Jak lovit boleny?

Ptám se,protože vím o pár pěknejch kusech a nevím jak na ně.Můžu nahazovat třpytky,woblery,rybičku.. a ještě nic.Loví mě pod nohama až jsem celej mokrej.Prosím poraďte.Děkuji
Autor diskuse: Lukášek - Profil , 18.7.2002 dravci - techniky lovu

jidos - Profil | Čt 19.12.2002 18:52:09

smrt bolenům:O) a ne duhákům :O(

Hrouzek - Profil | Čt 19.12.2002 13:50:03

Pavel Z.-jsou místa kde čekat nemusíš na zalovení)kde si přímo můžeš vybrat jednotlivé zalovení a stejnak je to k hovnu :-((( (je to nazbláznění když kolem woblera pořád řádí bolen kolem 80 :o)
Jinak jsem viděl bolena,když vypouštěl jeden kamarád mého tatky svůj asi 3ha. rybník a našel jse tam jeden bolen a to byla i nej nej. ryba v celém rybníku měl odhadem asi 95cm kolem 10kg -hrozný prase :o)

Pavel Z. | Čt 19.12.2002 10:31:16

hombre: Průser je v tom, že obyčejně když někde zaloví, tak já mám zrovna nástrahu hozenou někde 30 m ode mě. A na druhou stranu čekat jen tak s prutem v ruce na zalovení mě po chvíli taky přestane bavit.

hombre | Čt 19.12.2002 10:25:28

z mého lovu: ihned po zalovení předhozena nástraha ve formě světlýho "pivního" Banja 2´ pak následoval nekompromisní záběr...

lukáš | Út 17.12.2002 19:29:40

Důležitý je podle mě tahat třpytku rychle pod hladinou nebo přímo po ní(rotačka,plandavka).U rotačky je duležitý aby list čeřil hladinu a občas i po ní rotačka poskakovala a pak se zase vrátila pod hladinu.Na boleny jsou taky supr popy,např skitter pop nebo podobnej typ u Stormu a taky u Salmo (ten ale nemam vyzkoušenej) P.S. Těmahle technikama jsemm chytil i 7 bolenů denně a žádný malý...ale je to na řece,s přehradou nemam zkušenosti

Luk - Profil | Čt 25.7.2002 22:58:23

V neděli jsem vytáhl bolena při chytání kaprů na plavanou na řece - nástraha dvě zrnka kukuřice a 3 červi.

Folpy - Profil | Čt 25.7.2002 8:57:28

Jak všichni víme, ryby jsou nevyzpytatelné.V loni jsem něklikrát zažil, jak sedí několik lovců vedle sebe a lákají candáty na živou, mrtvou nebo rozkouskovanou rybku a nic. Vedle nich sedí kaprař a vytáhne candáta na housku. Já se teď chodím bavit s kaprama na "mlaskačku". Háček přímo na vlasci a na konci kostička chleba. Bezvadná zábava, kapříci se to naučili cucat a jde jeden za druhým. Ale proč to píšu. Již druhý den po sobě jsem místo kapra vytáhl bolena. Asi to odkoukali od kapříků.

K&R | Út 23.7.2002 11:00:45

Zapomněl jsem dopsat co z toho plyne: žádný způsob lovu ani nástraha není 100 % účinná na boleny a na přehradách budou úlovky kusů nad 60 cm pořád patřit spíš k náhodným než, že by si někdo řekl: jdu na boleny a chytl jich třeba 5 za den.

K&R | Út 23.7.2002 10:58:18

slyšel jsem taky něco o chytání na živou rybku v malé hloubce s bublinou a taky něco o chytání na živou rybku volně na vlasci apod. - pozor: bolen je podle divoký ale ne příliš úspěšný lovec, myslím, že často kořist mine na rozdíl třeba od štiky. Proto taky loví skoro denně na "svých" trasách a zaloví třeba 40 x za den (kdyby pokaždé sežralrybku, lezly by mu ušima).

Karel - Profil | Út 23.7.2002 10:29:12

jak to tak vidim, tak vezmu pecen chleba, rozriznu ho, udelam do nej zarez, do nej nasponuju vlasec a na konec vlasce dam nejakou nastrahu, co by alespon trosku mohla vyvolat v bolenovi podezreni, ze je to rybka, pak zavezu vse dostatecne daleko od brehu a pockam si na hejnko oukleji. No a pak je to jen o tom, kolik Tech pecnu mam u sebe.

PB - Profil | Út 23.7.2002 6:17:55

LEVIT: Když se Ti podaří dostat živou či mrtvou do místa zalovení, tak ji si sebere. Znovu zopakuji, že po zkušenosti s návratem na loviště, nám s kamarádem enormně stoupla úspěšnost. Stačí jen trefit místo zalovení a wobler liknavě stáhnout pod vodu. Kamarád to letos ještě povýšil. Z důvodů lepšího nahazování používá potápivou Rapalu Magnum, nahodí, došponuje a nechá ji samovolně klesat na natažené šňůře. Záběry má a je to prý ještě lepší, protože ten wobler je dlouhou dobu v "nebezpečné" zóně, na rozdíl od Floatingu, který když chceš aby pracoval, musíš táhnout. Zatím jsem se tu s tím neprezentoval, jednak proto, že je to čerstvé a třeba nepřesné a pak to není můj způsob.

Honza H. | Po 22.7.2002 20:25:31

Levit>nahodou jsem byl svedkem toho jak nejakej manik chytil par bolenu na malou tak 5cm dlouhou rybku na relativne malym hacku.Rybku mel pod splavkem v hloubce tak trictvrte metru(odhad).Tim se nechci priklanet k k omracovani rybek a naslednem pozirani,jenom tady pisu svuj zazitek.

LEVIT - Profil | Po 22.7.2002 20:01:32

PB: Ale napadlo mě zase něco jiného - přece kdyby pak poříral ty omráčené, tak by pak musela být velice úspěšná živá či mrtvá rybka - a to zas tak moc neni, takže?

LEVIT - Profil | Po 22.7.2002 19:58:02

sakra, pardon - překlep - ...Tvá odpověď...

LEVIT - Profil | Po 22.7.2002 19:56:54

Dobře, tak promiň. Uznávám že na tom asi něco je a Tváí odpověď byla na místě. Jen jsem si pod tím vybavil to zastaralé omračování ocasem, o čemž vlastně vůbec nebyla řeč - moje chyba.
Ale co je tu cenzura, tak už v rubrice otázek není tak příjemně odlehčená atmosféra a docela mi to chybí.

Karel - Profil | Po 22.7.2002 9:44:43

Zacinam mit pocit, ze nakonec se dobereme duvodu, proc boleni miluji krehce vyhlizejici oukleje a zpravidla nejsou precpani kapriky, kteri jsou k tlakovym jevum ponekud apaticti. :-) Kazdopadne souhlasim s PB. Tak nejak to bude. Samosebou to neresi, zda se bolen vraci do mista sveho uderu. To opravdu nevim.

PB - Profil | Po 22.7.2002 6:58:53

LEVIT: Děkuji za obšírný víklad o fyzikálních jevech. Já se ale nikdy ani slovem nezmínil o tělesném kontaktu lovce a oběti. Ostatně vysvětli jak vylovíš granátem celou tůň? To se taky musí těch ryb něco dotknout? Ono toiž jde o šok z tlakové vlny, A na tlakové změny jsou ryby velmi citlivé (boční čára). Ostatně lidi mají svůj orgán stability v uchu a po výbuchu jsou též dezorientovaní (ve velkém hluku se "točí" hlava). Několikrát jsem zažil to co Karel a až poté jsem se začal zabývat proč to asi je. Do té doby jsem byl zařísáhlým fyzikem jako Ty.
PS: Necítím potřebu v někom vzbouzet nějakou mystiku, ale když se někdo ptá odpovídám dle vlastní zkušenosti.

Spinner© - Profil | So 20.7.2002 20:53:40

Vsechno je v rukach.Musis mu to hodit ve spravny okamzik viz jidos.

jidos | So 20.7.2002 9:44:42

Já ti doporučuji vybrat vyší břeh (zhruba 4m) kde bolena pěkně pozoruješ (ovšem musí se tam dát slízt) zjištíš jeho trasy při lovu ouklejí. No a prostě až bude najíždět do hejna tak mu tam pošleš SKITER POP. Tutovka!!!!!!

Karel - Profil | Pá 19.7.2002 17:32:13

Nechci povidat o fyzice. Chci jen popsat prihodu pri chytani na rece, ktera oplyva strevlemi. Tesne po zabrodeni na melcinu, kde byly strevle nahlouceny, podotykam, ze jsem se snazil byt o neco nenapadnejsi nez lovici bolen, mnoho strevli dostalo takovy sok, ze jsem je mohl sbirat do ruky. Takze nechavam na Vasi fantazii co by tam zpusobil lovici bolen.

LEVIT - Profil | Pá 19.7.2002 16:26:38

:))
Tak ještě jednou: Těžko se ve vodě dvě pohybující ryby dotknou, pokud se jedná o rychlý pohyb. Neříkám že vůbec, ale říkám, že těžko, takže rozhodně ne natolik prudce, aby malá ouklejka nemohla normálně zdrhat. Na to by byla potřeba pořádná rána z nehomogenního prostředí.
Uznávám, že zalovení bolena je opravdu efektní a probouzí spoustu fantazie (kvůli fantazii koneckonců chodíme i na ryby - jen si představte ty velký ryby co nejsou vidět :) ), ale jediný co dělá takovej bordel je normální pronásledování rybek s manévry a srkáním. Je zajímavý, že štika lovící u hladiny dělá podobnej rachot a nikdo o ní netvrdí, že rybky dezorientuje nebo dokonce omračuje. A zrovnatak dravci lovící u dna...
Jedinej efekt, kterej útok jakýhokoli dravce na ryby má, je leknutí a běžná reakce v podobě úprku.

Ale kdo chce mít u vody mystiku, protože mu to dělá dobře, ať si věří třeba na lochnesky - pro mě za mě - vždyť možná že fakt existují (rozhodně pravděpodobněji než omráčené či dezorientovaně malátné rybky).

PS: Mohl bych to nechat plavat - necítím potřebu dělat rybářského, nebo spíše fyzikálního Amose a osvěcovat rybářskou mysl, tím méně se něhoho dotknout nebo dokonce naštvat (pokud bych tak neúmyslně učinil, tak se omlouvám) ale abych se popravdě přiznal, hodně mě to baví pozorovat a sem tam se i zapojit do nějaké rybářské báchorky...vždyť je to kouzelný, ne?

A co třeba takovej podvodní yetti, těch už jsem vám viděl...(pozor, neplést s KK).

PB - Profil | Pá 19.7.2002 7:00:07

někdy

PB - Profil | Pá 19.7.2002 6:59:21

LEVIT: No v podstatě s Tebou souhlasím, spíš jsem se špatně vyjádřil, tím jak to chci písemně zestručnit. Ale zkus (jako já jednou) vzít bigolopatku a naplocho s ní práskni do vody v místě výskytu malých rybek... některé zblbnou a chovají se cca 2-3vteřiny jako agregátovaný, pak se rojíždějí. Bolen loví tak jak popisujete, ale i jinak třeba v hloubce a zcela nenápadně (to když je nahoře neklidno), a když ví o člověku na břehu tak dněkdy dělá to co popisuju. Tedy rybku buď "popošťuchuje" zprudka čumákem nebo do nich vlítne a zbírá až to co se po tom vpádu chová přirozeně. A vo tom to je.