boili bez zátěže

Tak jako většina nahazuji co nejdál popř. zavážím. Poslední dobou mám pocit, že se ochuzuji o zajímavý lov v pobřežních oblastech. Rád bych se zeptal na zkušenosti s lovem na boilí bez zátěže, max. s několika kousky plastického olova na posledních 2 metrech sestavy. Zřejmě bych se pokusil jen o lehké srovnání vlasce a chytal bez swingeru - jen s volnoběžkou. Ablolutní klid na břehu je samozřejmostí. Má s takovým lovem někdo zkušenosti?
Autor diskuse: Mirek B. - , 3.1.2007 kaprařina - techniky lovu

Marsip | Čt 4.1.2007 21:43:39

Bachy: Máš úplnou pravdu, reagoval jsem nerozvážně a bezrozmyslu. Můj příspěvek je nic neříkající a tudíž se omlouvám všem zůčastněným a tobě zvlášť.

Bachy - Profil | Čt 4.1.2007 21:38:12

Marsip - :o) Ovšem my se bavili o tom, zdali se háček zachytí a drží v tlamce kapra před opravdovým zásekem, že. Když jsi uváděl toho Kordu, zatím jsem tam ještě neviděl lov na volný vlasec a to že se kapr píchnul u krátkých návazců a hned se přisekl je o něčem jiném, že.(I tak se hodněkrát píchl, vystartoval, ale záběr s toho nebyl) Co se týče toho, že malý háček má stejnou šanci k zachycení jako velký - pořád si myslím že mluvíš o záseku nebo o krátkých návazcích a o tom se tu nebavíme. To že se tu oháníš Rickem - jeho zkušenosti jsou bohaté, ale jak už jsem psal, zatím jsi nijak nenaznačil že jste se bavili o tom co tu probíráme. Konec příspěvku je k smíchu, víc nemám co dodat. :o)))

Marsip | Čt 4.1.2007 20:55:54

Bachy: Seš mi volnej jak trenky s prasklou gumou, to jen pro upřesnění s reakcí na tebe. Reagoval jsem na zachycení háčku v tlamce a co se týče malých háčku, opakuji znova, pokud je montáž dobře "vyvážená" má malý háček zachytit se v rypci kapra stejnou šanci jako větší. Nešlo zde vůbec o popojíždění a škubání, pouze jsem se snažil situovat, kdy dojde k opravdovému záseku, ale to nechme být. Na téma návazce jsem se bavil i s Rickem, tím nechci řict, že má ve všem 100% pravdu, ale jeho zkušenosti z let minulých jsou v debatě o návazcích znát a mají smysl, kdežto tvé názory "Já si to zkoušel a on ten háček se nezachytí jen tak z ničeho nic" z praxe - zřejmě na sobě :o)) zanechaly dlouhodobé následky,""že"". :o))

Zkoušení 3x zdar a bacha na pearcing. :))

Fishky - Profil | Čt 4.1.2007 16:42:13

Bachy: "Důvěryhodná montáž podle mne není o tom, aby se ten háček po vyfouknutí zachytl" - máš recht, s AE nemá důvěryhodná montáž co společného... to je uplně o něčem jiném :)

Bachy - Profil | Čt 4.1.2007 16:21:39

Mirek B. - Každý háček se zapichuje jinak, je dobré si to zkusit a přirovnat k silám působícím na háček když kapr nasává potravu - lépe na tu slabou sílu která mu stačí aby vyplivl kuličku. Je to takové nic a nevěřím tomu, že jen trochu zkušenější kapr by s tím měl jakýkoliv problém. Důvěryhodná montáž podle mne není o tom, aby se ten háček po vyfouknutí zachytl.
Jinak za sebe k bodu 1 a 2 - záleží na okolnostech, povrchu dna, na proudu..., u rovného povrchu jsem pro jeden hodně lehký broček asi tak 1,5m od montáže, u nerovného povrchu nezatížený vlasec, spláveček 0,5g nebo průběžné, pevné olovo. Bod 3 a 4 bych nepoužil určitě, bod 5 - rád mám průběžné olovo 30 - 80g nebo pevné olovo 50-100g.

Bachy - Profil | Čt 4.1.2007 15:58:32

Marsip - Mám doma tři videa od Kordy, zatím jsem proletěl rychle jen dvě a nic takového jsem tam neviděl. Ještě na to ale mrknu, ale myslím že tam je i záběr, kdy kapr po píchnutí nikam nejede, že. Je to taky důvod k tomu jak hejno vyžere celou návnadu a nechá tam jen nástrahu, že. Ten kapr se samozřejmě občas píchne při ochutnávání tak že mu háček zůstane v rypci, já to nevylučuju, jen si stojím za tím že to není nijak zvlášť často a u menších háčků - důvěryhodné montáže by to mělo být minimální % - o nic jiného mi nešlo. Nechápu proč mi píšeš u lovu s volným vlascem o tom jak : "kapr škubne hlavou či rychle odplouvá a práskne si jí úplně", když kapr může kolikrát ujet i více jak 4m než se vůbec nějak napne vlasec. Normální zkušenější kapr po tak miniaturním zachycení malého háčku nemůže mít ve většině případů nějaký zvlášť velký problém s jeho vyfouknutím. Vidím to tak, že spíš zase reaguješ na mě než na to o čem se tu bavíme, možná bys nad tím mohl pouvažovat. Zdar a sílu, soudruhu CTD.

Mirek B. | Čt 4.1.2007 15:39:32

Taky máte chuť hned jít a zkusit to? Já mám skoro husí kůži. Už aby se začalo oteplovat. Jsem rád, že se ozval Bachy, alespoň si myslím, že tohle fakt umí. Jen v jednom bych s ním polemizoval - já rovněž věřím tomu, že při správně fungující sestavě a ostrém háčku dojde k prvotnímu zachycení háčku v tlamě kapra už při vyfukování boilie.
Jen se ještě jednou zeptám čemu byste dali přednost:
1. volný vlasec bez jakékoli zátěže
2. maličké kousky plast. olova či miniaturní bročky 10 -50 cm (prodlužovat od háčku) na posledních 2 metrech sestavy
3. malé průběžné olůvko (cca 5 g)
4. malé pevné oluvko (20 g)
5. jiná varianta (např. využití backleads, ...)
Ještě jednou dík.

flyman - Profil | Čt 4.1.2007 14:56:15

Marsip: i´m sorry

Šuli - Profil | Čt 4.1.2007 14:51:38

Taky už nic.

Marsip | Čt 4.1.2007 14:50:09

flyman: Asi jsem to špatně napsal, protože nechápu tvou otázku k mému příspěvku. Dálé nechápu jaké teorie. Myslíš, že se dá natočit teorie? O délce návazce jsem vůbec nepsal. (odpověď na smazanou otázku)

flyman - Profil | Čt 4.1.2007 14:47:44

Už nic :-)

Marsip | Čt 4.1.2007 14:44:17

Bachy: Půjč si někdy některé video od Kordy a pořádně se podívej, kdy kapr zjistí, že je něco špatně. Většinou se zachytí háček při "vyplivování" a poté kapr škubne hlavou či rychle odplouvá a práskne si jí úplně, takže při lovu jakým popisuje Miras si kapr práskne hák buď při napnutí kmene, nebo při záseku samotného rybáře, ale to už má háček zachycený v tlamě. Jinak souhlas s Mirasem o špatné funkčnosti montáže!

flyman - Profil | Čt 4.1.2007 14:34:29

Teď si zkouším na kožené sedačce jakou sílu musím na háček vyvynout, aby se pouze zachytil a při pohybu tam zůstal. To radši budu dál požívat 40g olovo a krátký návazec.

Bachy - Profil | Čt 4.1.2007 14:00:01

Šuli - Především se bavíme o lovu, kdy má kapr spoustu času na skoumání nástrahy - tedy předpokládám o menších háčcích, kde ochutnávání a vyfouknutí kuličky vůbec nemusí znamenat zachycení háčku. I když se takový háček bez tahu zachytí, drží tak lehce, že kapr nemá problém se ho zbavit a prostoru má k tomu oproti krátkým návazcům dostatečně hodně. Navíc jak psal i Miras, vidím to taky tak, že při tomhle lovu kapr po uchopení nástrahy Nerušeně odplouvá a až po vypnutí vlasce (nebo až se opravdu píchne) vystartuje. Jen jsem reagoval na Mirase, který tvrdil, že se háček musí vždy zachytit v rypci kapra a když se nezachytí - že je špatná montáž nebo tupý háček. Podle mne je to u lovu na volný vlasec blbost. Končím, abychom se navzájem zbytečně nedráždili. :o)

Šuli - Profil | Čt 4.1.2007 13:33:01

Miras:Já ho nedráždim,my si náramně rozumíme:-))

Miras - Profil | Čt 4.1.2007 13:16:47

Šuli: Nedráždi Bachyho...:-))

Šuli - Profil | Čt 4.1.2007 13:09:48

Bachy:Jestli se nepletu tak se tady mluví o lovu na boilí což poukazuje na použití vlasové metody.O opatlávání háčku těstem nebyla řeč.
Kapr nasaje kuličku s háčkem,následně jí vyfoukne a podle mě k prvnímu zachycení háčku v tlamce dochází v této chvíli a stačí k tomu pouze váha vyfukované kuličky.Po prvním zachycení háčku se většinou ryba lekne,snaží se úprkem háčku zbavit,došponuje návazec a váha olova na únikové montáži háček zasekne hlouběji.V případě lovu bez použití olova v bezprostřední blízkosti břehu došponuje místo návazce kmen a funkci olova obstará prut.Většinou po došponování a následném proniknutí háčku hlouběji následuje jazda jako prase...

Bachy - Profil | Čt 4.1.2007 12:49:45

Miras - To bys musel žrát boilie ze dna, abys věděl jestli se ti háček zapíchl při ochutnávce. A to bys ještě neměl tak hladkou a tuhou hubu jako má kapr. Když háček obalíš boiliesovým těstem, dostaneš stejný záběr - kdy jak sám píšeš - kapr nerušeně odplouvá a přitom se mu háček zcela jistě zachytit nemohl. Prostě kapr sežere nástrahu a když neodhalí háček, tak plave dál, nástrahu má v hubě až se napne vlasec, háček si zapíchne. Já si to zkoušel a on ten háček se nezachytí jen tak z ničeho nic - hovořím tedy taky o své "zkušenosti".

Miras - Profil | Čt 4.1.2007 12:36:04

Bachy: věř si čemu chceš, hovořím o své zkušenosti.
Šuli: No jóóó, tohle je taky poslední reakce na toto téma:-)))

Bachy - Profil | Čt 4.1.2007 12:32:17

Miras - Pak nevěřím že se háček nějak často zachytí sám od sebe při ochutnávání nástrahy v tlamce. Tedy určitě si nemyslím, že když by se háček na volném vlasci sám nezachytil, že je automaticky špatná montáž nebo háček není dostatečně ostrý.