Pravidla na soukromáku

Jak je to na soukromé vodě.Musím mít i platný rybářský lístek,když chci lovit na soukromáku nebo nemusím?Dík za odpověď
Autor diskuse: Vaša - Profil , 30.6.2007 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Cottus - Profil | Út 3.7.2007 21:57:10

Pike: plný souhlas....jak jednoduché,polovičaté...no prostě české!

x.y.c.h.t. - Profil | Út 3.7.2007 14:43:18

Pike: Asi jsem se do toho zaplet :-) Už jsem pochopil.

Pike - Profil | Út 3.7.2007 14:40:47

Xycht: No vidis a chytil ses sam. Tento zakon je asi tezko incorporovan v Zakone o rybarstvi. Tedy i tve obavy o tahani divnych ryb do nasich vod po zruseni platnosti zakona a vyhlasky pro vody v soukromem vlastnictvi jsou zbytecne.
Jeste abych ti to ujasnil, ja jsem od zacatku tvrdil, ze nynejsi "rybarsky" zakon a vyhlaska by mely platit jen na vody ve vlastnictvi "statu", na vody ve vlastnictvi soukromnika by se nevztahoval. Tedy ten by si na svem rybniku mohl povolit treba lov na 5 prutu, klidne 24 hodin a klidne na dirkach. Jak jsem zminil, ochranu ryb by resil zakon jiny. Mozna jsi me nepochopil hned od zacatku.

x.y.c.h.t. - Profil | Út 3.7.2007 14:32:51

Pike: domníval jsem se, že existuje zákon, kterej zabraňuje obecně importu zvířat a reguluje ho. To jsem měl na mysli....předpokládám, že se vztahuje i na ryby.

Angle face - Profil | Út 3.7.2007 13:14:33

JKL to víš žš budu jen jsem se chtěl ujistit No je to fakt good rybník ryby do 1 metru a kapři kolem 70 běžne taháme

JKL - Profil | Út 3.7.2007 13:04:00

Angle face : Pak bez obav chytej. To, že požární nádrž není označena nic neznamená. V případě ohrožení mohou hasiči vytahnout vodu třeba z chovného rybníčku. To, že vodu berou odjinud nic neznamená, hraje tam roli spousta faktorů.

Angle face - Profil | Út 3.7.2007 12:58:38

JKL Vlastník je obce a ta to povolila

Cottus - Profil | Út 3.7.2007 12:53:41

profo: to byla pochvala.

Nehledejme za vším dvojsmyslnost....stačí ,když tak činí stát...
K tomu rybníku ještě přidám úsměvnou (?) historku:
Jednoho dne přijelo k vlastníkovi auto, ze kterého vystoupili DVA úředníci - AOPK Brno, a MěÚ Uh.Brod(KÚ Zlín)....
První úředník požadoval plnění osazovacího plánu dle dekretu- včetně nesmyslného sumce 50 ks/ha...(v případě neplnění pokuta)
Druhý zakazoval jakékoli ryby dravé (kvůli revitalizaci), a také při neplnění hrozil pokutou...
Návod na státní zvůli?či korupci?

JKL - Profil | Út 3.7.2007 12:52:44

Angle face : Zákon takovou vodu neřeší - pouze co do obecné ochrany. Důležité je proto stanovisko vlastníka. Pokud proti vysazení a odlovení nemá námitky, PČR ti nic neřekne. Pokud to není revír, nemůže ti RS vzít papíry. Pokud budeš chytat bez vědomí (a souhlasu ) vlastníka, může na tebe zavolat policii - krádež.

Pike - Profil | Út 3.7.2007 12:29:24

Xycht: A ty mas pocit, ze zakon a vyhlaska zakazuje dnesnim "soukromnikum" nasazovat jesetery, okounky pstruhove, hnusne amury a tolstolobce?

Angle face - Profil | Út 3.7.2007 12:00:20

profo To není požární nádrž to by tam muselo psát a taky před 2 dny u nás hořel les a oni jeli pro vodu někam jinam je to vliv dulní země se propadla a zustaly tam jen 2 krátery dost velké no a oni přes to udělali cestu a rybáři si tam daly ryby jsou tam ryby do 1 m tak nevím jestli brát papíry či ne lovím tam jiš dlouho a zatím mi ja Policie ČR která tam jezdí často tak i nikdo jiný nic neřekl.

profo - Profil | Út 3.7.2007 11:56:25

Angle face : Těžko říct. Málo indícií. jinak tohle klidně může být požární nádrž a to je pouze bezpečnostní vodní nádrž s malou rozlohou. Je to jen obecní voda a obec pokud ji takto využívá by ji ani neměla nijak obhospodařovat (chov ryb atd..) protože je na jiné použití a je tam nebezpečí, že pokud tam budou ryby a něco se stane, tak nádž se klidně může vybrat a ryby pojdou bez vody. Na takovém zařízení nejsou splněny podmínky dle zákona 99 pro život vodních organismů. Je to jen zásobník vody nic víc. Jak to řešit s lovem je těžko říct, protože by tam ryba správně být neměla.

Angle face - Profil | Út 3.7.2007 11:45:52

Mám dotas jak byste nazvali vodu která patří obci obec se ovšem o ní nestará ryby tam pouští kdokoli myslíte si že je potřeba mít papíry ?? dík za odpověd jo vzniklo to napršením vody a zvednu cesty pře rybník .tím oádem se vytvořily 2 rybníky

x.y.c.h.t. - Profil | Út 3.7.2007 10:41:13

Pike: Jenže já mluvil o něčem jiným - a to o tom jaký živočichy a případně s jakýma parazitama je rizikový sem nasazovat. O mírách ryb a počtu povolenek nebyla řeč, nebo máš pocit, že jsem něco takovýho psal? :-)

Miloš_Dia - Profil | Út 3.7.2007 10:15:26

Pike:
Stát mu to určuje pouze de jure. De facto mu to určuje ČRS, a nikoho to nesere...

Pike - Profil | Út 3.7.2007 10:10:05

Xycht: V soukromych rybnicich at si plave co chce, stejne to tam cpou uz ted. Rek se stat nevzda a mozna to ani nejde. Podle mne je nesmysl, aby stat urcoval soukromemu vlastnikovi rybnika, kolik ma prodat povolenek, jestli ma kapr miru 35cm a jak ma vypadat udice na muskareni ci plavanou.

profo - Profil | Út 3.7.2007 9:01:01

JKL : jj přesně tak. souhlas. Bohužel ta zeď je tak tvrdá, že ve většině případů to jde pouze tím obcházením a jinak není šance..:-((((((

x.y.c.h.t. - Profil | Út 3.7.2007 8:57:47

Pike: blbost, nechci domyslet co by pak v rybnících plavalo....stačí se podívat teď ..to je samej jeseter sibiřskej apod....zákon o ochraně přírody tohle podle mě neřeší

JKL - Profil | Út 3.7.2007 8:55:35

profo : Jak už jsem psal - díra není jen v ryb. zákoně, začíná to už v zákoně o vodách. Prostě některá voda jako když neexistuje. Slušný hazard. Nejhorší je, že pokud se snažíš takovou vodu v určitém režimu legalizovat, narážíš na zeď úřednické tuposti. A je jedno, jednáš li jménem svým, OS nebo obce. O tom vím svoje. Do toho obcházení nás tlačí. A nejde o svaz.

Pike - Profil | Út 3.7.2007 8:52:48

Ono by mozna stacilo, kdyby se zakon o rybarstvi tykal jen tech vod, ktere jsou ve vlastnictvi statu. Pripadnou ochranu chranenych druhu stejne resi jiny zakon.

profo - Profil | Út 3.7.2007 8:50:38

JKL : něco zrovna takového mám před domem rodičů. Je to nebesák a navíc bez možnosti vypuštění, bez přepadu atd....

profo - Profil | Út 3.7.2007 8:47:39

tomfisherman : bylo mi jasné kam míříš, proto jsem to nebral jako napanutí tvého příspěvku, spíše jen trochu vysvětlení pojmu a dojmu. Jinak souhlas.

JKL : jj je to tak jak píšeš. Bohužel je u nás spousta zařízení, která daná kritéria nesplňují. Pak záleží jak se k nim postavit a tohle bohužel neřeší tento zákon i přes to, že se občas na ně podle něj nahlíží, což je chyba. Těžko říct jak správně se stavět k vodní ploše, která nelze vypustit, nebo je to nebesák, či jakoukoliv nerovností terénu vzniklá louže bez tech, zařízení. Pak je jen na tom zda je možné nějakým způsobem ji obhospodařovat a nebo zda je to jen louže. vím, že tady se to obchází a to už dost velkým chodníkem, ale jak z toho?

JKL - Profil | Út 3.7.2007 8:09:02

profo: Tohle ano, zhusta se tak děje, ale co s vodou, která nemá ani náhodou parametry pro "rybníkářství" ? Resp. jejím určením není prioritně rybochov? Víme oba, že to lze obejít - děláme to taky.
b)
rybníkářstvím chov a lov ryb, popřípadě vodních organizmů v rybníce nebo ve zvláštním rybochovném zařízení, uskutečňovaný k zajištění produkce ryb a rybího masa, popřípadě produkce vodních organizmů nebo produkce rybí násady pro rybníky anebo pro zarybňování rybářských revírů,

c)
rybníkem vodní dílo,2) které je vodní nádrží určenou především k chovu ryb, ve kterém lze regulovat vodní hladinu, včetně možnosti jeho vypouštění a slovení; rybník je tvořen hrází, nádrží a dalšími technickými zařízeními,

d)
zvláštním rybochovným zařízením sádky, rybí líhně, příkopové rybníčky, jiné vodní nádrže nebo chovná zařízení,

tomfisherman - Profil | Út 3.7.2007 7:48:23

profo: Souhlasím, co si napsal. V příspěvku jsem reagoval na otázku a nížě uvedené příspěvky,čili na případy, kdy nemusí být při lovu ryb RL.
Z minulých debat na podobná témata z některých příspěvků většinou vyplývalo něco v duchu, že když je něco moje, tak si na tom mohu dělat co chci anebo se hledaly jiné, mnohdy nesmyslné, kličky! Ovšem tuhle "fintičku" s rybníkařstvím nevzpomínám, že tu někdo zmiňoval, až teď Cottus?

profo - Profil | Út 3.7.2007 7:04:19

Cottus : to mělo být co. Mám si to vyložit jako pochvalu a nebo jako narážku. Osobně si to teda neberu, ale zákon je postaven v tomto dle mého názoru velmi rozporuplně....-((

Cottus - Profil | Po 2.7.2007 21:40:10

To jsem rád,že to někdo konečně pochopil.....(profo)
Nic víc,nic míň....

profo - Profil | Po 2.7.2007 14:46:18

tomfisherman : pleteš dvě věci z jednoho zákona dohromady. I když vím jak to myslíš a dalo by se to tak brát a bylo by to správně, tak realita je jiná. Revír a rybochovné zařízení jsou dva rozdíly. Na revíru i na rybochovu v rybníkářství musíš vést evidenci prakticky stejnou. Rozebírat to tu nebudu. Nemá to nic společného s otázkou a navíc je to spíše věc na jinou debatu a to pro hospodáře. Na revíru je lov povolen pouze na udici. Na rybochuvu je povolen na udici a hromadně účinnou metodou (třeba sítě.). Na revíru musíš mít RL, na rybochuvu ti stačí jen pověření. Nikde zákon neukládá kolik povolení k lovu a komu jej smí majitel (uživatel) rybochovu vydat. Ani není stanovena forma jak má toto pověření vypadat. Tzn.: v zákoně je jakási díra ohledně rybníkářství a lovu na rybochovném zařízení. A této díry se plně využívá a je zákoně nenapadnutelná. O tom by ti mohl hodně povědět Cottus. Podmínka nejméně 500 m2 je pouze podmínkou nikoli metou, přes kterou když se dostaneš, tak to musí být nutně vyhlášeno revírem. Pokud je to rybochov, pak se o vodu někdo stará a státní orgán se nebude tlačit k tomu, aby z toho udělal revír. Navíc pokud majitel provozuje rybochov, tak není důvod k převodu plochy na revír, protože voda neleží lade.

scopi - Profil | Po 2.7.2007 14:29:20

Vaša: jak kde, někde musíš mít rybářský lístek, někde ne, záleží na místních pravidlech...

Angle face - Profil | Po 2.7.2007 14:18:00

Mám dotas jak byste nazvali vodu která patří obci obec se ovšem o ní nestará ryby tam pouští kdokoli myslíte si že je potřeba mít papíry ?? dík za odpověd jo vzniklo to napršením vody a zvednu cesty pře rybník .tím oádem se vytvořily 2 rybníky

tomfisherman - Profil | Po 2.7.2007 14:13:38

Některé odstavce z rybářského zákona :
- rybářským revírem část vodního útvaru povrchových vod3) o výměře nejméně 500 m2 souvislé vodní plochy, umožňující život rybí obsádky a vodních organizmů, vyhlášená rozhodnutím příslušného orgánu státní správy rybářství podle § 19 až 24,
- (2) V rybníkářství se lov provádí hromadně účinnou metodou lovu nebo na udici. Lov na udici může provádět rybníkář, popřípadě jím pověřené osoby.
(3) Rybníkářství může být omezeno, jen stanoví-li tak zvláštní právní předpis.5)
(4) Rybníkář je povinen vést evidenci o hospodaření, o dosaženém hospodářském výsledku v rybníkářství, o lovu ryb na udici a předkládat ji příslušnému orgánu státní správy rybářství podle § 19 až 24 (dále jen "příslušný rybářský orgán") nejpozději do 30. dub-na následujícího kalendářního roku.

Z toho vyplývá, že pokud chce majitel rybařit na své vodě bez RL, musí být tato voda menší než 500m2 nebo musí na ní provozovat rybníkařství a tedy splňovat
i ostatní náležitosti - vedení evidence...apod.
Navíc je trochu nelogické, aby osoby, které budou pověřeny v rámci rybníkářství lovem ryb na udici, za toto pověření platili! Když někoho pověřím, tak nebudu chtít, aby za to ještě platil!!

Cottus - Profil | Po 2.7.2007 12:38:43

Celý zákon o rybářství je již takový....
Při jeho připomínkování byly obeslány všechny ryb.svazy...výsledek!
Nyní poukazuje jedna strana na druhou.
Proto podporuji funkční o.s. v daném oboru, které by hájilo zájmy rybářů (viz. otázka na MRKu)!!

JKL - Profil | Po 2.7.2007 7:37:54

iwanhoe : Volovina to je, navíc - rybníkářství můžeš provozovat na rybníce - a tam jsou daná pravidla kdy je rybník rybníkem. Ale na druhou stranu - který zákon se poved?????

iwanhoe - Profil | Po 2.7.2007 7:29:06

cottus - kupodivu - lze než souhlasit :-)

iwanhoe - Profil | Po 2.7.2007 7:26:32

JKL - ale já souhlasím - právě, že je to pitomost. Je to stejné (z donucení), jako tzv. kontrolní odlovy ... a proč - pro h..... a "žalobníčci" se maj :-) A vykonávat rybářské právo .... na koupených rybách které mám ve své vodě - no to mi ho vyndej :-)

Stanďour - Profil | Po 2.7.2007 0:51:14

JKL: Pokud je něco nelegální proto, že to má svůj význam, nic proti tomu. Pokud je však něco nelegální a nemá to opodstatnění, považuji to za kravinu. Ale v tom se asi shodnem.

Cottus - Profil | Po 2.7.2007 0:38:46

JKL: revír je jedna věc(=RL), rybníkářství věc jiná (lov je zde nikoli dle ryb.práva,ale dle práva vlastnického...)

Většina revírů(všechny tekoucí + státní plochy) má jako vlastníka stát....
Většina rybníků(rybníkářství) má vlastníka soukr. či práv. osobu

Tutíž pět let nevykonávám ryb.právo....ale umožňuji lov na udici jako vlastník.

JKL - Profil | Ne 1.7.2007 20:46:06

iwanhoe :
§ 6
Výkon rybářského práva

(1) Rybářské právo lze vykonávat pouze v rybářském revíru. ....

Já si to nevymyslel. fakt to tam takhle je. Pitomost to asi bude. Ale je to tam.

iwanhoe - Profil | Ne 1.7.2007 20:42:19

NE, bo koupit ryby v pstruhařství smím - a pak je zmasit, ale "nasypat" je do své vody, aby si je někdo před zmasením nejprve musel chytit - to už se asi nesmí a tedy: moje voda+moje ryby=moje ztráta?
Ha, už tomu rozumím - mražené ryby jsou lepší .... a co neřeší zákon se asi "nesmí" ... pitomost :-)

JKL - Profil | Ne 1.7.2007 20:30:29

Stanďour : Ne, nejsme ve při. (vepři možná :-) )Píšeš, že tráva je nelegální - no to je, ale chytání bez RL TAKY. Neber důl, vezmi pískovnu - je to totéž. Já vím, že je to volovina - proč bych nemohl v jezírku na zahradě chytat? Já jen hodnotil současné znění zákona - a taky jsem podotknul, že tyhle "louže" bohužel záko neřeší, dokonce ani zákono vodách. Návesáky - pokud jsou požárními zdroji - řeší letmo jen zákon o požární ochraně. Opakuji - nehodnotím zákon, snažím se vysvětlit jeho znění.
x.y.c.h.t. Souhlas, formulace není šťastná...