Jakým způsobem vyprošujete

Rád bych se dozvěděl, pomocí jakýchfíglů a pomůcek zachraňujete vaše drahocené rapaly, meppsky, mistertwistery a jiné miláčky, když se vám podaří je někde ukotvit. Já sám nemámFireline, abych tahal z řeky celé stromy. Předem děkuji za podnětné rady.
Autor diskuse: Igor - , 31.3.1999 dravci - techniky lovu

chebák - Profil | Čt 9.4.2009 17:00:09

http://www.spoma.cz/?p=productsMore&iProduct=2610&sName=Vyprostovac-nastrah ,tohle funguje z lodě.Netratíš woba,nebo třpytku,jen někdy vyměníš trojhák.

tucnak11 - Profil | Čt 9.4.2009 16:34:17

Ja jisem zastancem gum tak takova strata řadna zase neni jak voby tak neřešim to poprostu jisem v 99 procentach gumitek.

vláčkař 92 - Profil | Čt 9.4.2009 13:53:52

když chytám ze břehu a nemám k dispozicu lodičku tak vyprošťlu cukánim špičky a rychlím napínáním a povolováním vlasce. když chytám z lodičky tak mám na to půlkruhový vyprošťovák s řetízky a háčky, zatím sem snim vyndal každýho woblera, ale ze břehu to muc použít nejde, musíš bejt přímo nad nástrahou

Eddy 75 - Profil | Čt 9.4.2009 1:01:34

Toto používáj já - samovýroba

Mr.Stick - Profil | St 8.4.2009 23:46:48

Tak to je dobrej dinosaurus ... oživeno po 10ti letech.

dědáček - Profil | St 8.4.2009 23:02:23

na řece posílám po vlasci věnec z delší trávy. Nechám věnec doplavat asi metr pod vázku, pak škubnu, většinou se háčky uvolní.

jarousinecicek - Profil | St 8.4.2009 23:00:21

No já mám šňůru, ale už není v té kondici, kdy tahala spolehlivě stromy z labe. ale když chytám na vlasec, tak uvolňuju brozením, plaváním atd. Známej má chatu u berounky a všichni si z něj dělaj prdel, pač jednou běhal přímo u železničního mostu nahej v prosinci aby uschnul. Prej "...přece tam toho woblera nenechám..."
Takovej magor zase nejsem. V ryzikových prostředích (kmeny, pařezy a kutry) se snažím používat plandavky, rotačky a gumy, když se mi nechce brodit.

SSR - Profil | St 8.4.2009 22:44:11

udělal jsem si vyproš´tovač nástrah, doufám že to bude fungovat.

chřenovák - Profil | St 8.4.2009 22:11:42

Vase zprava

Pepa | Pá 2.4.1999 7:45:22

Pokud jde o wobblery, na Úpě , kde chytám nejčastěji, není příliš mnoho vázek a tak moc netrhám. Pokud však přesto uváznu, raději se svléknu do slip a dojdu si pro wobbler třeba v dubnu po zahájení. Zatím jsem to nikdy neodstonal. Přece jen yo-zuri za 230,- Kč nenechám ve vázce. Třpytky raději oželím,i když i tady se snažím nejprve uvolnit třpytku tahem po a proti vodě z různých úhlů. Fireline je sice na uvolňování vázek velký pomocník, ale i on má své mouchy. Když třeba při tahu vydrží fireline, rupne lopatka wobleru, karabinka nebo při lovu štik lanko. Každá udice je tak silná, jako její nejslabší místo. Navíc v případě twisterů záleží i na kvalitě háčku. Pružné háčky se ohnou a nástrahu tak lze zachránit. Stejně tak tvrdé se zlomí a stačí pak vyměnit twistrovou hlavičku s háčkem nebo na jiné nástraze trojháček. Někdy ale dojde k vytržení očka z těla wobbleru a ten se tak přesto zničí. Zkrátka o nějaké ty nástrahy člověk příjde vždycky. Uspěšnost v záchraně wobblerů mám asi 90 %, u třpytek a ostatních nástrah 60%. Někdy člověk příjde o nástrahu kuriozním způsobem. Třeba když uřízne vlasec o rezavý kus plechu na dně, utrhne nástrahu i s rybou nebo mu při náhozu uletí z otevřené karabinky. Občas ale nějakou najde. Třeba vloni jsem při vyprošťování rapaly z větví stromů nalezl kousek vedle viset i meppsku fluo, na kterou jsem si pak pěkně zachytal. Nebo jsem po 14 dnech vytáhl z řeky otcovu rapalu, když se mi ta moje zamotala do kusu vlasce z otcova utrženého wobbleru. Mezitím opadla jarní voda a tak jsem si dobrodil a získal obě. Kromě nástrah ale dost přicházím o peany, které zpravidla nechám vedle ryby nebo při prodírání podrostem podél břehu ho sedřu z vesty.

Pavel D. | Pá 2.4.1999 9:19:50

Ja vetsinou chytam na trpytky a uz jsem se smiril s tim, ze v prumeru 1 az 2 za navstevu utrhnu (chytam na starou Sonu 7-15g a na to se Fireline dat neda, tak pouzivam Byron 0,2 nebo 0,25). Taky jako Pepa obcas vlezu do vody, ale vetsinou se mi tam moc nechce a nekdy to ani nejde, nebo bych se treba musel potopit do hloubky 4 m). Na vyprostovani existuje takovy silny kovovy krouzek s hacky a silnou snurou, ten krouzek se navlekne na vlasec a po tomto vlasci se spusti az ke trpytce/wobleru. Hacky na krouzku se zahaknou za vazku a pomoci silne snury na krouzku tu vazku (vetev) i s woblerem vytahnete z vody. Tolik teorie, jak to funguje v praxi jsem nezkousel a nemam k tomuto způsobu moc duveru, protoze si myslim, ze v dost pripadech muzete krome woblera prijit i o krouzek na vyprostovani (napr. na reviru Jihlava 7-8, kde je to v nekterych usecich parez vedle parezu). Jinak jsem uz nekolikrat treba kvuli trpytce lezl na strom. Kdo pouziva rotacku, tak vi, jak se po nekolika hodinach zacne vlasec kroutit a pak se vam nekdy stane, ze misto do vody nahodite uplne nekam jinam. Posledni dve vety sem uz nepatri, ale napsal jsem je proto, aby jste meli radost, jak jsem nesikovny. Preji hodne stesti pri vyprostovani nastrah.

Roman D. | Pá 2.4.1999 9:44:58

Dlouho jsem na to taky nemoh prijit,ale pred dvema romama jsem objevil dve docela dobry metody(okoukal jsem je). Oba systemy jsou ale ucinne na rekach tak max 30 m sirokych Pokud jste na rybach dva,pak je nejlepsi kdyz kazdej dete po jiny strane reky a jestlise jeden uvazne,pak napne snuru smerem do boku.Druhej ju prehodi,prvni zacne povolovat az ten co ho prehodil pritahne snuru k sobe.Vtip je v tom.ze pokud nastraha visi za kamen tak to jde snadno ven.Pokud visi za vetev nebo neco jinyho(uz jsem po usilovnym tahani vytahl i pytel,hadru a podobnej bordel) tak to jde obcas.Muzu ale rict,ze timto zpusobem se da vyprostit tak 80 % nastrah.Ja osobne chytam temer vyhradne na wobblery.jak to pusobi na ostatni nastrahy moc nevim.Pokud jses u vody sam a nastraha visi tak do 10 m od brehu skus odklopit preklapec a pred spicku nekolika oviny namotat klacek(primereny velikosti vzhledem k nosnosti vlasce).potom to vsi silou svihni do vody.Klacek preleti misto vazky a skubne s nastrahou z druhy strany.Pokud se to hned neuvolni,zkus pockat,az proud vetev kus poponese v vyvine tah na vlasec.Pri hazeni klacku do vody pozor na odklopeni,jinak uz starost z vyprostenim nemas :-)). Tento system je ucinnej tak asi na 60-70 %.

Vase jmeno zde | Pá 2.4.1999 10:14:19

Já se pokusím přispět malou radou jak vyprošťovat vázky. Mám to však vyzkoušené pouze u marmyšek. Pokud uváznu, mám připravené velké olovo z očkem (50 - 100g) Olovo připnu na karabinku a pověsím na vlasec před špičku prutu. Olovo sjede po vlasci a většinou (70 - 80 %) marmyšku uvolní. V cestě k marmyšce samozřejmě není žádný obratlík, nebo zátěž, to by tento systém nefungoval. Myslím, že by to mohlo fungovat i na twistery, u třpytek si nejsem jistý, přeci jen tam je trojháček. U woblerů, bych se bál, že olovo poničí lopatku wobleru při nárazu.

Jirka Pešaut | Pá 2.4.1999 10:15:36

Omlouvám se, zapomněl jsem se podepsat

Milan B. | So 3.4.1999 6:43:04

Chytam hlavne na plovouci woblery a uz tim se snazim predejit vazkam.Kdyz prijdu na nove misto,napred nahazuju tvistry tzv."pruzkumniky" abych se presvedcil,co se skryva pod hladinou,je to levnejsi.Loni mne velice moc pomohl Fireline,prisel sem tusim jen o 1 wobler,ikdyz ma taky svoje nevyhody.Pokud zavadim v proudu,pustim vlasec(Fireline)po proudu asi tak 5m za vazku,pak zaklapnu a silne napnu vlasec.Odpor oblouku na opacnou stranu vazky dost casto nastrahu uvolni.Casto pomuze jen prejit na jinou stranu vazky (jeli to technicky mozne).Hodne ucinna metoda s vlascem je tzv.strileni (ne puskou:-): Pri vazce povolim z navijaku vic vlasce,prut polozim,pravou rukou napnu vlasec,levou chytnu vlasec asi o 1,5-2m bliz k navijaku(volnou stranu),pravou ho natahnu-s citem a pustim.Vlasec do vody jakoby vystreli,pritom levou ruku nepoustis.Hned po vystreleni musis vlasec znovu napnout,abys vedel,jestli uz vazka nepustila a zaroven aby se nastraha nedostala do dalsi vazky (hlavne v proudu!).Pokud nastraha povoli,je nutne co nejdriv namotavat.Tato metoda se mne nejvic osvedcila v kamenitem dnu.Chce to vyzkouset.Co nejmin ztracenych "milacku".

Petr.H | Út 6.4.1999 11:47:56

Pepa>Taky jsem drive takle prisel o spoustu peanu a tak sem si k veste pripevnil JOJO, na nej pean a mam klid. Muj zdar