Hájení vysazených ryb

Dostal jsem se do výboru MS RS Aš.Když jsem se zeptal,proč se ryby po vysazení aspoň 14 dní nehájí,tak mi bylo řečeno,že to chtěli už dřív,ale že toto rozhodnutí není v kompetenci MO.Poradíte mi někdo v čí teda kompetenci to je a co je třeba pro prosazení tohoto hájení třeba udělat?
Autor diskuse: Sergo Aš - , 19.6.2002 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Lukáš J - Profil | Út 25.6.2002 16:02:45

pike:Pokud je zákaz lovu kapra, tak to znamená i zákaz metod k tomu určených.Tím se vylučuje možnost lovu cejna a ostatních kaprovitých ryb.

Vydra - Profil | Po 24.6.2002 12:27:29

Jestli se kapr bude po vysazeni hajit, nebo ne, je v podstate jedno, nebot nasadaci sou pitomci! pouci se az kdyz se dostanou na prut => bohuzel u nas je uz vsak z 99% pozde, nebot skonci na pekaci... takze by pomohlo jedine to C&R (respektive mohli by se chytat, ale museli by se poustet)
PS: u nas kdyz nasadi, tak vyrazime parta a chytame vetsinou cely den nasadaka za nasadakem, dedkove kdyz to vidi, vetsinou cekeji, az odchytame, ze se nastehuji na nas flek, ale to nehrozi... proste v tom "pichnuti" vidim jedine reseni, takhle v 5-ti lidech v pohode za 3 dny po nasade nachytame 50%nasady! proste zakrmime - nasadaci najedou, a pak uz nestihame:-) kaprum sice poranime tlamky, ale myslim, ze je to "mensi zlo" nez kdyby meli skoncit na pekaci...

pike | Ne 23.6.2002 22:04:23

Martin M. Da se to obejit i jinak a to treba tak, ze je na 14 dni zakazan lov kapra, takze muzes jakoze chytat cejny a kapry musis poustet.myslim, ze na nasich revirech to tak jednu nebo 2 sezony praktikovali

Martin M. - Profil | Ne 23.6.2002 22:01:46

sidlo> dobrej napad, ale asi by to nemelo legislativni podporu (?)... Ja bych souhlasil.

sidlo | Pá 21.6.2002 15:52:57

Sergo> nevim zda-li by toto mohl hospodat vyhlasit, ale me to prijde jako nejlepsi reseni. prirozene ze nekdo toho muze a asi by i zneuzival, ale to je pak otazka pro RS. nakonec po vysazeni se lump chova stejne, jen s tim rozdilem ze nejaky pocet ma povolen.

Sergo Aš | Pá 21.6.2002 15:10:09

Sidlo>To je dobrej nápad,ale jestli je to prakticky proveditelný,jako obyčejný hájení,tak jsi pouze hodil perlu sviním.Nebrat osobně ostatní.

Libor H. - Profil | Pá 21.6.2002 11:24:51

sidlo: docela zajimavej napad; mam zkusenosti hlavne s nasazovanyma duhakama - po chyceni a pusteni jsou uz mnohem opatrnejsi a v reviru by mohli vydrzet

sidlo | Pá 21.6.2002 10:55:06

po vysazeni bych zavedl rezim chyt a pust na dobu 14 dni. nikdo by nesmel od vody odnest rybu zadnou coz se snadneji kontroluje. melo by to i dalsi vyhody.

Martin M. - Profil | Čt 20.6.2002 23:20:04

Proc hajit kapra po vysazeni? Protoze kapr v novem reviru chvili hleda prirozene zdroje potravy, na ktere nebyl v chovnaku zvykly. Po tech 10 dnech uz urcite neco musel sezobnout a nebude odsouzen jen na to, co mu tam nahazou rybari. Blbej je porad stejne, ale neni uz tak hladovej. Navic date kaprum cas rozjet se po celem reviru.

Radynek | Čt 20.6.2002 15:48:20

U nas v Trebici na nasich vodach je uz v radu termin hajeni(tusim nekdy kolem 10 rijna)uz druhym rokem. Kazdy je informovan hned jak si procte papiry( rady a zmeny na revirech). Lidi na to ale hazeli loni bobek. Minuly rok prislo o papiry cca 20 lidi.

PB - Profil | Čt 20.6.2002 13:46:08

Nemůžou nebo prostě nechtějí. Souhlasím souhlasím i s tím hájením, ale tak jak jsem informován končí to na ÚS z důvodu níže uvedených.

K&R | Čt 20.6.2002 13:39:29

jsem pro hájení, protože když se nehájí, tak jsou ryby zkoncentrované v místě vysazení a chytají se za ploutve, za ocas apod. Ryby by měly mít šanci se rozplavat a navyknout na přirozenou potravu - např vysazení duháci berou líp imitaci granule než přírodní vzory - je to hnus a jde jen o maso pro naše milé členy důchodce. Samozřejmě po vysazení by měl platit týdenní limit na ryby, jinak to pár lidí vybije a ostatní si nechytnou protože např. zrovna nemůžou jít na ryby.

brach | Čt 20.6.2002 13:31:36

Tato otázka a otázka -podíl na činnosti svazu, red.foot - jakoby splynuly.
Pokud chci jet na delší dobu na mně neznámý revír, tak skutečně píši dopis na MO v tom místě. Adresa je jednoduchá - např.: český rybářský svaz.
PSČ a město. Ono to vždy dojde. A také dostanu odpovědˇ. Sám jsem už párkrát odepisoval a jako vzor to mám někde v počítači.
K hájení po vysazení: sdílím vše, co zde zaznělo. I když hájíme 14 dní po vysazení, řekl bych, že je to horší, protože každý pochopí , že jsme vysypali ryby a táhnou k nám i z okolních organizací. V posledních letech slovujeme téměř už v zámrzu a pak 14 dní hájíme. Po těch 14-ti dnech už je takové počasí, že jen málokdo se odhodlá jít na ryby. Na jaře zahajujeme závodama, takže se ryby nacpou tak, že pár dní nežerou. Proto jako částečné východisko bych viděl okamžitě při vysazení ryb rybník důkladně prokrmit a po týdnu ještě jednou už méně. I když se u nás kdysi prosadila zásada v revírech nekrmit, lze tuto skutečnost změnit.

PB - Profil | Čt 20.6.2002 11:54:29

brach: Jak si to představuješ v praxi? Podle platného RŘ se musíš řídit řádem a soupisem revírů jako jeho nedílnou přílohou. To bys chtěl obtelefonovávat starosty, nebo hospodáře??? Nevím.
Ono už takhle je v tom chaos, viz Otava nad Sušicí, kde Tě místní RS "mydlí" za to, že chytáš na Golkopfy, na nymfu, na víc mušek než jednu, protože "oni" se domluvili, že to na tom revíru tak bude (jsou ale nejednotni v tom co je vlasně zakázáno viz. výše). V oficiálním soupisu je však povolen pouze lov na mušku. Teď by nasadili, začli by chytat, ale pro ostatní by bylo čtrnáctidenní hájení - zavolal bys tam a odpověď by zněla: "Hájíme". A za telefon bych dal ročně asi to samé co za povlenku, spíš víc. A nedovedu si představit tu nerudnou osobu, která by ty telefony musela furt zvedat, to by byla ústředna!

brach | Čt 20.6.2002 10:10:26

PB: nesouhlasím - dle RŘ by se měl každý rybář informovat o revíru, který hodlá navštívit - zda tam nejsou místní úpravy, atd.

PB - Profil | Čt 20.6.2002 6:47:41

Radynek: tohle právo hospodáře fakt neznám.
A jestli je někde problém, tak v orgánech ÚS, ten totiž veškeré návrhy na hájení vetuje s jediným odůvodněním: je problém informovat celý kraj, natož celou republiku o takovém kroku. Je to podle nich nefér k rybáři, který přijede na revír chytat z daleka (a z pohledu "naší" problematiky čestně a na ze masem) a na místě se dozví, že je zrovna hájeno.

Luigin - Profil | Čt 20.6.2002 6:34:23

Souhlas s Kondratovem - jestli to masaři vymlátí den po vysazení nebo 14 dní potom je úplně jedno.Problém není v době hájení ale v lidech.

Lukáš J - Profil | St 19.6.2002 16:59:52

U nás,když se kapr nasadí mimo podzimní a jarní várku,to hlídají jen 24hodin(rybník je 1,4ha)v místě vysazení,aby si tam nikdo nesedl,a pak se běžně chytá. Tak si myslím, že by MO mohla třeba na týden někde přibít pár cedulí s hájením,nebo aspoň na 14 dnů snížit počet dovolených odnesených ryb(třeba max 3/ týden- to by ještě mohlo rybářům stačit)

Radynek | St 19.6.2002 16:10:20

Hospodář má právo max. 10 dní v roce hajit ryby po vysazení. Můze to rozdelit (třeba 5+5).Hájit vůbec nemusi, ale max. 10 dní v roce!

Kondratov | St 19.6.2002 12:02:03

Berte mě, prosím, s rezervou, ale já se osobně domnívám (na základě svých zkušeností), že nějaké hájení po vysazení je na prd. Je to akorát doba, kdy se kapří aklimatizují, vyléčí se ze šoku ze stěhování a vyhladoví. Pak jim stačí nasypat to, čím byli krmení v rybnících. Když je pak řeka či rybník v obležení masařů, je do měsíce po kaprech. Já osobně bych dal přednost vysazování po malých dávkách. Prostě si myslím, že i mezi těmi němými rybami je nějaká forma komunikace či způsoby vypěstování podmíněhého reflexu. A tak když čerstvě vysazený kapr, který se ještě neprobral ze šoku, vidí svého kámoše, jak po požití třeba vařené kukuřice začne divoce rejdit a pak jde z vody ven, tak mu to na ostražitosti neubere.

Zdeněk - Profil | St 19.6.2002 10:26:24

Sergo Aš>Ono to s tím hájením není tak jednoduché a v každém případě to není v pravomoci výboru místní organizace, dnes jedině okresní úřad může rozhodnout o něčem takovém. Na druhou stranu: do některých revírů se kapr nasazuje v několika dávkách, pak by se tam třeba měsíc a půl nemohlo chytat. Chce to něco jiného než takováto místní omezení, např. limit ušlechtilých ryb v týdnu.

Zdeněk - Profil | St 19.6.2002 10:25:44

Sergo Aš>Ono to s tím hájením není tak jednoduché a v každém případě to není v pravomoci výboru místní organizace, dnes jedině okresní úřad může rozhodnout o něčem takovém. Na druhou stranu: do některých revírů se kapr nasazuje v několika dávkách, pak by se tam třeba měsíc a půl nemohlo chytat. Chce to něco jiného než takováto místní omezení, např. limit ušlechtilých ryb v týdnu.

Sergo Aš | St 19.6.2002 9:10:16

brach>Dík za radu .Jdu to zjistit.

standas | St 19.6.2002 8:11:50

U nás na výboru trvrdí, že každá organizace má na svém revíru k dispozici pouze deset dní v roce které může využít k hájení. Ne víc. Pokud tedy vysadí i dvakrát za rok zbývá vždy pět a pět. Což je podle mne málo.

brach | St 19.6.2002 5:54:45

U nás je 14 dní hájení po vysazení automatické a myslím si, že je plně v kompetenci vašeho hospodářského odboru. Jinak si brnkni vašemu krajskému hospodáři, ten by tě měl informovat.