Přístup k vodě

Zdravím všechny. Máte někdo nějakou radu, jak řešit přístup k vodě v chatových oblastech, kde si majitelé často oplocují své pozemky až do vody?Vždy se snažím slušně požádat o přístup s tím, že mám na to nárok, leč rozzuřený rotvajler či jiná bestije je vždy větší argument. Poraďte "jak na to?"
Autor diskuse: tomsa - Profil , 26.2.2007 všeobecné - ostatní

NOVAS - Profil | Út 27.2.2007 11:07:55

JM:shoda ,domluvili jsme .Howgh :-)))

JM - Profil | Út 27.2.2007 10:31:52

NOVAS: To máš pravdu, že je jich tam plno upravených, ale velká většina je mimo obydlená místa. Tam je to jasné, tam si prostě sedneš a chytáš, tam není o čem diskutovat. Ono, když to tak vezmu, tak na Slapech se krom upravených míst prakticky ze břehu chytat nedá, když pominu velké kempové pláže, ale tam bych v létě nešel ani za nic.

NOVAS - Profil | Út 27.2.2007 10:24:17

Diskuse se opět rozvášnila :-))
JM: buď si jistej , že bych Ti do soukromí nelez. Fakt mám radši klid. Jen jsem tím chtěl říct ,že je čím dál těžší najít volný flek.Na Slapech je plno , jak Ty říkáš, upravených míst. Mám snad ráno ve 4,00 čekat , jestli si na něj někdo nedělá nárok?

Modrák - Profil | Út 27.2.2007 10:09:46

JM:S tím souhlasím, já také nepatřím mezi konfliktní typy. Ale můj názor je takový, že i když je mi to vnitřně nepříjemné, tak stavět morálku nad zákon, za stávajícího společenského klimatu, prostě NELZE. To je ode mne vše k tomuto tématu. Petrův zdar všem.

JM - Profil | Út 27.2.2007 10:01:01

Modrák: Beru, omlouvám se. Ale s tím vyhledáváním problémů, nevím jestli jsem to nemyslel trochu jinak. Já se spíš snažím konflikty nevyvolávat a předcházet jim. Klidně i tím, že někdy ustoupím a mávnu nad lečíms rukou. Píšeš o respektování právních norem, v pořádku, jen je to respektování třeba vnitřně posuzovat právě tou slušností o které píšu já. Ne na všechno, na co má člověk právo podle jakéhosi zákona, má právo i podle jakýchsi morálních norem, které máme samozřejmě každý nastavené poněkud jinak.

MRKnato - Profil | Út 27.2.2007 9:59:27

Modrák : asi neznáš zákony, kterými operuješ. Žádný "konevní" zákon neznám a nepotřebuji, ty jo?

Modrák - Profil | Út 27.2.2007 9:51:08

JM: Psal jsem v úvodu, aby jsi to nevztahoval na svou osobu. Tobě osobně nic nevytýkám, kromě toho, že apeluješ na toleranci v případech, kde je porušován zákon. Nic víc, nic míň. To jaký jsem typ rybáře nehodnoť. Neznáš mě a já neznám tebe. Ale pokud v tomto státě nebudeme respektovat právní normy, nepohneme se směrem k normálu. Ano, dle mého názoru je třeba problémy vyhledávat, upozorňovat na ně, diskutovat o nich a snažit se je odstranit. Tím, že je budeme přehlížet se nic nezlepší. MRKnato: Pokud máš povolení k odběru vody od příslušných úřadů, klidně si ji naber. :o)

MRKnato - Profil | Út 27.2.2007 9:50:31

Modrák : lov ryb na základě výkonu rybářského práva je jedním z několika druhů "práv" která se prolínají v rybářském revíru. I mým právem je jít se koupat do řeky a jít si nabírat vodu na zalévání a pokud použiju k nabírání vody právě to místo které jsem si vyčistil a ty tam budeš sedět tak nevím, jesti tam něco chytíš? Já si tu vodu tam ale naberu.

JM - Profil | Út 27.2.2007 9:26:55

Modrák: Přečti si prosím Tě tu diskusi celou. Psal jsem, že nemám plot k vodě. Psal jsem, že tam je povodí. Nikde jsem nepsal o úpravě lovného místa, snad jen že to místo je udržované. Pročištění toho místa je kvůli koupání a se souhlasem povodí. Ne všechno u vody je lovné místo, i když se tam chytá. Jaké právní normy porušuju? Přijde mi, že jsi přesně ten typ rybáře, který zlomyslně problémy vyhledává místo aby se jim snažil vyhnout.

Modrák - Profil | Út 27.2.2007 9:19:32

JM: Neber to prosím osobně, ale proč mluvíš o lidské slušnosti a toleranci v debatě kde prazákladem problému je nerespektování platných právních norem. V daném případě nejde o slušnost ale o porušení zákona o rybářství, stavebního zákona a zákona o vodách. Ale proč si s tím, ve státě s téměř nulovou vymahatelností práva, lámat hlavu, že. Navíc jakákoliv úprava lovného místa, snad kromě vyžínání, je zakázána.
tomsa: Vezmi si brodáky, zalez si do půlky lýtek do řeky a neřeš to. Pokud na tebe někdo poštve psa, zajisti si dostatek svědků a podej na něho trestní oznámeni.

Vzhledem k tomu, že v dnešní společnosti chybí jakékoliv mravní podvědomí, je holt nutné veškeré tyto záležitosti ošetřit právně. A pokud je stav takový, že zákon je pro hromadu lidí jenom kusem papíru se kterým si akorát vytřou řiť, nemůžeme se divit, že jsme tam kde jsme.
Jinak, já osobně tento problém nemám, protože mě nějak neláká lovit v takto exponovaných úsecích řek a raději si zajdu na flek, kde za celý den nepotkám ani nohu.

JM - Profil | Út 27.2.2007 8:57:29

šeptal: Tak to nemá chybu.

week - Profil | Út 27.2.2007 8:57:05

souhlasím s JM, choval bych se stejně, jako majiteli pozemku by mi taky maličko vnitřně vadilo mít pod sebou dlouhodobě rybáře... asi i proto, že málokterý po sobě uklízí, atd... stejně jako rybář bych si tam nešel sednout, chci mít na rybách klid... nebo bych za majitelem přišel a zeptal se ho, event. mu i kapra pro děti na oběd nabídnul pokud chytnu :)))

šeptal - Profil | Út 27.2.2007 8:56:11

JM: Nic po sobě neuklízím. Nebývá co. O tom zbytku netřeba polemizovat.

JM - Profil | Út 27.2.2007 8:52:26

šeptal: Třeba lehnul, nemůžu tušit jaké máš při konzumaci lahváčů zvyky. Ten konec jsi napsal přesně tak, jak jsem to myslel od začátku. Jen bych tu Tvojí větu ještě doplnil o "a veškerý bordel po sobě uklidím a nepoužíbám cizí věci".

šeptal - Profil | Út 27.2.2007 8:46:02

JM: Nezdá. Je mi to jasný od začátku. Jen jedno bych ještě potřeboval vysvětlit. Vadilo by Ti, kdybych si k tomu lahváči sednul? :o) Závěr - k vodě můžu, ať je tráva posekaná, nebo ne. Jen se tam prostě nenakýbluju, když je tam plno.

JM - Profil | Út 27.2.2007 8:42:19

Šeptal: Když tam budu a ty přijdeš s přívlačákem nebo mušekám čtvrt hoďky si to budeš prohazovat, neřeknu ani popel, klidně s Tebou pokecám, když budeš chtít i kafe či lahváče do Tebe vrazím, s tím nemám sebemenší problém. Ale sedící rybář mi opravdu vadí. Zdá se mi to nebo jsi opravdu pochopil o co mi jde?

šeptal - Profil | Út 27.2.2007 8:34:56

JM: Trošku jsem si pustil hubu na špacír. Samozřejmě, že když tam bude taťka skotačit s ratolestma a mamina rozpláclá na dece, tak si tam nestoupnu a nebudu prohánět šňůru vzduchem, nebo nenasypu škopek futra a nenahodím feeder. Ovšem, když si jen tak půjdu kolem řeky, uvidím volný flek, byť posekaný, tak si tam klidně nahodím. Klidně proto, že na to mám právo. Nic víc, nic míň. Prostě přístup k vodě mám krytý zákonem, ať tam jsou kopřivy až nad hlavu, nebo posekaný trávník a gipsový trpajzlík. ;o)

JM - Profil | Út 27.2.2007 8:22:46

Tohle je typický příklad diskuse, kdy si diskutující strany nechtějí porozumět. Tady vůbec nejde o udržovaný nebo neudržovaný pozemek. Jde o to, že se ten sedící rybář stává účastníkem veškerého dění. Já nikomu neupírám právo na chytání ryb, ale ze strany toho rybáře bych čekal jistou slušnost v tom, že mu nic nebrání sednout si o 20 metrů vedle kde bude mít klid on i ostatní. To je to jediné o čem mluvím. To, že si vleze zrovna na to jedinné upravené místo (kde správně předpokládá, že je i nakrmeno) je jen a jen provokace a truc. Dokud to tam nebylo upravené a zpřístupněné, nikoho nenapadlo tam chytat. Když tam nejsem, tak mi to až tak nevadí, ten bordel co tam kdo nechá s dětma uklidíme, ten rozlámaný zahradní nábytek co nám tito ohleduplní rybáři nosí k vodě si koupím nový, i to sko co je rozbité na břehu a ve vodě kde se děti koupou taky nějak vyzbírám (to už bez dětí), hlavně když není porušeno svaté právo rybářů o přístupu k vodě. To je to jediné o co přeci jde.
Vítek: Ne, nepytlačím tam.
NOVAS: Ano, už se o tom mluvilo, bohužel se stejným výsledkem. To jsou prostě ty dvě strany mince. Já, protože ten problém znám i ze strany toho trvalého uživatele, bych si nikdy nikomu k chatě nesednul, prostě by mi to bylo trapný, ale každej jsme prostě jinej.

šeptal - Profil | Út 27.2.2007 7:48:21

Kdybych se měl držet zásady, že lízt na obecní pozemek, který jakýsi dobrovolník z plezíru udržuje, je neslušné a nedělá se to, tak si na Labi moc nezachytám. Prostě si tam jednou za čas na chvíli stoupnu, nebo dřepnu, a na jejich posekanou trávu, do břehu vydlabaný schody a mola z lešenářských trubek kašlu.

NOVAS - Profil | Út 27.2.2007 7:37:59

JM: máš asi částečně pravdu.Je to o slušnosti.Už jsme se o tom na MRKu jednou bavili.Na druhou stranu , tím , že udržuješ pozemek , který není Tvůj , Ti na něj nevzniká žádný nárok.Stejný názor má skoro každý majitel karavanu(většinou celoročně obývaného),který je schopen si zasázet rajčata až k vodě a řvát , že je tam všechno jeho.To už ti pak moc místa pro rybaření nezbývá.U nás se rozhodně o kilometry volných fleků nejedná.

obrisek - Profil | Po 26.2.2007 18:34:03

vřele doporučuji znakovou řeč, na psy to sice neplatí ale o to víc na nasraný chataře:-)) sám sem to nezkoušel, ale viděl v praxi...

ANDREAS - Profil | Po 26.2.2007 18:03:56

VII. Přístup na pozemky
§ 11 odstavec 8 zákona č. 99/2004 Sb.
Uživatel rybářského revíru, rybářský hospodář a jeho zástupce, držitel povolenky k lovu a rybářská stráž mohou při výkonu rybářského práva vstupovat na pobřežní pozemky, pokud na ně není vstup zakázán z důvodu obecného zájmu; jsou však povinni nahradit škodu, kterou při tom způsobí.No a je to ja jeste vim se hranice je 5m od vode tak přístup k vode te musi povolit!!!

Vítek - Profil | Po 26.2.2007 16:02:47

Ahá!Nepytlačí tam ten chatař náhodou? Přes den vyžene položenáře sekačkou na trávu a večer foukne paternastor podle břehu k přilepšení víkendového jídelníčku - známe takové ptáčky.

JM - Profil | Po 26.2.2007 15:49:00

Vítek: Promiň, ale mluvíme každý o něčem jiném. Já nezpochybňuju právo přístupu k vodě. Je spousta věcí, na které má občan podle různých zákonů právo, jen si je prostě z různých důvodů stejně dovolit nemůže. Já nemám plot až k vodě, vynechme diskuse o pozemku, oba víme, že je tam pásmo povodí, ale stejně si tam na ty ryby nesedneš. Když to projdeš a prochytáš, neřeknu ani slovo, ale sedět tam prostě nebudeš i když máš na to právo. Protože já mám zase právo a vlastně i povinnost udržovat pozemky v určitém stavu, takže taková sekačka půl metru za zády udělá svoje. Nebudeme se o to hádat, je to zbytečné. Je to prostě o té slušnosti z obou stran. Mě by to nikdy nenapadlo, dřepnout si cca sedm metrů od rodiny trávící víkend na prokazatelně jimi udržovaný pozemek, ještě k tomu na rybářské místo evidentně udržované a krmené někým jiným, obzvlášť, když tam ten člověk je. Břehu, který je volný a kde nebudeš rušit ani nebudeš rušen, jsou tam kilometry. Ale není to tak pohodlné, to uznávám. Pokud tohle děláš a děláš kvůli prosazování svého práva, tak je mi Tě docela líto, protože to je jen pouhá závist a snaha provokovat za každou cenu. Já Tě sice jakoby oslovuju, ale neber to osobně na sebe, je to jen proto, že o tom diskutujem. Neznám Tě a nechci Tě soudit.

Vítek - Profil | Po 26.2.2007 15:28:28

JM: mě připadá, že rozdíl není. Ten přístup je myšlen i kvůli vodním živočichům( natvrdo - co má kdo bránit v cestě tvorům, co jinou šanci nemají?). Když nebudeme ze zákona přístup na pobřežní pozemky prosazovat - a třeba i vynucovat - vznikne nám tu nová totalita soukromého majetku.

JM - Profil | Po 26.2.2007 15:11:38

Vítek: Já nikde nepsal, že nemáš. Jen jsem psal o druhé straně mince. Ono to chce trochu rozumu a slušnosti. Je rozdíl mezi tím, že někdo prochází s přívlačákem nebo tam chce celý den dřepět.

Vítek - Profil | Po 26.2.2007 15:08:46

JM: přístup na pobřežní pozemky máš při výkonu rybářského práva zaručen Zákonem o rybářství( k najití v Rybářském řádu RS, najdi si to, nemám jej tu)

JM - Profil | Po 26.2.2007 13:29:34

tomsa: Tohle jo, tos měl napsat do zadání. Podél těch řek by průchod být měl. Ty ploty tam nesmí být i z důvodů záplav, protože tvoří překážky proudu a nabaluje se na ně bordel. Ale vymáhat si přístup půjde jen těžko.

Vítek - Profil | Po 26.2.2007 12:54:13

Oznámit na Obecní úřad, že musejí ze zákona uvolnit průchod na pobřežních pozemcích( budiž ti posilou, že ti chatři u řeky jsou většinou pitomci, které každá větší voda vyplaví:-))))))))))

tomsa - Profil | Po 26.2.2007 12:33:18

Jen to trochu upřesním. Nejedná se mi o letní vysedávání, ale o zimní rybolov na krásných pomalých a hlubokých proudech, které jsou bohužel jen tam, na úseku několika kilometrů. Takže se jedná jen o krátké vycházky a stejně nevysedávám ale popocházím. Těch pár chatařů co tam bydlí celý rok je strašně nepříjemných. Já chci mít u vody taky klid. Jen chci vědět jestli nemusí být nějaké volé místo mezi řekou a plotem.Dík

JM - Profil | Po 26.2.2007 12:10:44

tomsa: Právo je jedna věc a realita druhá. Někdy a nemusí se jednat o pozemky oplocené až k vodě, je sednutí si někomu pod chatu silně za hranicí obecné slušnosti. To jsou ty případy, kdy jsou ty chaty natolik blízko, i když za hranicí povodí, že sednutím si tam a vybalením věcí, se téměř stáváš členem rodiny. A to nemusí být příjemné nejen jim, ale ani Tobě, pokud to neděláš úmyslně. Už se to tu rozebíralo mockrát, ale někomu z těch co tam mají ty chaty nemusí být příjemné a nemusí mít každý koníčka sbírání bordelu po rybářích. Je to divné, ale spoustu chatařů obtěžuje vodit děti koupat bůhví kam, protože tam kde se koupou obvykle někdo cizí sedí od rána do večera. A v neposlední řadě, je to o nepsané rybářské slušnosti, že na někým dlouhodobě krmená místa se neleze. Není to o tom, že místa si nelze rezervovat, je to o slušnosti. Nevím jestli mluvíš o malé řece nebo velké přehradě, ale konkrétně na přehradě je těch míst okolo kde nebudeš nikomu vadit dost a dost.

Moravák - Profil | Po 26.2.2007 9:36:48

Už se to tu kolikrát řešilo. Běž na stavební úřad a žádej o odstranění černé stavby. Potom začni pomalu krmit flek z nejblíže dostupného místa a napodzim se možná něčeho dočkáš. Lepší asi je na to ostranění nečekat a chytat jinde. Možná by taky stálo za zmínění to, že je možné, že ti nejde tolik o to rybaření, ale o to že má někdo nějakou výhodu a ty ne. Nechci rovnou psát že jim závidíš a to, že tě ženou když se jim chceš nastěhovat na jimi udržovaný pozemek, celkem chápu.