Považujete lov na živou rybku za etický?

Tuhle otázku si pokládám pokaždé, když vidím, jak někdo napíchne rybku na trojháček a spolu s kačenou s ní "práskne" o vody. O zacházení s většími rybami se všude píše do alelujá (podložky pod ryby atd.), místy mi to připadá až přehnané, ale s nástražními rybkami se zachází příšerně. Zdá se mi, že tento způsob lovu je barbarský a v současnosti i neetický. Jaký je váš názor?
Autor diskuse: Josef Lžíčař - , 17.10.2001 dravci - RŘ, MO, svazy

pike | Čt 13.11.2003 12:33:08

Moolis: Ano pamatuji se, mel jsi pro Sophii velkou slabost.

G. Moolis - Profil | Čt 13.11.2003 12:29:35

Jaká etika je v tahání ryb za dršku ven z vody? Podle mne žádná. Pokud tě chytání na živou rybu nebaví, tak tak nechytej. Slova barbarství, etika, sportovní rybářství mi zavání lacinou frází.
A koneckonců RwC má pravdu, Bond skutečně Sophii zastřelil, a taky tu ruskou kočku ve Zlatym oku, co uměla tak hezky škrtit nohama. Fujtabl.

Royale with Cheese - Profil | Čt 13.11.2003 12:12:49

Jasně že je. Nechápu, proč bych se měl zalamovat nad Ňákou ploticí, když Bond ve filmu klidně vodpráskne Sophii Marceau.

K&R - Profil | Út 11.11.2003 16:49:50

Některé otázky tu už byly 100 x bezvýsledně. Zatím je lov na živou povolený, pro někoho bohužel, pro někoho bohudík - a dokud bude povolený tak se se svým etickým přístupem k lovu musí vypořádat ten, kdo tak chytá. že to já považuju za neetické je mi prd platný a ty co tak chytají to ani zdaleka nezajímá.

Lachtan | Pá 7.11.2003 13:30:50

xycht: Díky.

xycht - Profil | Pá 7.11.2003 9:28:31

Lachtan: S Tvým názorem se naprosto ztotožňuju

Martin M. - Profil | Čt 6.11.2003 20:25:38

Povazujete lov ryb na hacek za eticky?
(Na nektere otazky je lepsi neodpovidat. Radeji o nich vubec nepremyslet!)

mirmen - Profil | St 5.11.2003 21:12:44

dnes(4.11.) jsem měl nahozeno na karáska cca 11-12 cm velkého na dno, jednoháček přes svalovinu mezi hřbetní ploutev a ocasní. Po chvíli začal karásek trojčit, ale uklidnil se a nic se nedělo. Za chvíli jsem chtěl přehodit pod jiný keř, a ejhle - táhnu štičku cca 30 cm. Vyzvedl jsem ji do trávy na břeh ( vysoký sráz) a po otevření tlamky otvírákem nevěřím vlastním očím. Karásek jí uvízl v hrdle, jednoháček se nedotýkal hrotem patra. Peánem jsem vyjmul háček z karasa, který "uvázl" a rozkrmenou štičku pustil zpět :-)

Cetus - Profil | St 5.11.2003 21:07:17

pepe: Ještě by se mohla sama nafiletovat :-)

BigSteak - Profil | St 5.11.2003 17:12:44

Z mého pohledu na věc je to neetické, proto tak nechytám. Protože se však jedná o povolený způsob lovu, neodsuzuji jej.

pepe - Profil | St 5.11.2003 16:41:10

Je to na hovno všechno. Nejlepší by bylo přemluvit rybu, aby se sama přemístila do mojeho vezírku. To by bylo nejvíce etické řešení. A potom, abych někoho neurazil, tak jí pustím. nejsem přece masař.

Otto - Profil | St 5.11.2003 14:51:50

Ono je to při použití živé rybky tak trochu eklhaft vždycky, ať si píše kdo chce co chce.

Robert | St 5.11.2003 14:29:03

Propichovat háčkem nos se mi zdá eklhaft. Jednoháček lupnu do svalu k hřbetní ploutvi. Rybku pak klidně pustím. Zatímco propíchnutím nosu ji zlikviduješ.

pepe - Profil | St 5.11.2003 11:54:45

používat za nástrahu na štiku živou rybku považuji za přirozené vůči té nástraze i vůči štice. Stejně by jí ve vodě snědla, pokud by se spolu potkali. Já tento koloběh potravinového řetězce jenom využívám ve svůj prospěch. Pokud dám jednoháček za nosní dirku a nenechávám zažrat, pak jim to neublíží víc než ostatní tzv. humánější způsoby lovu.

Moravák - Profil | Út 4.11.2003 13:36:06

Dravce chytám na jednoháček a živá rybka jako návnada mi nepřipadá jako neetická rybolovná technika, asi ještě nejsem zblblej z vegetariánů, ochránců much, odpůrců zabíjení komárů a jiných extremistů. Současná společnost je nějaká zhýčkaná, podívejte se na svoje dědy. Nebylo neetické chytat parmy do ruk? Neetické se mi zdá masaření, protože v současné době dostatku nemá sportovní rybář zapotřebí plnit si mrazák.

Lachtan | Po 3.11.2003 19:07:06

Nechci přilévat do ohně,ale upřímně z mého pohledu nechápu ten boj mezi "vláčkaři" a rybáři chytající na rybku. Uznávám,že nástražní rybka občas padne za vlast,ale i při lovu "chyť a pus" nebo na umělou nástrahu(gumy..atd.) také tahaná ryba není zrovna nadšená ze zaseknutého háčku a svým způsobem také trpí bolestí a stresem. Chytaní ryb je lov a také tak se to musí brát. Při každém lovu je něco za něco. A proto odsuzovat někoho,kdo nemá stejný názor jako on je podle mě nesprávné a trochu mi to připomíná léta před rokem 1989. Pokud se někdo rozhodne, že nebude chytat na nástražní rybky,tak je to jen a jen jeho rozhodnutí a ostatní ho musejí respektovat,ale on musí také respektovat ostatní. To samé platí i v případě „chyť a pust“. Já sám si rybu občas nechám a tak nechápu proč mě u vody někdo nadává, že si vezmu 55cm kapříka (on si asi vezme raději 80cm) To mi fakt vadí,vždyť na to mám právo. A pokud hází slušné rybáře,kteří si občas vezmou rybu do stejného pytle s rybáři,kteří drancují naše vody,tak je to u mě DEBIL stejně velkej jako ty co drancují.Já osobně si raději vezmu lehce přesmírovou rybu a tu větší pustím. Já sám chytám převážně na živou rybku (případně na mrtvou) na jednoháček a chycená ryba z naprosté většiny chycena za tlamu,patro a po puštění neměla problém dožít. A s nástražními rybkami já problém nemám,ale respektuji i ostatní,kteří s tím nesouhlasí.A tam kde chytám,převážně na LIPNĚ,necítím že by rybí populace „nástražních rybek“ nějak klesala. Naopak myslím,že tento rok byl velice příznivý na potěr těchto rybiček. Myslím,že každý způsob lovu má své dobré a špatné stránky. A vše se nedá řešit pomlouváním nebo dělením nás rybářů na dva tábory. Myslím si, že rybáři jsou z většiny dobří lidé (až na pár extrémů) a tak nevidím důvod proč si kazit chvíle u vody i mimo ni. Samozřejmě lov Candáta je samostatnou kapitolou. Souhlasím, že tyto ryby jsou nejvíce náchylní na poškození(špatné seknutí,zažrání) ,ale viděl jsem už plno vláčkařů co pustili candáta a za chvíli plaval břichem nahoru. Sami víte,že proto někde z tohoto důvodu není stanovena míra Candáta.I ten kdo chytá Candáta na položenou může svou techniku zdokonalit tak,že minimalizuje poškození ryby.Chytaní na trojháček ale odsuzuji,ale musím ho respektovat podle RŘ.

Tak nechme toho.
RADĚJI SE ZAMĚŘME NA TY CO NAŠE VODY DRANCUJÍ,ŠPINÍ A NIČI.

Dandy - Profil | Ne 2.11.2003 20:30:50

Kdysi jsem na živou rybku (s prošitím rybky) chytal. Dneska je to způsob lovu, který v mém pojetí rybařiny nemá místo. Myslím, že prošitá živá rybka není o sportu, ale o mase.
Přestože RŘ lov na živou rybku povoluje, tak se domnívám, že se v případě prošívání rybky jedná o týrání zvířete, což postihuje Trestní zákon. Ale vzhledem k tomu, že i v řadě dalších případů se lidé ke zvířadům chovají naprosto nepřijatelně a nikdo se tím nezabývá, tak pochybuji, že bude někdo řešit problém rybičky, která má tu smůlu, že neumí řvát...

Gudaska - Profil | Čt 30.10.2003 10:59:38

Každý lov je při určitém úhlu pohledu neetický (zvláště pak ten pro zábavu). Ty se pozastavuješ nad tím, že o zacházení s většími rybami . . . . , ale s nástražními rybkami . . . A co chudák rousnice nebo hniják? A bílý červ? Nejsou to také živí tvorové? A viděli jste v Tesku ta akvárka s rybami? O návštěvě drůbežáren a jatek ani nemluvím! Sám dávám také přednost vláčení, ale vytahuji-li candáta ze dna na Orlíku, buď o etice nepřemýšlím, nebo jdu na borováky.

Otto - Profil | Út 21.10.2003 16:19:35

>>>á si myslím, že někomu přikazovat jak má chytat je někde celkem mimo ....

Kde mimo????? Přikazovat je nezbytné, RŘ také PŘIKAZUJE, ne ???

zubáč | Út 21.10.2003 15:08:38

Zase až tak velký problém v tom nevidím, jak to udělat, když někdo chce chytat dravce a z nějakého duvodu nemuže vláčet ( tělesné postižení, nemoc.... ). Tím bys mu chtěl naznačit, že dravce nemá chytat, ať bobkaří na kapra!!!! To by asi taky nebylo košér. Nebo snad, že je humánější rybku nejdříve zabít a potom hodit na těžko na candáta. Já osobně používám na rybky větší jednoháček a dost často, pokud ji dravec nevezme ji sundám dolu a rybka odplave. Netvrdím, že vždy. Kdybych si tvá slova vyložil velmi útlocitně, zeptal bych se jestli není barbarské vubec ryby chytat, nebo používat červíky a jinou živočišnou nástrahu, ale to už bych se asi opakoval, podobné diskuze už tu byly. Jde jen o vyjádření svého názoru a já si myslím, že někomu přikazovat jak má chytat je někde celkem mimo ....

Robert | Po 13.10.2003 11:24:19

Nemám s tím problém, i když prošívací jehlu v batohu nemám.

Otto - Profil | Po 13.10.2003 9:59:53

Ne.

mirmen - Profil | Ne 12.10.2003 22:26:01

jo