Rousnice

(jak je nachytat, jak je uchovat)

Pvl - Profil | Út 11.8.2020 19:37:13

Garys >> Jak píšeš, že 20cm je málo. myslím si to samé . Je možné kde by bylo stabilně !! vlhko že by to i stačit mohlo , ale v dnešní době, se domnívám že je to utopie . Měl jsem rousnice na zahradě, ale díky tomu ,že jsem jej "mydlil" na co nejkratší délku tak to dopadlo ...jak to dopadlo :o§)) Žádná tlející tráva nebo jen minimum a sucho . Po dešti a ani kousek . Co jsem kdysi četl tak je velmi dobré (nebo ideál) jílové podloží . Kámoš bagroval s "hrabošem" a narazil na ně (respektive na chodby) v nějakých , už přesně nevím, ale rozmezí 50 -70 cm --bylo to vloni . Myslím si ,že i když zaprší a jsou takhle hluboko tak voda se tam těžko dostane . Mám na mysli jeden deštík -- déšť

Garys - Profil | Út 11.8.2020 18:06:56

Listr >> za a) ten"biotop"je jak říkáš nový, to prostě trvá, než se to zabydlí a něco se tam nastěhuje(kor někde mezi baráky), za b) je 20cm docela málo, ale časem se i tam nejspíš žížaly usídlí.
nebo jim můžeš pomoci a zkusit nějaké vysadit a nečekat, co na to příroda.

Listr - Profil | Út 11.8.2020 16:44:29

Ahoj, vím, že tohle je staré téma, ale přečetl jsem jich hodně a nikde nemá odpověď na mojí otázku. Zajímalo by mě, jestli je možné, že u nás na zahradě rousnice nejsou ani po dešti. Je tu tráva, nová zástavba domů, byl tu takový písek, až bych řekl skála, nechali jsme sem navézt cca 20 cm hlíny a na tom vysázeli letos v březnu trávu, která už je krásně hustá a byla i vysoká. Je možné že tady rousnice prostě nejsou, a musím jít jinam?
Děkuji za odpověď

pocatek - Profil | St 7.6.2017 10:47:55

Slabsi svetlo hodku po setmneni skoro vsude v trave ci na zahonech,ale trava je tutovka.dobre pred setmnenim prolit vodou.neni treba moc.uchovavam v detske vanicce naplnene hlinou.obcas postrouham nejake zbytky ovoce ci zeleniny nasipu do vanicky a prokyprim.sem tam provlhcim.ne moc jinak se utopi.zizaliy vydrzi jak dlouho je tam nechas.dokonce se mnozi.na zimu je treba schovat nekde nimo mraz jinak zmrznou a je po urode.na podzim mnenim hlinu a micham s listim klidne 1ku1 do vrstev.takze kdykoli hrabnu do vaicky mam macaty cerstvy zizi.at se dari.

kaprus - Profil | St 7.6.2017 6:56:50

BlastingBuoy >> Cerveny svetlo sem zkousel a nevadi jim. Ani komari po nem v noci skoro nejdou. Na rybe moc dobra vec. Ale ja ty cerveny rosnaky v te cervene tak blbe vidim, ze sem si vzal zpatky slabe bile. Vyslo me to na stejno. Bud utikaji nebo se netrefim.
Lednica je tutovka. Aj co zdrhne z krabice do igelitky prosperuje. Kdyz neco zdechne tak to nehnije a nesmrdi. Je vic casu to prebrat. Akorat stara sili a lednica je trocha zahnojena. Ony umijou vylizt az ven na zem.

Přemas - Profil | St 7.6.2017 6:25:12

Někdy je sucho a lezou už hodinu před setměním. Někdy je mokro a nikde nic ... je to jak s rybami. Vedro hnusně a ryby berou jak praštěný. A příště, nádherný rybí počasí a ono nic :o)

BlastingBuoy - Profil | St 7.6.2017 6:07:01

Taky si myslím že nasbírat si je v noci po dešti je taková klasická tutovka.Akorát doporučím používat červené světlo, to rousnicím nevadí. Já chodím s blikačkou na kolo a je to perfektní, rousnice na to vůbec nereagují.(Neblikat navolit program svícení ;) A jak už tu někdo psal, nejlepší fleky bývaj pod ořešákama

Bodkacik - Profil | Út 6.6.2017 23:48:34

P!F >> predvcerom som bol zbierat a prvy krat v zivote som videl rosnaka zakusnuteho do stareho listu. V chladnicke ozaj vydrzia mesiace.

P!F - Profil | Út 6.6.2017 23:26:54

marmyš >> myslim si že ano, ked som menil travu boli najhrubsie. Ale von lezu len sexovat, exhibicionistky...

marmyš - Profil | Út 6.6.2017 23:17:38

P!F >> A co teda žerou,když ne trávu?Podle mne zahnívající rostlinné zbytky.

sindeji3 - Profil | Út 6.6.2017 23:13:55

jpavmrk >> jpavlicekmrk - 6.6.2017 22:55:06 >> spíš se rozmnožujou.. ani nemusí pršet, stačí vlhká tráva, akorát teda když je dlouho sucho a zaprší tak se stane že nejsou

P!F - Profil | Út 6.6.2017 23:06:56

Elektriku moc nedoporucujem, sice funguje, pokial to clovek riesi na vlastnom pozemku a zvysok rodiny zamkne v baraku uraz nehrozi, pred pozbieranim zizal vypnem prudom, ziadny krokovy atd. Takto nachytane zizaly mi vzdy do dvoch tyzdnov pochcipali. Idealne poliat zem a zbierat manualne. Treba opatrne, potichu idealne s cervenym svetlom. To že trcia von z diery a zeru travu je blbost, oni travu nezeru, paria sa. Primacknut, tahat z diery pomaly, akonahle mas pocit, ze si ju nejak poskodil nechaj ju tam. Pouzival som nadobky na jedlo, na spodok trochu natrhanej travy, na to drny, travou dole, raz za mesiac vymenit. Mal som ich dole v chladnicke, raz skoro 7 mesiacov. Zasada je naukladat drny do nadobky na travu, nasypat zizaly a co nezalezie do 5 minut vyhodit, dost vela sa ich pri vytahovani zrani, chcipnu a pokazia celu varku. Problém je, ked sa pokazi chladnicka v pivnici a nevies o tom, je to smrad na evakuaciu celej ulice.

jpavlicekmrk - Profil | Út 6.6.2017 22:55:06

Ja myslel, ze je to pokazdy vecer po desti, ale asi pouze ve specificke dny. Minule byla velka bourka, takze je to asi vyhnalo na povrch, aby se neutopily. Mozna jeste skocim pozdeji, ale musim zitra vstavat ve 4:30, takze se mne moc nechce. Zasoby zatim mam, pujdu zkusit uhore o vikendu.

sindeji3 - Profil | Út 6.6.2017 22:51:21

jpavmrk >> jpavlicekmrk - 6.6.2017 22:41:38 >> bylo sucho, ale půjdu se taky podívat na zahradu jestli tam něco je

jpavlicekmrk - Profil | Út 6.6.2017 22:41:38

Prave venku uz tak 3 hodiny prsi a vyrazil jsem pred 20 min sesbirat nejaky zizaly. Pred mesicem jich tam byla hromada a ted jsem nenasel ani jednu zizalu at uz na silnici ci chodniku. Nekde jsem cetl, ze nejlepsi je sbirat mezi 23-24hod, ale pokud jsem nic nevidel ted, tak pozdeji urcite take ne. Asi si musim pockat na ten zizali den :-)

Braun - Profil | Po 28.5.2007 9:47:22

Jedine s batekou....... projdes se a mas plnej kyblík!!! :-)

mach | Po 17.2.2003 14:03:07

Pavel_S: Jen musíš dát bacha, aby místo žížal nevylezli horníci a nedali ti do huby!! Samo, že výhoda je v tom, že je nachytáš kdy chceš a nemusíš čekat na déšť, případně nemusíš zalévat jak o život. A když ti to tak vyhovuje ....

mach | Po 17.2.2003 7:51:08

Určitě je lepší metoda Jiřího, protože potom i déle vydrží a pro lovce nehrozí úraz, nevýhoda, že se tak dá chytat jen v noci. Kdysi jsem je chytal na zahradě ( teď už jí nemám) a 3x denně jsem pořádně zalil záhony a večer šel zbírat, s taháním nebyl problém protože na záhonech je poměrně nakypřená zem, takže % přetrhnutých nebo poškozených žížal bylo minimální.

Hrouzek - Profil | So 15.2.2003 18:47:06

V teplé noci nejlépe po dešti (mokrá zem, k ránu rosa s baterkou(potichu moc nedubat a jemnou baterku,protože spříliš silným světelným ozářením žížali se leknou) a skákat šipky a moc ty rousnice nezmačknout,protože jinak se natáhnou a chcípnou. PŘEJI PŘÍJEMNÝ LOV A HODNĚ ŠTĚSTÍ.PS-a nesplést si žížalu se slimoušem fuj :)

Marek | Pá 14.2.2003 15:54:41

Nebezpečí u chytání el. proudem je tzv. krokové napětí - může se stát, že když uděláš krok, tak je každá noha na jiném potenciálu a projde tebou el. proud. Když je v hlíně fáze, jak píše Pavel_S může tento jev nastat i dál než 1m od drátu. Záleží na vlhkosti půdy a taky na vodivosti obuvi. Nebezpečné může být i menší napětí než 220V - např. mokrá půda nemá téměř žadný odpor, takže i malé napětí může zabít .
NIKOMU NEDOPORUČUJI !!! Je známo spousta smrtelných úrazů.

Pavel_S - Profil | Pá 18.8.2000 9:07:19

Vráťa> Jenže ta elektrika má výhodu v tom, když nemáš ani jednu rousnici a zrovna není "žížalí ráno", tak je tutově nachytáš. A můžeš i v pravé poledne.

Vráťa | Čt 17.8.2000 14:34:05

... proboha, to ale jsem nechtěl nikomu radit, aby se zabil elektrikou při pytlačení!!!!! :-((((

Vráťa | Čt 17.8.2000 14:31:17

martin M,Pavel S> chytám žížaly potmě jako JIří Sopoušek - jemu dík za podnětné rady ohledně uchování. A během hodiny jich mám určitě 200. Takže nevím, proč riskovat úraz elektrikou. JInak je ale fakt, že naše mlynářka takhle chytala ryby , třicet let, nikoho nezabila a štiky chytala běžně přes metr :-)))

Pavel_S - Profil | St 16.8.2000 10:02:09

Martin M.> Však jsem na konci napsal, že "Jen se musí dát pozor, aby někdo nechodil kolem v momentě zapnuté elekriky". A navíc mám vyzkoušený na sobě, že můžu sbírat do 1 m kolem drátu i při zapnutý el. a nic se neděje.


Martin M. - Profil | Út 15.8.2000 13:13:22

Pavel_S> tak to je pekne vo drzku a nikomu to nedoporucuji. Probehne ti kolem toho decko a jdes do krmiminalu.

Pavel_S | Út 15.8.2000 10:52:56

Já lovím rousnice pomocí elektrickéo proudu. Na zahradu si vytáhnu prodlužovačku a do země zarazím ocelový drát do hloubky alespoň 20 cm. Drát zapíchnu do konce prodlužovačky na fázi a to celé připojím do elektriky asi na 5 minut. Potom přívod el. energie vypnu a du sezbírat vylezlé žížaly. Má to výhodu v tom, ža nemusím chodit někde po tmě a všechny žížaly jsou 100% v pořádku. Bez žádného přetrhnutí a jsou živé. Jen se musí dát pozor, aby někdo nechodil kolem v momentě zapnuté elekriky.

Jiří Sopoušek - Profil | Út 8.8.2000 9:02:15

Nachytat si rousnice do zásoby je podle mne jednodušší nežli se snažit například o jejich chov. Dělám to takto:
- večer cca 1 hod po setmění, kterému předcházelo tzv. "žížalí ráno" (tj. když při cestě ráno do práce vídím žížaly na chodníku), vezmu kýbl nebo dva a částečně "vybitou" baterku a jdu na vytypované místo ke sběru. Vhodne je to místo, kde jsou ve dne vidět kopečky hlíny vyměšované na povrch rousnicemi a kde je hlína obnažená (osobně chodím za severní okraj jedné stodoly pod staré ořešáky, jejich rozpadlé lístí mají rousnice obzvlášť rády) . Obvykle mám za konkurenty i několik ježků. Sbírání rousnic chce trochu cviku: musí se chodit potichu. Rousnice jsou citlivé i na intenzivnější světlo a okamžitě se schovají. Proto používám takřka vybitou baterku, nebo hledám při okraji světelného kužele. Každá rousnice je vždy zadním koncem v zemi a druhým koncem s ústním otvorem hledá potravu. Je třeba pohledem zjistit , kde vychazí ze země v tomto místě ji uchytit jako tužku, za tahu podržet a v okamžiku, kdy se snaží o další posuvný pohyb vytáhnout Takto se dá nabírat do zásoby libovolné množství žížal.
- Rousnice uschovávám tak, že do několika umělohmotných kyblíků od 15-ti litrového primalexu dám na dno přirozeně vlhký mech (může tam být i trocha trávy a zetlelé listí). Na podestýlku vysypu cca 1-2litry rousnic. Otevřené kyblíky dávám do šachty s vodoměrem hluboké cca 1,5m před barákem, toto místo rousnicím nejlepe co do vlhkosti, temna a "nezámrznosti" vyhovuje. Podobné podmínky byvají i např. ve vlhkém vinném sklepě.
Asi po týdnu je vhodné provest první "technickou udržbu" rousnic. Spočívá v odstranění mrtvých žížal, které obvykle hynou v důsledku poškození při příliš násilném vytahování ze země při sběru, v odstranění výměšků žížal (je to perfektní do směsí na vnadění) a vložení nové podestýlky. Udržovací práce se dělá jednoduše tak, že obsah kyblíku se žížalami překlopím do čístě vymytého sucheho kyblíku s novou podestýlkou. Čiperné žížaly přelezou cca za pár hodin před světlem na dno nového kyblíku a vrch se starým obsahem se odstraní. Tuto údržbu potom dělám následně tak jednou za 2-4 týdny (obvykle když si beru rousnice na ryby).
Vhodná frekvence udržby závisí na rychlosti metabolizmu rousnic (tj. zejména na teplotě a na podestýlce). Nesmí dojít k " pře zablácení" žížal jejich výměšky a také pokud je častý kontakt mezi žížalami (např. na dně kyblíku) rousnice se dusí a při úhynu plísní infikují jedna od druhé.
Rousnice takto udržované vydrží mi v létě spolehlivě vydrží cca 1max 2 měsíce v lětě i 3 měsíce (je to asi tou teplotou). Jelikož je u nás "žížalí ráno" nejmémě stejně často nemám (pokud ryby neflákám) s rousnicemi problémy.