Co s pytlákem?

Co můžu udělat s pytlákem,když nejsem RS. Komu ho předat? Bude se tím policie zabývat?
Autor diskuse: Lukáš J - Profil , 24.7.2002 všeobecné - RŘ, MO, svazy

YCHTYL | Ne 11.8.2002 23:39:51

Njn jenže u ptytláctví se sakra blbě posuzuje výše škody, tak se nelze divit že to zástupce nenabere jako TČ. Jinak ale normálně máš právo pytláka omezit na svobodě a zavolat policii. Když nic jinýho tak dostane na přestupkový komisi 5000 pokuty.

BBC | Po 5.8.2002 16:16:06

dle § 178a Tr. zákona je pytláctví trestným činem a dle § 76 odst.2 Tr. řádu může " osobní svobodu osoby,která byla přistižena při tr. činu ,nebo beprostředně poté, smí omezit kdokoliv, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů.Je však povinen tuto osobu ihned předat policejnímu orgánu.
Z vlastní zkušenosti vím, že pokud u sebe nebude mít pytlák větší množství ryb, tak stejně skončí u přestukové komise kde mu hrozí nejvýše 5000,-Kč.
Státní zástupci to většinou posuzují jako přestupek.

TomL | Po 5.8.2002 8:22:56

Petr O - koncim, nerozumime si.

Petr O. - Profil | Pá 2.8.2002 23:50:47

to TomL: Mas pravdu, az Ti parta grazlu bude chtit vsechno sebrat a rozbit jen tak pro nic hubu tak se seberes a pojedes domu. Promin, ja zapomel ze oni ti grazlove az jim to oznamis tak reknou: Jo jasne, jed, my oberem nekoho jineho.

P.S. Ja mam bohuzel zivotni situace jiny. Jen jednu pro ukazku: Mel jsem v Brne 2 obchody s mob. telefonama a na jednom prodavala prodavacka ktera byla zaroven uz tri roky moje pritelkyne a snoubenka a jednou tam vtrhli dva hajzli, namirili na ni zbran a privazali ke stolu.........
Promin, ale s tema nazorama jdi vis kam.
Nicmene Ti uprime a ze srdce preji at se do zadne takove situace nedostanes, ikdyz by jsi pak mluvil jinak - zkratka proto nosim zbran, ne az tak ze strachu o sebe, ale hlavne o moje nejblizsi.
Ale to je uz hodne velky odboceni od puvodniho tematu - proste pytlak sam vi ze dnes kdyz ho chytnou tak nedostane "TYTYTY" ale jde mu o kriminal a proto se chytit neda. A pokud ho budes zastavovat sam tak pocitej ze to treba tak snadno nepujde a bud opatrnej at nezkoncis spatne nakonec sam. Hodne stesti v zivote.

TomL | Pá 2.8.2002 14:04:22

LEVIT : zkus to, treba zjistis, ze je nekdy lepsi mlcet.

LEVIT - Profil | Pá 2.8.2002 13:30:49

TomL : Trochu schizofrenie - povídat si sám se sebou..no nevim nevim. :)

mlejn | Pá 2.8.2002 12:06:40

TomL> presne tak a dys bude mit strikacku, tak mu je jen ukazu, ale z ruky je nedam!

TomL | Pá 2.8.2002 12:03:18

TomL - neposeru. Kdyz se budu bát, tak pojedu domů. Když se bát nebudu, tak tam zůstanu! Strašně jednoducý.
Ty jsi psal (pochlubil se), ze ji nosis vzdy. To máš pořád strach? To asi nemáš lehký život.
A s tím kontrolováním povolenky jsi taky vedle. Máš odznak a průkazku=ukážu ti povolenku. Odznak nemáš? Tak si vykládej co chceš, doklady ti neukážu. Tedy když mi nepohrozíš pistolí, pak asi jo.

Petr O. - Profil | Pá 2.8.2002 11:16:40

To toml - az budes jezdit na ryby sam a treba pres noc nekam kde vedle tebe nebude dalsich 30 rybaru tak se akorat tak poseres sam. Osobne znam dva pripady kdy nejaka banda ukrajincu nebo buh vi ceho prepadla rybare a samozrejme to zkoncilo nejen ryb. vybavou ale i autem...... Tak mi rekni co na tom nechapes?
To FrK - Ja teda osobne policista nejsem, ale pomerne tam mam hodne kamaradu takze mam jakous takous predstavu jak to tam je a nikdy se mi nestalo ze bych se treba nedovolal nebo zazil nejaky odmitavy pristup a to mam s nimi zkusenosti celkem dost.
Ja osobne bych bez povolenky taky nikdy nechytal, ale pokud mam vse v poradku a nekdo ke me pride a bude tu povolenku chtit videt a bude treba rybar tak nevidim jedinej duvod proc mu ji neukazat

FrK - Profil | Čt 1.8.2002 21:47:38

Petr O. S těma policajtama nevim,nevim. Minule když jsem je potřeboval aby mi pomohli s pytlákama na chovným, tak jsem je nejdřív nemohl sehnat a potom mě chtěli odbýt tím, že tady nejsou od toho, aby na někoho dělali bububu. Stejně jsem je kolem rybníka protáh:-) veřejný činitel je veřejný činitel, ikdyž vypátrá... .

mlejn | Čt 1.8.2002 11:42:40

Libor H.> pravo, nepravo, stejne te papiry nikdo neukaze i kdybys mel dve platny povolenky. je to sice hezky pravidlo, ale dosti neuciny! ja o tom pravidlu vim, papiry mam v vzdy poradku, RŘ neporusuju, ale stejne bych je zadnymu cizimu fishmanovi neukazal.

Libor H. - Profil | Čt 1.8.2002 11:10:42

Petr O.: Jseš si jistej, že můžu, jako rybář s platnou povolenkou, chodit po břehu a kontrolovat papíry druhejm rybářům? Teda možná si to myslel, že to prostě udělat můžu a když nebude chtít tak je to podezřelí, ale jinak na to má právo ryb. stráž a policie, ne?

TomL | Čt 1.8.2002 8:10:54

Tihle pistolnící mne osobně dost serou. Osobně se s takovym člověkem odmítám bavit. Myšleno s člověkem, který jde na ryby a má u sebe bouchačku. Toto opravdu nechápu!!
Věřte, že můj vztah ke zbraním je velmi kladný.

jariss - Profil | Čt 1.8.2002 7:10:26

Petr O: ono je to dneska pěkně o hubu. Jak mě říkal kámoš z Moravy, kterej byl na rybách a sousední taky rybáři dělali bordel, když je slušně požádal aby byl klid, tak měl pistolu u hlavy a nestačil říct ani popel. Co potom v takovémhl případě naděláš?

Petr O. - Profil | St 31.7.2002 21:24:26

Rybar ma pravo o zkontrolovani povolenky jineho rybare, to si pamatuj. Takze pokud mas pochybnosti tak ho vyzvi at ti ji ukaze. Pokud se ti nelegitimuje klidne volej 158, oni radi prijedou (body navic = vetsi vyplata nebo aspon osobni ohodnoceni) Nikdy nebud fyzicky emotivni nebo se to muze otocit proti tobe. Ja treba nejsem zadny drobek -mam 180cm a 100kilo a navic mam vzdy u sebe legalne drzenou zbran, takze kdyz jednou sedel asi 50metru ode me rybar chytajici na 3 pruty (nejake starsi teleskopy)a chytal v dubnu na 3 kace a na mou slusnou vyzvu neragoval tak skoncil s 6 kusama prutu. Vsechny tri sli o koleno krasne zlomit. Ale na nej jsem ani nesahl. Odesel se strasnymi vyhruzky jak skoncim na policajtech a u soudu atd atd. Na miste jsme s kamaradem zustali jeste asi 3 hodiny a nestalo se nic.

LEVIT - Profil | Út 30.7.2002 15:43:38

Co dělat? Pokud jste jen trochu dobré tělesné konstituce a můžete si to tím pádem dovolit, tak PRUDIT PRUDIT PRUDIT! Timhle způsobem jsem už od vody dostal jak několik pytlačících nebo nepovolenými způsoby chytajících kluků, tak i pár starších rybářů, co např. žížalkovali na pstruhovkách apod. Nevim, jaká bude situace, až narazim natvrdo na pytláka, co se nenechá vyprudit jen tak, ale určitě budu alespoň slovně prudit a když to nepomůže, tak na něj zkusim zavolat některý orgán s příslušnými pravomocemi. Pokud to nebude možné a situace to dovolí, tak menší vykoupání a pár do držky to myslím spraví.
Ovšem přiznávám, že někdy to takhle nejde (neni signál, je jich přesila a jsou silnější, ozbrojení apod.). Pak asi slovní konfrontace nic nezmůže a můžem se jít klouzat. Ale takovejch případů je asi menšina.

Radek Ch. | Ne 28.7.2002 14:20:17

Orf : platit marný výjezd u policajtů nebudeš, ti jsou povinni prověřit každý podnět od občanů. Akorát nevím, jak toho pytláka udržíš na místě do příjezdu těch policajtů. To se pak mobilem přes číslo 158 těžko vysvětluje...teď jdeme směrem k lesu apod..., to asi ti poldové fakt nepřijedou

Janza - Profil | Ne 28.7.2002 10:05:29

Příklad z Kanady, pokud tam chytnou pytláka, zabaví mu veškeré prostředky, které používal k pytlačení, tj. včetně rybářských prutů, auta, motorky, celou výbavu a pak ještě samozřejmně soud atd.

pavel | So 27.7.2002 23:45:24

On je asi rozdíl mezi PYTLÁK a pytláček. Když to bude kluk, co si tam hodí na řece udičku, tak mu zkusím domluvit. Když to bude masař, co bere každou šupinu, chytá na chovném rybníce, výbušninou (i takového jsem zažil), nebo si doplňte sami všelijaké možné čuňárny... tak je to jiný. Takový si zasluhuje postih.
Mimochodem. Já jsem začínal jako špunt na vlasec asi 0.40 a háček od vánočního cukroví ;-)))))

brach | Pá 26.7.2002 14:02:02

Na revírech pytláka poznáš těžko (pokud se neprozradí sám), ale já se domníval, že mluvíme o chovných rybnících a potocích.
Jednou jsme si na Rozkoši nechali vidličky zapíchané přes noc. Ráno byly ohozené a na našem místě seděl chlap a vynadal nám, že blokujeme místo. Takže jsme se omluvili a posunuli se ze zakrmeného místa. Jenže během půlhodiny přišla RS a zjistila, že chlápek nemá povolenku. Jak to dopadlo, nevím, protože si ho odvedli.

Rici | Pá 26.7.2002 12:49:21

Maj černej klobouk, černý brejle, černej kabát a tvářej se děsně zle.
No jednou jsem přišel k vodě a seděl tam takovej normální chlap v teplákách. Vůbec mě neslyšel přicházet a když jsem se ho zeptal jak to jde, tak málem leknutím spadnul do vody a začel napřeskáčku něco mektat. Než jsem si postavil židličku a otevřel futrál, byl pryč.
Ptám se, měl povolení k rybolovu? Asi ne!
No a vypadal docela normálně, ne jako nějakej zloduch.
Myslím, že když někdo strká už třetího a dalšího kapra do vezírku tak to už je asi pytlák,ne?
Jinak obecný pravidlo pro odhalení a určení pytláka asi neexistuje, bohužel:-(

orf - Profil | Pá 26.7.2002 12:30:52

presně tak pánové jak to poznáte že je to pytlák?Co když to nebude a já zavolám policajty,budu platit marnej výjezd?A když se ho půjdu zeptat jestli má oprávnění tak mě nic samozřejmě neřekne, to bych ani já kdekomu neříkal.
Prostě jaký hlavní(základní) znaky mají pytláci?

Honza H. | Čt 25.7.2002 21:02:01

Utopit,nebo tak neco.Ja mu loni na pstruhovce pohrozil fotakem a utek.Stejne bych s tou fotkou asi nic nenadelal,ale alespon prestal v tu chvili chytat pstruhy na zizalu na kterou mu brali.

pavuh | Čt 25.7.2002 9:29:21

muzu se vas zeptat podle ceho poznate, ze se jedna o pytlaka ?

siro | St 24.7.2002 17:00:21

Přes hubu a hodit do vody.Pytláctví je prasárna,ale i tak mi připadá basa pro fotra,kterej s pětiletym klukem chytá moc velká darda.Počítam že 40%rybářů začínalo takhle jako dětský delikventi.Tím nechci pytláctví jako čin nějak zlehčovat.

brach | St 24.7.2002 15:31:26

Od doby, kdy pytláctví není přestupkem, nýbrž trestným činem, ani chvíli nepřemýšlím o tom, že bych si to s pytlákem vyřídil sám. Okamžitě volám policii. Před měsícem jsem byl jako svědek u soudu - pytláctví (18 upytlačených kaprů cca 25 cm).
pask - dost dobře jsem tě nepochopil. Jestli někdo nahazuje z vody nebo trochu zakrmí a je rybář, tak ho upozorním, ale nevolám policii. Ale jestli si jsem jistý, že se jedná o pytláka, který porušuje zákon ČR, zavolám policii.Jako RS mám pytláka předvést na policii, ale protože vím , že by se mi to těžko podařilo, přivedu policii na pytláka. Věř tomu, je to jednodušší.

Radynek | St 24.7.2002 15:07:39

Nejlepsi pokad nas mobil zavolat RS nebo policii.U nas dostali pytlaci vetsinou jen chyceni bez ryby a nedelali problemy 6-8 mesicu podminku.

pask - Profil | St 24.7.2002 11:00:03

Upozorňovat můžeš,ale měl bys s mírou,protože se mi zdá nevhodný volat policii na někoho ,kdo nahazuje z vody nebo když si trochu zakrmí.Ale jinak si je podej.

PB - Profil | St 24.7.2002 9:51:24

U nás jsou trošku jiné zkušenosti. Policie je mimo jiné hodnocena i podle objasněnosti případů a na zavolání tohoto charakteru vyjíždí velmi ochotně (na rozdíl od vykradení chaty je možno pachatele přistihnout, a tím zvednout procento vyjasněnosti). Poslední pytláctví zkončilo u soudu: spáchali ho dva členové myslivecké organizace a výsledek: propadnutí zbrojního průkazu, jeden pokuta (nechytal jen měl tašku), druhý basa (chytal zvlášť zavržení hodným způsobem - nabodáváním). Policie tam byla za necelých osm minut, volal jim člen RS.

K&R | St 24.7.2002 9:26:31

Včera u vody mi jeden rybář říkal jak zavolal policii na pytláky-potápěče s harpunou. Přijeli za 90 minut a pytláci již byli samosebou pryč i s úlovkem. Nato začali rybáři, který je přivolal vyhrožovat zaplacením "marného výjezdu".
Co píše Steny je OK, ale když se musíš dívat jak parta chlápků nese od vody třeba 50 kg ryb a nemůžeš nic udělat a pak zjistíš, že policajti si nechtějí přidělávat práci... Nevím, je to asi na hlubší rozbor, ale pak se šíří ten pocit marnosti: No co, stejně je nechytnou, stejně se jim houby stane. Doufám, že pytláctví bude postihováno tak přísně aby to nikomu nestálo za to.

Steny | St 24.7.2002 8:55:54

Podle mého názoru můžeš na pytláka maximálně upozornit rybářskou stráž,či policii.I když na druhou stranu podle zákona má každý občan povinnost/dle svých možností/zabránit v trestném činu,či přestupku.Takže si myslím,že když máš na to mu rozbít hubu,tak to beze všeho udělej.Zaslouží si to!!!

deni - Profil | St 24.7.2002 3:05:43

Tenhle problem se mi povedlo uz jednou resit a k memu uzasu to dopadlo pro pytlaky spatne!!!.Pokud jsi Clenem CRS tak mas pravo kontrolovat i treba rybare pokud mas podezreni z ........Ted k memu problemu. Po nasazeni se u nas vydal zakaz rybolovu kaprovitych ryb a byl povolen pouze lov dravcu.Pri rybolovu privlaci jsme s kamaradem narazily na malou skupinku Polaku lovicich feederem.Myslely jsme si ze o zakazu nevi tak jsme je upozornily.Kdyz jsme odesly tak jsme spozorovaly ze vesele nahazuji dale sve krmitka a dokonce za maly okamzik vytahuji kapra a usmrtily jej.Sedly jsme do auta a zajely na policii a informovaly je o tom.To co se potom delo me az prekvapilo.Za ani ne 10minut sedelo ve dvou autech 6 policajtu s tremi porybnymi a my byly pozadany o jejich doprovod na misto.Po prijezdu na misto a prohledani jejich auta jsme se zhrozily!!!!!!!!! V jejich aute se nachazelo 53 mrtvych kapru kolem 45-55 cm.