St 7.8.2002 13:45:27

Jiri> To máš sice pravdu, ale myslím, že v 90% vláčkař není masař, neodnese si 250 štik a candátů za rok. Myslím, že se jedná o lidi, kteří více preferují sportovní stránku věci. Tím cenovým odstupňováním jsem chtěl reagovat na objektivní (ne)možnost ortodoxních vláčkařů si zachytat ve stejné míře, jako můžou např. bobkaři.

brach | St 7.8.2002 13:32:04

Na tvůj článek se opravdu těším. Občas mám chuť také něco stvořit - avšak, "Marnost nad marnost a nic než marnost".

K&R | St 7.8.2002 13:14:42

Steny - je dost lidí, kteří chytají víc než zkonzumují a zpřísnění množství úlovků by mělo za následek, že bude ve vodě víc ryb - aspoň doufám ! a že i ti ubozí vysazenci budou mít šanci přežít a dožít se větší než dosud. Vyšší cena povolenky by nám přinesla třeba možnost, že by svaz koupil nějaký nový revír - např rybník, který dnes patří třeba Státnímu Rybářství, zaměstnalo by se pár lidí jako profi rybářská stráž atd.... jak jsem už 10x napsal - bude to vše v mém článku.

Steny - Profil | St 7.8.2002 12:59:33

Začnu takhle.Ryby nechytám proto,abych se častěji dostal k jejich konzumaci a většinu ryb pouštím,protože kapra můžu tak maximálně čtyřikrát do roka./na lov kaprů se specializuji/Nicméně nevidím jediný důvod,proč by mě měl v ponechání ryb omezovat jiný element,než rybářský řád.V něm je celkem jasně dáno,kolik si může odnést rybář denně ušlechtilých ryb a s tímto snad také kalkuluje cena povolenky a celkové hospodaření na jednotlivých revírech.

strejka - Profil | St 7.8.2002 12:39:08

to ze by si masari koupili povolenku na 14 po vysazeni a odnesli si tech 28 kapru by mi vadilo ze vseho nejmene. Delaj to tak jako tak s celorocni, takhle by je treba po zbytek roku uz masareni tolik nezajimalo a bylo by si mozna u vody i kde sednout.

Jiri - Profil | St 7.8.2002 12:29:18

Emil- ještě jeden drobný postřeh, "vláčkou" dnes sice chytáš menší část roku než "bobkařinou" ale zase máš naději na úlovek mnohem hodnotnější ryby(řekl bych sportovně i finančně vyjádřeno). Tak s tou sníženou cenou povolenky na dravce nevím nevím.

K&R | St 7.8.2002 12:17:10

Emil: uvádíš hodně příkladů, je to moc komplikované, bohužel se obávám, že přísnější limity na počet ušlechtilých ryb atd. by vedly spíš k tomu, že je lidi přestanou zapisovat - vychcaná česká povaha (neplaťte víc než musíte)
Krátkodobé povolenky by znamenaly, že si je masaři koupí na 14 dní po vysazení a vybijou 14x2=28 kaprů nebo 6x4=24 duháků... je těžké v této zemi předpokládat slušné chování u "většiny".
Jediná cesta jak masaře odradit je kombinace zpřísnění míry a limitů spolu se zdražením povolenky.
Ostatní své nápady a připomínky k povolenkám, svazu, revírům se chystám nacpat do článku, který sem během 14 dní hodím, doufám, že vyvolá diskusi a že se tu najde někdo, kdo se ty myšlenky pokusí vnutit někam na oficiální místa.

Steny - Profil | St 7.8.2002 12:04:20

Souhlas s Emilem jen co se týká povolenek na určitou dobu.Ale přidražovat povolenku jen proto,že si budu odnášet ryby domů mi nepříjde zas tak v pohodě.Neříkám,že jsem proti zvedání cen povolenek globálně,ale jen proto,aby se zkvalitnilo zarybnění,práce RS atp.Netvrdím že jsem odborník,ale myslím si,že už za stávajících cen povolenek,není zcela průhledné hospodaření rybářského svazu s utrženými penězi za ně.

Emil - Profil | St 7.8.2002 11:12:21

Co takhle zavést odstupňované povolenky: C&R nejlevnější, dražší by byla ta s možností ponechat si ryby. Pokud by si rybář ponechal určitý počet ušlechtilých ryb, musel by si koupit povolenku novou, ale už zřetelně dražší. Taky by mohlo existovat odstupňování podle techniky lovu: levnější by byla, pokud by rybář chtěl pouze vláčet (neboť na většině revírů může až od půlky června), dražší na všechny techniky. Kdo by chtěl jen chytat a občas si něco ponechat, stačila by mu jedna povolenka za základní cenu. Kdo by chtěl odnést 250 kaprů, tak by si za ně zaplatil řádově několik tisíc. Souhlasím taky s časově omezenou povolenkou na x-dní v roce. Typická je situace, kdy někdo chytá jen o víkendu na chatě, tak proč by si nemohl koupi 50 dní, popř. svazovku na červenec a srpen.

strejka - Profil | St 7.8.2002 10:03:20

Take moc netusim jake druhy ryb by mely mit maximalni lovnou miru. Dravci? Jaci, aby vice neskodili nez prospivali. Kapri? Rocne jsou jich do vody ladovany mraky a kvuli trofejnim rybam, ktere ve vode koneckoncu jsou, akorat se nedaji tak snad ocurat, je to podle me skoro zbytecne. Hlavne nedelat z vlastni touhy po trofejnich ulovcich a neschopnosti jich dosahnout nejakou bohulibou kampan za podporu prirozene reprodukce ryb apod.
K&R: Take bych byl ochoten dat za povolenku dvakrat tolik, bylo-li by to podlozeno realnym zlepsenim reviru, ale to je asi tak maximum. K vode se kvuli praci dostanu tak max. 30x do roka a vic by se mi opravdu uz davat nechtelo. Uvital bych zavedeni typu povolenek prave na 10,20,50 atd. libovolnych dni v roce. Soucasny stav je prizpusoben casove neomezenym duchodcum masarum, muze vyhovovat naprostym rybarskym nadsencum a lidem s vodou pred barakem, ale ne lidem, kteri si chteji, kdyz maji cas, zachytat.
Chacharius: Rozdrobeni rybarskeho svazu na mensi organizace by myslim vyrazne neprospelo. Jezdim temer vyhradne na reky a to na ruzna mista a kupovat si na kazdy revir novou povolenku u jine organizace by me asi zrujnovalo a sedet cely rok u Kachnaku na navsi mi nic nerika.

Robert | St 7.8.2002 9:41:41

K&R: Je to přesné, díky.
Chacharius: Můžeš prosím uvést, ve které zemi je rybářství organizováno lépe, než u nás? Rád se nechám poučit. Soukromých vod, kam hosté nemůžou, je po světě mraky.

K&R | St 7.8.2002 9:17:06

brach - chystám se na článek k tomuto tématu, co spoustu lidí trápí - co mně leze na nervy a co by náš spolek mohl udělat pro rybáře.

brach | St 7.8.2002 6:31:04

K+R: mluvíš mi z duše

Fery | Út 6.8.2002 19:06:15

Abychom to prosadili musíme to zkoušet.Zkuste to navrhnout na vaší čl. schůzy,např. u kapra na 65cm.Budem to navrhovat tak dlouho,až to prosadíme.

Fery | Út 6.8.2002 19:01:32

SDF:tu velrybu si může vyfotit a stará bude ráda že nemá s rybou žádnou práci

Supa Dupa Fly - Profil | Út 6.8.2002 18:23:27

ja sice ryby nezeru ale jak muzete masarovi zakazat aby dones domu svy stary ukazat jak
je dobrej ze chytil nejakou velrybu

K&R | Út 6.8.2002 17:19:33

Luk - je to smutné - je i dost rybářů, kteří prodávají úlovek do hospod apod. - takoví by měli být doživotně vyloučeni ze spolku - co jiného k tomu dodat.

K&R | Út 6.8.2002 17:17:51

Chacharius: moc nesouhlasím, myslím, že svaz pokud ho povedou rozumní lidi a bude fungovat pro rybáře a ne pro funkcionáře, tak může hodně zlepšit, svaz má možnost produkovat vlastní násadu atd., soukromník jen vysadí granulovance a vybírá vstupné. Svaz by měl dělat něco i pro ochranu vod a životního prostředí vůbec abychom měli pořád přírodní revíry s přirozenou obsádkou a ne jen Poličku a Kaprodromy - nic proti nim ale lovu v opravdové přírodě se to nevyrovná. A u nás byla z dob bolševika jedinečná možnost zachovat nám rybářům šanci na chytání na spoustě revírů na jednu povolenku. Mrkni třeba do Rakouska - revíry soukromé, někteří vůbec neprodávají hostenky, ceny na naše poměry astronomické - byl bych ochoten u nás platit za povolenku klidně jednou tolik, pokud by to pomohlo k tomu aby svaz perfektně udržoval revíry a nestavěl se jen do role bezmocného spolku, se kterým každý vyjebe. Nemáme jako rybáři žádnou lobby, nic nezmůžeme proti Povodí a podobným organizacím a neumíme si ani udělat pořádek ve vlastních řadách. Já to asi těžko změním - ale tady je dost lidí, kteří se můžou pokusit ostatní nutit přemýšlet.

Rick | Út 6.8.2002 17:13:14

Mirek S/zdenda: jenom poznámka k vychytání. Mám dost dlouhy zkušenost s loven na revíru kde je osádka ryb známa, to se tyce štík, candáta a kapr. Troufnu se tvrdit že každy trochu rybař ktery se necha trochu záležet je schopny vychytat 80-90% za rok z celý původní počet (asi velikost do 10 ha). Zřejme potom nečo doroste ale bude to zlomku z toho co bylo. Přiklad na rybník 3 ha s asi 200 kapři s novy návnadu jsme z kámošem chytali 137 kaprí za tyden, co kdy bych jí vzal sebou, další výlet budu mít já a ostatní tak o 60% nížší šance.

Luk - Profil | Út 6.8.2002 16:29:57

K&R: K Tvému pohoršení nad 40 kapry za rok - Asi před měsícem jsem se na MORAVĚ12 při vláčení dostal do debaty s rybářem, který vzpomínal jak šli minulý rok na MORAVĚ13 kapři a letos nic a že jeho známý měl loni chycených 260 kaprů a to ne nějakých 40 cm ale většinu přes 60! Stačí když si na MORAVĚ bude takto počínat jenom malé procento rybářů a nezbude nám, než vzpomínat na lovy minulé do další povodně , která zase propláchne chovné rybníky a zvýší stavy kapří populace. Z takového počínání mě mrazí a to hlavně proto, že cítím možnou změnu až s novými generacemi rybářů. (Ať mi prominou moji vrtevníci, kterých se to netýká.)

Chacharius - Profil | Út 6.8.2002 14:45:13

Zas uplne zbytecna diskuse v dimenzich CRS nebo MRS! jako kdyz by komunisti chteli uzakonit plosne soukrome vlastnictvi! Chce to pustit vice soukromych investic do sportovniho rybolovu tak, aby nase slavne prohnile rybarske svazy nemely vice jak 50% reviru! Konkurence je klic,ktery plati ve vsech odvetvich i v tomhle. Takze podporte roztrhani CRS nebo MRS, privatizaci a vice konkurence. Pak nebudem jenom dokola omitat ruiny, ale umoznime vyrust novym "domum"! A hlavne budeme mit vetsi moznost vybirat!

K&R | Út 6.8.2002 11:08:22

Vnucovat lidem 100% chyť a pusť nemá smysl, daleko lepší je vyčlenit pro chyť a pusť některé revíry a na těch ostatních revírech stanovit přísnější limity úlovků. Bohužel u nás revírů spíše ubývá, protože Rybářský svaz se (aspoň na J. Moravě) postupně drobí a některé organizace se odtrhávají (Vel. Bílovice, Ostrožská N. Ves, Luhačovice atd....) a navíc mám pocit že svaz jen kasíruje členské příspěvky a málo bojuje za své členy aby měli kde chytat, zároveň se snaží aby měli co nejvíc oveček, takže se jistě zvyšování mír a snižování množství úlovků konat nebude aby měli důchodci co dávat do mrazáku - nedávno jsem mluvil u vody s jedním, co se chlubil, že má letos již 40 kaprů - to je trochu moc, ne ?
Bohužel změna přijde až lidi začnou za rybařením víc vidět koníčka než levný zdroj masa.

Robert | Út 6.8.2002 10:56:48

Mirek S, Rick: Pomalu se dostáváme k otázce, zda je rybaření sport nebo lov. Já osobně si myslím, že ryba je svobodný živý tvor a jako takový si nezaslouží, aby byl někomu na hraní. Proto si k řece chodím zalovit, nikoliv zasportovat. Přesto nesežeru vše, co chytím, ryby dávám jenom rodičům a jsem zastáncem stanovení týdenních limitů.