Plavačkový prut na řeku moravu.

Páni plavačkáři poraďte.Chci si pořídit plavačkový proutek na řeku Moravu. Loni jsem tam zachytal na bič krásné cejny a plotice. Letos tam chci skusit i nějakou tu parmu či kapra. Nemám s tím žádnou skušenost. Díky za rady.
Autor diskuse: Dusík - Profil , 20.2.2007 plavaná - náčiní, doplňky

bazy - Profil | Čt 3.5.2007 21:27:03

Já bydlím v Kroměříži,a na Moravu chodím nejraději.Mám tu pár celkem dobrých míst,kde se dá perfektně zachytat na plavačku,i když více preferuju feeder.Co se týče Moravy jako takové,určitě bych ti doporučil bolo,6 metrů ti bohatě stačí,při šířce koryta máš po celou dobu vedení sestavy plnou kontrolu ,což by ti u matchovýho prutu chybělo.ten bych doporučil spíš na menší toky nebo říčky a hlavně stojáky,já osobně si rád občas odskočím na nějaký ten štěrkáč a perfektně se pobavím s angličákem.Nevím,odkud přesně jsi,prědpokládám okolí Hradiště,tam je Morava podobná jak u nás,tak zkus sehnat nějakej ten čagan kolem 6 metrů a uvidíš.Já vlastním Jaxon Sirius 6m,není to žádná sláva,ale oproti některým baldám v této cenové relaci a kvalitě jsem s ním spokojen,není ani moc těžkej,má nějakých 420g,což se ještě dá,a dal sem za něj kolem 1500.At'už dáš přednost tomu či onomu,přeju ti hodně skvělých úlovků,a o ty někdy na Moravě není nouze

Briza - Profil | Po 23.4.2007 7:26:39

Dusik: Zdar, pro co ses nakonec rozhodl? Díky

Dusík - Profil | Út 20.2.2007 22:55:55

Možná toho chci hodně , ale přesto vás poprosím.Díval jsem se na stránky Milo Brno a Colmik. Měla by to být Boloňka do 3000 kč . Tak jestli poradíte? Letos více investovat nemohu , tedy do prutu.Dík moc.

Dusík - Profil | Út 20.2.2007 22:31:18

Díky za rady. Omlouvám se že reaguju tak pozdě ,ale odpolední je odpolední.Preferuju spíš tu sedavou rybačku. U nás jsou břehy vysoké, tak jsem uvažoval jenom o té boloňce nebo o matchovce.
Loni jsem si koupil 7 m bič od Mitchlu- Bravo. Zachytal jsem si sním skvěle ,nej cejn 58 cm .Ale pár ryb jsem neudržel a kapituloval jsem. Nechtěl jsem ho zlomit.Tak proto chci něco , na co dát naviják.

doncoyote - Profil | Út 20.2.2007 21:03:57

Pro všechny mudrce, kteří si potřebují ujasnit rozdíl mezi boloňkou a mačkou. Napsal to Lukáš Urban, jeden z nejznalejších. Článek má jméno "Mačovku nebo bolonézku". Vše najdete zde - http://www.fish-pro.cz/articles.aspx?art=102
Pokud ne, další debaty jsou ztrátou času. Už to neřešte, po tom nepátrejte a jděte chytat ryby. :o)

Levák Bob - Profil | Út 20.2.2007 19:34:36

Dusík - záleží co preferuješ, jestli takovu tu "sedavou" nebo takovou tu "chodící" plavanou. Takže buď dělička nebo boloňka ( i s ní můžeš lovit pod špičkou jako s děličkou ) . Obé má své pro a proti. Chce to vyzkoušet a pak vybrat. Pokud by sis chtěl něco osahat, stačí napsat mail.

heyhou - Profil | Út 20.2.2007 15:45:44

ja som zohnal 5m Balzer diablo III za 1600,- Sk a jeto moj cukricek,len treba ratat s dlhsim podberakom, ja mam 4m, lebo vypady pri brehu by ju mohli zlomit. pri este dlhsej udici je taky podberak nevyhnutnostou ak nechcete otravovat susedov a spoliehat sa nanich. tiez chodim na moravu iked ztej nasej strany :-)

usak - Profil | Út 20.2.2007 14:43:02

t.matchku asi nesezenes delsi jak 4,5m, ale pri podobne delce bude mit vic dilu a ocek nez bolo, stejne tak nejspis korkovou/molitanovou rucku a sroubovaci sedlo, cimz samo roste vaha. transport zhruba na stejno.co mam ja t.matchku a mel sem i bolo, bolo byla trocha tuzsi, rychlejsi s mensi parabolou v akci-nemusi byt podminkou. v podstate ale asi nelze srovnavat tyto dva pruty, kazdy je trocha na neco jineho, ale naopak se da pouzit oba celkem universalne...tot muj skromny nazor

Ondra_77 - Profil | Út 20.2.2007 14:15:52

Robert Černý: nevíte náhodou jaký je rozdíl mezi bolonézkou a prutem telematch???

Hiram - Profil | Út 20.2.2007 13:31:56

Uvažoval jsi už o děličce? Dá se pořídit už okolo 7tisíc. Na řeku je to bezvadná věc i pro nezávodní rybaření.

Robert Černý - Profil | Út 20.2.2007 10:28:35

Doporučuji nějakou bolonézku v délce 6 - 7m. Respektive osobně se mi lépe manipuluje s 6m, ale neznám řeku Moravu, její sílu proudu a hlavně hloubku. Čili pokud je to tažnější a hlubší voda (řekl bych ekvivalent českého Labe nebo Vltavy) potom ber 7m. Chytá se s pevným splávkem a elegantně vodíš udici nad provnaděným místem, nadržuješ atd. Délka prutu ti pomáhá držet vlasec mezi špičkou prutu a splávkem nad vodou a mít dokonalý kontakt se splávkem a v okamžiku záběru ryby ihned můžeš reagovat a zasekávat. Účinná délka boloňského chytání je dle literatury tak do max. 3délek prutu, tzn. se 7m prutem můžeš efektivně lovit ve vzdálenostech do cca 20m.
Jelikož celou dobu chytání s boloňkou držíš prut v ruce je potřeby klást důraz na jeho vyvážení a hmotnost, abys po 2hod. neměl pocit, že držíš traverzu a nechodil s rukama jak pašerák koberců.
Dobrá bolonézka váží v 6m cca do 200g, v 7m do cca 280g.
Mohu doporučit následující modely:
Trabucco Energhia (cca kolem 5-8 tis.) nebo Team Italy (kolem 3tis.), Shimano Antares (cca 7tis.) nebo Speed Master (cca 4- 5tis.), osobně bych spektrum možná rozšířil o další modely Shimano, mám zkušenosti, ža za dobrý peníz obdržíš nadstandardní prut.
Ještě bych dodal, že boloňské chytání je fakt plavačkářská lahůdka a vzhledem k technice lovu určitě nešetři na prutu (tzn. ber pouze lehký, tenký a rychlý prut) bohatě se ti to vrátí v úlovcích a požitku z lovu.
Petrův zdar