Říční položená - pár otázek?

Prosím o sdělení Vašich zkušeností při říční položené (lov bez policajta): 1. Jak dlouhý návazec (od olůvka k háčku) pro kapra,cejna,plotici a sumce? Literatura uvádí délky až 1 metr a je značně rozporuhodná. 2. Jaké velikosti háčků používáte na uvedené druhy ryb? Děkuji.
Autor diskuse: PETR - , 25.4.2000 feeder - techniky lovu

Radous | Út 25.4.2000 14:46:13

Ricni polozena patri k mym nejoblibenejsim zpusobum lovu, protoze reka je mnohem rozmanitejsi, nez rybnik, a taky pristup k samotnemu lovu je mnohem aktivnejsi. Mym nejoblibenejsim revirem je Berounka od Skryji po Krivoklat. Ryby tam nejsou zadni obri (nejcastejsi velikosti: kapr 30-60 cm, cejn do 50 cm, tloust, plotice a podoustev do 30 cm), ale zato jich je tam docela dost. Pro lov bez policajta pouzivam pickerove pruty s vymennymi spickami v delce 3 m(kvalitni se daji sehnat v cenach kolem 1500 Kc). Kmitajici spicka krasne signalizuje i velmi opatrne zabery a da se na ne v pohode vytahnout i vetsi kapr, nejsou to zase takovy cudlaky, jak na prvni pohled vypadaj. Navijak s dobrou brzdou velikost 30, ale radeji 40. Vlasec podle mnozstvi vazek a velikosti ryb. Idealni je tak 0,18. Oluvko staci 10 g, protoze s pickerem to lita jak blazen. Nekdy pouzivam i male krmitko. Navazce pouzivam vetsinou dva, abych nemusel po kazdym propasnutym zaberu (a na rece jich neni malo) prehazovat. Delku navazcu davam kolem 10 cm. U delsich se snizuje citlivost cele udice. Metrovy navazec si ani neumim predstavit. Nastrahy pouzivam klasicke (kolinka, zizaly, rohlik, chleba, testa ...) a velikost hacku se podrizuje velikosti nastrahy. Vetsinou tak od velikosti 6 do 14. Vzdy tak, aby ho bez problemu nasala prumerna ryba, ktera se da na danem miste ulovit. A taky rozhodne neplati cim vetsi hacek, tim vetsi ryba. Preji Ti hodne uspechu a nam vsem ricnim rybarum preji, aby se smelo na rekach chytat celorocne, a ne az od pulky sezony.

PETR | Čt 27.4.2000 9:33:46

Způsob lovu na picker bohuľel není u naąí řeky Moravy moľný.Velká hloubka (2-4m) a velmi silný proud.Včera jsem pouľíval olůvka 60g a lovil po staru "na ąpičku".Jinak se prostě nedalo.pičky prutů jsou u tohoto způsobu samozřejmě tuhé,a proto i úlovek nebyl ľádný.

Martin M. | Ne 30.4.2000 10:02:56

Jednou me Karel Koranda psal "nerikej, ze to neni mozne, rekni ze to neumis", a ono je na tom urcite kus pravdy ;-)

Radous | Út 2.5.2000 16:42:13

Urcite se najde u Vas na rece nejakej usek, kde neni takova hloubka. V lete u nas pravidelne chytam kapry na melcinach (voda tak po kolena), kde by je mnozi vubec necekali. Je tam vic prokyslicena voda a ve vodni "trave" je spousta potravy - proto se tam drzi. V takovych podminkach nevadi ani silny proud, pokud nebudes chytat na "lana". Hlavne se nevzdavej a treba zkus neco okoukat od mistnich rybaru.

PETR | Čt 4.5.2000 9:09:46

Pro Radous: O takovém úseku vím.Je to asi 300-500 pod splavem se dnem plným kamení a pobřeľní trávou.Je pravdou,ľe v tomto úseku prokysličené vody a hloubkou 1,5 - 2 m se drľí i ryby, které by tu člověk vzhledem k proudu nečekal a to téměř celoročně.Při plavané v loňském roce jsem ulovil i pěkné cejny,malé sumce a daląí a vľdy se pobavil.Zariskuji tedy ztráty olůvek a zkusím to.Místní rybáři zde loví jen v době třeąní jelce na plavanou, na poloľenou nikdo(asi to nikdo neumí).