Používání bojky.

Když chytám na odhoz dělá mě problémy trefovat se do jednoho místa i když si určím směr a udělám zarážku na vlasci.Myslíte že by se mohl nechat
nahozenej prut na kterým by byl navázanej marker tak jak je to popsáno v článku. V RŘ je napsáno "je zakázán :lov na bójky, které nejsou pevnou součástí udice" Dá se takto navázanej marker považovat za udici,nebo bych tam musel navázat i háček aby to byla udice. Dík.
Autor diskuse: Jura Č. - Profil , 11.1.2002 plavaná - techniky lovu

Martin M. - Profil | Čt 17.1.2002 21:21:30

Igor> tento system nekdo nastinoval na MRKu v souvislosti lovu sumcu na bojku - bylo to dobre (i ja to pochopil ;-) popsano, zkus vyhledavani.

Mirek S | Čt 17.1.2002 9:35:10

Igor> Jedna vec je nazor ostatnich (muze prijit jina RS a bude mit jiny nazor) a dalsi vec je princip RR, tam se asi mysli jakykoli zpusob dopraveni nastrahy na lovne misto s pomoci dalsich pomucek. Ale uz to neni tak napadne jako treba RC model. Asi by proslo splavani splavku nebo bojky po proudu (po vetru), to je jen metoda lovu, ale zatahnuti druhym vlascem uz je asi neco jako zanaseni.
K te metode nahozeni olova, uz jsem o tom uvazoval taky - na vode kde je zavazeni dovolene. Pri absenci lode zakrmit z nejake tazene male lodky, ale prakticky jsem to nezkusil. Teoreticky by se nechalo ve dvou spolecnym hodem nahodit cca 100-150g olovo, na cca 100m, je ale problem hodit presne najednou. Taky hrozi zkrouceni vlascu rotaci olova. Rozhodne to chce dva stejne pruty a navijaky, aby se chovaly stejne.
Jeste je pak problem zatazenou udici uvolnit, aby slo pomocne olovo stahnout, jednak pro dalsi pouziti a taky pro korektnost k RR. Nevim, jestli dat nejaky hodne slaby trhaci vlasec (nit), nebo nejaky uvolnovaci uzel, nebo pomoci rozpustne blokovaci zarazky - psi suchar ?

Igor | Čt 17.1.2002 7:30:49

red.foot,Mirek S/ Ono je tam zakazano zavazeni (lodi, plavanim, pomoci modelu apod.), ale vytazeni bojky pomoci jineho prutu snad neni zavazeni a taky tam proti tomu nikdo nic nenamita. Jen mi přesně neni jasny ten princip, jak se to dela, ja na ten revir vubec nejezdim, tak jsem se chtel tady zeptat, jestli nekdo nevi, jak na to. Potreboval bych to obcas pouzit nekde jinde treba v dobe, kdy je voda studena. Cesti rybari jsou totiz koumaci a dovedou si vzdycky poradit.

Bonefish | Čt 17.1.2002 6:05:55

Goba: nejsem si tak jistej, ze kdyz mas nahozenou udici bez hacku, tak se to nepovazuje za udici urcenou k lovu ryb. Madari chytaj uhore na chomac rousnic, a soucasti udice hacek vubec neni. Je tam jen jakesi konicke olovo. Je to v 1000+1 rada od Rihy. Souhlasim s Mirkem S, papiry jsou mi az moc mily.

Mirek S | St 16.1.2002 15:23:05

Goba> Souhlasim s tebou, ale je taky jiste, ze to tak chape i kazda RS ? I ze zminene polemiky pred cca 2-mi roky je jasne, ze to kazdy vidi jinak. A prijit pro to o papiry se mi nechce.
Igor> To by asi slo jedine nahozenim ze dvou prutu soucasne, jednim olovem, ale prakticky si to nedokazu predstavit. Red.foot ma ale pravdu, kde je zakazano zavazeni, je zakazane i pouziti podobnych udelatek (asi i dalkove rizene lodky, cvicene kachny , psi , atd. :-))) ).

red.foot | St 16.1.2002 14:06:44

igor : proč to, igore, řešíš, když je to zakázáno ? protože pokud je to zakázáno, tak se to patrně nesmí. a pak nemá cenu to řešit. mýlím se snad ?

Igor | Út 15.1.2002 7:13:26

Kolega mi tvrdil, že viděl "zavážet" bójky na revíru, kde je to zakázané, a to tak, že jedním prutem s těžkým olovem se nahodilo co nejdál a potom se k tomu olovu jak na lanovce nějakýmm způsobem natáhla bójka. Ale právě ten způsob mi není jasný, kolega to neviděl přesně. Nevíte, jak na to?

Goba | Po 14.1.2002 15:59:46

Když tam nemáš háček, tak si můžeš trénovat hod na cíl klidně s dalším prutem TO NIKDE ZAKÁZANÝ NENÍ, protože to není vůbec žádnej lov ryb. Marker je to samý - klidně si tam hoď 2 na prutech a chytej mezi nima, až na tebe přijde RS, tak je jednoduše utřeš, že chytáš jen na ty 2 pruty uprostřed...

Mirek S | Po 14.1.2002 14:38:42

Ja pouzivam pri kaprarine marker, hlavne pri vnadeni. Kdyz to vnadim vic dni, tak bych asi postupne posunul flek. Pro nahozeni mam jen smer a bavlnku na vlasci. Ale nemam jasno s RR, jestli muzu mit treti prut s markerem. Je to pak bojka na oznaceni krm. mista, nebo chytani na dalsi prut ? A jak si to vylozi pripadna RS ? Asi pred 2-mi roky jsem testoval prut (nahozy jen s olovem) a pak tu byla polemika, zda je to dovolene pri dalsich dvou prutech.

Martin M. - Profil | Po 14.1.2002 13:25:31

from.> bojka musi byt PEVNOU (nebo zadnou) soucasti udice.
JuraC> ja zkousel misto bojky normalni steblo rakosu, ktere jsem si dosel na sve misto (melcina) zapichnout do dna a opravdu mi to silne zavazelo a nemusel jsem ani mit rybu na prute.

Goba | Po 14.1.2002 13:04:19

Formaggio>>>Ta španělská metoda je u nás taky tabu, alespoň podle řádu. Trhačku ke stromu použít můžeš.
Žádná bojka snad nemůže sloužit ke zdolávání pokud nepřesáhneš povolené rozměry 6x6x30 nebo 2 plováky 10x10x10 na max 1,5m spojnici.

Formaggio - Profil | Po 14.1.2002 10:04:02

MM: Ty sumci jsou něco jinýho ne? Já jsem to pochopil tak, že pokud bojka slouží k zdolávání, tak musí být na prutě. A to trhačka není, nebo se pletu?

Jura Č. - Profil | Po 14.1.2002 7:39:47

all: Pánové dík za rady.
Martin M: Z toho zamotání mám taky strach ale protože na větší vzdálenost skoro nechytám potřebuju to natrénovat. Mam v plánu to nahodit ,ponořit špicu toho prutu co nejvíc ke dnu a když bude větší ryba tak stahnu marker až k olovu což při hloubce v ktere chytam je 1 až 2 otočení kličkou a pak ho zase necham vyplavat. Jestli to budu stíhat to se uvidí.

Martin M. - Profil | So 12.1.2002 12:16:06

Miso> on to zas tak spatny napad neni, horsi je, co pak s tim, kdyz tahas na prute velkou rybu a ta bojka ti tam zavazi.
Goba, form.> myslim, ze jde taky o to, co pouzivaji sumcari v Spanelsku - tedy velka bojka s 50kg zatezi a na tu pripinas pres trhaci vlasec svoji udici.
Pozor, na nekterych revirech je zakazano pouzivat jakekoliv bojky (pevne, nepevne...) k oznacovani lovnych (krmnych) mist.

MISO - Profil | Pá 11.1.2002 16:17:25

Ak mas spravny smer a zarazku (znacku) na vlasci, nemozes mat problem. Treba pouzit primerane tazky plavak, lovne miesto vzdy prehodit a dotiahnut plavak po zarazku na vlasci. Problem to moze byt pri silnom vetre, ale inak nie. Marker tiez nie je zly napad, pokym ho netrafis, co sa moze lahko stat. Potom mas na chvilu o zabavu postarane.

Formaggio - Profil | Pá 11.1.2002 11:24:48

Aha

Goba | Pá 11.1.2002 10:24:14

Jo to je ono - kdysi se používaly kusy klády jen s návazcem a návnadou (rybou), když to jezdilo po vodě, pytlák si dopádloval vyndat rybu, samozřejmě bez prutu...

Formaggio - Profil | Pá 11.1.2002 9:24:45

Mě by zajímalo, co to je lov na bojku, která není součástí udice. To jako že vezmu nějakou bojku (samotnou, parníkovou) někam ji hodim (bez prutu) a přivážu k ní hák s masem??

Goba | Pá 11.1.2002 8:22:10

Pokud máš marker na druhým (klidně i třetím) prutě bez háčku jen na označení - určitě to můžeš praktikovat: za prvé na něj nechytáš a za druhé to pevnou součástí udice JE, takže bych si ho tam houpnul bez výčitek na třetím prutě.