Rokytka 1 - Kyjský rybník

Byl někdo z Vás u výlovu Kyjského rybníka? Zajímalo by mne, jak to tam vypadalo s rybí obsádkou a zda mezi slovenými rybami byly nějaké zajímavé kousky co se týče velikosti či druhu. Taky mne zajímá, co se s těmi rybami stalo, jestli skončily někde v chovným či v lovným a jestli nevíte, jak dlouho bude rybník vypuštěný. Díky
Autor diskuse: sojka - Profil , 13.7.2007 všeobecné - revíry, cestování

Petrson - Profil | Čt 14.2.2008 16:17:52

OZNÁMENÍ

401008 /01 KYJSKÝ RYBNÍK: aktuální podmínky výkonu RP

Na revíru probíhá odbahňování odsávací metodou, které potrvá minimálně do poloviny roku. Protože tento způsob umožňuje práce realizovat "za provozu", tj. bez vypuštění rybníka, podmínky výkonu RP nejsou dotčeny a lov ryb může i nadále probíhat v souladu se stávajícími BP a RŘ. Hladina je však snížena o cca 0,5 m a v budoucnu nelze vyloučit, že dojde k dalším technickým manipulacím. Při déletrvajícím výrazném poklesu budou informace o dalších případných omezeních či zákazu lovu umístěny na tabulích přímo v revíru.
DALŠÍ UPOZORNĚNÍ: I když nápisy byly odstraněny kvůli zmíněným pracem, i nadále platí částečné celoroční hájení trdliště v úseku od přibližně poloviny hráze (od lampy veřejného osvětlení, tvořící přímku s levou hranou betonové propusti pod hrází, až k silničnímu mostu přes ústí Rokytky, cca 200 m nad nádrží. Na protilehlém břehu platí hájení od tohoto mostu až po strom, který tvoří dominantu v ohybu břehu naproti hrázi).
Na březích se nachází technické vybavení dodavatele prací - sací systémy apod. Žádáme všechny lovící, aby s uvedeným zařízením žádným způsobem nemanipulovali - je stále v provozu.
OBSÁDKA: Přibližně 300 kg ryb uhynulo vlivem špatného načasování odpuštění v loňském roce, dalších zhruba 1200 kg ryb bylo vpořádku sloveno a převezeno do dalšího revíru.
Přesto, že v době průběhu terénních prací stanovil majitel (pochopitelný) zákaz vysazování ryb, podle odborného odhadu by se v nádrži měla vyskytovat obsádka v řádech desítek metrických centů.
V průběhu roku budou informace aktualizovány také na www.rybaripraha.cz
(Zde údaje zatím chybí; jejich zveřejnění se váže na zpracování loňské statistiky CR úlovků, poté budou na stránkách aktualizovány komplexně.)

Za laskavě a pohotově zaslané informace děkuji
Ing. Jindřichovi Vintrovi, hospodáři ÚS ČRS Praha.
(Petrson, Čt 14.2.)

Petrson - Profil | Po 27.8.2007 13:52:01

http://www.reflex.cz/Clanek28602.html
Nerad sem hážu odkazy "konkurence", ale článek JXD k tomuto tématu (vypuštění Kyjského rybníka) stojí myslím za přečtení.
Během víkendu jsem se nedostal k vodě, zato byl aspoň čas projít veškeré možné tiskové materiály, které se "kauzou" zabývaly. Rybářům tak vytanula dosti nepříjemná bublina k vysvětlování, když už se lokální záležitostí bůhvíproč zabývají celostátní média. Holt je to v Praze (kam mají obvykle nejblíž) a pak, ta okurková sezóna...
Aspoň že v MFD se objevila informace o studii, kterou ČRS nechal k úhynu vypracovat (příčiny: nízky stav hladiny a z toho plynoucí úbytek kyslíku, navíc kontaminace splašky). Na jejím základě zřejmě pražský magistrát ustoupí od svých tvrdých slov, že svazu vypoví smlouvy na všechny revíry.
Smůla, že na uvedeném úřadě asi nesedí nikdo kompetentní stran ochrany přírody, kdo by tamtím úředníkům a "zástupcům lidu" sdělil, že lovit jakýkoliv rybník v létě je nesmysl, který se nepraktikuje nikde. Tedy na nevypustitelných nádržích už vůbec ne. Autorovi projektu (jistý arch. a ředitel odboru z téhož úřadu) v němž nebyla ani zmínka o způsobu ošetření rybí obsádky, by pak mohl doporučit, že není špatné zohlednit samotným účel rybníku - tedy chov ryb zde již přítomnych - při jeho rekonstrukci. No, když holt u nás "modráci" všechny, kteří myslí přírodotvorně, šmahem háží do jednoho pytle s nálepkou "ekoterorista", těžko se v jejich práci dočkat v tomto směru změn k lepšímu. Ale diletantismus svého postupu (vypouštění z odborného hlediska v nepřípustné době, neomluvitelné nedostatky v samotném projektu) by jako správce lokality házet na rybáře, kteří nakonec z mnoha informovaných institucí prakticky zasáhli jako jediní (odmyslím-li exhibičně-dobrodružné počínání JXD, z faktického hlediska bezvýznamné), nemuseli.

Petrson - Profil | Čt 19.7.2007 19:53:29

>> Sojka > taky jsem tam šel i kvůli "průzkumu dna". Mám docela hodně fotek některých zajímavých fleků, které už byly bez vody. Sice jen v mobilu, ale pro praktické účely postačí. Akorát ještě musím přijít na to, jak je posílat přes WAP a internet a nesměj se, vše je jednou poprvé :))) No ještě jsem nestačil přečíst manuál :)
Takže když se spojení zadaří, něco pošlu nebo hodím sem.

sojka - Profil | Čt 19.7.2007 19:30:48

Na základě článků v tisku, že tam kvůli vedru umírají ryby jsem se tam byl po práci podívat. Už je to tam vysbírané, jen u hráze pár mrtvých plotiček a cejnů.
Petrson: nedávno byla v TV reportáž, že tam po upuštění pochcípaly chráněné škeble, tak jsem myslel, že se to vypustilo celé. Zvláště když to důchodci na podzim říkali. No jsem ale rád, že jsem si tam zašel a viděl, jak to tam pod hladinou vypadá. Hlavně ta betonová savba na hrázi s ěma rourama do malého rybníka mně překvapila. Když si představím, tak jsem to házel za zeď a silon mi tedy ležel ohlý přes roh ...hmmm.

Ulcek - Profil | St 18.7.2007 22:34:42

Dnes ve zprávách byla reportáž o tom jak tam začaly hynout stovky línů a cejnů.

sojka - Profil | St 18.7.2007 22:28:13

Díky za odpověď, taky se tam asi zajdu někdy po práci mrknout bez prutů. Chytat tam asi nebude moc stát zato, už loni na podzim dědci referovali, že se žádné ryby napouštět nebudou, neb se to má vypouštět a co jsem na jaře byl, tak jsem nic pořádného nechytil ( jen ty zakrslé cejny a menší plotice). Chodil jsem radši jinam.

Petrson - Profil | Út 17.7.2007 23:26:59

>> Sojka > byl jsem tam jen tak bez klacků mrknout. Voda je upuštěná asi tak zpoloviny sloupce, takže valná část rybníka je stále pod vodou. Pokles obnažil hlavně prudší břehy, akorát horní mělčina a přítok je skoro bez vody (jen "potůček" Rokytky), horní rybník prázdký asi do půlky.
Dokonce tam lapali nějací dva zoufalci - prý se výlov nekonal a "čištění dna" má probíhat jakousi speciální technologií, takže nádrž ani nebude třeba vypouště celou a výlov se ani neuskuteční. Nevím, těžko si to představit, spíš je otázka, jak si plánovaná rekonstrukce tyká s údajným bagrováním. Má se tu prý budovat velké koupaliště, říkali.
Každopádně nějaké ryby tam určitě jsou, hladina docela žila, pár cejnů chytli.

Petrson - Profil | Pá 13.7.2007 13:17:56

Tý bláho, to se dovídám věci... Tak to už tedy vypustili a slovili, proto tam asi letos skoro nic nebralo (byl jsem jen jednou).
K otázce jen co jsem psal někde dřív - mělo by se údajně chytat na velkém počernickém místo Kyjí, i když teda v letošním soupisu to ještě není. Tak že by rybky přesunuli tam ? Je to ostatně nejbližší vhodný rybník.
Možná by věděli v MO Kyjích:

mli@seznam.cz
mo@rybarikyje.cz
www: http://www.rybarikyje.cz/
(tel. sem dávat nebudu - je osobní, dá se najít v odkazech).