Jaký match prut kategorie light

Zdravím , chtěl bych poprosit o radu.
V nejbližší době si chci pořídit nějaký match prut.. Ale nemůžu se pořádně rozhodnout. Sháním prut pro jemný rybolov,spíše s pevným splávkem nebo s lehčími pruběžáky tak do 5 gramu, nechci chytat ani na velkou vzdálenost … po většinou tak do 10 maximálně 20 metrů. Spíše bílou rybu a kapříky tak do 3-4 kg … měl by pomoc tam kde úplně nevyhovuje moje bologneska .. Prut bych si představoval o min. délce 420 a moc bych nestál o akci ve špičce zleptal bych si nejlépe polo nebo zcela parabolickou akci a cena tak do 3500kč.
Zatím mi do oka padly tyto kousky, prosim o vaše nazory na ně připadne doporuceni i jinych prutu .. Ray of Sun 4,2m-12g, Milo Deimos Match 15, Milo Pro System Obsidian match, Spro Luxxus Match
Za odpovědi moc děkuji, Karel.
Autor diskuse: pan Karel - Profil , 22.6.2007 plavaná - náčiní, doplňky

pan Karel - Profil | Ne 1.7.2007 9:33:11

Vsem dekuji za rady... po necem se budu jeste urcite chvilku neco hledat nez se uplne rozhodnu ...
Maty: jestli mas tu Fiastru od triany, nebylo by mozne poslat naky jeji fotky??
( vyvaz ocek, rukojet , sedlo navijaku a pod.) byl bych vdecnej.

Maty - Profil | Po 25.6.2007 15:41:09

Pokud chceš opravdu jemnou match s průběžnou akcí, tak si přišetři těch pár stovek (asi 4 nad Tvůj limit) a jdi do Fiastry od Triany. Je to opravdu velmi jemný prut s průběžnou akcí a přitom dobře háže a zdolávání ryb s ním je lahůdková záležitost :)

Sam - Profil | Po 25.6.2007 15:28:42

A co takhle Mikado Temptation Match 4,20m myslim , že je to slušný prut za dobrou cenu.
Je to spíše kaprovka a můžeš se do něho více opřít.
Ale nejsem zrovna přeborník na plavanou :-))

Mr.Stick - Profil | Po 25.6.2007 14:01:49

@pan Karel:

Milo Deimos mám ve 14 a ta by ti asi neseděla, má spíš x-fast akci, ohýbá se max do 1/4 délky, je to tvrdší prut na větší ryby.

Milo Obsidian 14 má kámoš a ta by ti asi seděla nejvíc, taková poloparabola až parabola, ale pozor na dvě věci, má hodně nezvykle tlustou rukojeť, takže bych radil před nákupem nejdříve osahat a pak taky občas tyhle pruty mají křivě vyvázaná očka, je to sice tak jeden z pěti, ale náhoda je blbec.

Matchku od Spra bych asi nebral, ale je to jen můj subjektivní pocit, nikdy jsem ten prut v ruce neměl ...

fab - Profil | Po 25.6.2007 13:56:13

Ychtyl: no nevim, vlastnim bolonku trabucco, ktera ma daleko ocka od sebe, kdyz zacne prset, vlasec se lepi na prut, jak pise pan Karel :-). Vyresil jsem to tak, ze jsem chytal primo pod spickou prutu, ale neni to zrovna idealni. Na chytani kapriku ca 3-4 kg je lepsi deleny prut tedy matchka.
Karel: Ctvrty rok chytam na matchku Shimano Catana 420 FA, celkem spokojenost, zejmena na prehradach a rybnicich, kde neni moc vazek i na chytani kapru primo pod nohama (s timto prutem osobak kapr 72 zaseknuty 3m od brehu). Nyni chodim na jezero, kde je dost travy ve vode a po brezich roste palach. Na bilou rybu a liny okolo 30-35 cm kapry tak do 50cm je to v pohode, ale pri vetsich velikostech by to chtelo tvrdsi prut - tam pouzivam 16 vlasec s hackem s ockem navaznym pruznym uzlem primo na kmenu, ale zda se mi to malo - asi si budu muset poridit neco tvrdsiho, protoze tahat kapra 60+ zpoza travy a cekat 10min nez se uraci z ni vyjet nebo ne neni s timhle prutem zrovna idealni...
Nemusi platit, ze s matchkou budes chytat na odhoz nebo ve velke vzdalenosti. Obecne pojato, matchka je podstatne univerzalnejsi jak bolonka.

pan Karel - Profil | Pá 22.6.2007 21:46:56

no ja nevim ale na 15-20 metru s bolonkou kdyz zacne poprchavat nenahodim ani nahodou =)) a tim co sem napsal sem nemyslel ze bych nechytal i dal ... myslel sem to jako nejcastejsi vzdalenost .... kdyz mi to prut dovoli tak bych taky chytal obcas i dal =)

Ychtyl - Profil | Pá 22.6.2007 21:03:10

Pokud chceš chytat tak blízko u břehu, pak prakticky pozbývá smysl si kupovat odhozovej prut. Chytačku s pevným splávkem na deset nebo dvacet metrů v pohodě obstará ta tvoje boloňka a ušetříš. Matchky jsou prostě na házení do dálky, no.... Ale když už ji kupovat, tak od plavačkový firmy, aby to taky někam letělo. Asi se nedá koupit lepší (a taky dražší) než Artax od Colmica, ale i jiný typy týhle značky jsou vysoce kvalitní. Dále asi ta Triana, Milo, Carbolino...

pan Karel - Profil | Pá 22.6.2007 19:39:39

no prave mezi tim obsidianem a triana ray of sun sem se nejvic rozhodoval ... byl sem rozhodnutej spis pro tu trianu =) takze ted mam z toho zamotanou hlavu ... ty pruty co jsi mi doporucil vypadaj sice vsechny moc dobre ale pro me jsou dost cenove nedostupny =((... ale moc diky za tipy

Ricci - Profil | Pá 22.6.2007 7:18:51

Pruty se to tady probírají stále dokola ale trpělivost růže přináší. Požadavkům které jsi napsal nejvíce odpovídá Milo Obsidian Match. Dále jsou to pruty: Triana Fiastra, Eagle, Colmic Artax sensitive, Garbolino Squad light match.