Kedy meníte montáž?

Zaujímalo by ma po akej dobe začínate meniť montáž keď ryby neberú. Po akej dobe od zakŕmenia prídu na miesto ryby. Je mi jasné, že je to iné v rôznych podmienkach. Skúste sa rozpísať. :-)
Autor diskuse: andersk - , 9.1.2007 feeder - techniky lovu

andersk | Po 15.1.2007 12:02:47

All: Dík, pomohlo. Prvý záber po cca. 3h.Asi to chce len vydržať a veriť tomu čo človek robí.

Martin M. - Profil | St 10.1.2007 11:46:38

andersk>uplne nejobecneji prvni montaze na nezname vody:
reka - vzdy prubezna montaz s hodne dlouhym navazcem (70cm)
stojak - pri studene vode balaton s kratkymi navazci (15cm), v teple vode prubezna montaz se stredne dlouhm navazcem (40 cm)

Davaprd | St 10.1.2007 11:16:28

je na doplnění: třeba teď v zimě používám už od začátku lovu hodně jemný forpasy 0,10 mě přijde tak akorát a to že nemám záběr třeba 1 hodinu mě nějak nepálí, pokud by to bylo v jinou roční dobu, začnu určitě experimentovat, ale při nízké aktivitě ne. Jinak samozřejmě souhlas s M.M a Mrkosem

osprey - Profil | Út 9.1.2007 15:14:29

Montáž měním, když nejsem s něčím na její práci spokojen (vázne, neproměňuji záběry, padají mi ryby, ryby se utrhávají rovnou ze záběru,...).
Jak se mi stane něco nemilého, co má sklony se opakovat, snažím se to řešit a pokud mám dojem, že by to spravila výměna montáže, pak neváhám.
Nejsou ale žádná obecná pravidla a kdybych chytal na vodách, kde jsem mohl chytat po boku MM, měl bych asi přesně stejný pohled na věc jako Martin (viz dole).

andersk | Út 9.1.2007 15:03:19

OK takže montáž zostáva. Po akej dobe meníte forpas? Ja cca. po 5 nahodeniach, t.j. 1/2 hodine. Niekedy mi to prijde ako mrhanie časom, ale hovorím si, že aj tá ryba musí dostať šancu to zobrať. Mám na mysli situáciu keď to vôbec neberie a väčšinou ani neviem či tam ryby vôbec sú.

profo - Profil | Út 9.1.2007 14:23:28

Souhlasím s MM a tím co napsal. I když jdu na neznámou vodu, tak si předem zvolím montáž a tu po dobu lovu neměním. Jediné s čím si hraji je forpas a háček. Přesněji délka forpasu, jeho průměr a velikost háčku, tak jak to popsal MrKos. To abych měnil montáž je až ta poslední možnost, ke které se většinou nedostanu, protože při ladění forpasu s háčkem si ve valné většině případů povede si najít takovou sestavu aby ryby brali dostatečně čitelně a bylo možno si slušně zalapat.

andersk | Út 9.1.2007 14:17:49

Toto platí pri známich revíroch. Ako by ste postupovali na neznámej vode? Pre mňa je totiž väčšina vôd neznámich. Zaujímavé vody sú totiž pre mňa trocha vzdialenejšie a čo je blízko to ma až tak nebere. Najbližšia voda kde chodím feedrovať je klasická vaňa do ktorej sa vypustia ryby a po 2 týždňoch je po nich. Zaujímavejšie je to na Dunajských ramenách, ale je to 2 hod. na biku tam a 2 naspäť tak tam chodím na jednodňovky pár krát za rok a to ešte musím meniť miesta podľa stavu vody, takže si to moc nevyskúšam. :-(

MrKos - Profil | Út 9.1.2007 11:33:55

Obecně to vidím podobně jako MM a montáž jako takovou neměním prakticky nikdy... jediné s čím občas i během lovu experimentuji je kromě nástrahy velikost háčku a síla forpasu... a to ani tak ne podle aktivity ryb ale podle toho jestli záběry dobře čtu a nebo ůspěšně sekám či nesekám ... stává že mi ryba padá a větší háček to vyřeší a nebo naopak že záběry jsou mizerné a vyřeší to slabší forpas a menší háček... eventuelně se občas stává že pomůže třeba zkrácení stávajícího forpasu na polovinu...
většinou když už někam jedu tak připravím montáž na danou vodu a předpokládám i určitou aktivitu ryb... a málokdy se mi stává že předpoklad je ůplně špatný a aktivita ... přímo nulová... a když už se to stane tak změna montáže většinou nepomůže...

Martin M. - Profil | Út 9.1.2007 8:50:45

1. Asi jsem divnej, ale vetsinou montaze moc nemenim a verim tem, ktere se mi drive v podobnych situacich osvedcily. Montaz zmenim treba az pri pristim lovu, pokud jsem byl posledne neuspesny. Nebo dam na 2 pruty ruzne montaze a kdyz je jeden uspesnejsi, tak upravim i druhy, nebo naopak druhy upravim na vetsi ryby tak, abych se mohl s tim prvnim bavit a nemel plne ruce prace s obema pruty.
2. nekdy chytnu na prvni nahozeni a tak to jde az do konce, jindy treba az po trech hodinach a nekdy nezacne pravidelne treba brani vubec :-) Tohle je strasne moc ovlivneno revirem, pocasim, zarybnenim a kdovicimjeste. Da se ale rict, ze kdyz nekam jdu, mam predstavu, za jak dlouho by ryby mely zacit brat. Takze nekde vydrzim cekat jen hodinu a kdyz to nezacne, zmenim revir, jinde vydrzim 5 hodin a furt tomu verim.