Jak nebo čím docílit rozpustnosti doma dělaného boilis?

Chtěl bych zjistit co přidat do směsi nebo co musím udělat aby se hotové boilis pomalu rozpouštělo.
Autor diskuse: Bláža - Profil , 9.4.2007 kaprařina - nástrahy, návnady

r4jce - Profil | Čt 3.5.2007 17:38:49

vidim, ze jsou tu samy zkuseny kuchari karprich dobrot. Jak preferujete boilie na dlouhe vypravy...vlastni?kupovane udajne funguje jen nekolik dni?
A jak vyzivna by mela byt smes na takto dlouhe vypravy cca 3 az 4 tydny?
Mam na mysli smes z rybych moucek...jak toho docilit?jsou moucky samy o sobe dost vyzivne nebo je treba pridat nejakou dalsi slozky?

Bláža - Profil | Čt 12.4.2007 18:50:38

Michal Kučera - ®
Biggie - ® Díky za rady opravdu.
Jinak už jsem dnes začal experimentovat tak uvidím zítra co to provede.
Zatím to vypadá s těstem dobře...

Michal Kučera - Profil | St 11.4.2007 23:07:00

Bláža - nemusíš dělat žádné speciální úpravy, stačí boilie vhodně složit z dobře rozpustných přísad a jak už psal Biggie, vyhnout se přísadám typu albumin, lactalbumin, kasein, gluten, ... brzy na to přijdeš sám...

Biggie - Profil | St 11.4.2007 23:00:01

Ja si myslim v prvom rade, ze ak mas v recepte nieco z tychto veci tak by si ich mal obmedzit: albumin, gluten, susene vajcia alebo nejaky komponent ktory lepi alebo vytvrdzuje...
A az potom by si mal vyskusat urobit hrubozrnnejsiu zmes a to napriklad pomletymi vtacimi zobmi...
Mozno s tym niekto nebude suhlasit ale to je moj nazor a aj skusenosti, lebo minuly rok som mal opacny problem ze sa mi boilies rychlo rozpadavali...
Mas aj plno clankov o tom na nete... takze hladaj a citaj a skusaj... Prajem vela trpezlivosti... :)

Bláža - Profil | St 11.4.2007 21:33:25

m.kindl - ®asi bych to zkoušel ještě na menším množství záleží jak by to šlo aspoň přibližně dělit.Díky za inspiraci

m.kindl - Profil | St 11.4.2007 21:24:31

Bláža - ® Je to rozpustná rybí moučka,koukni na mikbaits stránky.Radši se s někým ještě poraď...moc si nepamatuju jak šla tahle směs koulet a popravdě už ani nevím jestli jsem ho někdy dělal ten recept.Bylo to jen pro inspiraci...Převzal jsem to z nějaký knihy a trochu pozměnil faktor rozpustnost,doporučuju vyzkoušet na půl kile :-)

Bláža - Profil | St 11.4.2007 20:51:15

m.kindl - ® asi vyrazím na nákup něco už mám ale co to je ta moučka EZT97 to neznám ale za zkoušku by to možná stálo
třeba bych to pak pozměnil

m.kindl - Profil | St 11.4.2007 20:33:11

Bláža - ® Třeba tohle :
90 gr.Bílá rybí moučka
90 gr. moučky EZT 97
60 gr. krupice
30 gr. moučky ze sušeného hmyzu
60 gr. Kaseinát vápenatý
90 gr. megablend
60 gr. robin red
20 gr drť z tygřích ořechů
5 ml Crab lobster Solar + 15ml Stimulin amino Solar

Bláža - Profil | St 11.4.2007 20:08:30

m.kindl - ® Právě to jsem myslel aby se to boilis pomalu rozpouštělo od kraje ale spíš na bázi ptačího zobu než rybích mouček.
já si teprve začínám šoulet vlastní kdybys mohl zkus mi poslat nějakej návrh základní směsi spíš na mail. (karta)

m.kindl - Profil | St 11.4.2007 19:59:43

Ookud chceš aby se boilie pomalu rozpuštělo tak se snaž složit základovou směs z rozpustných látek...např kaseinát vápenatý nebo rozpustné rybí moučky atd...stačí jen některou z mouček nahradit její rozpustnou kolegyní a je to :-)

kapr20+ - Profil | St 11.4.2007 15:14:42

nevim,ale rozpustka se rozpadá po vrstvách a je vždy v jádru jako šutr-takže se to bude asi nějak po vrstvách nabalovat a sušit-peleta podle mě změkne celá a pak se rozpadne(záleží ale jaká třeba halibutka jo)-tak nějak bych si to představoval, ale rád ase nechám někým chytrým opravit :-)))))

Bachy - Profil | St 11.4.2007 8:32:50

Podle mne je rozdíl mezi kuličkou která se pomalu rozpouští od okraje při zachování určité tvrdosti středu (tam nějak nevidím rozdíl mezi rozpustným boiliem a pomalu rozpustnou peletou), a mezi kuličkou která postupně měkne celá, ale uchovává si svůj tvar, nerozpadává se.

flyman - Profil | St 11.4.2007 7:22:45

Nevím, jestli jsem dobře pochopil otázku. Aby bylo boilies propustnější (lépe dýchalo, uvolňovalo rychleji aroma) přidávám upravená semena (pražené mleté konopí, mletou řepku, proso atd.) a dám méně albuminu, někdy vůbec, když nekrmím kobrou. Oleje taky pomáhají změkčit boilies.

Pavel Řezáč - Profil | Út 10.4.2007 20:22:06

Stačí když dáš do směsy mín vajec treba misto deseti 5 , nebo misto 100g susenych jen 40g .Zbytek doleješ vodou nebo jinšíma tekutyma složkama. Zaleží na slozeni smesy- musis testovat. udelej si treba 5 stejnych smesi a do kazde dej jiny pomer vajec (staci po 100gramech , nemusis delat cele kilo) pak uzulej ruzne velikosti boilisu , klasicky je uvař a po vysuseni je svihni do kyblu s vodou a pozoruj rozpadavost. pak si vyberes recept s urcitym poctem vajec ktery ti vyhovuje v rozpadu.


Muco - Profil | Út 10.4.2007 20:14:01

Uber vaječný albumín. Boilis menej stvrdne a tým pádom budú rozpustnejšie.

Bláža - Profil | Po 9.4.2007 18:19:10

Drahoš - ® Díky za odpověď já si myslel ,že to tak nějak dopadne to nic třeba má někdo jinej nápad a pomůže kdyžtak na mejl.
Je v kartě:-)

Drahoš - Profil | Po 9.4.2007 18:13:40

Bláža - Rád bych Ale je to Konou hau firmy . Je tostudená cesta která zachovává hodnoty směsi Časově a finačně náročná.

Bláža - Profil | Po 9.4.2007 17:38:56

Ondra (tloušťák) - ® Myslím že by to mohlo zajímat více rybářů ,Drahoš zde už několik dní nepsal asi je na rybách a jestli se sem neozve sám zkusím mu napsat mail.

Pvl - Profil | Po 9.4.2007 17:22:25

Moc Ti asi neporadím ,ale měl by jsi bolky dělat podobně jako pelety . Rad je zde docela dost .

Ondra (tloušťák) - Profil | Po 9.4.2007 17:06:55

Bláža: Zeptej se Drahoše, ten to bude vědět... :o)))

Bláža - Profil | Po 9.4.2007 16:56:11

tak si vytáhnu otázku.
Poraďte zkušení kapraři teda jestli chcete a víte:-((