MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Načichne rybka?

Jestliže necham zmrazenou rybku v mrazáku od podzimu do jara,říjen-duben,pochytí podle vás pro rybu odpuzující pachy?Pro rejpaly-jsem čistotný a v mrazáku mám mínus 32celsiových stupňov.:-))

Autor diskuse: Sagdiev
Zařazeno do: všeobecné - ostatní, 16.12.2006

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

N rybomil - ® Pá 22.12.2006 10:51:04
majk: No veterináři berou vzorky na rozbory, tedy klasická bakterka, coli bakterie, plíšně ,samo ten vizuální vjem atp. taky záleží, co ten dotyčný kontrolor napíše, že požaduje ještě dalšího navíc.
Ve skladovacím boxu se kontroluje čistota a pořádek ( zaprášení zboží třebas až vzadu u zdi, nebo naopak někde nahoře v 7m u stropu). Zboží je téměř všechno v kartonových obalech, takže ten prach se tam nedostane skoro nikdy. Taky se kontroluje, zda plastové obaly ve kterých je zboží nejsou protržené od ostrých hran ( kostí) , např. u králíků.
Jinak ber to tak, že např. makrela z Mauretánie taky může jezdit nevykuchaná , zamražená i půlrok na lodi, než se dostane do přístavu.Další třebas půlrok, než se zpracuje,zabalí a dojede přes Dánsko nebo Zuxhaven do ČR.
Naopak filé z Chile a Argentiny - nejvyšší kvalita - nemusí být starší 1 měsíce. Ale cena tohoto filé může být i 3 x vyšší než běžného. Taky ho berou většinou jen Nej hotely a restarace. Doba skladování a kvalita většinou souvisí s obsahen vody, tedy mezi jednotlivými druhy ryb a sladko nebo slano vodními není podst. rozdílu. Samo " suchá " štika je na tom lépe než kapr nebo tlustý bik.
Veterinář na porážce králíků, jakmile se na něj použije voda na omytí ( byť jen části ) už ho většinou dává automaticky do 2. jakosti, na to jsou Taliáni a Frantíci tůze hákliví.
Králíci, který tam byli více jak 2 roky jsou někdy tak vysublimovaní, že je přes koleno zlomíš. Ti pak jdou většinou do kafilerky, nebo na psí žrádlo apod. ale taky na potravinovou pomoc do Romanie.-)))
N Sagdiev Út 19.12.2006 23:35:15
čolkař-já už to tu psal,fakt nevim,proč je tam zrovna -32,já to neovlivniju,to si řídí "nadřízená":-))
N majk Út 19.12.2006 12:47:15
rybomil -vidím,že máš praxi.Máš zkušenosti s délkou skladování ke kvalitě masa různých druhů ryb.Můžeš porovnat např.dravci-nedravci,sladkovodní-mořské?Můžeš stručně napsat čeho ,se pravidelné kontroly týkají?
N Vítek Út 19.12.2006 12:31:16
jde to vylomit - uložit do vaničky s vodou a nechat zmrznout(nejsou tím na vzduchu a zřejmě se nekazejí)
N ignor - ® Út 19.12.2006 11:02:25
>Vítek> a potom je vysekávat z ledu?
N rybomil - ® Út 19.12.2006 10:04:15
čolkař : ....." bez úhony 24 měsíců konzumní jakosti " ??? ....... jak pro koho. Po 6 ti leté praxi v mrazírně ( -23°C ) a zamražovacím tunelu ( -46°C) bych jistojistě rybu starší 6 měsíců nekoupil. Znovu zde uvádím, že se berou pravidelně vzorky na rozbory a některé zboží se prodává starší 1 roku. Ale většinou se slevou a pak si to 2 roky staré filé koupí především školní, veřejné a závodní jídelny
( protože je laciné ) a strávníci si pochutnají:-))) Taky toto zboží s oblibou kupují nejmenované výrobny salátů z Pardubic a Znojma, takže od těch značek Korado a Varmuža radši nic nežeru.
N čolkař - ® Út 19.12.2006 7:08:37
majk,Sagdiev-netvrdím že mám ryby v mrazáku roky,jen říkám že při šokovém zamražení (min.-35 dosažených do 24 hod v jádře atd ....)a skladování za určitých přesně daných podmínek je možno rybu dl eveter.předpisů skladovat do 1 roku.Udivuje mne teplota v tvém mrazáku,běžně bývá do -18.
N Tomáš Paletář - ® Po 18.12.2006 22:00:05
Já je dávám do plastové krabičky a prokládám igelitem aby mi nepřimrzli k sobě, prosté a nemám problém. To že mi ryby moc nejdou je v pazourách.
N Vítek Ne 17.12.2006 17:58:45
když už na rybky chytáš:nástražní rybku je líp zmrazit ve vodě a mít je v termoboxu.
N brach - ® Ne 17.12.2006 16:32:43
Když jsem ještě před léty chytával na zmražené rybky, zmrazil jsem je už připravené na návazcích a zmražené je vozil na vodu, kde se snimi dobře nahazovalo a teprve na dně roztávaly. Rozmražená rybička je velmi měkká a na návazci (háčku) držela velmi špatně a občas při nahození ulétla.
N colek - ® So 16.12.2006 17:47:10
majk- no ateď si ještě předstaf že ten kapr po dvou letech v mrazáku mohl mít třeba 3 kila víc- kdyby žil:) správnýho masaře by taková ůvaha jistě hodně nasrala
N Petrson - ® So 16.12.2006 17:44:40
>>Shimanski > není zač :-)
pro jistotu jsem si osvěžil vzdělání, jestli nemelu bludy, a je to vpodstatě tak, jak jsem psal níže - viz:
http://www.granitol.cz/v_program/mikroten.htm
N Shimansky - ® So 16.12.2006 17:28:01
Petrson:Aha,uz ja mi to jasne.Dakujem.
N Petrson - ® So 16.12.2006 17:20:43
>> Shimanski > mám dojem (kdesi jsem něco takového četl), že mikroten není zcela neprodyšný - na povrchu těchto sáčků jsou údajně póry a těmi se můžou pachy šířit dál. Hovoří pro to i doba rozpadu - mikroten pár desítek let, zatímco igelit (a plasty vůbec) v řádech tisíců.
N Shimansky - ® So 16.12.2006 17:12:24
Petrson: V com je lepsi igelit od mikrotenu ?
N Sagdiev So 16.12.2006 12:02:41
tomm-dík,na kvalitu já jsem prevít!:-)akorát krom malinkejch rybek se tam jiná neohřeje:-)
N tomm - ® So 16.12.2006 11:59:28
Sagdiev > čím kvalitnější a dražší mražák tím nižší teplota
N Sagdiev So 16.12.2006 11:57:44
Čolkař-fakt tam mám minus 32 a vlastně ani nevím proč:-)
N majk So 16.12.2006 11:51:52
čolkař-můžeš mi říst,jak ti ryby(kaprovité) po tomto období roků chutnaly?Ta pachuť stařiny musela být hrozná.
N miki - ® So 16.12.2006 11:10:09
Přesně jako Petrson. Měl jsem zmražené ouklejky téměř rok a pak jsem je použil na candáty a úhoře. I když se říká, že tyto ryby mají vytříbený "čich", tak jim to vůbec nevadilo.
N čolkař - ® So 16.12.2006 11:09:28
Platí to co ti napsal Petrson a dalimil-pokud máš v mrazáku opravdu - 32 ???? běžně - 18,tak ryba vydrží bez úhony 24 měsíců v konzumní jakosti,a pokud by přece jen v důsledku rozmražení nebo něčeho jiného chytily rybky nějakej "švuňk" tak jen dobře,problém budeš mít spíš s držením na háčku,opatrně nadhazuj.
N majk So 16.12.2006 11:09:09
Řekl bych,že čím dýl na mrazáku,tak líp.Na candáta běžně používám rybky i několikaleté.Sáček musí být však velmi dobře zavřený,aby nechytal pachy okolí.Vůně stařiny je spíše žádoucí.
Co se týče konzumních ryb,tak nejhorší skladovatelnost(do 2měsíců)má kapr a karas.Výbornou mají dravci(sumec omezeně).
N Petrson - ® So 16.12.2006 10:43:21
>> Sagniev > rádo se stalo :-)
Co se týče nástražek, ty jsem až tak neřešil a míval je někdy v mrazáku i dýl než toho půl roku a "problém" se nevyskytnul. Akorát je lepší je uchovat zmrzlé co nejdýl - transportovat izolovaně a nastražovat ještě polozmrazené, protože když se zcela rozpustí, zvodnatí a začnou se rozpadat. Sice jsem na ně nic nevytáhl, ale záběry přišly.
N Sagdiev So 16.12.2006 10:27:45
Dalimil,Pvl-jo je to tak,jak domýšlíte,nedobře jsem otázku položil,takže se omlouvám.
Petrson-děkuji za snahu,je to poučné.
N Pvl - ® So 16.12.2006 10:17:38
Dalimil : Taky jsem toho názoru . Jinak souhlas. s Tebou
N Dalimil - ® So 16.12.2006 9:29:44
Nevím, jestli se náhodou autor otázky neptá na zmrazení nástražních rybek, tak nějak mi to z otázky vyplývá - "pochytí podle vás pro rybu odpuzující pachy?" Tak pokud se ptá na toto, tak zcela jistě nepochytí...
N Petrson - ® So 16.12.2006 9:16:00
>> Sagdiev > ještě jsem zapoměl dodat - pokud by si s pachy měl problémy, prodává se taková věcička ve tvaru plastové krabky, tuším se to jmenuje pohlcovač pachů a je určen do ledniček. Největším "producentem" nežádoucích vůní je ovoce a zelenina (pro příklad, i když se nezamražují - jistě máte mnozí takové zkušenosti s banány; skoro vše, hlavně pečivo, umístěné poblíž, za chvíli načichne) - v tom případě pomůže oddělené skladování, ale podle mě stačí rybu před zámrzem dokonale "vakuově" zabalit do dvou vrstev igelitu (nikoliv mikrotenu).
N Ledňáček (Iceman) - ® So 16.12.2006 8:47:06
Koukal jsem do našeho mrazáku - box 270l - je tam u ryby napsáno 3 měsíce. Takže raději sežrat, než čekat na jaro :o))
N Petrson - ® So 16.12.2006 8:41:35
Udávaný půlrok je podle mě maximální doba, po kterou je možno rybu nechat zamraženou bez újmy (resp., odborníci uvádí půl roku jako maximum pro běžné druhy masa - ryba ovšem zkáze podléhá rychleji). I když potravina na první pohled nejeví známky ztráty kvality, mohou uvnitř i přes mráz probíhající rozkladné procesy překročit hranici zdravotní nezávadnosti. Dál maso ztrácí na kvalitě především chuťově a není-li mráz dostatečně nízký, dochází k "vymražování" - kondenzaci vody, která se z masa vydělí a přimrzne k rybě jako krunýř. Záleží tedy hlavně na teplotě - pokud tam máš uváděných -32 a nedojde k nějakému náhodnému rozmrazení ryby během "pobytu", maso si zdravotní jakost uchová, přesto bych delší zamražení nedoporučoval.
K pachu - i když jsem rozmrazil úlovek po několika měsících, nestalo se, že by nasál pachy jiných potravin. Rozhodně ale neuškodí rybu před úplným rozmrznutím namočit na 15 - 20 min. do mléka, které nežádoucí pachutě a závany vytáhne.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné | ostatní ]

Co je nového - všeobecné
Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Poděkování

Vážení kolegové, dovolte mi ,tímto poděkovat za nezištné jednání kolegovi pod nikem Edward.a z Frýdku Místku. Dnes mi přivezl pro děti z rybářského kroužku v Sedlnicích spoustu rybářských potřeb /...

Členská schůze MO ČRS Písek

Členská schůze MO ČRS Písek se bude konat v úterý 4. dubna 2017 od 17:00 hodin v hudebním sále Kulturního domu nábřeží 1.máje Písek

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniNafukovací člun Bark B-270

Za 9015


akce, rybareni15% sleva na přívlačové navijáky!

Duben a s ním i začátek pstruhové sezóny se kvapem blíží! Nejen pro vyznavače přívlače jsme na tento týden připravili 15% slevu na přívlačové navijáky. Nezapomeňte se také podívat na naši pestrou nabídku přívlačových multiplikátorů!


Doporučujeme cestovku
Rubrika Cestovky
lovtour.cz lovtour.cz

Rybářské expedice za tajmenem a ostatními druhy ryb Sibiře. Objevování nových destinací a návštěvy osvědčených míst.