Jak se zbavit masařů ?

Chtěl jsem se kolegů rybářů zeptat na jak by reagovali na zásadní zvýšení lovné míry ryb o 30 - 70%.
Například kapr 55,sumec 130,úhoř 70,lín 45 atd.
Myslíte,že by se tím výrazně omezila tzv. masařina.
Úĺovky v těchto mírách přeci jen nejsou tak časté a přijde mi to lepší a jednodušší řešení ,než omezený počet odnesených ryb od vody.
Autor diskuse: Miky - Profil , 9.4.2007 všeobecné - techniky lovu

Bobertik - Profil | Ne 28.11.2010 22:51:14

Spíš bych udělal spodní a u některých ryb i horní míru. Rozhodně kapra bych dal v rozmezí 42 - 65, amur 50 - 75, úhoř 60 - 85, lín 40 - 50. Myslím, že masařinu by to trochu ovlivnit mohlo, max. ze 40%, protože dokud se to nebude dostatečně kontrolovat, tak lidi stejně budou brát ve stylu CO NA HÁČKU TO DO SÁČKU.

Tomak - Profil | Ne 28.11.2010 22:37:21

Odpoved na hlavni otazku. Tech X stran prispevku jsem necetl.
Ano, jsem pro, ovsem v zavyslosti na velikosti reviru a jeho strukture, respektive prumerne delce trofejnich ryb daneho reviru.
Maly 1h rybnicek s kaprikama kolem 40-50 cm, kde je deda rad, kdyz babce donese obcas jednoho kaprika, aby zavrela hubu a mel klid, tam sem proti zvyseni miry.
Co se tyce velkych vodnich ploch, tam klidne zvysit nejmensi stanovenou delku pro ponechani ryby.
PS: Velmi se mi libi, kdyz je na revirech i maximalni delka ryby pro ponechani.
Viz štěrkáč v Kvasicích (Morava 13c) Míra kapra 45-70 cm ma.
Preci jen, maso stare starych zvirat vseobecne uz neni to prave orechove.
Nejlepsi je mlade masicko...A neplati to jen u ryb.

Carpeater - Profil | Út 16.11.2010 18:00:31

MichalF >> ale není Ti líto, jenom mu závidíš. Copak si myslíš, že Ti patří ryba, kterou chytil někdo jinej?

tomsa - Profil | Ne 11.5.2008 13:04:10

Já myslím, že tohle vypovídá za vše. Omíláte omleté a od včerejška u nás na štěrku chytá první liga a tam jsem našel toto auto. Tak nějak pro usmání.
Řeznictví zdar

Mr.Piket - Profil | Po 14.1.2008 6:56:24

Zdarec,
u nas na B2A - Bečva pod jezem, v Přerově....
Přijďte se podívat na opravdovou masařinu - to se vidí málokdy a málokde. Jeden vedle druhého a berou ostroredky po kilech. Kdyby bylo po mém - polámat pruty, pár facek a žádnou povolenku.
Zdůrazňuji, že tato jatka se konají každý rok - hnus.
Vojta

PLCH - Profil | St 14.11.2007 16:36:17

20cm linek pro kocku dobrej.... :))

tucnak11 - Profil | St 14.11.2007 10:56:26

Ladinek čteš moje myšlenki, nazev sportovni rybař by neměl byt mezy nami spiš rybolov do sportovniho je to moc daleko s tym drancovanim jak nekteži to dělai.Take si neham rybku abym mohl robě zavřit hubu jen že to je 4, 5 kusu za rok.Ja jsem štiastny že sem u vody a mě je to fuk bere nebere,vřdycki cos chitim a i ta nejmenši mě vic potěši jak čekani cely den na kapra chytam na plavačku, vlačka samožejme je na prvnim mistě,no kapra by mohli zvyšit jen linca na 45 cm to je nesmysl hrozně pomalu roste dal bym mu 30 cm bo 20 to je vysměh pro tak nadhernou a krasnou rybu a jak vidim jak dětkove berou 22 cm to se mi zvira žaludek.

MichalF - Profil | St 14.11.2007 10:51:43

Ladinek : souhlas pane !!! Urcite 99% ulovku poustim a je mi vazne lito kdyz vidim od reky odchazet rybare s krasnou velkou rybou, kterou ja uz si neulovim :(

Ladinek - Profil | St 14.11.2007 10:26:15

MRKnato > ja taky netvrdim, ze si nevezmu zadnou rybu. I kdyz letos jsem si jeste zadnou nevzal. Proste na ryby chodim proto, ze me to bavi a, ze je to pro me takovej zpusob odreagovani soubojem s prirodou. Nechytam proto abych se najedl prave proto, ze je to nas konicek. Ja konicek nemam kvuly zisku, ale kvuly zabave a tou pro me maseni ryb rozhodne neni. Kolikrat jen tak chodim kolem vody a vlastne ani nechytam, staci, ze tam jsem. V momente kdy se z nasich ryb stanou v prvni rade krasny zazitky s jejich lovem spojeny nez maso v mrazaku tak nase vody a rybari postoupi zase o level dal...

Zkratka a jednoduse dokud neprestane bejt ryba pro sportovniho rybare jen maso tak budem dal nadavat, na masare, na crs, na rs, proste na vsechno...

MRKnato - Profil | St 14.11.2007 9:45:56

Ladinek : tvůj úvod je mimo, potravu si obstarávám v komerční síti, ne v revírech, nicméně určité druhy ryb, jako úlovek, který prostřednictvím svého koníčku získám zkousnu, od toho lov je.
Se závěrem mohu souhlasit, ale můj kamarád před lety chtěl taky hubnout a zdravě žít, jel do práce na kole a nedojel. Jiný koníčkář ho autem zmasil tak, že ho úplně vykostil. Koníčky jsou prostě krutý a to nehovořím o šachistovi, co vdechnul pindíka a udusil se.

iwanhoe - Profil | St 14.11.2007 9:38:56

Ladinek - proto píšu "srovnání sice "kulhá", ale jde o princip " :-)

iwanhoe - Profil | St 14.11.2007 9:38:18

Chovat se k lovenému "objektu" eticky neznamená pouze to, že když ho pustím jsem super ... howno, tak přestaňme také dělat fotky na zemi, v sevření předpažených (asi je to potřeba) rukou apod ... přestaňme se též vychvalovat jací jsme kabrňáci, že si pouštíme ryby na privátních vodách, kde platí : a) "opíchat" a pofotit stejnou rybu co nejvícekrát je přece etické b) pak je stejně všechny vyvraždíme "na dírkách" - pouštění ryb na díkách za mrazu je dle mého zhovadilost :-( už na to tady seru :-)

Ladinek - Profil | St 14.11.2007 9:35:43

iwanhoe > Nemuzes prece srovnavat myslivce a rybare. Dokazes si predstavit, ze by to v lese vypadalo jako na nasich rekach ? Myslivec kam se podivas, dumdum naboje, nektery jedinci maji na posedu 2 pusky a vsichni dohromady strileji po vsem co se v lese hejbe...super ne ? To abych si koupil neprustrelnou vestu az pujdu na houby...
Mylsivce bytostne nesnasim pac jsou to akorat tak magori s bouchackou, ale s jednim jsem se nedavno bavil., je to myslivec ze sumavy a rikal, ze za rok zastrelil jedu nemocnou srnku a dve kachny. Zbytek roku stravenej v prirode. Jak chces tohle srovnavat s lidma typu MRKnato ktery jedinej smysl ve vlastneni povlenky vidi v tom, aby bylo co zrat...

Ladinek - Profil | St 14.11.2007 9:29:12

MRKnato > az na tom budes tak spatne, ze budes bydlet na brehu reky a ta tobe a tvoji rodine bude zabezpecovat jedinou obzvivu tak nereknu ani slovo. Jak tak ale koukam, tak clovek jako ty, coby majitel pocitace a internetu, urcite chodici do zamesnani a majici tudiz nejaky prijem nepotrebuje k preziti ryby ktery si ulovy. Ty produkcne uloveny ryby si klidne muzes dojet koupit do tesca nebo si zajet rovnou do sadek a nejakyho toho duhaka si opatrit.

To, ze tvuj konicek je i hubnuti je jen dobre, treba si do toho tesca muzes zajet na kole...

iwanhoe - Profil | St 14.11.2007 9:25:54

MRKnato - mnohým se to líbit nebude, ale docela výstižné :-) pořád tvrdím, že jde o lov a ne o sport a myslivce si též s lékárničkou na ošetření lovené zvěře nedovede představit nikdo - srovnání sice "kulhá", ale jde o princip :-(

MRKnato - Profil | St 14.11.2007 9:22:25

Ládínku, mým koníčkem je nyní i hubnutí a k tomu potřebuji, bohužel nutně, na jatkách zmasená kurčatá a produkčně vylovené kapry a duháky. Není také náhodou údělem většiny nasazených ryb do revírů zhynout rukou rybáře pro jeho hnusný koníček?

Ladinek - Profil | St 14.11.2007 9:12:29

MRKnato > ha tak uz vim kde je jadro pudla. Jak muzes srovnavat porazky na jatkach s konickem ? Ty snad chodis na jatka jen tak pro zabavu si chytit a zmasit nejakyho toho bejka ? Jezis tak ted jsi me dostal...

Bulk - Profil | St 14.11.2007 9:11:21

SAHIB: Poslední část tvého příspěvku je opravdu bezvadná....

MRKnato - Profil | St 14.11.2007 9:06:44

iwanhoe - pure přívrženci si totiž nevšimli, že na svazovkách se provádí, nebo by mělo provádět hospodaření, jehož součásti je lov. Lov je stejnou součástí hospodaření, jako jsou porážky na jatkách, či výlovy na produkčních rybnících. I ta mají svá pravidla a omezení, stejně jako lov v revíru. K pomateným reakcím CaR puristů přispívá i odlišné hospodaření na komerčních revírech, sloužící k uspokojení jen velmi malé části z množiny rybářů, což jim hlava nechce brát..., stejně jako jehovistům, mormonům, ktetří stále a dokola přesvědčují většinu o přínosu svých praktik, kterými si vyplňují své skvostné životy a chtějí, aby tak obšťastňoval svůj život i zbytek lidsva .

iwanhoe - Profil | St 14.11.2007 8:50:14

kecy kecy - nic není černobílé stejně tak, jako v životě a z některých příspěvků čiší pure nenávist (já sám si ryby téměř neberu, ale když je někdo se mnou, tak mu klidně dám svou fišku pokud chce - co je do piči komu do toho, pokud je vše dle RŘ? A řešit to "zvyšováním" min.lovných délek - dejte všem rybám metr nebo všude dejte chyť a pusť a ryby zase budou plesnivět .... pokud se zdraží povolenky o 100% nebo omezit roční úlovek = nové papíry a vše se dá do chovu násad, tak je to jediné řešení - hodně se uloví = hodně se nasadí ... pokud je odkud :-(

syny - Profil | St 14.11.2007 8:38:46

cuchak - ® -přesně jak píšeš,každý musí začít u sebe,bohužel je v nás ještě příliš hluboko zakořeněný názor,kdo nekrade,okrádád svou rodinu,u nás v hospodě na mě koukají jako na exota,když jim ukazuju fotky s tím,že ryby jsou zpátky ve vodě,ale už se taky stalo,že za mnou některý z těchto taky rybářů přišel a chlubil se kaprem s tím ,že plave dál.Jestli to je pravda nebo ne asi nezjistím,ale je to posun trochu dopředu,aspon o tom už začali přemýšlet a to už je první krůček k tomu,aby si uvědomili,že rybaření je koníček a né způsob obživy.

mafi - Profil | St 14.11.2007 8:04:59

Miky: Jsou rybáři pro které ani zvýšení lovné míry ryb ani omezení počtu úlovků neznamená žádný problém, protože když budou chtít tak si tu rybu stejně odnesou a nic a nikdo jim v tom nezabrání. Problé masařů je asi k nerozřešení , ale komu se říká MASAŘ kdo znáte spravnou definici. Já znám rybáře , který si pokud jdou tak každý den odnese mírového kapra, ale přesto o něm nemohu prohlásit, že je masař, protože vím, že miluje rybí maso a umí z něj připravit neskutečné pochoutky. kromě toho už pár let má přísnou dietu, takže rybí maso je jediné které snad může jíst bez většího omezení. A naprosto přesně mohu prohlásit, že v životě žádnou z ryb neprodal, poze daroval v rámci své rodiny . Je to taky MASAŘ ?????

cuchak - Profil | St 14.11.2007 7:33:10

Když zvýšíš lovné míry,tak to s nikým nic neudělá. Omezil bych počet ulovených ryb a hlavně důsledně dohlížel na dodržování RŘ .Jenomže ten pěkný RŘ a ta rybářská stráž.Je to tady pěkně zamotanej kruh.Každej musí začít u sebe.Jinak to snad ani nejde.Koukni na slováky.

SAHIB - Profil | St 14.11.2007 0:22:49

většina ale namítne : _vždyt by se musel učit zvláštnosti na jiných revírech.
K E C Á. Není to pravda,pouze jen v tom případě,že pojede na ten který revír.ALE.!Protože tam chce chytat,tak se stejně musí všechny zvláštnosti stejně dost dobře naučit,přečíst,seznámit se s nima,tak o co jde.zase jen lít vodu z přehrady do moře?Vždyt je to jako 1 a 1 že sou dvě(pro některé ale 1+1sou asi 3)..

SAHIB - Profil | St 14.11.2007 0:03:58

no chlopci,
něco by s tím udělat chtělo,určitě skorigovat počet ks na povolenku,a pak-zaplať třeba kč v ceně známky,nebo třeba třetinu povolenky a val si to dál,pane masař...
kapr horní hranici má-v poho,možná by to nebylo špatný udělat i u některých dalších druhů,to je na zváženou.
Ale co by udělat chtělo,a to si myslím že by byla razantní,průlomová věc a pro plno lidumilných,tak říkajíc"rekreačních masařů"asi černá hodinka,a to vyřešení RS.
Máš před státem udělaný skoušky-máš,máš od nich odznak-máš,odpovídáš za to ve své funkci-ano,tak proč jsi porybný jen na své "vodičce",když pojedeš jinam,vedle bude masařit,ty se budeš potichu koukat a rozčilovat a co?nic víc,voda se bude plundrovat a nic s tím neuděláš,řekneš to kámošovi,ten dalšímu,až se to donese k uchu těm pravým a můžu tě ubezpečit,že příště si na tebe na té vodě počkají,žwe si tě vyčíhají a vemou si tě do prádla-a vyberou tě.
Ale mít pravomoc v celém ČRS,na všech revírech každý,nezávisle na sobě,at si ten,nebo ten,troufnu si tvrdit že takových 60-65 % masařů,lapků.pytláku,prodejců do hospod by odpadlo a byl by větší klid u vody,ale hlavně více ryb na požitek s chytání.druhá věc-někdo to to vzpomenul-osobáky na soukromých vodách,řekách,reklamy a testy pro ffirmy zdarma,různé úplaty za to a co je nejhorší-ony rybičky,pro které by obětovali vše,protože jsou carp...tak obratem vezmou a - šup do soukrom.revírku za těžký prachy.Tímto se nechci dotknout těch opravdu poctivých a zapálených pro rybařinu,ale min.50 % jich za tímto účelem se spolčilo do různých "TEMŮ",aby to mohli takto provozovat.
A navíc pak perou ryby do soutěží,jaký jsou borci,ale mi proti nim s našimi "proprietami"za naše"vlastní",si to můžeme dovolit párkrát vyjet,bez "sponzorů",zdarma testovat od pomalu fuseklí počínaje po vercajk za desetitisíce ,nejezdíme na Francii,Ebro,kde se pak lehce lapají "výsledky" a šup do soutěží,sice ne v hojné míře(protože je to pouze odznak),ale do soutěží,kde jde o vercajk za tisíce ,oblečení,boilies a pod.Když tak at je to pouzek úlovek z revírů ČRS...

Maco - Profil | Út 13.11.2007 23:10:08

Určitě bych zavedl omezený počet ryb za rok , možná i na týden,na povolenku!!!
Bo to je hnus kolik jsou schopní zdatní dědci toho za rok sežrat a taky prodat!!!!!!!!!!!!!!

Ladinek - Profil | Út 13.11.2007 22:04:19

Hlavne bych prodlouzil doby hajeni nekterejch ryb a miry upravil tak aby nedochazelo ke ztrate "mrnat" a nadruhy strane velkejch "generacnich" ryb...
S tim samozrejme souvisejici omezeni poctu privlastnenejch ryb na povolenku za rok.

Tandem-Hanz - Profil | Út 13.11.2007 20:52:02

Já bych dal min. lovnou míru aspoń 45cm a horní tak 60cm to je snad dostačující! Tím by se to mělo i zlepši protože takovéto už vetší ryby nejsou takz. pod břehem ale min. 60m od břehu!. Je taky výhoda že ti důchodci už do takovéto vzdálenosti nedohodí a kdyby už jo tak na ty jejich vorlí drápy už ani nevytáhnou a navíc kapři jsou mazanější co bývaly ! :D já bych hlasoval o zvýšení té lovné míry !tak že ano ,anebo planecou stráž a devítku k tomu a kdo poruší řád tak dostane kulkou do koulí :D

michalU - Profil | Út 13.11.2007 20:21:45

určitě ne ja bych zavedl spíš horní miry ryb

PLCH - Profil | Út 13.11.2007 19:46:33

no treba toho kapra nevim... to uz ten 55 je hnuj

Daniel K. - Profil | Út 13.11.2007 19:22:51

BIL.K:Bud rád ,že vám nezavíraj vodu ,jak nám na mněsíc.