Rybolov mládeže do osmi let

V posledních letech se částečně měnily podmínky pro rybolov mládeže. Poraďte mi, zda na revírech MRS může mládež do osmi let lovit na jeden prut společně s dospělým rybářem (mládež 1 prut, dospělý 1 prut). Dřív to bylo možné, ale nevím jestli to jde i nyní. Díky
Autor diskuse: Jirka S. - Profil , 2.7.2007 všeobecné - RŘ, MO, svazy

phlanx - Profil | St 4.7.2007 9:55:11

Jeste ze mam na venkove moznost chytat na slusne zarybnenem obecnim kacaku bez nutnosti mit povolenku a vse potrebne synkum vysvetlit, naucit v praxi.
Casem treba projevi vetsi zajem a zridim jim povolenku.

burda - Profil | St 4.7.2007 9:16:58

Jenom pro doplnění v ČRS podle Stanov platí toto:

§ 3

Členství

1) Členové svazu jsou řádní, čestní a přispívající.

2) Řádní členové jsou:

— dospělí (starší 18 let)
— mládež (15 – 18 let)
— děti (od začátku povinné školní docházky do 15 let)

Z vlastní dlouholeté zkušenosti při práci s dětmi v rybářských kroužcích vím, že děti od začátku povinné školní docházky neumí ani číst, natož aby pochopily všechny souvislosti a byly schopny se vše naučit a složit závěrečný zkušební test. Osmi leté děti už většinou číst umějí, sice pomalu, trhaně, ale jsou tak soustředěné na četbu, že stejně neví co přečetly. Takže výuka s těmito malými dětmi je velmi složitá. Přesto je mně milejší vydat povolenku takovémuto malému dítěti, které vše nezná perfektně ( neznají to ani mnozí dospělí), protože ho rodič stejně sám k vodě nepustí a mám zkušenost, že pokud rodič je rybář, tak tam je to většinou bez problému a pokud není, tak se mně stává, že mě volají a upřesňují si některá ustanovení, která jim nejsou jasná, než jdou na ryby.. Myslím si, že je to i tak lepší, než když by byly takové děti odmítnuty a jenom se poflakovaly po ulicích a vyrůstaly z nich - nebudu psát co. Popsal jsem jenom pár svých zkušeností a docela by mě zajímalo, jak toto řeší i v jiných organizacích ČRS.

Cottus - Profil | Po 2.7.2007 11:10:09

Je to klasická ukázka přístupu...
výchova dítěte do 8 let.... u vody svazové tedy pouze zase pomocí nějakého fikslování,obcházení apod.
KDO z vás pánové nelovil ryby před tímto věkem?
Dělejme "pytláky" již z dětí....ono se nám to vygeneruje v masaře, či pytláky dospělé...
DOHLED rodičovský je zřejmě nepodstatný,proti tomu státnímu...
Proč by se mělo "řešit" něco..co je v zájmu pouze někoho...

Právě proto každoročně několikrát pořádám dětské ryb.závody( věk1-10 let), bezplatné,milé i poučné!

brach - Profil | Po 2.7.2007 10:41:12

Je to tak - vůbec se to neřešilo.

hraji - Profil | Po 2.7.2007 10:17:52

Salmo1: vůbec se to neřešilo, tečka. A vím co tvrdím. Byl jsem u toho. Ono to totiž, jak jsem vysvětlil, nebylo součástí ani minulého zákona a jeho prováděcí vyhlášky.

profo - Profil | Po 2.7.2007 10:11:17

Salmo1 . pan doktor měl jistou představu, ale bohužel do lobingu se to nedostalo a to nejen pro to, že se to nestihlo. Ono by se to i stihlo, ale nebyla chuť. Tečka.

Salmo1 - Profil | Po 2.7.2007 9:45:38

JUDr.Štípek vysvětloval,proč se nepodařilo upravit v z.99/2004 rybolov mládeže podle představ ČRS.Záměr byl ale nestihlo se to.
Tečka.

hraji - Profil | Po 2.7.2007 9:32:07

Salmo1: promiň, ale celý první odstavec vůbec nechápu. Jaká omeleta? Co s tím má společného Štípek?
A co s tím má společného kolo? Je k jízdě na kole třeba dle zákona řidičák? Není, k lovu ryb je dle zákona potřeba RL, který lze získat za daných podmínek a povolenka. Myslím, že tohle tvoje přirovnání řádně kulhá na obě nožičky. A poznámka, že za to nemůžeme? No to rozhodně nemohu, to máš pravdu, stejně jako bodový systém to schávlili poslanci.

Salmo1 - Profil | Po 2.7.2007 9:28:01

hrají-Platí to co jsem psal níže,je to první vyjádření dr.Štípka(pro svaz nepovedené).Poté se začala tvořit omeleta jak to zamaskovat.
Jinak dítě také nezná silniční zákon a může se pohybovat na kole v doprovodu rodiče po silnici.
Nenapadám,vím že za to také nemůžete.
Jirka S-Domluvte se kam jedete na dovču s RS,nebo hospodářem Mo.Za určitých podmínek se to toleruje.

hraji - Profil | Po 2.7.2007 7:36:08

Na revírech MRS ani ČRS to není možné. Nedovoluje to zákon 99/2004Sb. Pokud se odvoláváte na to, coplatilo setrvačností z dob před rokem 1989, doporučuji si pořádně přečít zákon 102/1963Sb. a vyhlášku 103/1963Sb., podle kterých se dříve lovilo. O lovu dětí na prut dospělého rybáře tam nebyla ani zmínka. Prostě se to "vpašovalo" do Rybářského řádu a protože předchozí režim dbal na vhodné využití volného času dětí, mlčky se tento paskvil toleroval řadu let. Ale nový zákon jasně stanoví, že lovící musí mít svůj vlastní RL a povolenku k lovu. Nové Bližší podmínky nemohou povolit něco, co nedovoluje zákon, tedy není vůbec v moci svazu lov dětem do 8 let bez vlastní povolenky povolit.
Co se týče možností pro děti, MRS má ve Stanovách, že dítě se může stát členem svazu v roce, kdy dosáhne 8 let věku. Z vlastní dlouholeté zkušenosti si dovolím tvrdit, že dneska řada dětí ve věku 8 let není schopna přečíst a pochopit ustanovení zákona a bližších podmínek.

wenda - Profil | Po 2.7.2007 0:55:32

Tak to by mělo být snad napsáno v řádě pro MRS, pokud to tam není, tak se to nesmí. Jinak u ČRS můžou děti chodit do kroužku od 7 let a to pro to, že již by měli mít základy čtení a psaní, takže je nejlepší mu nechat zřídit povolenku

Salmo1 - Profil | Po 2.7.2007 0:32:25

U MRS nevím jaká je praxe.
U ČRS to vím,nestihlo se to prý projednat(30 let) a tak mládež má bohužel smolíka.To snad už není ani k pláči.