Pachut

zaujimalo by ma, akym sposobom odstranujete nadmernu pachut (rybaciu, bahennu ...) z masa ryb pred upravou.
Autor diskuse: labuznik - , 15.6.2002 všeobecné - ostatní

Martin M. - Profil | St 19.6.2002 22:50:21

Kondratov> a neni ten rybi tuk zdravej jen z morskych ryb?

Dzexon | St 19.6.2002 15:26:05

Já mám recept, který je od jednoho dědy z Maďarka. Je to na sumce, ale já tak připravuji téměř všechny ryby. Maso osolim, pokapu dostatečně citronem, posypu sl. paprikou, proložím česnekem a cibulí - oboje na kolečka a zaliju olivovým olejem. Nechám asi 24 hodin uležet. Pak je to nejlepší na grilu.



Kondratov | St 19.6.2002 12:41:31

S bahňákama je to opravdu problém. Když byly děti malé, tak kapr ve vaně byla atrakce. To s tím vyčištěním ve vaně to funguje. Jinak - opečená kůžička je pro mě lahůdkou. Navíc obsahuje hodné tuky, které snižují cholesterol v těle (někde jsem to četl v čekárně u doktora). Osobám, kterým smrdí ryba rybinou radím, aby navštívili drogerii a pak jim ryby mohou vonět třeba po fialkách a jahodách. A do vepřového mohou naopak přidat rybí příchuť.

Gudaska | Po 17.6.2002 14:06:09

Rybě hned po zabití vytrhnu žábry a nechám vykapat krev. Potom rybu nasolím na cca 12hod., uložím do chladničky a slévám vodu. Maso "zhoustne" a ztratí pachuť.

Martin M. - Profil | Po 17.6.2002 13:50:47

jsou tri moznosti - bud to "prerazis" nejakym cesnekem, horcici, cibuli nebo jinym silnym korenim, nebo neutralizujes mlekem, octem nebo stavou z citronu (doporucuji), a nebo se te pachuti zbavis fyzicky - nejlepe stahnout kuzi a odrezat vsechny kousky masa, ktere jsou "nejsmradlavejsi". Napr. tmave maso kolem postranni cary u kapra a pak tucne maso dole na brise.

Goba | Po 17.6.2002 13:25:25

Stačí sladká paprika - okořenit, to už je od babiček.....

brach | Po 17.6.2002 11:33:06

Pokud máš šanci dopravit rybu domu živou a dále máš doma solidní čistou (nechlorovanou!!) vodu, naplň touto vodou vanu, ryby dej do vany a nech je tam cca 3 dny. Vodu musíš každý den měnit. První den je skutečně špinavá , druhý den to je lepší a třetí den je téměř čistá - ryba se "vyčistila". A pak ji zabij, očisti, naporcuj a nalož do mléka - ten zbytek pachuti zmizí a maso zjemní.

Rici | Po 17.6.2002 10:07:14

Ryby nejím, takže nemůžu posoudit, ale kamarád říkal, že je dobrý naporcovanou rybu položit na nakrájenou cibuli na kolečka a nahoru dát zase cibuli. Nejlepší je uzavíratelné nádoba (taková ta piksla od jogurtů)a dát do lednice.

Robert | Po 17.6.2002 10:04:23

Účinnější než mléko bývá podmáslí, ale u nás stačí to mléko.

Mirek S | Po 17.6.2002 9:38:07

Ja nakladam asi na 6hod, nebo na noc, do bileho vina, osolim a i okorenim. Vinem z nalevu pak podlevam (pokud to neni obalene ve strouhance).

red.foot - Profil | Po 17.6.2002 9:14:43

když už kůži nestahuješ, rozhodně ji nařež, aby marináda (nebo cokoliv jiného) mohlo proniknout do masa

Mates | Po 17.6.2002 9:06:01

Souhlasím s Mikem lehká marinace není na škodu.

Mike - Profil | Po 17.6.2002 7:44:03

Docela spolehlivě funguje ocet, trochu naředit vodou a dát do toho tu rybu - na pár hodin stačí.

labuznik | Po 17.6.2002 7:35:34

all: ropaky nechytam, ryby su z cistej avsak zarastenej vody, mlieko nefunguje, cesnak a stahovanie z koze vyskusam...diky za opovede

Jaromír - Profil | Ne 16.6.2002 17:07:56

No, vzhledem k tomu, že otázku zadával labužník, tak stahování kůže asi nebude to pravé ořechové. Já osobně kůži z většiny ryb (kromě trumena, úhoře apod.) nestahuji.

papalulu - Profil | Ne 16.6.2002 0:58:48

staci stahnout s kuze a pes noc potrit cesnekem ta pachut je jen v kuzi pokud ale nechytas nejaky ropaky pak je zbytecny je vrazdit )))

Jaromír - Profil | So 15.6.2002 21:56:17

Souhlasím s Carpionem, pouze dávam větší koncentraci mléka, přibližně 1:1 voda/mléko. Doba přes noc plně stačí.

Carpion - Profil | So 15.6.2002 18:10:36

Rybu nechám přes noc namočenou ve vodě do které přidám 200-300ml mléka.