Co je dle ryb řádu návazec?

Co je dle rybářského řádu návazec? Mohu např. při lovu na mrtvou rybku použít dva trojháčky, když je jeden navázán přímo na kmenovém vlasci?
Autor diskuse: martin - Profil , 20.7.2002 dravci - RŘ, MO, svazy

Martin M. - Profil | St 7.8.2002 23:59:37

Orion> sorry, urcite to myslis dobre, ale pro mne je smerodatne, co je napsano v RR ("dva navazce s jednoduchymi hacky"). Bohuzel neexistuje definice navazce a vicehacku (treba lze za vicehacek povazovat i dva/tri jednohacky tesne pod sebou tak, ze se navzajem dotykaji nebo jsou k sobe dokonce provizorne svazany a tvori vizualne vicehacek?).

Mirek S | Pá 2.8.2002 14:10:20

Orion > Tak nevim, ale asi se pletes, podivej se na moji kartu. Asi me povazujes za M. Saf. A jeste prosim, co za kravinu myslis ? To ze jsem nedelal zkousky, nekdy pred 17 lety, za kravinu rozhodne nepovazuju.

Orion | Čt 1.8.2002 23:00:08

Jinak Mirka znám Osobně a nejvíc mě nasralo že tahle kravina vzešla z jeho příspěvku .

Orion | Čt 1.8.2002 22:57:38

Alan:Možná máš pravdu že to žeru,ale plyne to jen z jedné věci:nemohu se dívat na ten bordel kolem vody a rozhodl jsem se stím něco dělat třeba tím že mladé rybáře sám vychovávám a jdu pokrku všem kteří se snaží různě kličkovat, ono vše začíná u nedostatečného školení nových členů , výchovy mládeže a lidí ,kteří se snaží neustále hledat nějaké kličky v součastném řádu,pak se to už jednoduše šíří jako rakovina.Nevím jak to funguje v ostatních organizacích,ale tady na ostravku to spěje k lepšímu.A co se samostatného řádu týče je vněm tolik skulin že to pěkné není,ale proč to rozpitvávat?Proto aby byl u vody ještě větší bordel?O to nám snad nejde.

Alan | Čt 1.8.2002 10:17:30

Orion>Moc to žereš. Nevím o jakou malou MO jde, ale v Praze bylo (a možná pořád je) přijímání nových rybářů bez kurzu, způsobem "Zaplať a mazej", běžnou praxí. Sám jsem toho byl kdysi v červnu, kdy si spousta lidí řekne, že by o dovolené zarybařili, svědkem. V jiné organizaci zase dělali to, že adepti museli vyplnit test, k čemuž jim byl poskytnut tištěný RŘ.
Já v tom nevidím žádný problém. Chci-li chytat, nezajímají mě žádné kroužky a podobné přežitky. Jednoduše si vyřídím formality a pravidla potom sám nastuduju. Zodpovědnost za mé další konání je pouze na mně.
A k tvému nepovedenému pokusu o paralelu s nimrody. Asi sám víš, že je mimo mísu. Jenže já si ani tady nedělám iluze. Klidně to může být tak, jak si nedokážeš představit. Já teda dokážu. Úroveň tuzemské "lidové myslivosti" tomu napovídá.

Mirek S | Čt 1.8.2002 10:07:42

Orion > Jinak v te dobe se o RR takhle nediskutovalo, proste se jim kazdy (krome vyjimek - masaru) ridil. A ono to jde i bez zkousek, staci si to dvakrat precist, pripadne detaily dohledat. K tem zbranim, ono prutem asi tezko nekoho z neopatrnosti zastrelis.

Mirek S | Čt 1.8.2002 10:03:03

Jen na dokresleni ke kvalite zkousek, predloni na schuzi MO karali jednoho noveho clena (ktery asi zkousky musel delat) , ze vzal dve podmerecne stiky (mel je napsane). Pak z nej vylezlo, ze je pustil, ale myslel, ze se zapisuje vse co chyti.

Orion | St 31.7.2002 21:04:14

Jediné štěstí že v té vaší malé MO neměli také nimrody, nedokážu si představit žeby jen tak někomu rozdávali lovecké lístky a zbrojní průkazy to by to tady pak vypadalo.Možná by se pro lov drobné zvěře používali rakety země vzduch.

Mirek S | St 31.7.2002 9:45:21

Orion> Trochu prosim mysli. V roce 1974 mi bylo asi 13 let, to jsem mel fakt plno zasluh v KSC. Na malych MO se proste zadne zkousky nedelaly. A nenapadej me pro neznalost radu, ja samozrejme na jeden navazec nevazu vic jak jeden jednohacek. Jen se pozastavuju nad nejednoznacnosti RR.

martin - Profil | St 31.7.2002 9:33:56

orion>Odpověď od oriona je trochu mimo(při vší úctě). Někteří z nás dělali zkoušky dávno. A je přirozená vlastnost člověka, že zapomíná. Od toho by tu měl být jasný a srozumitelný ryb. řád, který nedovoluje dvojí výklad. K čemu by pak byl? Dle oiona by to asi mělo fungovat tak, že člověk udělá zkoušky a dost. Souhlas s Mirkem S

Mirek S | Út 30.7.2002 15:23:01

Orion > K tvemu predpokladu, ze kazdy delal nejake zkousky, jsou tu i taci, kteri dostali papiry nekdy v roce 1974 a tehdy zadne zkousky nemuseli delat. K citaci RR "o dvou navazcich s jednoduchymi hacky" , take mi neni uplne jasne, jestli to vynucuje jen jeden hacek na navazci nebo jich muze byt vic. Pritom by stacilo napsat dva navazce s jednim jednohackem na kazdem navazci , nebo tak nejak. Takovych nejasnych formulaci je v RR spousta, a nejsem si vubec jisty, ze je to zamerne a promyslene, spis je to chaos a neschopnost pravniku, napsat to jasne a jednoznacne.

Alan | Čt 25.7.2002 12:18:22

Mě se zdá, že mám jasno. Navíc je to vlastně jedno, protže tenhle problém se mě netýká.
Zlatou udici jsem kdysi dělal taky. To je docela dobrej trojboj, kterej by prospěl komukoli. Normálka jsem málem vyhrál plavačkovou část, kdyby ten hajzl z Budějic nenachytal tolik cejnů. To se to chytá, s fotrem za prdelí! Můj pytel ouklejí stačil kurva jen na druhé místo. Celkově jsme skončili třetí.
RŘ ve znalostní části sice je, ale v takové té klasické podobě, kde k zodpovězení stačí citát. Náš problém je spíš do Zlatého paragrafu.

Orion | St 24.7.2002 21:00:33

Alane:Máš to z nás asi nejblíže do hlavního stanu vrchních náčelníků ČRS,udělej si čas a oni ti to rádi vysvětlí.Sedí tam i právník přes tyhle věci tak že můšeš klidně diskutovat do alelůja.Pokud jde o tu mládež ,tak docela zajímavým důkazem dobré výchovy je každoroční republikové měření dovedností a znalostí v rámci zlaté udice kdejsou i testy znalosti RŘ a kdopak je mistrem republiky?Hádej,pokud na to příjdeš,pak zjistíš že u nás mládež blbci nevychovávají.

pike | St 24.7.2002 20:03:11

Kluci, at jsou rady a zakony jakekoliv, cesky clovek na to vzdycky vyzraje.Proto se svym zpusobem ani nedivim zakonodarcum, ze se v normach snazi vsechno zachytit, bohuzel vysledek je takovy, jaky je - teda strasny gulas a zcela nejasne definice.

Alan | St 24.7.2002 18:36:52

***>Pěkná souhra, muchacho! Omluva samo platí, člověk má nejdřív nastudovat. Doufám, že na tohle téma nezanevřeš, ty kluku jeden přestárlá.

Alan | St 24.7.2002 18:27:28

Moc jsem před tím -viz níže- nečetl historii, takže se omlouvám. V podstatě stačilo napsat, že pravdu i logiku má na své straně Martin M. (2M, Zakladatel a Správce, Šéf, Velký zvíře). Orione Orione, ty nejseš trouba, tomu věřím, ale nejsem si jistej, jestli tvůj kroužek vede povolaná osoba!

Orion | St 24.7.2002 18:21:25

Pokud bysis hochu přečetl některý z předchozích příspěvků tak jsem se tam zminoval i o systémech víceháčkových ale to je jiná kapitola jiného způsobu rybolovu.Čao amígo.

Alan | St 24.7.2002 17:07:25

Orion>
1) cituješ RŘ: "Kdo loví ryby udicí na vodách MP, smí k tomu používat nejvýše dvou prutů (udic),je tady čárka tak že pozor: u každého nejvýše o dvou návazcích s jednoduchými háčky".
MM tudíž uvažuje v souladu s RŘ. Jím navrhovaný systém jsem viděl v jednom z našich časopisů. Šlo o radu, jak nastražit rousnici, s potvrzením správnosti řešení podle RŘ.
2) dále: "Chytá-li na dvojháček nebo trojháček, na živou či mrtvou rybku, smí mít pouze jeden návazec." a dodáváš "Ono je to jednoduché tak že pokud použiješ dvoj nebo troj háček smíš mít na prutě pouze jeden.".
Jen se ptám co myslím tím "jeden"? Jeden dvoj- nebo trojháček, nebo jeden návazec? Jestli totiž myslíš jen jeden Xháček, tak jsi své mládeži zatajil víceháčkové systémky, které, domnívám se, jsou legální a navíc i šetrné. Můj výklad je, že v případě použití Xháčku je povolen pouze jeden návazec. Ale JEDEN návazec s NĚKOLIKA víceháčky.
Tak teď jsem zvědavej, jestli tomu je vůbec rozumět.

Pavlis - Profil | St 24.7.2002 11:09:12

Knecht: Máš pravdu. Nejspíš by to vyřešilo dát novelu (nebo nový) RŘ k diskusi co nejširšímu okruhu lidí, hodit to na MRK a pod. a nechat rozpouta diskusi právě k výkladu. Muselo by se rozlišit od návrhů na zásadní změny (24 hod chytání a pod.). Dalo by se tak hodně vychytat a zároveń by se šířila osvěta. Ono asi nikdy se právníků nepodaří udělat to úplně pinktlich, ale určitě by to dost pomohlo.

Knecht - Profil | St 24.7.2002 9:51:50

Pavlis: Vubec nejde o hledani vyjimek a chytaku! Naprosto chapu proc se Orion rozciluje (zbytecne:), ale prave ta "pravnicka" nejednoznacnost v tom proste je - a o tom se vede tahle diskuse.
Kdyz uz citujes RŘ - rad bych z toho vypichnul(nevytrhavam to z kontextu!) - "o dvou navazcich s jednoduchymi hacky" (vsiml sis toho mnozneho cisla?!)A to je ten problem, nad kterym duma MM. Spravne by tam asi melo byt - " o dvou navazcich s jednoduchym hackem" (stejne jako je to u dvoj a trojhacku - tam je to bez diskuse!) a bylo by to naprosto OK a v mezich nasich zkusenosti a chapani. Takhle je to nejednoznacne a dle meho to opravdu dovoluje tem malinko absurdni vyklad - vice jednohacku na navazci.
Je to jen slovickareni, ale nikomu nepreju, kdyz se k podbnemu problemu dostane u opravdu dulezitych dokumentu - smluv - tahani po nasich soudech je fakt lahudka!

Pavlis - Profil | St 24.7.2002 6:16:56

Chlapi, neblbněte. Citace z RŘ:
Kdo loví ryby udicí ve vodách mimopstruhových, smí k tomu používat nejvýše dvou prutů (udic), u každého nejvýše o dvou návazcích s jednoduchými háčky. Chytá-li na dvojháček nebo trojháček, na živou či mrtvou rybku, smí mít pouze jeden návazec. ...
Umělé vláčecí nástrahy mohou mít podle své konstrukce maximálně tři háčky (jedno až trojháčky). ...
Při použití mrtvé rybky k přívlači a při lovu na živou rybku mohou být použity víceháčkové systémy s maximálně třemi háčky (jedno až trojháčky).
Takže v tom nehledejte žádné výjimky ani chytáky. Nejsem právník, proto to čtu to jako člověk (omlouvám se všem právníkům, nechci je urazit). Když chytám na jednoháčky, můžu mít na udici DVA a tedy dvě nástrahy. Když použiju dvojháček (trojháček), může být jen JEDNA nástraha, stejně tak se dá chytat jen na JEDNU rybku nebo JEDNU třpytku (wobler, ...). Rybka nebo třpytka (atd.) může mít na sobě až 3 dvojháčky (trojháčky).
Možná jsem hloupej, ale když to takhle budou dělat všichni, nebudou mít nikdy problémy s RS ani vlastním svědomím.
Takže souhlas s Orionem a spol.

Orion | Út 23.7.2002 23:21:35

Stejně mi to nedá a dodám k tomuhle problému ještě jednu důležitou skutečnost.Mám za to že všichni rybáři prošli školením,ti mladí pak rybářskými kroužky a všichni jsme na základě testů dostali povolenky,pokud jsme je napsali.Všechny nás také učili kolik háčků můžeme použít při lovu je to i jedna z otázek v testech.Jsem docela překvapený s toho že sám jak tady píšeš si řád nikdy neporušil,ale svými výroky tím nepřímo nabádáš k porušovaní ostatní rybáře a to je docela ostuda na jednoho ze zakladatelů tohoto serveru a také správce.Uvědom si že tyhle diskuze navštěvují začínající rybáři kterým bychom měli jít příkladem.Pokud by se někdo řídil tvými výroky pak by určitě pohořel a já jen pevně věřím že se takto nestane.Sám mládež vychovávám a mnohdy jim musím vysvětlovat i takovéhle věci.Párkrát jsem byl u přestupkové komise kde stáli rybáři kteří se takových ptákovin chytli a jednou jsem byl u soudu a všichni tihle chytráci nakonec odešli se sklopenýma ušima.Dospělí jsou zodpovědni sami za sebe,ale těm mladším bychom měli jít příkladem tak nad tím skus pouvažovat a nejen ty.

Martin M. - Profil | Út 23.7.2002 21:16:56

Orin> nevim, kde vidis spor. Ja si stojim za tim, ze s jednohackem muzes mit 2 samostatne nastrahy a v nich vice jednohacku. Pri pouziti vicehacku (aspon jednoho) pouze jednu nastrahu, v ni vsak i nekolik vicehacku.
Nevidim v tom zadne obchazeni RR nebo vychcanost. Myslim, ze i tvurci RR na tohle mysleli a zamerne to touto formulaci dovolili.
(PS: sam jsem nikdy nepouzival vice jak 2 jednohacky nebo jeden vicehacek)

Orion | Út 23.7.2002 19:00:26

MM:Pokud vím tak většina rybářů háčky navazuje a je uplně jedno jestli přímo na kmen vlasec nebo na návázec i takový háček který je navázaný na kmeni je návazcem snad už proto že se váže.Je to asi zbytečné vysvětlovat Pike má pravdu víc už se k tomu nebudu vyjadřovat.

Radynek | Út 23.7.2002 12:07:57

To sou celkem dohady. Kamos udelal nekolik nakresku a poslal to na mista nejvyssi. Tusim nekomu na ministerstvo. Az se k tomu vyjadri,
vysledek vam ukazu.Meli sme s tim dost hadek a vysvetlovani.

martin - Profil | Út 23.7.2002 8:47:38

orion >
Znám ryb. řád. V něm se hovoří o návazcích a ne o počtech háčků. Jde o to, zda se za návazec počítá i háček bez odbočky. Tuším v Kajmanovi jsem viděl obrázek, kde se chytalo na živou rybku. Ta byla na kmen. vlasec přichycena jednoháčkem a vedle těla byl na kmen. vlasci volně trojháček. Podle tebe tedy dva návazce, podle Martina M. jeden.

Goba | Út 23.7.2002 8:26:32

Brach > o tom vím.....ale tyhle věty/citace - tam jsou obě, ta moje je tématicky zařazena u přívlače i když z ní přímo nevyplívá, že se vztahuje výhradně na přívlač. Prostě to jsou úřední bludy-obludy, které si odporují a dělají zmatek v řádu...
Návazec stejně není nikde zatím specifikován a můžete bejt klidný, protože co se mě týká, stejně už dávno chytám výhradně na dně a tak používám jen jeden jednoháček kvůli zamotávání a zachytávání za kameny a pod..

brach | Út 23.7.2002 6:10:56

Goba. jako rybář z Pardubic jsi určitě členem ČRS ve Vč. kraji - možná se pletu. Pokud ne, vezmi Rybářský řád dávaný k povolence a na straně 4 v Ustanovení pro vody mimopstruhové je moje citace. Ostatně Orion ji použil také.

Orion | Po 22.7.2002 22:10:21

Martine Martine ty seš trouba zase se v tom zamotáváš přečti si ten řád pořádně a dávej pozor na tečky, čárky ,věty jednoduché a souvětí.Znovu tedy napíšu znění ryb.řádu a bodu ,který se týká tohoto problému a budu polopaticky vysvětlovat.
Kdo loví ryby udicí na vodách MP, smí k tomu používat nejvýše dvou prutů (udic),je tady čárka tak že pozor: u každého nejvýše o dvou návazcích s jednoduchými háčky.tady je tečka a začíná další věta a ted pozor tahle je důležitá: Chytá-li na dvojháček nebo trojháček, na živou či mrtvou rybku, smí mít pouze jeden návazec.Ono je to jednoduché tak že pokud použiješ dvoj nebo troj háček smíš mít na prutě pouze jeden.Jiná pravidla pak platí u přívlače při používání umělých nástrah ,které jak víme jsou vybaveny např,dvěma troj háčky či jinou kombinací.Jinak souhlasím s Pikem a znovu opakuji ten řád nedělali blbci a až na malé vyjímky je postaven srozumitelně stačí jen pořádně číst.

pike | Po 22.7.2002 19:52:52

Pak se divte, ze je nas rad tak slozity, kdyz se v tom kazdy rype a hleda jak by to obesel. Co jsou to 2 navazce je snad jasne a protoze jsem narod vychcanku a vychytralcu, tak se to kazdy snazi nejak obejit a proto ti nasi genialni tvurci sahaji k cim dal komplikovanejsim vykladum.

Martin M. - Profil | Po 22.7.2002 16:12:28

Goba> tak to je v CRS? (pokud pred nebo neni carka, tak muzes chytat na 2 dvojhacky a 2 trojhacky zaroven, tusim.)

Goba | Po 22.7.2002 15:36:43

Při lovu na třpytku, živou či mrtvou rybku smí lovící použít maximálně 2 jednoháčky, 2 dvojháčky nebo 2 trojháčky. - o návazcích se nehovoří, o kombinaci dvojháčeka trojháček taky ne - tuhle větu ukazuju porybnýmu, když chytám s 2x trojhák na kmenovém vlasci.....
ono bylo asi původně zamýšleno: návazec = nástraha, jako dvojnávazec na kukuřici nemůžeš mít 2 návazce a 2 rybičky.

Honzas | Po 22.7.2002 14:51:12

MM: Když si znovu pozorně pročítám formulaci, kterou tu uvedl Brach, tak bys mohl mít i pravdu.

Martin M. - Profil | Po 22.7.2002 13:35:46

Honzas> spatne. Celkove muzes mit max. 2 navazce a na kazdem jeden nebo NEKOLIK hacku (i dvoj/trojhacku, ale pak jen jeden navazce). Tedy kdyz si udelas dva navazce a na kazdy z nich das dva jednohacky tak, aby byly oba navazany na stejnem vlasci nad sebou (bez odbocek), a na kazdy tento navazec das rousnici propichnutou obouma hackama, tak je to v poradku!
V podstate to znamena, ze muzes chytat na 2 nastrahy, ale v jedne nastraze muze byt nekolik hacku. Samozrejme pri pouziti dvoj/troj hacku smis pouzit jen jednu nastrahu, tedy jeden navazec. (plati pro MP na JM, ostatni nevim, ale snad stejne)

Honzas | Po 22.7.2002 11:14:01

Jako návazec chápu část udice,která např.začíná uzlem nebo obratlíkem a je zakončena háčkem. Takže: 1 návazec na udici = celkově 1 háček, 2 návazce na udici = celkově 2 háčky.

brach | Po 22.7.2002 5:55:29

Kdo loví ryby udicí na vodách MP, smí k tomu používat nejvýše dvou prutů (udic), u každého nejvýše o dvou návazcích s jednoduchými háčky. Chytá-li na dvojháček nebo trojháček, na živou či mrtvou rybku, smí mít pouze jeden návazec.