Nerez přenosná udírna k celoročnímu využití

Mám v úmyslu koupit od firmy IMPULS z Křižanova, nerez udírnu izolovanou k celoročnímu používání, ale nemám s takovouto udírnou žadné zkušenosti a ani neznám nikoho kdo by mi řekl nějaké vlastní poznatky. A tak se obracím s prosbou na Ty, co takovou udírnu vlastní, aby se se mnou a své zkušenosti podělili. Nevím zda takovouto udírnu koupit nebo budovat zděnou nebo dubovou a obezděnou. Takže ještě jednou prosím o Vaše zkušenosti a rady. Díky Kulik.
Autor diskuse: Kulik - Profil , 21.2.2007 všeobecné - náčiní, doplňky

6964boby - Profil | Po 2.2.2015 22:10:01

také mám tu plechovku,v dobrém,jsem s ní spokojen.Nesmí se od ní čekat zázraky.udím v ní dřevem.chce to věnovat se uzení po celou dobu.rychle se mění teplota,nebo to vzplane.Je jen na takové přihřátí uzenin,uzení ryb. Udím si i kousky masa, aasi tak třicet čísel dlouhé a do pěti cm šíře,tloušťku tak 4cm,dávám je do grilovacích drátěných udělátek na grilování ryb.maso nakrájím dám do láku na den.Pak ho vyndám,lák přivedu do varu,dám maso zpět,nechám 10 minut povařit a dvacet uležet.osuším,dám do těch grilovacích držáků a do udírny.udíš podle druhu masa.Jestli chceš měkoučký,dáš ještě podle potřeby povařit,nabo rovnou obalíš v koření.Záleží na každém co mu chutná. Tak čau

klobonek - Profil | Po 2.2.2015 21:10:33

Těžko se v této udírně udržuje stálá teplota, takže pokud je možnost mít zděnou udírnu, tak to by měla být jasná volba. Kdo udí jednou, dvakrát do roka, tak by mu tato nerez udírna mohla stačit, ale chce si to při tom uzení pohlídat a pohrát si s tím :-)

albi 82 - Profil | Po 2.2.2015 21:01:12

Macosx >> Jo ja ji mám po první sezoně a bez spirály,mám trošku problém s tou teplotou ale jinak spokojenost (ryby,klobasy,sýry).

Macosx - Profil | Ne 1.2.2015 20:55:02

Já tu udírnu náhodou mám tak čtyří roky. Na uzení pár kousků masa a ryb je naprosto bezvadná. Mám ji vytuněnou topnou spirálou s termostatem. Dělám i za studena uzené lososy a pstruhy a je to jak z obchodu. Musí se dávat hodně pozor na teplotu a vhlkost pilin. Snadno to chytne a pak je teplota někde jinde. Jednou jsem v tom udil 20 kg jeleních klobás na třikrát a to byl opravdu vopruz. Kupodivu je větší problém udit nad 60 stupňů protože to snadno chytá a ohniště je přímo pod masem. Udit bez topné spirály jsem zatím nezkoušel.

albi 82 - Profil | Út 4.2.2014 17:00:42

tak asi nikdo nema

albi 82 - Profil | Út 4.2.2014 13:18:25

to uz je ale trrosku cenove jinde,chtel bych neco okolo 5 tisic

nozde - Profil | Út 4.2.2014 7:35:01

Ahoj, já jsem koupil "Bradley Smokers Udírna BS 6-roštů". Je to paráda, nevýhodou je čištění. Kolegové to vyřešili po svém tzn., že ji nemyjí. Já ji mám schovanou v chatě a bez umytí to tam hrozně "páchne" kouřem.

albi 82 - Profil | Út 4.2.2014 1:14:13

taky o ni premyslim,tak bych to tu rad ozivil,diky za kazdou radu

certbert - Profil | Čt 8.3.2007 20:17:38

Kulik-mam podobnou plechovku-:o))udit se v tom dá ale je to opravdu tak na ryby nebo ohřát nějakýho buřta atd.lepší než topit pilinama jsou kousky dřeva-:o)))

John K - Profil | Čt 8.3.2007 20:04:37

Vase zprava

Kulik - Profil | Čt 8.3.2007 9:57:30

Tak to se mám opravdu smířit s tím, že nemá nikdo zkušenosti s výrobky této firmy? A co s nerezovými udírnami, to také ne?!?

kamet - Profil | St 7.3.2007 10:29:19

John K -jj nekdy i vice je nas hodne mam na vsechno masiny tak to de rychle kutr vlcka narazku prislo to na nakou petku ale kopnicek je konicek diru mam 100 x100x150 tak abych nepalil drivi zbytecne musi byt plna

Kulik - Profil | St 7.3.2007 8:37:49

Děkuji Všem za rady a informace, je to úžasný. I já už mám chutě.Ta plechová udírna je na této adrese a moc by mě zajímaly informace a zkušenost či poznatky někoho kdo ji má nebo měl. Takže díky i za další přízpěvky. Petrův zdar, Kulik.

http://www.udirny.cz/udirna-izolovana.htm

John K - Profil | St 7.3.2007 0:23:29

No Doktore Vostep: MAm slinu jak na maso tak na ten 7schudek.

John K - Profil | St 7.3.2007 0:18:14

Kamet: 150 kousku :-))))

John K - Profil | St 7.3.2007 0:15:08

Vsem jeste jednou diky.Kulik rano bude rad, ze ma co cist..... chychin

Zdravim te Kuliku.

John K - Profil | St 7.3.2007 0:13:27

Tak uz je rozhodnuto, tata 'Kulik' je pro zdenou a ja jsem pro,protoze poradnej kusanec v zime je hold zradylko. A mimochodem, doufam, ze pristi zima bude zima a vyzkousim new sadu na dirky.petruv Zdar.

A Zoidberg: Klobouk dolu pred dedou.

At uz stoji udirna a muzem topit........€

Dekujem za foto a urcite dame taky,az bude.

DR-VOŠTĚP - Profil | St 7.3.2007 0:01:17

Tak já mám udírnu téhle konstrukce.Asi 1.5m vysoká zděná z cihel 80 na 80cm a na tom je dřevěná bedna.Dvířka jsou celá jedna strana této bedny,která má púdorys jako zděný základ a výšku 1m.Střecha je pobita plechem proti zatíkání a mezi ní a bednou jsou v protilehlých stranách mezery asi 3cm místo komínu.Kdyby tam byl klasický komín tak by to táhlo rovnou nahoru.Vtéto bedně se teplo a kouř zarazí o strop a točí se uvnitř a plynule odchází bokem.Od vrchu mám naproti sobě 2 a 2 příčky na zavěšování.Když mám menší a větší kousky masa 1 až 3 kg dám menší nahoru a větší dolú.Topeniště je asi 1m tunel napojený přímo dole na dně zděného základu.U topeniště používám plechový dekl na regulaci přívodu vzduchu.Topím výhradně suchým bukem a když mám tak ke konci uzení dám pár polínek švestka nebo třešen.Používám originální teploměr, který je zasunut ve 2/3 bedny od spodu a je téměř v prostřed.Maso udím 10 až 12h, s tím že po 6h kontroluju řezem nejmenší,střední a největší kus.Menší už bývají většinou hotové,pokud ne podle stavu vzorku ponechám ještě patřičnou dobu udit.Když vytáhnu menší dám na jejich místo větší.Pro mě správně vyuzené maso když ho vytahuju z udírny a ukrojím plátek z prostředka musí mít stejnou barvu,nesmí se tahat neboli být gumové a musí se při kousnutí pěkně oddělovat a rozsípat se na jazýčku.Napřed roztopím udírnu,dle venkovní teploty v létě chvílu v zimě dýl na provozní teplotu asi 60 stup,pak navěším maso.Asi 1h topím na 60,aby se maso prohřálo a potom to postupně vytahuju na 90 tam to chvíli nechám aby se maso zatáhlo a pak du na 70 max 80 a tuto teplotu držím až skoro do konce kde trochu zmírním.Maso nakládám do loudny orig. řeznická.Na 1kg masa dávám 3dkg soli a přiměřeně česneku.Ten řádně pomačkám a smíchám se solí,až vznikne jednolitá kaše.Loudnu namočím a vysypu solí jako plech moukou před pečením buchet.Maso skládám pěkně vedle sebe souvisle pomazaný směsí a opatrně zalévám převařenou vychladlou osolenou vodou.Sem tam s masem trochu zahýbu aby utekl vzduch a pokračuju tak až do konce.Maso skládám na patra,to musí být dúkladně zalité a zatížené 2ks fošny asi 5cm silné a nato dávám 2 velký žulový kostky.Uloženo v přírodním sklepě se stálou teplotou 8 stupnú na 4 týdny. V púlce maso vytáhnu opláchnu ve studené čisté vodě a znovu naložím do slabší směsi oproti 1 asi o 1/3 a znovu zaliju převařenou osolenou vychladlou atd.Během naložení maso kontroluju jestli lák nešumí tzn.nesmí být na hladině bílo-šedý povlak a lák kalný.Ten musí být čistý a čirý i když červený od krve v 1 naložení kdy maso pustí krev.K masu si přidám nákej salám a klobás na přeuzení aby bylo co zakousnout.Výborný je vyuzený eidam v punčoše a taky uzený naložený kuřecí stehna.K tomu samozřejmě nesmí chybět po celou dobu škopek ze 7 schodku a nebo ještě lepší točené hrnek.PŘEJU DOBRÉ CHUTI A MASTNÝ ZA UŠIMA

x.y.c.h.t. - Profil | Út 6.3.2007 22:12:47

Zoidberg: Už dej pokoj :-))) To se nedá číst :-)))

kamet: věřim, ale stejně mi to chutná :-)

kamet - Profil | Út 6.3.2007 22:10:32

na velikonoce budu udit cabajky tak sem dam foto delam jich vzdy jen par asi 150 kousku

kamet - Profil | Út 6.3.2007 22:07:15

x.y.c.h.t.-preuzovat koupene uzeniny bych rozhodne nedoporucoval jsou v umelem streve ktere se na uzeni nehodi v lepsim pripade se to roztrhne je to hnus to nemluvim o karcinogenich latkach kupovane uzeniny jsou pouze varene popripade natrene kulerem