Anglický splávek v porovnání s klasickým

Chytání na "angličáka" se stává jak se zdá dost populární. Zajímal by mě (snad i jiné) váš názor a hlavně zkušennost. Kromě odlišné techniky nahazování a možnosti nahodit mnohem dál, je rozdíl v chytání na anglický a klasický splávek? Má někdo vyzkoušený rozdíl co se týče počtu záběrů a druhu chytaných ryb je-li nějaký? Tedy samozřejmě tam kde lze použít oba druhy splávků.
Autor diskuse: standas - , 29.5.2002 plavaná - techniky lovu

Formaggio - Profil | Po 3.6.2002 8:48:47

MM: O.k. Já jen pro úplnost...(nic osobního)

Martin M. - Profil | Pá 31.5.2002 13:57:04

formaggio> jasne, treba na propad se s klasickym splavkem chyta blbe. Ja jsem do toho nechtel tahat +10g anglany, protoze to uz je opravdu o necem jinem...

Sergo Aš | Čt 30.5.2002 12:03:34

Já taky chytám nejvíc na angličáky,ale když jdu na okouny,tak jedině pevnej,protože s žížalkou neustále pocukávám a popotahuji,takže ten splávek jakoby vodím a to s angličákem moc dobře nejde.Někdy ani s angličákem vlasec schválně nepotápím a nechám i menší pytel.To když na stojáku voda skoro vůbec neproudí a ploťky berou nástrahu jenom v pohybu.Pak mi nezbyde než využít větru,abych sestavu rozpohyboval.

Formaggio - Profil | Čt 30.5.2002 11:39:15

MM. to cos napsal platí pro nepředvážený splávky. Pokud budu mít předváženej, tak tam rozdíl je už jenom kvůli sestavení udice, neboť s pevným splávkem asi nikdo nechytá tak aby měl 90% zátěže hned u splávku.

Martin M. - Profil | St 29.5.2002 15:08:50

hele, pokud na stejnem miste udrzis klasicky splavek i wagler, tak bude mnozstvi zaberu stejne (pokud jsou oba splavky stejne citlive a stejne velke). Jde o to, co bude pohodlnejsi. Ja bych s 4m prutem na stojate vode s klasickym splavkem nechytal. Tyto splavky neumoznuji (efektivne) potopit vlasec a musis vrzet vlasec bud nad vodou, nebo ho jen polozis volne na hladinu a doufas, ze zustane v rovine. Oba pripady vyzaduji nahazovat blizko ke brehu. Kdyz tam das wagler (ve stejne gramazi), tak si potopis vlasec, polozis prut a mas klid i ve vlnach a vetru. Pokud bych chytal s klasickym splavkem, tak snad jedine na bic ci delicku, kdy delka vlasce nad vodou neni tak tragicka, pripadne to muzes rychleji a snadneji prehazovat.
Takze: na stojate vode s prutem s navijakem z 99% wagler, pokud to maji byt trosku vetsi ryby a ne nastrazni rybicky 5m od brehu. Neco jineho by byla bolognezka, ale tu nevlastnim a o jejim potrebnem nasazeni na stojate vode uprimne pochybuji.