rybolov dětí

Nejdřív citace RŘ:"Zletilý držitel platné povolenky může umožnit dítěti od pěti do osmi let rybolov na jeden prut v rozsahu svého oprávnění."
Mám 9ti letého syna,který z časových důvodů nemohl chodit do ryb. kroužku.Letos to snad stihne.
Myslíte si,že má tahle citovaná věta z RŘ opodstatnění?Nechápu totiž,proč bych mu pod dohledem nemohl jeden prut půjčit.Možná si ještě pamatujete,jak hrozné je to čekání na povolenku.
Autor diskuse: Cyril - , 8.2.2002 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Peter - Profil | Pá 8.2.2002 20:50:15

U nas mozu chytat deti do 10 rokov bez papierov na bic spolu s dospelym drzitelom povolenky. Smutne je, ze ani keby ste chceli dietatu zaplati rocny listok ( 200,.Sk + 100,-Sk clenske), aby mohol chytat na udicu s navijakom, tak sa to neda. Ja mam teraz takmer 11 rocneho syna a mam zase problem. On ma totiz narok len na miestnu povolenku ( za spomenutu cenu ). Kedze ja chytam len na tzv. celozvazovych vodach ( Dunaj, Maly Dunaj, kanal Cierna voda, ...), tak ked beriem syna so sebou, tak on vlastne stale pytlaci aj napriek tomu, ze by som mu kludne kupil celozvazove papiere ( 1400,-Sk ), no nemozem. Predpisy to nepovoluju. Ryb. zvaz asi nepotrebuje peniaze. Povolenka sa detom od 10 do 15 rozsiruje cez letne prazdniny na vsetky vody, na ktore ma papiere sprevadzajuca dospela osoba. Ja to mimo prazdnin riesim tak, ze chytam iba na jednu udicu a na druhu lovi moj syn. Aj to sa uz ale raz nepacilo jednemu panovi kontrolorovi.

Siro | Pá 8.2.2002 17:47:44

Dle mého názoru by mělo stačit složení vědomostních skoušek.Jiná věc je,když v jeho okolí nikdo nerybyří a nemůže ho vše potřebné naučit.Když jsem já navštěvoval před x lety dětský kroužek byl mi úplně k ho..u,nepočítam-li krmení želviček a čištění akvárek.Dnes se však situace zlepšila(jak kde)ale i tak by mělo být věcí dítěte bude-li kroužek dobrovolně před zplněním zkoušek navštěvovat.V mnohém případě by se mohlo samo ochudit o mnoho nových zkušeností.

red.foot | Pá 8.2.2002 15:23:58

RobertR : anebo - nejdříve ukaž plnou peněženku, pak obětuj se cele a k vodě nelez.

RobertR | Pá 8.2.2002 14:13:06

Myslím, že děti by mohly chytat na prut pod dozorem bez povolenky klidně i do těch 12ti let, protože jak už někdo přede mnou řekl - v tomhle věku je často nějaký zájem popadne a pak pustí - ale není nad dobře vedený rybářský kroužek. Nemyslím si, že naše děti jsou nějací svatoši, ale ve srovnání se zeměmi, kde mohou chytat rovnou (třeba USA) se naše děti chovají k rybám docela hezky. Jestlipak by neměl být nějaký kroužek i pro dospělé? Alespoň jako u myslivců - nejdříve ukaž vážný zájem, obětuj čas, a pak jsi u vody vítán.

PavelH - Profil | Pá 8.2.2002 13:08:49

Pozitivum je , že je možné získat povolenku již od osmi let. Můj syn (8 let) chodí v současnosti do ryb.kroužku a vypadá to, že docela rád (náplň kroužku od RŘ po video lovebních metod od plavané po přívlač). To že získá povolenku mi po třech letech umožní chytat na dva pruty. Domnívám se, že rybářský řád by mohl povolit dětem do 12-ti let lov na jeden prut držitele povolenky a současně těm kteří mají o rybařinu trvalejší zájem umožnit získání povolenky už od osmi. Musím připustit, že jako kritérium pro získání povolenky je u malošů vhodnější rok ryb.kroužku než test z RŘ, který stačí vysvětlit.Pro žáčka 2. třídy jsou některé pasáže RŘ nesrozumitelné a mimo jeho chápání(některé i mimo naše) , já osobně považuji za naprosto dostačující že zná míry, doby hájení, povinnosti o docházce a seznam povinného vybavení ,chování u vody a zaházení s rybou. Daleko větší důraz by podle mne měl být kladen na rozpoznání rybích druhů a to i při testech dospělých(letos jsem u vody začil opravdu slušné odborníky typu amur-bolen,kapr-karas,ostroretka-plotice atd.)

Cyril | Pá 8.2.2002 12:17:25

red.foot : klobouk nech klidně na hlavě,zvlášť v tomhle počasí.Nejsem žádný svatoušek,jen se prostě snažím chovat jako člověk.Samozřejmě,že kluka kroužek nemine.Už se tam hrozně těší.

red.foot | Pá 8.2.2002 11:39:25

cyril : to tedy klobouk dolů. ale jsem se domníval , že synek teprve začíná. pokud však už teď ví, že chytat chce a chtít bude i dál, tak mu zřejmě nic jiného nezbývá, než chodit do rybářské přípravky na úkor jiných aktivit

ViktorS - Profil | Pá 8.2.2002 10:24:36

Nutit děti chodit do kroužku je teda dost alibistické, mělo by stačit složení testu. RŘ děti dost omezuje a dle mého názoru zbytečně, jde mi jednak o již zmíněný věk lovu bez povolenky, je zde rozdíl mezi ČRS-do 10 let a MRS - do 8, chytání na rybku- proč dospělý ano a dítě za dozoru dospělého ne (osobně lov na rybku živou i mrtvou neuznávám).

Cyril | Pá 8.2.2002 10:05:36

red.foot : díky,souhlasím.Je pravda,že nikdo nepozná,kolik je synovi let.Možná jsem "starý" vůl,ale nechci,aby syn začínal třeba jen takovým malým podvůdkem.Ta shovívavost k dětem by třeba mohla být taky v tom,že by do 15ti let nemusely každoročně absolvovat několika měsíční ryb. kroužek.Podle úrovně toho kroužku,který absolvoval starší kluk soudím,že je to ztráta času.Rozhodně ale nechci,aby to vyznělo tak,že se těch svých kluků nějak zastávám.Jsou to stejní výlupci,jako všichni v jejich věku.

red.foot | Pá 8.2.2002 9:21:26

asi bych to neměl říkat, ale jak kdo pozná, že synkovi není 8 ale 9 roků ? myslím, že by měl být RŘ k dětem shovívavější. děti potřebují víc času než dospělí, aby zjistili, co je baví. samozřejmě pod dohledem zodpovědných dospělích.

sumec | Pá 8.2.2002 5:48:41

Citace z RŘ Vč. kraje pro rok 2002 - str. 6:
V. Rybolov mládeže
Dětem do 10 let se povoluje manipulace s udicí bez příslušných dokladů na jeden prut držitele povolenky staršího 18 let v rozsahu jeho oprávnění.
Jezdi se synem do Vč. kraje!!
Mimochodem, není to poprvé, kdy se objevují rozpory v RŘ různých krajů a v RŘ celosvazovém.