Když se pytlák stane porybným a porybný pytlákem.

Nazdar pánové: stala se ve vašem okolí podobná záležitost? Mi a mojím přátelům bohužel ano, a tak se z doslova čistě sportovního kapraření stal koníček který přínáší i strach, že nás budou tyranizovat za uplně nesmyslné věci, jen aby se nás zbavili...
Autor diskuse: Zdeněk - Profil , 19.12.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

stilet - Profil | Čt 28.12.2006 17:26:29

Sojka, Petrson - do průkazky Svazu nemá RS co koukat..!
Pravomoc RS dovoluje vidět pouze státní rybářský lístek a povolenku k rybolovu viz. zákon 99,
hlava lll, §13, odst. 7
" pro neznalost už dostalo po čenichu lidí..."

Pyzda | St 27.12.2006 11:58:49

Kameňák : Vše nejlepší do Nového roku a hodně ryb, ale na druhé straně zajímavý případ kombinace svazového a spolkového hospodaření! 850 členů přinese 850.000, plus 400.000 na brigádách. Násady tvoří 300.000. Otázkou je kolik členů si bere svazovou pstruhovku a odvádí finance k zarybnění. Dívám se na to z pohledu hospodaření ČRS, proto se mě to zdá možná až velmi podivné. "Vatu si rozebrat" a na svazovku čerpat svazové peníze odjinud.... Možná se pletu a pstruhovku má každý druhý člen.

Ivo.S. | Po 25.12.2006 10:50:43

Milane, nedělej s iluze. Podívej se hlavně, kam ti velcí kapři ze svazovek putují a kdo je na ty kaprodromy deportuje .Navíc ze strany "vrchnosti" není zájem tento problém řešit. Všichni to vědí a všichni mají havu v písku . Nabízí se otázka - PROČ ?

modrý šílenec - Profil | Po 25.12.2006 9:45:55

Jaro - Ano v tom máš 100% pravdu , ale bohužel jsou mezi náma i tzv. rybáři ...
Ale jak sa říká na každého jednou dojde a doufám že Ti prodavači velkých kaprů a jiní zásobovači restaurací brzi skončí za katrem .

Kameňák - Profil | Ne 24.12.2006 11:10:23

to Pyzda: bližší info na http://konice.momrs.cz/organizace.html
PS: Práci s mládeží má na starosti přímo předseda naší MO.
Pokud budeš chtít další podrobnosti, rád je sdělím.
Příjemné prožití vánočních svátků.

Jaro - Profil | Ne 24.12.2006 8:56:11

modrý šílenec - veď o to ide. Ak mám povolený lov non-stop, zavážanie, bojky tak pre normálneho rybára už neostalo nič podstatné, čo by sa dalo porušovať, mimo vyložene mäsiarských praktík ako je napr. ponechávanie podmierečných rýb, alebo prekročenie denného limitu, lov na nedovolené montáže, takže to je v poriadku, nech sa to trestá.

Ivo.S. | Ne 24.12.2006 8:20:24

modrý šílenec: jasně, já to psal ve fofru a ty zkratky asi každý chápe, ač jsou už irelevantní. Slovenská právní úprava je jednou z variant a pro nás řekněme precedentní.
Přeji ti Milane taky báječné svátky a pohodový celý příští rok. I.

modrý šílenec - Profil | So 23.12.2006 20:43:07

Ivo.S.- Moc dobře napsané , ale rybářský řád už neexistuje . Jsou jen bližší podmínky k rybolovu , jenom jinak kosmeticky upravená bývalá 103 a102 (( Neboť rybaření řeší zákon a prováděcí vyhláška. A buďme rádi že to není jak na Slovensku . Tam sice můžou chytat několik měsíců nonstop , ale jakýkoliv přestupek je proti zákonu . Tudíž jej může posuzovat prokurátor. Neboť co je mimo zákon je pytláctví.
Moc Šťastné a veselé svátky a hlavně úspěšný nový rok 2007.

Pyzda | So 23.12.2006 20:22:47

Kameňák: To že nejste členy územního hospodaření je Váš problém. To s počty ponechaných ryb nijak nesouvisí, rád bych věděl jak je to, s tou Vaší dobrovoloností? Jste komerční subjekt, nebo spolek na jiné bázi? Výchovy mladé generace se zřekl i ČRS, proto mě zajímá, jak to, a z jakých prostředků chcete táhnout Vy?

Mikyrybář - Profil | So 23.12.2006 13:19:16

Sojka - můžu tě ujistit, že takhle se chová jen pár soudruhů z Prahy, co mě s*re je to, že jsme všichni v jednom pytli. Jo, a hezký svátky fšem

Kameňák - Profil | Pá 22.12.2006 22:14:43

to Petrson: zkušenost z naší organizace (jsme soukromě hospodařící MO, cena místní MP povolenky je 750,- Kč, na tuto povolenku je možné si ponechat 20 ks ryb v kombinaci kapr a amur, ostatní ušlechtilá ryba je bez omezení, dále je denní úlovek lína omezen 4 ks, ostatní ryby bez omezení, dle RŘ), kdy většina dříve narozených členů má již v průběhu letních měsíců ponechaných 19 ks ryb a do konce sezóny se už jim "nepodaří" chytit poslední rybu i když dle sdělení ostatních rybářů ryby od vody odnáší. Naopak mladší ročníky jsou schopny si zaplatit i druhou a někteří i třetí povolenku, pro ně není 750,- Kč na 20 ks ryb zas až tak velká investice. Bohužel, dobrovolní členové RS jsou většinou pracující přes celý den (i já), takže tito rybáři mají volné pole působnosti. Večer už je u vody nikdo neuvidí. Myslím ale, že výchovou mladší generace by se mohlo docílit toho, že na rybaření nebude pohlíženo jako na zdroj obživy, ale jenom a pouze na koníčka.

Sojka - Profil | Pá 22.12.2006 20:57:47

Petrson: nemyslím, že by šlo o opomenutí. Splnění brigádnické povinnosti v naší MO osvědčuje malé razítko ČRS , které dají do kolonky uprostřed průkazky, viz foto. Není pak důvod dávat razítka na známky. Přece tu známku neodlepím a někomu ji nebudu půjčovat. Vždyť to má každá MO stejně evidované, jestli si zaplatil členský příspěvek, zvláště když to musí být do konce února.
Mikyrybář: nasedni v Karviné poblíž nějaké šachty do autobusu kolem 14.30 hod., plať bankovkou 1.000, -Kč a když ti řidič řekne, že si to máš jít rozměnit, tak prones zvýšeným hlasem něco o buranově a že v Praze by se to nestalo a uvidíš!!!

Petrson - Profil | Pá 22.12.2006 9:52:14

>> Ivo S. > je to tak, sám to mohu doložit na svém příkladu. I když jsem nemasařil nikdy v pravém smyslu slova a pouštět menší úlovky mi nikdy nečinilo problémy, prvních pár let držení povolenky jsem odnášel od vody všechny docílené mírové ryby. Nejsem na to hrdý, ale je nutno říct, že jsem tehdy ještě chytat neuměl a každý "větší" kapřík, někdy dokonce i jiný ulovený druh (to už bylo pozdvižení :-), byli pro mě svátkem.
Časem, ruku v ruce s nabýváním zkušeností, jsem logicky chytal víc ryb. Což člověku dodá o to víc radosti ze samého lovu a uvědomí si, že pokud chce toto potěšení zažívat intenzivněji, je třeba ryby pouštět a neohlížet se, že už mám "papírově" odchytáno. No a pak příjde ten krásný pocit z vracení života bojovným velikánům, jejichž zdolání si člověk váží mnohem víc, a tomu se v rybařině vyrovná máloco.

Ivo.S. | Pá 22.12.2006 9:17:11

Petrson: s tvou teorii více méně souhlasím. Navíc ji umocňuje fakt, že pokud kdy došlo u rybáře ve vztahu k rybám k vývojovému posunu, tak vždy pouze směrem v před. To znamená, že se z masaře časem stává vyznavač sportovního pojetí rybolovu a metody chyť a pusť. Opačným vývoj jsem naštěstí ještě nezaznamenal.

Petrson - Profil | Pá 22.12.2006 8:54:42

>> Sojka > jasně, pochopil jsem. Z Tvého příkladu je zcela jasné, že prostě jen došlo k opomenutí dát razítko i přes známku. Což na první pohled sice nemusí vypadat jako bezvýznamný detail, neb toto razítko je v ČL jediným potvrzením splnění čl. povinností. Ale když zároveň disponuješ platnou povolenkou, je nad slunce jasné, že tohoto si dosáhl a nejedná se tudíž o žádný podvod. Prostě došlo k o obyčejné, drobné lidské chybce, kterou pochopí všichni až na zakomplexovaného debila, navíc jde spíš o přehmat vydávající MO, než Tvůj. Přitom legislativa ani tuto povinnost - mít přes ČZ razítko - neuvádí, tudíž je sporné, jestli toto vůbec RS může postihovat.

Petrson - Profil | Pá 22.12.2006 8:41:06

>> Kameňák > tento dvousečný efekt je možný. Samozřejmě nelze docílit toho, že povolenky si po zdražení nevyzvednou pouze masaři. Ale přesto, i když se dříve narození rybáři nedají házet do jednoho pytle, vycházím z toho, že v jejich generaci je přístup k rybařině jako pouhému zdroji rozšířen nejvíc. Kolikrát to je u vody evidentní - nadávají jak špačkové skoro vždy, když mají pocit, že ryby berou míň než by potřebovali. Nějaká radost z "pouhého" klidu a přítomnosti v přírodě jim mnohdy bývá cizí. Druhá okolnost, která mé obavy tlumí, je to, že tito lovci podle mě už dnes rybaří "nadoraz" - prostě od vody odnesou skoro úplně vše, co za ten rok chytí, již dnes jdou až na hranici svých možností a nemyslím si, že by je zdražení povolenek vybičovalo k ještě silnějším výkonům nebo třeba tomu, aby zainvestovali do pořádného vybavení a začali používat úspěšnější metody.
Tady větší nebezpečí hrozí od mladších masařů, kterým sice nedělá potíže se přeorientovat na modernější způsoby "masivního" lovu, ale možnost jejich převýchovy, třeba i vlivem médií jako je MRK, vidím ještě jako otevřenou a nikoliv beznadějnou.

Ivo.S. | Čt 21.12.2006 15:41:13

Zdeňku - nejprve by sis měl ujasnit pojmy. "Pytlák" je člověk lovící ryby bez pařičného oprávnění. Legitimní rybář , který porušil RŘ nemůže být označen pytlákem. Tedy de jure. De facto se tento termín samozřejmě používá ,ale není jaksi správný. K tvé řekněme dost nekonktrétní otázce. Zdá se , že se věnuješ lovu kaprů a za těch sedm let j,ak píšeš, jsi jistě pochopil, že kapraře nemají porybní moc v lásce, i když na druhou stranu jsou pro ně snadnou kořistí. Jde samozřejmě o to chytání během noci a s tímto přestupkem má nejspíš "zkušenosti "většina kaprařů (kdo ne, tak ať tím šutrem klidně hodí...) . Taky mi je jasné, že argument - "chytám non stop, ale všchny ryby pouštím" není pro rybářů (porybné nevyjímaje) přijatelný a de jure mají pravdu. De facto však je to už o rozsáhlé polemice. Netvrdím, že jsem svatý , ovšem na druhou stranu, pokud chytám v noci, musím počítat s tím, že rizkuju odebrání povolenky. Tak to prostě je a ačkoli si to v duchu sám před sebou obhájím tím, že ryby pouštím, musím kalkulovat s možnými důsledky. A nic na tom nemění fakt, že člen RS může mít (ať už oprávněně či nikoli) negativní pověst z hledika chování k lidem a k rybám. Za tu dobu , co jsem se věnoval lovu kaprů jsem narazil na spoustu porybných a většina z nich byla vcelku v pohodě. Našly se ovšem i výjimky. Jeden nebroušený porybný mi chtěl sebrat papíry za to, že prý zavážím. Vřknul to jako naprosté resimé a odmítal jakoukoli diskusi. Když jsem se zeptal, jak ke svému názzoru dospěl, tak odvětil, že mám na břehu člun a že k té tyčové bójce nemohu v žádném případě dohodit. Dle něho tedy musím zcela logicky zavážet a tam se to nesmělo. Na základě spekulativní teorie se chystal zabavit mi rybářské doklady. Po takovém dialogu jsem mu je odmítl dát, vyndal jsem jeden prut a ukázal jsem mu, že jsem schopen dopravit nástrahu do loviště k bójce skutečně pouze náhozem. Poté mne porybný obdařil pohledem, za který by se nemusela stydět ani medůza a bez pozdravu odešel. Pokazil mi náladu, ale ani tehdy jsem se nerozhodl házet všechny porybné dojednoho "vezíru". Prostě mezi rybáři, mezi porybnými, mezi policajty, prodavači či uzenáři jsou slušní lidé a občas tam narazíš na vola. Tak to je. Příště nebuď v zadání otázky tak abstraktní a vyhneš zbytečným slovním přestřelkám. Zažil jsem ještě jednu situaci, kdy to porybný možná myslel dobře ale, výsledkem byla spíš medvědí služba. On to byl zřejmě taky kaprař a kontroloval starší rybáře, kteří seděli u teleskopů kousek opodál. Dusil je za to, že nemají podložku pod ryby. Připustil sice, že tu podložku mít nemusí dle RŘ,ale že by si jí měli koupit a nechovat se jako dobytkové. Ti rybáři do té doby nevytáhly rybu, tudíž k takovým narážkám neměl důvod. Nicméně pokud kdy ti rybáři v minulosti byť jen stínem o nějaké podložce uvažovali, tak po tom, co je tak (a neprávem) zjezdil, si určitě žádnou podložku nekoupí.

Honza Pok. - Profil | Čt 21.12.2006 11:40:29

My Pražáci máme naopak havíře rádi. Většina z nich se před výletem do Kotvy a divadla i umyje. Občas jim poradíme, jaké tlačítko u automatu na jízdenky zmáčknout :-)
Hezke svatky! :-)

Mikyrybář - Profil | Čt 21.12.2006 3:08:30

Sojka - hele, sorry, ale taky jsem z Prahy a tohle jsem nezaznamenal :))

Sojka - Profil | St 20.12.2006 21:45:03

Petrson: razítko na průkazce samozřejmě mám, další razítko i přes fotku. Mu šlo jen o to, že ho nemám přes členskou známku.
Ale spíše šlo o adresu MO, i když takových "naplavenin" v Praze asi chytá mraky. Navíc dle úlovků jasně viděl, že pražské vody rozhodně nedrancuji. Na druhou stranu pražák by u nás na SM asi taky dostal za uši. Jednou v autobuse v Karviné chtěl nějaký pražák platit 1000,-Kč, řidič ho to poslal rozměnit, Pražák něco odsekl a už se havíři jedoucí ze šichty zvedali ze sedadel. Byl rád, že utekl. Na rybách by to bylo asi podobné.

Kameňák - Profil | St 20.12.2006 20:59:00

to Petrson: Myslíš, že se zvýšením ceny povolenky vytvoří síto? Nemůže nastat opačná situace, kdy si dražší povolenku budou chtít kompenzovat ponecháním si většího množství ryb?

Jožin - Profil | St 20.12.2006 18:04:12

Zdeněk:to se omlouvám.Jak jsem říkal,moc mě paměť nesloží.Tak jsem psal někdo jiný a měl podobný nick jako ty.Byla to ale dost podobná debata,kdy se zůčastnění taky nemohli dobrat konce,na tož pak podstaty.A taky ti přeju příjemné svátky.

Zdeněk - Profil | St 20.12.2006 14:03:45

Jožin: asi sem trochu blázen za 7 let kaprařiny sem si neponechal jedineho kapra, tuďíž sem tu nepsal nic o výměně maleho kapra ve vezírku, protože žaden vezírek ani nemam....

Jožin - Profil | St 20.12.2006 0:09:56

Moc mě paměť neslouží,ale není to tady ten,,Zdeněk"který tady zadával tu otázku,ve které uváděl že není žádný masař,ale neví proč chyceneho kapra,kterého má ve vezírku nemuže vyměnit za většího, kterého chytil jako druheho?Pokud je to on,tak to je podobná debata.
Mrkos+drda:nechci se opakovat,tak že máte pravdu.Stejně jako ostatní.

Petrson - Profil | Út 19.12.2006 23:37:49

>> Sojka > díky Tobě se tu objevil řekl bych skutečně ukázkový příklad šikany zse strany RS. Bohužel i s tím se člověk někdy setká. Radil bych u příští srážky s obdobným "blbem", abys vytáh svou placku a objasnil mu, jak vidíš povinnost razítka přes fotku ty (jako orgán, který sám sebe může kontrolovat - i když je to lehce úsměvné :-)). Je sice jakýmsi nepsaným závazkem mít ČL opatřenu razítkem organizace, to ano, ale vzhledem k tomu, že to RŘ ani BP výslovně neuvádějí, nejsem si zcela jist, jestli toto vůbec může RS kontrolovat, a už vůbec ne, zda by za to mohl vzít povolenku.

Tento případ se s tím Zdenkovým ovšem asi vůbec neslučuje, protože zadavatel otázky nebyl za celou dobu diskuse schopen zjevit, který RS a konkrétně jak pytlačí a hlavně koho, kdy a za co neoprávněně postihnul, tedy řekněme "tyranizoval". Zdenku, prostě si vařil z vody a myslím, že když sis uvědomil, že Ti schází argumenty, hezky po anglicku si vyklidil pole. Ale do kolegů, z nichž každý se snažil zachovat elementární slušnost, poradit a upozornit Tě, že z těchto obecných informací "z druhé ruky" se opravdu nedá vyvodit závěr, by ses navážet nemusel. Také z toho vyvozuji, co už komentátoři přede mnou vyjádřili, a sice že ve skutečnosti asi nešlo o úplné blobosti a v jádru si seš dobře vědom porušení RŘ.

>> Lufťák > fakt s sebou na ryby vozíš i ty hrábě ? :-))) No je mi jasné, že šlo o nadsázku, ale bohužel máš jinak s nepořádkem u vody pravdu, mnohdy by se skutečně hodily.
Ovšem naťuknul si jinou zajímavou myšlenku: on kdyby svaz nastavil ceny povolenek, aby odpovídaly současným potřebám (tedy zdražil), možná by se tím vytvořilo síto, kterým by pravověrní masaři nepropadli, bo by si lehce zpočítali, že se jim ulovený kapr již finančně nevyplatí.

Kolči - Profil | Út 19.12.2006 22:19:38

Zdeněk: to teda byla debata... Od začátku uhýbáš a meleš blbosti, pak už nevíš co psát tak odejdeš... Krása...

Lufťák | Út 19.12.2006 21:55:07

Na ryby jezdím řadu let. Dosud jsem neměl důvod se domnívat, že by se mne chtěli porybní zbavit.Rybářský řád dodržuji, nějaké chyby má ale pokud mi vadí je nutno o své pravdě přesvědčit ostatní a chyby odstranit.Z mé zkušenosti vím, že bohužel nejvíc křičí ti, kteří snad k vodě ani nepatří - masaři, noční lovci lovící nejméně na tři pruty posilující se notně alkoholem tvrdící - já ryby pouštím, ve skutečnosti nepustí nic atd.Kdysi byly břehy celkem čisté, dnes musím vždy před lovem vzít hrábě a uklidit, jinak si nemám kam sednout.Velká většina sportovních rybářů které znám je O.K.Bohužel ti nevyčnívají.Těch pár ostatních taky rybářů které je všude vidět a slyšet - pokud by se jich rybářský svaz zbavil - mne by to asi nemrzelo.S porybnými vycházím, problémy mi nedělají, možná mám jen štěstí, ale na slušné jednání ode mne slušně jednají i se mnou.

jindra - Profil | Út 19.12.2006 20:59:58

JKL:Proč se omlouvat:-))Když jsem četl překlep,sorry,hned mi bylo jasný kam se MRKnout,no a nespletl jsem se.:-))

MrKosák - Profil | Út 19.12.2006 20:59:07

Zdeněk: bylo nám potěšením... kolega fofo má asi pravdu...

JKL - Profil | Út 19.12.2006 20:57:29

jindra: To je tak, když se dá dohromady ten Němec s tím Angličanem.....a v našem věku....sorry. :-))

hraji - Profil | Út 19.12.2006 20:56:32

JKL: naprosto, cítíme s tebou a myslím,že bychom toho onoho měli odsoudit :-))
Aneb jak se sám ztrapnit na MRKu

jindra - Profil | Út 19.12.2006 20:55:27

JKL:Taky nevíš,kam bys ten příspěvek vrazil:-))

JKL - Profil | Út 19.12.2006 20:54:26

Teda chlapi, já jednou slyšel o jednom, teda ten byl fakt děsnej, a ještě k tomu von moh, a já ne, a ty vostatní potom, no hrůza, to by se mělo zakázat, to nejde, no řekněte není to svinstvo vod něj, no uznejte že mám pravdu ????!!!!!

fofo - Profil | Út 19.12.2006 20:52:19

ona se těžko konkrétně popisuje "tyranizace za úplně nesmyslné věci",když sám Zdeněk moc dobře ví,že jsou to věci,který jsou v rozporu s RŘ

Zdeněk - Profil | Út 19.12.2006 20:51:27

no už mě to nebaví. Přesto vám děkuji vám za příjemnou debatu a pěkné svátky!

Mr.Stick - Profil | Út 19.12.2006 20:50:55

@liborcarp: A přece nachytáš pěkný ryby...a taky chytáš na marmelády nebo feeder...to tě jen šlechtí. Jsi světlá vyjímka :o)