Mušáky na šňůry 1 a 2

Poprvé jsem měl o výkendu v ruce dvojkový prut, bohužel beze šňůry. Zajímá mě zda na takové pruty někdo chytá. popř.: jak se chovají, na jaký způsob lovu se hodí, jaké firmy je v obstojné kvalitě a ceně vyrábějí, kde se dají sehnat a vůbec co vás napadne. Díky
Autor diskuse: Tomik - Profil , 4.4.2002 muškaření - náčiní, doplňky

Rosťa | So 6.4.2002 13:22:55

Tomik:dvojka prut je špek,já chytám na rychlou 4,devět stop .Četl jsem článek,kde zahraniční rybářský průvodce muškařil i na velmi malém a poměrně zarostlém toku s návazcem o celkové délce 4 metry/nebo více,teď nevím/ velmi přesně a úspěšně.Protože to neumím ,tak se zaobírám stejnými myšlenkami jako Rtep.Láká mne svižnější krátká 3.Snad někdy za rok.Jetli si 2 pořídíš-napiš.Zkušenosti majitelů těchto prutů jsou totiž mimo teoretickou rovinu a tedy cenné.

Patton | Pá 5.4.2002 16:35:31

Teda pánové...laik žasne,odborním se diví..a já se tlemím.Koukám že tahle otázka měla v průběhu docela slušný "záběr".Co se týká těhle "ultra" prutů,jediný co vím je to že na Východočeským MK
je měl Klíma jako novinku za řádově 5000-a značku nevím.Proutek to byl nádhernej....ale "proutek"
Tak si v "duchu"..nahlas říkám,je pravda že prezentace mušky je důležitá,nic proti ale pokud máš 5-kovej nebo 4-kovej mušák,na konec se dá v pohodě pověsit návazec 08 a cílovou rybu si můžete vybrat s přehledem.I hodně opatrnej lipan si "cucne".Co se týče samotného "předložení" mouchy,je to asi na technické dokonalosti každého z nás (pokud je člověk poleno ani ten "ultra slim" mu nepomůže).Jestli pak dokážete dole popisovanou 44-50 lipana taky na tu 08 zdolat je o něčem jiném.Jak se kdo rozhodne po 20 minutovém zdolávání lipana (pustit-sežrat) je otázka.
Můj největší lipan byl trochu větší než těch 50,ale dvacet minut jsem ho nezdolával.Podle mého je lipan ryba spíš pasívního odporu(postaví se v proudu "do ploutve"....a dělej co umíš.Ještě jsem nezažil že by mi lipan předvedl sestavu "letecký den"....možná jsou u nás moc líný.
Takže suma sumárum....Tomíku,pokud chceš vědět něco přesně.....Klíma to asi bude vědět....a já
tímto končím....stejně jsem toho nakecal mrak.

vráťa | Pá 5.4.2002 15:00:58

Príma fakovačka, jsem rád že se to vyvedlo a že mě marfic ve svých reakcích nezklamal. O ty pruty koneckonců až tak nešlo.

Alan | Pá 5.4.2002 14:31:49

Dobrej nápad. Všichni jedou do Policie, bude klid.

Rtep | Pá 5.4.2002 13:40:12

Alan> Nedáš večer L.?

Alan | Pá 5.4.2002 13:36:37

Já jsem přemýšlel o podzimním speciálu - trojce. Ale jelikož pomalejší čtyřka stačí, rozmyslel jsem si to. Tyhle superjemné chujoviny mě zatím nelákají. Howgh.

Rtep | Pá 5.4.2002 13:35:50

GM> Nenapsal jsem, že jsem nechytil.Napsal jsem, že mi jich řada spadla. A to třeba pod nohama, takže téměř zdolaný. Je to Loomis, IMX. Jak jinak.

G. Moolis - Profil | Pá 5.4.2002 12:16:26

to je paráda, pořád se něco děje.
Petře, jak jsem pochopil, tak se zdolávání ryb s tímhle proutkem máš taky zatím víc teoretické než praktické zkušenosti. Ryby se prostě nezvedaj.
Jinak jsem rád za konečně zajímavou debatu.

marfic | Pá 5.4.2002 10:33:29

vrata: lipana 44 cm zdolabat 20 min je teda pekna zhovadilost, no alespon je videt ze jses spravnej rybar, predpokladam ze ten lipan mel alespon 1,5 kg a ocasni plotev si pujcil od nejakyho zapomenutyho otavskyho lososa

Rtep | Pá 5.4.2002 9:02:07

Tak abych vás zbavil teoretickej kydů: dvojkej prut jsem si pořídil s pracovním názvem, kterje jsem nevymyslel, ale převzal, TV, tedy Teplá Vltava. Nebojím se, že bych tam vodil moc půlmetrovejch lipníků. Protože jsem magor, zkoušel jsem ho i na Kamenici, ale když nežraly suchý, musel jsem jít do hitlera. Problém je v záseku, proto jsem hodně lipníků ztratil samospádem, protže prut je jemnej a suchou zasekne oukej, ale nymfu pod vodou už sotva utáhne. Podotýkám, že jsem tam měl tři mouchy, tj. goldkopfa a dva blešouny kamenickej vzor. Alan je svědkem, že mi ryby padaly. Zkoušel jsem ho v touze po sušině i na Úpě, byl to ale taky hitler se stejným - pochopitelně - problémem. Tam si Marfič, kterej je zvyklej na sedmičku, zkusil hodit na lipana, kterej sbíral za proudem (asi jedinej sběr ten den) a bez potíží ho zdolal - měl tuším něco přes třicet, takže nic moc. Překvapivě při zdolávání prut pracuje dobře a není to žvejkačka. Jo, a aby bylo jasno, chytal jsem s ním proto, že se mnou byla dcera, která použila pětkovej prut a tehdy jsem ještě dvě pětky neměl, takže nouzovka pro danou chvíli. Fakt ase těším na sušení a neočekávám zdolávání lipana kolem 40 delší než pět minut. Snad jste to pochopili, opravdu s tím nejdu na Vohři. Kyselinu mléčnou mám jinak moc rád. I v rybách. Přemejšlejte, paka, proč dlouho zdoláváte ryby. Možná používáte moc jemnej koncovej vlasec. I na svých bidlech 6 a vejš. Prostě dvojkovej prut je o jemnosti, jak už napsal RW.

Royal Wulff | Pá 5.4.2002 7:55:33

vráťa> Samozrejme nemusis suhlasit s mojimi nazormi, ale aspon sa nad nimi zamysli. Ja som predsa netvrdil, ze prut #2 je makky, ale len ze je jemny ( v zmysle nahadzovania jemny, v ziadnom pripade nie makky, slaby; aspon tie pruty, s ktorymi som lovil, alebo vlastnim. Ale takychto prutov je pomerne malo, prakticky vsetky su vyrabane renomovanymi firmami ) . V tom je dost podstatny rozdiel. Mas taky prut, alebo si ho uz aspon vyskusal ?

JVC - Profil | Čt 4.4.2002 21:50:26

Tak nevim ale vy snad nosite na reku vic prutu :-)) ? To jako na zrcadle chytas na dvojku a v proudech na ctverku ? Vydyt to je hovadina sama o sobe. Ja nevim jak vy ale co se nevleze do vesty to proste nepotrebuji.

vráťa | Čt 4.4.2002 16:04:18

Alan> pruty je snad nejlepší si někam strkat, ne na ně chytat.

Tomik - Profil | Čt 4.4.2002 15:58:36

Děkuji většině za konkrétní odpovědi i za náměty s věcí související. Zajímalo by mě zda je možné skloubit jemnost prutu, nutnou pro chytání na jemné mušky, s potřebou zvládnutí větší ryby (nad 35cm), které na tyto jemné mušky chytám jelikož třeby nic většího nevezmou?

vráťa | Čt 4.4.2002 15:56:30

Royal Wulff> s bodem 2. nesouhlasim, větší rybu je na měkkým prutě problém zvednou ode dna i na dostatečně dimenzovaným návazci.
Koneckonců nesouhlasim ani s bodem 1. Když zaseknu rybu na zŕkadle, jak jí mám vysvětlit, aby mi během zdolávání nenajela do proudu, kurva? Nebo mám rychle vyměnit prut?

Alan | Čt 4.4.2002 15:52:52

Hoši, že se vám do toho seru, ale děláte mi radost. Tohle už tu dlouho nebylo. Ale faktem je, že od marfiče bych to čekal nejmíň. Vždyť ty jsi se, marfiči, nasral úplně sám!

G. Moolis - Profil | Čt 4.4.2002 15:45:09

Já myslel, že se píše entelegentní.

G. Moolis - Profil | Čt 4.4.2002 15:44:40

Marfic: Myslím, že by se mělo v rybářským řádu zakotvit chytání s AFTMA menší než 4, jsi spokojenej. To je ale blbost. Nikdo nic nezakazuje ani nepřikazuje.
Když srovnávám to co napsal a Vráťa a ty, je celkem jasné, kdo píše bláboly. Zkus si zpětně přečíst. Co je to iteligentní rada?
Podotýkám, že tahle diskuse není zaměřena konfrontačně.

marfic | Čt 4.4.2002 15:33:48

vrata: mas jeste nejakou dalsi"iteligentni" radu ? jenom ze by jsi to moch vyblejt vsechno najednou abych nemusel na kazdej tvuj blabol odepisovat zvast

vráťa | Čt 4.4.2002 15:12:30

marfic> nech se vyšetřit. Kyselina mléčná ze zdolávání klienta ti vlezla na mozek.

Royal Wulff | Čt 4.4.2002 15:09:58

vráťa> 1. konkretne nema zmysel pouzit na taznej vode takyto prut. Pouzijem ho na pokojnej, tichej vode ( tzv. zrkadlo, lavor, olej a neviem este ake vyrazy sa na to pouzivaju ), kde je dolezita co najjemnejsia prezentacia miniaturnej musky selektivnej rybe.
2. Aj takyto jemny prut je dostatocne dimenzovany na raznejsie zdolanie ryby, dolezity je priemer a hlavne pevnost navazca. Ako som uz spomenul, aj na tazsom prute mozes pouzit slaby navazec, ale tomuto musis prisposobit zdolavanie.

vráťa | Čt 4.4.2002 15:03:35

Podle mě je dvojkovej prut super i na stoják na pstruhy na suchardu, viz Bublíkovo zkušenost. Pokud je pak zabiješ. Ale ryba, kterou zdoláváš dvacet minut prostě nemá stejný přežití jako ta, kterou jsi vypáčil za minut pět. Bral bych dvojkovej mušák všema deseti, škoda že na něj nemam. Ale nebudu tvrdit něco, co neni pravda, jen abych si pěkně zachytal a měl závověň čistý svědomí. Já prostě nejsem přesvědčenej, že zdolávání ryby na takovým prutu je stějně dlouhý jako na makovým, stejně jako netrvá stejně dlouho na čtyřce ve srovnání s šestkou. Na Otavě na Anníně jsem tahal na AFTMA 3/4 lipana pouhých 44cm velkýho snad 20 minut. Ta ryba byla prakticky chcíplá.
Pruty AFTMA 1 a 2 jsou krásný, super se na ně chytá, ale zdolávání ryb na nich je delší a tudíž tyto ryby mají po aplikaci C&R zákonitě horší přežití a platí to i pro ty pod míru. To je můj názor. Ještě že ty větší a nepůvodní žeru.

marfic | Čt 4.4.2002 15:01:37

tak to bylo asi nejlepsi ty ryby nezdolavat vubec a vysrat se na chytani.
predpokladam ze z vas v nejblizsi chvili vypadne ze by se melo do rybarskyho radu zakotvit ze se nesmi chytat na pruty s AFTMA mensi nez 4 aby se ryby moc neunavily
K tomu prutu se pozivaj i odpovidajici navazce, takze ten 50 cm lipan v proudu na desitku nebo osmicku navazec ti proste vymota par metru snury a az ho budes chtit zastavit tak to proste upali.

vráťa | Čt 4.4.2002 14:50:24

marfic> abys to snáz pochopil. Zdolávání ryby není jako dojení peněz z klientů. Nelze ho prodlužovat donekonečna.

marfic | Čt 4.4.2002 14:48:23

vrata: co se ti nezda, cena nebo dvojkovej orvis

G. Moolis - Profil | Čt 4.4.2002 14:46:45

Jinak Marfic, vzpomeň si jak tě bolely nohy po dlouhejch tratích, pokud rybu bereš za hubu, trochu jí tím přece jen pomůžeš. Kyselina mléčná ve svalech je prevít.
je to asi stejný, jako háčky s hrotama kontra bezprotihroty.

G. Moolis - Profil | Čt 4.4.2002 14:44:48

Marfic: To co napsal Vráťa, je přesně to co tě mělo napadnout. Máš pravdu, mýlíš. Právě, že jsem probranej, dávám tohle téma k diskusi, počítal jsem, že mě nějakej trouba okamžitě napadne. Od tebe jsem to ale nečekal. Sám víš, jak vypadaj ryby, který se zdolávaj neúměrně dlouho.

vráťa | Čt 4.4.2002 14:32:34

marfic>píčovina,vole,nevíš zas co meleš.

marfic | Čt 4.4.2002 14:32:15

ted jsem me u Voleho v krame dvojkovyho orvise stal 12.600 Kc

vráťa | Čt 4.4.2002 14:31:24

Royal Wulff>jak dlouho KONKRÉTNĚ a takovém prutu zdoláváš v tažné vodě lipana kolem 50cm - kterého pak pochopitelně pouštíš? Je to fakt stejně rychle jako na AFTMA 4?

marfic | Čt 4.4.2002 14:28:44

Moolis: jasne dlouhy zdolavani nemaj rady ale zato hacek v hube asi milujou a delam jim mooooc dobre, moolisi prober se
Mylim ze RW vysvetleni ma logiku.

G. Moolis - Profil | Čt 4.4.2002 12:29:41

RW: Jak myslíš.

Royal Wulff | Čt 4.4.2002 12:04:06

G.Moolis> Tie pruty su jemne preto, aby delikatne nahodili jemnu musku ( az do velkosti 32 ), ale to neznamena, ze zdolavanie je neumerne dlhe, prut je dostatocne pevny. Ved aj na stvorkovom prute mozes mat koncovy navazec 0,08 a od toho zavisi sposob a doba zdolavania.

G. Moolis - Profil | Čt 4.4.2002 11:43:37

Chtěl bych se jen přidat do diskuse. Zajímalo by mně, co si otom myslíte:
Včera jsme se bavili o tom, jak úžasný (pro rybáře) je tahat i malý ryby na tyhle jemný proutky. Jenom mi přijde, že těm rybám to až tak fajn nepřijde, tohle neúměrně prodlužovaný zdolávání. 4 kovej prut mi přijde jemný ažaž. Dost by mne zajímal váš názor.

Royal Wulff | Čt 4.4.2002 11:08:58

Ja si staviam dvojkovy St.Croix na jemne chytanie s muskami midge. Referencie nan su velmi dobre, svoj nazor podam az po praktickom vyskusani.

Alan | Čt 4.4.2002 10:59:23

Tyhle pruty se chovají výborně. Vyrábějí je, myslím, pouze renomované firmy jako G.Loomis, Sage (ten dělá dokonce #0), Orvis, TnT a možná i další (odkazy na všechny firemní weby najdeš na Druhé české muškařské), takže jsou spíš dražší. Použití je pro jemné chytání na suchou. Na mokrou nebo nymfu se pro svoji jemnost nehodí. Nebo líp, nelze s nimi chytat s velkými muškami. Pokud někdo nymfuje s nezatíženými mikronymfami, tak klidně. Cílová ryba je u nás hlavně lipan, protože asi málokdo investuje takové peníze kvůli čudlám. Znám jednoho člověka, co dvojkový prut vlastní. Tady se objevuje pod nickem Rtep.

Alan | Čt 4.4.2002 10:57:18

Tyhle pruty se chovají výborně. Vyrábějí je, myslím, pouze renomované firmy jako G.Loomis, Sage (ten dělá dokonce #0), Orvis, TnT a možná i další (odkazy na všechny firemní weby najdeš na Druhé české muškařské), takže jsou spíš dražší. Použití je pro jemné chytání na suchou. Na mokrou nebo nymfu se pro svoji jemnost nehodí. Nebo líp, nelze s nimi chytat s velkými muškami. Pokud někdo nymfuje s nezatíženými mikronymfami, tak klidně. Cílová ryba je u nás hlavně lipan, protože asi málokdo investuje takové peníze kvůli čudlám. Znám jednoho člověka, co dvojkový prut vlastní. Tady se objevuje pod nickem Rtep.